11 jan. 2018

Ongelmajalkaan sopiva unelmasaapas


Kaupallinen yhteistyö: Just Dressage

Käytän tällä hetkellä useamman kerran viikossa kaksia eri saappaita. Toiset ovat yli viisi vuotta vanhat estesaappaat - olen oikeasti pidätellyt henkeäni jo kolme vuotta odottaen milloin vetskarit poksahtavat, mutta vielä ei ole tapahtunut mitään! Sormet ristissä... ;) Ja toiset ovat pari vuotta vanhat koulusaappaat, ostettu jostain superalesta reilu 90 € hintaan. Olen ollut näihin melko tyytyväinen, mutta jo monta vuotta sitten ensimmäisiä "kunnollisia" ratsastussaappaita etsiessäni jouduin toteamaan sopivien saappaiden löytämisen olevan oikeastaan mahdotonta. Epäsopivuus ei ole aiemmin pahemmin haitannut, mutta nyt kun olen viimeisimmän vuoden ratsastanut enemmän kuin koskaan olen alkanut inhoamaan sitä tunnetta, kun saapas ei istu kunnolla.

Jalkani ovat melko ongelmalliset. Kengänkokoni on 37.5, nilkka kapea (20 cm) ja pohje leveä (37 cm). Pituudeltaan jalkani ovat sentään normaalit! :D Vaikka kuinka olisi saappaita eri varren paksuuksilla ja pituuksilla, en ole onnistunut löytämään hyvin sopivaa saapasta.  Saapas on aina joko iso nilkasta tai liian kapea pohkeen kohdalta. Sovitin kesällä Göteborgin EM-kilpailuissa aivan ihania koulusaappaita (joista löytyi jos jonkinlaista kokovaihtoehtoa), hyvällä alella ja olisin ostanut ne mukaan saman tien jos olisivat sopineet. Ständin myyjä väitti kiven kovaa, että sopiva koko olisi 37N (kapea pohje), väitin vastaan että ei varmasti sovi. No sopihan se aivan täydellisesti - nilkasta. Pohkeesta ei sitten mennyt kiinni, ei vaikka oli joustot. Sama saapas normaalilla varrenpaksuudella oli sitten hyvä pohkeesta, mutta nilkkaan jäi se tuttu sentti pari tyhjää tilaa.

Sen jälkeen päätin, että hankin seuraavan vuoden aikana mittatilaussaappaat. Vaikka olen ihan sujut nykyisen saapaskalustoni kanssa, on tyhjä tila nilkan kohdalla ja pohkeen yläosassa alkanut häiritsemään ihan sairaan paljon. Nyt talvella se on onneksi pienempi ongelma kun on sukkaa sukan päällä ja vielä pitkikset alla. Suurimman osan vuodesta ratsastan kuitenkin ilman ylimääräisiä vaatekerroksia (vaikkakin käytän kesälläkin usein kaksia sukkia juuri tämän ongelman takia), joten ongelma on todellinen.


Saappaat (varsinkin mittatilaussaappaat) ovat kuitenkin "melko" suuri investointi joita ei ihan sovittamatta viitsi tilata. Kävin Suomessa joulukuussa ja poikkesin samalla Just Dressagen myymälässä Espoossa suunnittelemassa ja sovittamassa saappaita.Esillä oli monta erilaista saapasta erivärisillä nahoilla ja kuoseilla. Jotkut esillä olevista mallisaappaista olivat kuoseiltaan melkoisen villejä, mutta sovitin esim. näitä yllä olevia (vaikka ovathan ne aika cool!) lähinnä sopivaa kengänkokoa etsiessä. Kingsleyn saappaita saa myös puolikkailla koilla, 37.5 saapas olisi siis ollut mahdollisuus tilata! Sovitin sekä koon 37 että 38 saappaita, mutta päädyin tilaamaan 38 sillä se ei tuntunut liian isolta. Haluan mahdollisuuden kaksiin sukkiin, kesällä saappaiseen voi sitten laittaa pohjalliset jos ne ovat turhan väljät. :)

Koulusaapas Capri oli ensimmäinen vaihtoehtoni, mutta totesin pian ettei mulla ole niillä mitään asiaa Rinkin selkään vielä hetkeen... :D Tarvitsen sen kanssa kuitenkin vielä toistaiseksi vähän enemmän joustoa jalalle kuin mitä koulusaapas antaa myöden. Olbia-mallissa on vetoketju takana, mutta siitä voi tuunata koulusaappaan lisäämällä saappaaseen korkeamman kaaren ja kovan ulkokuoren. Voilá, yleissaapas muokattu koulusaappaaksi!

Mittasimme molemmat jalkani tilausta varten. Mitat otettiin nilkasta, pohkeen leveimmästä kohdasta, 20 cm maasta, jalkataipeesta ja säären pituus maasta polvitaipeeseen. Nyt tulee sitten molempiin jalkoihin sopivat saappaat, oikea jalkani on nimittäin pohkeen kohdalta huomattavasti paksumpi. Eikä tämä kuulemma ole mikään harvinaisuus, Matilda kertoi harvalla ihmisellä olevan samanlaiset jalat.


Mittaamisen jälkeen oli edessä saappaan suunnittelu. Saappaiden perushintaan (Olbia 565 €, Capri 820 €) kuuluu 22 erilaista nahanväriä, ja näiden lisäksi löytyy seitsemän eri väriä vettäpitävää nahkaa. Kustomointi tuo hintaan lisää 100 euroa ja siitä ylöspäin riippuen eri vaihtoehdoista. Omaan mittaan tilattuna saappaaseen tulee 200 € lisää hintaa. Vaihtoehtoja on siis aivan mieletön määrä, saappaaseen voi halutessaan valita kaikkiin eri osiin tuunaukset, tikkausten värit, yläosan kuvion, vetoketjun vierustat... Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana jos sekään, riippuen mihin oma mielikuvitus riittää! :D Kingsleyn kotisivuilla on saappaiden suunnitteluun 3D-konfiguraattori jolla on aika kiva leikkiä. Naputtelin siellä jo oman tilaukseni houkuttelemaan. En malta odottaa! Saappaiden toimitusaika on tilauksesta alkaen noin kahdeksan viikkoa, lisähinnasta toimitusajan voi lyhentää kolmeen viikkoon. Kaikki tilatut saappaat valmistetaan Kingsleyn tehtaalla yksilöllisesti käsityönä.Kingsleyltä löytyy myös perusmalli Aspen joita saa vain valmiissa koossa ja väreissä, hinta 370 €.


Tuolla konfiguraattorilla leikkissä tuli kyllä kokeiltua jos jonkinlaista yhdistelmää, mutta lopulta päädyin melko klassiseen saappaaseen jossa on kuitenkin melko hillitty (tai no, riippuu katsojasta ja mielipiteestä ;)) kimalteleva yksityiskohta. Nyt en millään malttaisi odottaa saappaiden saapumista. Odotus on kuitenkin sen arvoista enkä malta odottaa myöskään sitä, että pääsen esittelemään uudet saappaani teille...

6 kommentarer:

 1. Niin tuttua! Multa meni monta vuotta ennenkuin löysin sopivat saappaat, lopulta ihan onnenkantamoisena umpimähkään netistä tilaamalla. Mikään edullinen valmis malli Suomesta kaupan hyllyltä ei mene jalkaan, jonka speksit on naisella kengän numero 44, pitkä ja kapea jalkaterä, kapea nilkka, paksu pohje ja korkeus maasta polvitaipeeseen reilu 50cm. Kauppiaat nosti kädet pystyyn aika lailla heti, kun kävi ilmi että en ole harrastajana 2-4 X vk käytöllä valmis maksamaan reilua tonttua saappaista... Vinkkinä että Petrien "halpis" yleis/estesaapas vastasi näihin mittoihin ja hintaa reilu 200€ tarjouksessa ulkomaisessa nettikaupassa :) Toivon että jossain vaiheessa suomalaisten keskimitta kasvaa niin, että suomalainenkin ratsastusvarustekauppias hankkii edes tilattavaa SOVITUSvalikoimaa eri kokoisille ihmisille myös perus harrastajat-alle tonttu-
  hintaluokassa :D Seuraavana haaveena onkin hankkia tulevaisuudessa mittatilauksena saappaat juurikin enemmän kouluratsastuskäyttöön. Kokemuksesta oppineena, sopivan mallin etsimiseen kannattaa kuluttaa aikaa. Kingsleyn saappaat kyllä näyttävät kohtuullisen upeilta... Eikun säästämään ;) - Sanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ei kyllä kuulosta helpoilta sinun jalkasi! Kiva että kuitenkin löytyi sopiva malli. :) mä en ole laiskuuttani jaksanut kokeilla kuin muutaman saapasmallin eri kokoja, ehkä jostain olisi löytynyt sopivat. Mutta nyt toteutuu oma haave ja saan samalla sopivat, omaan makuun teetetyt saappaat! :)

   Radera
 2. Ääh! Ihania saappaita, etenkin noista nauhallisista saappaista maksaisin mansikoita...
  Jalkaongelma on tuttu, aikalailla samat ongelmat kuin sullakin, mutta tähän lisätään vielä erikokoiset jalat, eli vasen on 38,5 ja oikea 39. Sen lisäksi vielä mun... etuvarvas? (miksei varpailla ole nimiä niinkuin sormilla :D) on älyttömän pitkä ja jalkaterä varsin kapea, jolloin useimmissa saappaissa (ja kengissä ylipäätään) 39 koossa jalkaosa on liian lyhyt ja 39,5 koossa liian leveä...
  Nyt tekisi niiiiiiiin mieli tilata mittatilaussaappaat mutta kun juuri uuden asunnon ostaneena asuntolaina pukkaa päälle ja vielä sen lisäksi muutettiin hevoseni kanssa uudelle tallille jossa kuukausimaksu on huomattavasti edellistä tallia suurempi... Ilmeisesti pitää joka kuukausi laittaa 50€ säästöön niin joskus saan ihanat ja sopivat ja hienot ja laadukkaat saappaat minäkin. :D

  Reetta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apua, siinä on kyllä ongelmaa jos itse jalan kokokin on vielä eri! :D saapaskaupoilla ei ehkä sovi kysyä saako yhden saappaan tuosta koosta ja toisen tuosta kiitos, voi myyjä katsoa hieman vinoon. :D tsemppiä saappaiden etsintään, säästösuunnitelma kuulostaa hyvältä - itsekin jouduin tätä varten kyllä tovin laittamaan rahaa sivuun mutta se tulee niin olemaan sen arvoista.

   Radera
 3. Mahtavia saappaita! Itse en tosin osaa niillä oikein ratsastaa, vaan ratsastan aina jodhpuri-chapsi yhdistelmällä. Kisoihin tietysti laittaisin saappaat, mutta kun en niissäkään tykkää käydä. Mutta siltihän niitä saappaita voi ihastella! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. On kyllä hyvä juttu, että kaikille löytyy sopivat varusteet! :) välillä itsekin tekisi mieli hommata siistit kengät + chapsit -yhdistelmä, mutta saappaat ovat toimineet toistaiseksi hyvin.

   Radera