24 juli 2018

Heinäpula Ruotsissa ja pahin kuivuus yli sataan vuoteen


Kirjoitan aiheesta nyt blogiin, kun se on tällä hetkellä suurin mietinnän sekä keskustelun aihe niin tuttavapiirissä, somessa kuin Ruotsin valtamediassa.

Kuivuus.
Metsäpalot.
Heinäpula.
Täydet teurastamot.
Vesipula.

Ruotsissa on tällä hetkellä pahin kuivuus moderniin aikaan, eli ainakin sataan vuoteen. Suurimmassa osassa maata ei ole satanut huhtikuun jälkeen, jos ei lyhyitä, max puolen päivän kestäviä (tihku)sateita lasketa mukaan. Kaikki ruohikot ovat aivan rutikuivia, keltaisia ja kovia, iso osa lehtipuista ovat alkaneet pudottamaan lehtiä ja/tai ovat kuivuneita. Olin melkein järkyttynyt vieraillessani Suomessa viime viikonloppuna, siellä oli niin ihanan vihreää ja raikasta joka puolella!

Krisinformation.se on julistanut valtakunnallisen hätätilan kuivuuden ja metsäpalojen vuoksi.
Viime viikolla yhtenä päivänä Ruotsissa riehui 80 metspaloa. KAHDEKSANKYMMENTÄ! Viikonloppuna niitä oli "vain" 45 kpl. Tätä postausta kirjoittaessa maassamme on 26 metsäpaloa, yhteensä 25 000 hehtaaria. Saapuessamme kotiin sunnuntaiyönä, tuntui koko kylässä vahva tulipalon haju. Kyllähän siinä heti oli pelko persiissä, että palaako meidänkin lähimetsä (kesäkuussa oli keskisuuri metsäpalo parin kilometrin päässä). Pian "onneksi" selvisi, että metsä-/maastopaloja oli ollut peräti kahdessa paikassa 10 km säteellä, mutta ne oli saatu sammutettua. Aika tehokkaasti savu kuitenkin levisi.

Metsäpalojen uhkan nyt ymmärtää tyhmempikin, mutta miten kuivuus vaikuttaa muuten?

Heinäpula on paha. Suuri osa Ruotsin hevostalleista ja maanviljelijöistä ovat paniikissa, että miten riittää heinä tulevan talven yli kun nyt jo on jouduttu ottamaan talven varastoista. Teurastamoihin on useamman kuukauden jonot kun karjatilalliset joutuvat ruokapulan jatkuessa viemään eläimiä teuraaksi mikä on johtanut siihen, että eläimiä pitää hätäteurastaa ja ruhot heitetään kaatopaikalle.

Heinää tuodaan Keski-Euroopasta tonneittain, hinnat ovat kohonneet pilviin ja heinää säännöstellään jo nyt. Esimerkiksi jos meidän talli ei saa parempaa toista satoa tänä vuonna, rajoitetaan heinän syöttämistä kovalla kädellä. Eihän se kivaa ole kenenkään mielestä ja tilusten omistaja tekee kaikkensa jotta saa kaikille 40:lle hevoselle talveksi heinää, mutta kukaan ei ole taikuri ja jos ei ole niin ei ole. Lucern oli ainakin pari viikkoa sitten myyty loppuun ihan kaikkialta ja EI OO-status vilkkui myös tulevien toimituksien suhteen.

Ja tämä kuumuus sitten... Olen ihminen joka rakastaa kesää enkä IKINÄ valita auringosta tai lämmöstä mutta nyt oikeasti toivoisin, että sataisi vaikka EDES kerran kahdessa viikossa ja olisiko liikaa pyydetty, että kerran viikossa olisi alle +25 lämmintä. Eläimet kärsivät, ratsastaa ei "voi" klo 9 jälkeen tai ennen klo 21 (ja silloinkin on ihan sairaan kuuma...), kentät ja maastot ovat rutikuivia ja kivikovia, öisin ei voi kuumuuden takia nukkua (yöt läpi +23-25 lämmin), koiranpentu ei jaksa tehdä mitään ja mikään vesimäärä ei tunnu viilentävän.

Tottakai lämpö ja aurinko ovat ihana asia ja no, rehellisesti, mieluummin tällainen keli kuin sadekesä, mutta olen oikeasti HUOLISSANI metsäpaloista ja heinäpulasta. Jos jätetään nuo henkilökohtaiset "ongelmat" pois laskuista, niin nämä kriisit uhkaavat ihan oikeasti koko Ruotsin väestöä (ja eläimiä). Sadetta ei näy missään sääennusteissa (en laske lauantain 1,5 mm ennustetta mukaan tähän, sekin ehtii vielä muuttumaan takaisin auringonpaisteeksi) ja lämpötila ei näytä 15 päivän ennusteessa laskevan alle +27 asteen.

Tiedän tilanteen olevan Suomessakin huonohko, mutta nähtyäni ainakin pk-seudun vehreät ojanpientareet ja puut joista ei vielä puuttunut ainuttakaan lehteä, en osaa ottaa Suomen valitusta todesta. Varmasti tilanne voikin olla paikoittain huono ja myönnän liikkuneeni sekä nähneeni ainoastaan Helsinki-Hyvinkää -akselilla. Kuitenkin se mitä näin onnistui provosoimaan minut kuultuani vertailua, että kyllä kuivuus Suomessakin on paha.

Toivotaan, että tilanne muuttuu. Hyvältä ei kuitenkaan näytä, kuulemma kuivuus jatkuu syyskuuhun asti. :/

Postauksen kuvat eivät nyt liity tähän aiheeseen, pahoittelen siitä, mutta jotain iloista ja kaunista synkän tekstin keskellä. :) 













10 kommentarer:

  1. Hei

    Kiitos postauksestasi vaikka aihe vetääkin vakavaksi. Hippsonin kautta silmiini on osunut useampiakin artikkeleita kuivuuden vaikutuksista hevosille ja muillekin eläimille sekä mahdollisista ratkaisuista mitä muuta hevosille voi syöttää kuin heinää.

    Olin sunnuntaina Tukholmassa ja vaikka mm. Djurgårdenissa oli pääosin hyvinkin vihreää, näimme mekin jo Tukholmaan saapuessamme isoja, palaneita ruohoalueita.

    Järkyttävää on myös se, että esim. hevosia omalla (siis itse viljellyllä) rehulla kasvattaneista moni joutuu luopumaan kasvateistaan joko pilkkahintaan tai pahimmassa tapauksessa teurastamalla terveitä yksilöitä. Toimeentulo on uhattuna.

    Valitettavasti nämä poikkeukselliset sääolot lienevät seurausta ihmisten toiminnasta. Fotografiskassa oli tunteita herättävä näyttely "Turning the Tide" joka on Sea Legacyn perustaneiden valokuvaajien Paul Nicklenin ja Cristina Mittermeierin käsialaa. Suosittelen lämpimästi.

    Runsaita sateita toivoen,
    Maarit L.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vakava aihe kyllä. :/ Meillä ukkosti ja satoi viime yönä, olisikohan peräti tunnin satanut. Tänään kuitenkin yhtä tukalan kuuma. Tekee pahaa eläinten puolesta, näen läheltä miten vaisuksi helle on meidän koiranpennun vetänyt. No, kai se syksy kohta tulee... :)

      Kiitos vinkistä, näin metrossa muutaman mainoksen ja vaikuttaa mielenkiintoiselta näyttelyltä!

      Radera
  2. Ei Suomessa tilanne ole ihan sama, mutta kyllä täälläkin ensimmäinen heinäsato on jäänyt monin paikoin puoleen tai kolmannekseen normaalista. Saa nähdä miten toisen sadon kanssa käy, viime viikonlopun sateista oli vähän apua. Myös viljasadon on arvioitu jäävän pienimmäksi tällä vuosituhannella ja sadon on arvioitu olevan kolmanneksen pienempi kuin mitä parhaimpina vuosina.

    Tilannetta vielä vaikeuttaa se, että viime vuonna satotasot jäivät runsaiden sateiden takia alhaiseksi (en tiedä, oliko ruotsissa sama tilanne?) Kaksi näin huonoa vuotta peräkkäin tietää kyllä monille tiloille ongelmia..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ruotsinkin viimevuotinen heinäsato oli surkea, meidän tallille tuotiin keväällä tonneittain heinää Tanskasta kun oma loppui eikä kotimaasta meinannut löytyä. Nyt sitten tämä... Tilan omistaja oli käynyt Puolassa tutkimassa mahdollista heinälastia. Pahalta näyttää että toisesta sadosta tulee vieläkin huonompi (jos sitä edes tulee), sateita kun tarvittaisiin kipeästi - viime öinen tunnin mittainen kuuro ei oikein riitä mihinkään. Pidetään peukkuja, että ensi viikon sade-ennusteet toteutuvat!

      Radera
  3. Täällä toinen, joka rakastaa kesää, mutta tämä useamman viikon kestänyt +25 tai enemmän on saanut mut huokailemaan syksyn perään. On ikävää, kun hevosten kanssa ei voi tehdä mitään, jos ei jaksa lähteä illalla myöhään niiden kanssa lenkille (kerran kokeilin, eikä hevonen edes suostunut lähtemään töihin kun nukkumaanmenoaika oli ilmeisesti mennyt jo...) ja tuntuu että kesä ja loma menee hukkaan kun ei pääse kunnolla hevostelemaan.

    Olin viikko sitten Etelä Ruotsissa ja siellä asuvat sukulaiseni juuri päivittelivät, kuinka voikin olla niin kamalan kuivaa. He olisivat halunneet näyttää kesäistä ympäristöä, mutta joka puolella puut alkoivat näyttämään jo syksyisiltä keltaisine ja putoavine lehtineen.
    Toivotaan, että saatte sinne pian reilummin sadetta ja eläinten ja ihmisten ahdinko helpottaisi!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mä en ole ikinä ennen odottanut syksyä, mutta tämä on ihan extreemiä! Jo kesäkuussa tuntui, että kohtahan tämän kesän kuuluisi loppua, kun kerran helteitä on ollut lähes taukoamatta toukokuun alusta asti. Loppua ei kuitenkaan näy... :D

      Lähes kaikki koivut ovat ihan keltaisia/ruskean kuivia, ei taida tulla pahemmin ruskaa tänä vuonna kun lehdet ehtivät putoamaan jo kesän aikana.

      Radera
  4. Tää on valitettavasti tätä hetkeä ja tulevaisuutta hyvin vahvasti. Ilmastonmuutoksen myötä sään ääriolot voimistuvat ja eihän sitä tiedä vaikka ensi kesänä vettä sataisi kaatamalla joka päivä. Mutta olen kyllä itsekin huolissani maailman ja etenkin oman kotimaani puolesta. Ihmiset, eläimet, sadot, ympäristö kärsivät. Vesipulaa saattaa tulla eikä ihmiset tunnu sitä ajattelevan nyt kun on helteet ja suihkussa läträtään jotta saa viilennystä... Kamalaa kyllä jos ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen takia maailma menee tällaiseksi :( En kyllä itse ainakaa haluaisi hankkia lapsia maailmaan jossa ei voi taata riittäviä resursseja tuleville sukupolville jos tilanne näin jatkuu :( toivottavasti tilanne muuttuisi parempaan suuntaan ja tekin saisitte Ruotsiin vettä... Ei oo kivaa tällaiset kuumuuden ja kuivuuden aiheuttamat ongelmat. Kauheeta ajatella että jos teillä joudutaan heinää rajoittamaan, miten se käytännössä tapahtuu? :O

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kyllä nämä oudot sääolosuhteet laittavat huolestuttamaan. :/ Tavallisena kesänä kun kuitenkin vuorotellaan sateen, helteiden ja leudomman kelin kanssa. Nyt on joko tai.

      Heinän rajoittaminen käy käytännössä niin kuin se kuulostaa, eli heinän syöttömäärä on tietty kilomäärä per hevonen. Näillä näkymin olen kuullut meidän tallille tulevan max 10 kg per iso hevonen (tällä hetkellä tallivuokraan kuuluu 16 kg), tämä rajoitus ei tosin ole varmaa ennen kuin varmistuu mitä loppuvuoden sadon käy ja jos/tai saamme ulkomailta lisää heinää. Lisänä sitten olkea/lucernia (nekin loppu tosin lähes joka puolelta...) ja väkirehuilla täydennystä... :/

      Radera
  5. Vähän aikaa tuli instassa (@lillentheshire) vastaan kuinka Norjassa joillain talleilla käytetään oksia/lehtiä heinän sijaisena (osittain). Itsekkin olin tiennyt, että hevoset syö lehtiä ja näin, mutten koskaan ajatellut niiden toimivan heinien sijana. Jos tallinomistajallanne on kontakteja, niin olisikohan mahdollista esimerkiksi maastopalojen reunoilta hakata puita ja ottaa hyötyyn hevosille/muille eläimille jotka niitä voi ravinnoksi käyttää? En toki tiedä miten toimii kun puut/oksat/lehdet kuivuvat, katoaako hyöty vai miten käy… Toivottavasti löydätte sopivan ratkaisun joka ei maksaisi älyttömyyksiä.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mä luin Hippsonista artikkelin missä puhuttiin lehtien käyttämisestä! :) Mielenkiintoista kyllä. En tosin usko, että ensi tilassa lehtiä ainakaan meillä päin aletaan käyttämään, mieluummin tuodaan heinää Keski-Euroopasta. Toivottavasti talvi ei tuo isoja ongelmia. :/

      Radera