7 dec. 2019

Valokuvavarkauden lopputulos


SIHS tuli ja meni, puolet kuvista on vielä muokkaamatta mutta tästä "kohusta" on nyt pakko kirjoittaa. Nämä kaksi minun ottamaa kuvaa lähtivät nimittäin leviämään kulovalkean tavoin Instagramissa erinäisten ISOJEN firmojen tileillä sen jälkeen, kun Cathrine Dufour oli ne omalla tilillään julkaissut (ostettuaan kuvat multa). Niin kansainvälisten kuin ruotsalaisten firmojen tileillä.

Kuvavarkaus ei ehkä kaikkien mielestä ole mikään iso asia, mutta meille valokuvaajille se on erittäin iso juttu. Hävisin näillä julkaisuilla lähes tuhat euroa, verrattuna siihen jos nämä firmat olisivat ostaneet kuvat minulta. 

Ensimmäinen "kiinni jäänyt" firma oli meidän paikallinen, iso hevostarvikeliike. He olivat täysin kysymättä julkaisseet ensimmäisen kuvan sekä instassa että fb-tilillä, ilman kuvalähdettä. Koska kyseessä oli ensimmäinen vastaan tullut kuva, ja koska olen vähän liian kiltti, annoin heille vaihtoehdoksi poistaa kuva tai maksaa kuvasta. He valitsivat poistaa kuvan. Ilmainen on kiva, mutta kuka nyt kuvista haluaa maksaa? Mulle vitsailtiin valokuvaajien ryhmässä, että harmi kun ei tullut kuvan luvaton käyttö vastaan SIHS:n aikana, muuten olisin voinut mennä firman expoständille hakemaan "lainaan" pari takkia. :D No ei nyt, mutta periaate on melkeinpä sama.

Tämän jälkeen näitä kuvia alkoi tulemaan vastaan lähes kymmenkunta. Toisen jälkeen mulla paloi päreet, ja muutin "tiedoksiantomeiliä" aikalailla tiukempaan sävyyn ja vaihtoehdoksi kuvan maksu tai lasku luvattomasta käytöstä. Edelleen olin liikkeellä asiallisella ja ystävällisellä sävyllä, ja moni firma pahoitteli todella paljon, muutama halusi ostaa kuvan ja muutama vain hiljaa poisti kuvan (näille lähtee lasku).

Sitten tuli se, mikä veti kupin nuri täysin. Nämä kuvat pomppasivat esiin SIHS:in isoimman sponsorin, Saabin/Ridsportens innovationer instagram-tilillä. Kukaan ei ollut kysynyt lupaa, ja mikä pahinta, mun nimi ja tägi puuttui täysin. Laitoin taas meiliä, ja ette arvaa millaisen yllätyksen sain, kun (tukholmalaisen) mainostoimiston työntekijä vastaa mulle, että Instagramin sääntöjen mukaan heillä ei ole mitään velvoitetta kysyä lupaa kuvaan tai kirjoittaa kuvaajan nimeä. Vaihdoin hänen kanssaan muutaman meilin missä vetosin Instagramin sääntöihin ja Ruotsin tekijänoikeuslakiin, kunnes oli pakko kysyä neuvoa itseäni kokeneemmalta valokuvaajalta ja juristilta. Hän (keski-ikäinen mies) otti minut siipensä alle, kirjoitti lakia ja instan sääntöjä lainaavan, pitkän meilin jonka lähetin mainostoimistolle. Vastaus tuli, ja kuulemma meillä on näkemyseroja eivätkä he ole velvollisia maksamaan mitään. Kuvat kuitenkin poistuivat pikaisesti... ;)

Tämän jälkeen tämä juristivalokuvaaja poltti päreet mun puolesta ja soitti firman toiselle osakkaalle. :D Puheli kesti viisi minuuttia, hän valisti/koulutti tyyppiä tekijänoikeuslaista, GDPR:stä ja ig/fb-säännöistä. Tämän jälkeen lähetin firmalle melko tuntuvan laskun ja sain hyväksyvän vastauksen.

Inhottavaa tässä on se, että toimiston (kuitenkin myönteinen) vastaus oli edelleen todella alentava, ei mitään pahoittelua ja sävy se, että tämä on mun vika. He kuulemma vain hyväntahtoisesti halusivat onnitella voittajaa. En ole näin daijujen media-alan asiantuntijoiden kanssa ollut koskaan tekemisissä, mutta eivätköhän he ole jatkossa melko tarkkoja julkaisujensa kanssa. En nimittäin ole ensimmäinen valokuvaaja, jonka kuvia he julkaisevat luvatta, mutta olen ensimmäinen joka on asiasta jaksanut heidän kanssa tapella. Kiitos kuuluu tietysti suurimmaksi osaksi mahtavalle hevoskuvaajien yhteisölle ja tälle kollegalleni, joka minua asiassa auttoi. :)

On käsittämätöntä, että kuvia kopioidaan ja julkaistaan luvatta niin isossa mittakaavassa. Instagramin käyttäjäehdoissa lukee aivan selkeästi, että ET SAA JULKAISTA kuvia joiden tekijänoikeutta et omista tai jos sinulla ei ole KIRJALLISTA LUPAA. Ja vielä kun asia on oikeasti kielletty monen maan laissa, niin miten tämä voi näin 2010-luvun lopussa olla niin vieras ja ihmeellinen asia? Voisin jauhaa asiasta loputtomiin, mutta ehkä päätän tämän tähän mahtavaan meemiin.

7 kommentarer:

 1. Tämä on kyllä ongelma somessa! Mutta aivan uskomatonta, että noinkin ison firman mediaväki on noin kujalla! Some-aika on tehnyt sen, että kuvien ajatellaan olevan ilmaisia ja kaikkien jaettavissa.

  Itsekin olen vuosien varrella joutunut jokusen kerran lähettämään sähköpostia, että poistatteko kuvat vai lähetänkö laskun. En tosin ihan tuolla tasolla. Vaikka kuvani eivät ole sinun kuviesi tasolla niin sen verran arvostan omaa aikaani, että en työni tuloksia ilmaiseksi anna varsinkaan ventovieraalle saati jollekin yritykselle. En edes osallistu mihinkään valokuvakisoihin, joissa ehtona on että yritys saa käyttää kuvia sen jälkeen muutenkin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En ole aiempina vuosina "välittänyt" kuvavarkauksista isojen kisojen yhteydessä, kunhan mun nimi mainitaan kuvan yhteydessä. Nyt kuitenkin kun teen tätä isommassa mittakaavassa ja "vakavammin", en anna yhdenkään firman tai ratsastajan käyttää kuviani ilmaiseksi. Ei ole maksaville asiakkaillekaan reilua, että he ostavat kuvia ja sitten toiset ovat röyhkeitä ja käyttävät ilmaiseksi. Joku voisi sanoa että mitäs kuvaat tai julkaiset, mutta ei se ihan niinkään mene. Ei kaupastakaan saa varastaa vaikkei olisi kiinnijäämisen vaaraa. :/

   Radera
 2. Hyvä, hyvä, että puolustat kuvaajien oikeuksia, mutta röyhkeydellä ei näköjään ole rajoja.

  Vaikka itse olen joutunut maksamaan sakkoja kuvan luvattomasta käytöstä, mikä ei ollut tarkoituksellista vaan vahinko. Kuvapankilla oli tukulla kuva, joihin meillä as:lla on käyttöoikeus ja minä käytin kuvaa. Sen käyttöoikeusaika oli kuitenkin mennyt ohi, hyvin pieni kuva. Tuli laskua lähes 900 euroa ja saimme tukun kanssa sovittua, että he maksavat kuvan minulle, mutta minun täytyy se ensin maksaa kuvapankille. Ja sitten tuli toinen lasku, lähes 3000 euroa. Tässä oli alkuperäisen kuvan muokkauksesta ja luvattoman kuvan käytöstä, ei edes tarkoitushakuisuutta enkä ollut itse kuvaa muokannut. Tuli kieltämättä epätoivoinen olo ja paniikki, mitä olen mennyt tekemään. Saimme sovittua kuvapankin kanssa, että maksamme vain puolet. Mutta tuntuihan se ikävältä. Tämän jälkeen aloin tekemään omat kuvat ja varmistin tukulta, että heillä on kuvat, mihin on käyttöoikeus eikä se vanhene. Mutta opin sen, että aina pitää tarkistaa kuvankäyttöoikeus sekä -aika. Kovat oppirahat tuli maksettua.

  Joten kuullostaa todella röyhkeältä jos toisen kuvaa käyttävät ilman lupaa eivätkä ole edes valmiita maksamaan kuvan käytöstään. Kerran kun saavat ison kuvapankin postia, oppivat ainakin, että ei riitä kuvan poisto vaan joutuvat maksamaan kuvankäytöstä olipa kyseessä tahaton vahinko.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apua, tuli ihan paha mieli sun puolesta! :( Vaikka näinhän se valitettavasti menee. Kallis lasku, mutta toisaalta näissä vaikuttaa niin moni asia. Mun kuvia julkaistaan niin monella random heppakuvatilillä ja pikkutyttöjen "ilmahevostileillä" (lufstall, oli suosittu juttu ainakin hetki sitten täällä Ruotsissa), ja olen montaa lasta valistanut kuvavarkauksista ja tekijänoikeuksista. Ja toisaalta on myös monia ihania nuoria, joille lupa kuviin on kunnia-asia, ja heille annan ilomielin luvan julkaista kuviani esim. videoediteissä. :)

   Radera
 3. Melkoista touhua, voin uskoa että tuossa tilanteessa olisi itse kullakin hieman verenpaine kohonnut! Mutta hei, kivat kuvat oot räpsinyt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oli kyllä niin p*ska fiilis kun näitä tapauksia tuli yhä enemmän esille. :/ Nyt en ole edes uskaltanut selata instaa uusien löytöjen pelossa. En tykkää konflikteista. :D
   Ja kiitos! Kuvat ovat myös ilmeisesti firmojen mieleen, mutta ilmeisesti eivät kuitenkaan ole tarpeeksi hyviä, että niistä haluaisi maksaa. ;)

   Radera
 4. Valitettavasti olen kuullut ulkomailla (eiköhän jo tai ainakin kohta myös Suomessa) samanlaisia kokemuksia muista tilanteista, joissa iso firma on korvausvelvollinen. Kun asiakas lähettää korvauspyynnön niin haukutaan ja valehdellaan silmät ja korvat täyteen ja pidetään sormet ristissä, että asiakas luopuisi korvauspyynnöstä. Periaatteessahan näihin tilansteisiin on omat protokollansa, miten pitää toimia, että lopulta saa korvauksensa vaikka oikeusteitä. Parasta on varmaan olla edes lukematta firmojen vastauksia ja vain ilmoittaa niin kuin asiat ovat ja jatkaa asian eteenpäin viemistä.

  On tosi hienoa, että et anna itsekkäiden ihmisten jyrätä itseäsi. Ottamasi kuvat ovat myös tosi hienoja! :)

  SvaraRadera

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.