4 juni 2016

Tulevan kilpailuradan analyysi

Maanantaina meillä on edessä kauden viimeiset kisat. Täällä ei ole missään seura- tai aluetason koulukisoja juhannuksen ja elokuun lopun välillä, joten suunnitelmissamme on treenata aktiivisesti kesä ja sitten toivottavasti saamme onnistuneen ja kokonaisen kilpailukauden syksyllä. :)


Olen tänä keväänä ratsastanut kaksi helppo B ja kaksi C:n rataa. Topangalla sain harjoituskisoissa 65 %, Rozziella samoissa sembaloissa 68%. Näissä oli toki todella kiltti arvostelu - mutta silti, olen todella iloinen näistä tuloksista! :) Maaiken kanssa molemmat aluekisat helppo C ratana ovat menneet sekä hyvin että huonosti - molemmissa kisoissa on ollut paljon hyvää ja myös huonoa. Ekalla kerralla teimme tasaisen mutta valjun suorituksen, numerot olivat enimmäkseen 5-6,5. Yksi nelonen ja muutama seiska tuli myös - lopputuloksena reilu 60%. Tokat aluekisat olivat ulkokentällä ja Maaike oli verkassa aivan mielettömän hyvä mutta jännittyi radalla. Mulla oli ihan hirveän huono fiilis mutta tuomari oli kovin tyytyväinen meidän alkurataamme ja numerot olivat kauttaaltaan 6-7, enemmän kutienkin siellä 6,5-7 puolella. Jokin kuitenkin meni vikaan, mä lopetin ratsastamisen ja väärän laukan takia saimme kolmesta momentista nollat ja yhdestä kakkosen, joten näitä kisoista tuloksena oli 54% ja suuri häpeä sekä ärsytys. Nyt on kuitenkin revanssin aika ja tällä vaikka tällä kerralla ratsastammekin radan vain rataharjoituksena kilpailun ulkopuolisena ratsukkona, niin nyt en todellakaan aio antaa periksi vaan oikeasti RATSASTAN niin hyvin kuin osaan!

Se rata sitten.
Se on LB:3, helppo B:3. Jokainen ratsukko on yksilö ja mielipiteitä on monia, mutta mielestäni ja meille tämä on vaikein helpon B:n rata mitä on tarjolla hevosratsukoille. Joten syystäkin vähän jännittää ja hermostuttaa loikata C:stä tähän mutta mikä olisikaan paras mahdollisuus siihen kuin kotitallin omissa seurakisoissa. :)


(LB:3 koko pöytäkirja täällä, ruotsiksi)

1. Sisään ratsastus harjoitusravissa ja pysähdys
Perus juttu mikä pitäisi onnistua meiltä ongelmitta. ;) Kunhan käännän ajoissa, pidän Maaiken suorana ja pysäytän oikeassa kohdassa! Aion kiinnittää huomiota täsmälliseen pysähdykseen, kiireettömyyteen ja yritän näyttää iloiselta.

2. C vasemmalle, harjoitusravia
Tässä aion ratsastaa kulman huolellisesti ja pitää yllä hyvän muodon ja tahdin - helppo tapa saada helposta momentista hyvät pisteet.

3. S 10 m voltti
Tärkeä pitää voltti kymmenen metrin kokoisena, taivuttaa ja pitää yllä tahti. Jälleen helppo kohta saada hyvät pisteet!

4. SEX harjoitusravia. X pysähdys 6 sekuntia. XBP harjoitusravia
Tuomarin edessä pysähdys, tarkkuutta vaativa kohta jossa me emme vielä ole onnistuneet aiemmissa kisoissa. Maaike pysähtyy aika hyvin melkein tasajalkaa, mutta tässä tuomari rokottaa pienestäkin epätasaisuudesta. Mä en myöskään jotenkin osaa hahmottaa mihin kohtaan se pysähdys lyhyellä sivulla tulee ratsastaa, teen sen melkein aina liian aikaisin...

5. P 10 m voltti
Katso kohta 3!

6. PFAK harjoitusravi. KR keskiravi. RMC harjoitusravi
Olemme treenanneet nyt paljon keskiravia ja Maaike osaa kyllä näyttää todella upeaa keskiravia. Kunhan se vaan ei jännity... Mitä se luultavasti tekee ulkokentällä valkoisten aitojen sisäpuolella ja silloin se jää lähinnä matelemaan. 

7. CA serpentiini neljällä kaarella
Kunhan ratsastan tasaiset kaaret, muistan suoristaa ja taivuttaa niin tämän pitäisi tuoda meille hyvät pisteet.

8. AK keskikäynti. KR lisätty käynti
Sama homma kuin keskiravin kanssa - jos Maaike ei jännitä se tekee tosi hyvän lisätyn käynnin! Mun täytyy vain olla tarkkana etten pyydä sitä vahingossa raviin.

9. RM keskikäynti. MCH harjoitusravi
Helppo peruskohta josta olisi paras saada hyvät pisteet. ;)

10. H vasen harjoituslaukka
Ensimmäinen nosto on vasempaan, eli Maaiken huonompaan suuntaan. Tämä saattaa tuottaa vaikeuksia mikäli Maaike on jännittynyt mutta asiaa helpottaa nosto kulmasta. Mun täytyy olla tarkkana heti lyhyen sivun lopussa, valmistella nosto hyvin ja sitten antaa selkeät laukka-avut.

11. E 15 m voltti
Meidän lempijuttu laukassa - iso voltti! Tämän pitäisi onnistua ongelmitta. Ulkoavut ovat laukkavoltissa isossa osassa Maaikella ratsastaessa.

12. ELF radan poikki. E:n ja L:n välillä siirtyminen harjoitusraviin. L:n ja F:n välillä oikea harjoituslaukka
Tätä kohtaa jännitin ennen oikeastaan kaikkein eniten, mutta ratatreenin jälkeen huomasin ettei se olekaan niin paha juttu. Selkeä rauhallinen siirtyminen, hyvä tahti ravissa, uusi asetus ja nosto. Ongelmana tässä on vain se, että Maaikella ei ole tarpeeksi aikaa saada itsensä koottua ja tasapainoon ennen seuraavaa kulmaa... Tässä on tärkeä tehdä hyvä tie ja ratsastaa suoraan. Jos en keskity siihen ja ajatus seilaa muualla, myös hevonen lähtee seilaamaan ja tuloksena on epämääräinen banaani.

13. FAK harjoituslaukka. KR keskilaukka. Ennen R:ää siirtyminen harjoituslaukkaan
Keskilaukka on Maaikelle helpomi kuin keskiravi. Tämä pätkä on tosin kohti katsomoa ja tuomaripäätyä, toivottavasti Maaiken herkkä mieli selviytyy siitä. ;)

14. R siirtyminen harjoitusraviin
Olemme saaneet hyvät pisteet raviin siirtymisistä, mutta keskilaukasta laukkaan ja siitä raviin siirtyminen voi olla Maaiken kanssa aika... Mielenkiintoista. No, teemme parhaamme. :)

15. HP keskiravi
Laukan jälkeen keskiravipätkä tulee juuri oikeaan aikaan - Maaikella jää yleensä tässä vaiheessa laukkaenergia päälle jolloin se esittää todella hienon keskiravin, kunhan onnistun pitämään sen peräänannossa.

16. K oikea harjoituslaukka
Laukannosto oikeaan, meidän bravuuri! Ja vielä kulmasta. Tästä tavoitteena vähintään seiskapuol. ;)

17. E 15 m voltti
Laukkavoltti oikeassa laukassa pitäisi onnistua meiltä hienosti.

18. EIM radan poikki. E:n ja I:n välillä siirtyminen harjoitusraviin. I:n ja M:n välillä oikea harjoituslaukka
Täsmälliset siirtymiset, asetukset ja suoristus ovat tässä avainasemassa. Sitten toivotaan tietysti taas, ettei kaahoteta seuravan kulman läpi epätasapainoisessa ristilaukassa...

19. MCH harjoituslaukkaa. HP keskilaukka. Ennen P:tä siirtyminen harjoituslaukkaan.
Katso kohta 13! Nyt ei onneksi mennä kohti katsomopäätyä. Keskilaukasta tulee tehdä selkeä siirtyminen takaisin tavalliseen harjoituslaukkaan. Note to self.

20. P siirtyminen harjoitusraviin
Tässä hyvä siirtyminen ja jatkamme tietysti hyvässä, tasapainoisessa ravissa ja peräänannossa joten tavoitteena tietysti vähintään ysipuol. ;)

21. A keskihalkaisijalle
Käännä oikeassa kohdassa ja ratsasta suoraan!

22. X pysähdys
Tässä vaiheessa voikin sitten taas hengittää ja manata itselleen ettei kisaa enää ikinä. 

Me emme näissä kisoissa kilpaile ketään muuta kuin itseämme vastaan, mutta siinä sitä onkin sitten voittamista!


Tää allergiakausi on ollut aivan kamala, mulle iski oireet reilu viikko sitten vaikka olen ottanut tunnollisesti allergialääkkeitä huhtikuusta asti. Nyt sain onneksi silmätipat niin ei tarvitse herätä joka aamu silmät umpeen turvonneina. Tallilla joudun kuitenkin käyttämään hengityssuojainta, heinäpussien täyttö ja siitepölyisen hevosen harjaaminen eivät ole suurinta hupia tällä hetkellä. :D

Tässä on Dee!

Mulla oli eilen perjantaina ensimmäinen virallinen Deen vuokrauskerta. Voi että, ette kyllä arvaa miten ihanaa oli tulla tallille ja vain harjata hevonen, ratsastaa, hoitaa se pois ja sitten lähteä kotiin. Mulla meni tallilla vajaa 1,5 h. :D Huh mitä luxusta, tätä mulla on ollut oikeastaan jopa ikävä... ;) Oon tottunut siihen, että tallilla menee vähintään 2,5 h jos teen kaiken nopeasti...

Lämpöä oli +28, mutta päätin silti mennä maneesissa sillä halusin treenata maanantain kisarataa oikeassa skaalassa isossa maneesissa. Deen kanssa sujui todella kivasti! Aluksi se oli vähän villi, mutta kun se sai laukata pahimmat höyryt pois niin se tuli hyvin kuulolle ja aloitettiin hommat. Dee on ihan sairaan herkkä pohkeelle, varsinkin alussa kun se ei ole vielä saanut purkaa höyryjä niin se sinkoaa herkästi eteen tai sivulle jos hipaiseekin pohkeella. Siis tosi erilainen ratsastaa Maaikeen verrattuna mikä on tosi kiva juttu, saapahan kokemusta erilaisista hevosista.

Laukkailun jälkeen aloitettiin hommat ja ratsastin ensin siirtymisiä käynti-ravi ja pysähdyksiä jotta se tulee kuulolle. Dee on pohkeen lisäksi myös tosi herkkä istunnalle. Myös käden kanssa se on tarkka, mutta siitä saa kuitenkin "pitää kiinni" ilman herneen nenään vetämistä joten kaikin puolin se on kyllä tosi kiva hevonen ratsastaa! :) Treenattiin hetki avoja ja sulkuja, pitkällä sivulla avoa ja lyhyen sivun keskeltä sulussa pitkälle sivulle. Tämän jäkeen ratsastin kerran läpi LB:3 radan ja täytyy kyllä sanoa, että jos menisin sen nyt Deellä tässä omassa maneesissa mulla olisi hyvä luotto siitä, että sieltä napsahtaisi aika hyvät pisteet. Deellä on tasapaino ja laukka niin hyvä, että mikään tässä radassa ei tuottanut sille vaikeuksia. Mulla oli koko radan läpi tosi hyvä fiilis ja koin oikeasti kunnon ahaa-elämyksiä kun oikeasti ratsastin kohti pisteitä, katsoin ratsastamaani kirjainta kohti ja pidin hevosen suorassa. Ei seilannut hevonen mihinkään suuntaan ja teimme hyvät tiet. Tähän rataan oli hyvä lopetaa, ratsastin vielä lopuksi Deen ravissa eteen-alas. 

On se mun mielestä joku 165 cm korkea, mutta hirveän kapea joten näytän sen selässä pitkältä!

4 kommentarer:

  1. Noni sit vaan vaikka menis omasta mielestä kuinka paskasti niin tekohymy naamaan ja ratsastat loppuun asti ajatuksissas Charlotte ja Valegro! Hyvin se tulee menemään :P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kyllä! Huomenna olen Charlotte! Kiitos ;)

      Radera

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.