15 dec. 2018

Kurainen talvi, koeratsastuksista ja hevosen vuokraamisesta


Jos ei ole kuraa, niin on koppuraksi jäätynyttä kuraa. Viikko sitten mentiin litsläts-tunnelmissa ja tänään oli tarkoitus pitää hauskaa kaverin kanssa maastossa, niin eiköhän joka paikka ole jäätynyt kivikovaksi koppuraksi. ;) Käytiin me kuitenkin maastossa vaikka käyntipainoitteiseksi homma menikin. Pari lyhyttä ravipätkää, metsässä rämpimistä, yksi laukkaveto (missä Mutteri "hieman" innostui hehe) ja hiekkakuopassa kiipeilyä. Varpaat paleltuivat tunnottomiksi, mutta hauskaa oli! :) 

Nämä kuvat ovat viikko sitten, oli tarkoitus ottaa hienoja "dressagekuvia" kuivan maneesin turvassa, mutta siellä oli menossa jotkut hardcore-estevalmennukset = koko maneesi varattu. Enkä olisi edes uskaltanut mennä sekaan Mutterin kanssa, se kun tunnetusti pelkää kuollakseen hyppääviä hevosia. Rämmimme hetken mutaisella ulkokentällä, mutta jouduin pian toteamaan ettei siitä oikein tule mitään, ihan liian vetistä ja raskas pohja. Onneksi kentän vieressä menee tuo mukava kilometrin mittainen laukka-/ravirata, joten sinne vain.

Mulla on muuten uusi kypärä! Löysin Black Friday-alesta OneK-kypärän puoleen hintaan ja suosittelin mieheni ostamaan sen mulle ennakkoon kihlapäivälahjaksi. :D Sairaan hyvä löytö!Lits läts lätäkkö
Vaikka Mutteri on reipas hevonen ja liikkuu aina eteen, ollen myös erittäin säikky kyttäilijä, niin ei se oikein koskaan meinaa lähteä lapasesta tai muuta hölmöä. Tällä kerralla sillä oli kuitenkin jotain mystistä virtaa ja sai kolme kertaa jonkinlaisen "kohtauksen" ennen kuin se rauhoittui normaaliin tahtiin. :D Ensin säikyttiin ojassa tököttävää tikkua tehden pari outoa pyrähdystä, sen jälkeen meinasi perä karata *tättärätättärä*-tyylillä alta/lähteä käsistä muutaman kerran. Tiiät varmaan sen tunteen, kun laukkaat hevosella ja yhtäkkiä perä painuu hieman alas, takajalat ottavat muutaman pikaisemman askeleen ja pää nousee ylös? ;) Mutterin selässä tuollainen reaktio on oikeastaan vain hauskaa, se ei onneksi koskaan karkaa kokonaan hallinnasta. Kiva nähdä siinäkin jotain eloa joskus. ;)

Tää rata on kyllä ihan loistava! Ja kylläpä Mutterista irtosi lopuksi hienoa ravia.
Päivät asu:
Kypärä - OneK Defender
Paita - Equestrian Stockholm
Hanskat - Roeckl
Raippa - Fleck
Housut - Pikeur
Saappaat - Kingsley Olbia (yhteistyö)


Etsin tässä kuukauden verran uutta vuokrahevosta ja yhteensä kävin koeratsastamassa viisi hevosta. Sain runsaasti yhteydenottoja ja taas lähemmäs 20 tarjousta. Vielä olisi ollut muutama ehdokas koeratsastettavana, mutta koin yhden hevosen kanssa homman toimivan sen verran hyvin, etten enää jaksa koeratsastaa enempää. Rehellisesti sanottuna, koeratsastaminen on aivan perseestä. Niin vuokraajan kuin hevosen omistajan kannalta katsottuna.

Vuokraajana et ikinä tiedä mitä on vastassa. Haluankin mielellään, että omistaja ratsastaa ensin jotta näen miten hevonen optimaalisessa tilanteessa käyttäytyy. Puolet hevosista ovat aivan järkyttäviä ratsastaa ja/tai kipeitä (ja voin myöntää, että olen myös tottunut hieman "liian" hyvään kun Mutteri on niin hyvin ratsastettu). Moni omistaja haluaa maksavan ratsuttajan, ja olen ottanut opikseni, etten enää IKINÄ rupea maksavaksi vuokraajaksi ratsastastamaan/ratsuttamaan nuorta hevosta tai toipilasta. En vaikka omistaja lupaisi tulevaisuudessa kuun taivaalta ja vaikka mitä mahdollisuuksia. Eivät ne kuitenkaan pidä, vuokraajaa pidetään sen hetken kuin tarvitsee ja sitten kun hevonen alkaa olla kiva niin sopimus irtisanotaan. Maksan mieluummin osaavan, aikuisen hevosen ratsastamisesta ja saan itsekin siitä jotain irti. :)

Olen myös ollut hevosen omistajan "roolissa", kun viime talvena etsin Mutterille kakkosratsastajaa kun en itse enää voinut käydä niin usein (tällä hetkellä ratsastan 2-3 kertaa viikossa ja kakkosvuokraaja 2 kertaa viikossa, sen lisäksi Mutterilla käy eräs täti maastoilemassa 1-2 kertaa viikossa). Kirjoitin selkeästi ilmoitukseen mitä etsimme (maasto- ja kouluratsastusta, EI esteitä), niin eikös sieltä tullut esim. yksi meili missä tyyppi kysyi AINOASTAAN "Luin ilmoituksesta ettei sillä voi hypätä, mutta olisikohan se joskus tulevaisuudessa mahdollista?". Ei mitään esittelyä itsestä, ei mitään muuta kuin tuo yksi kysymys. Voin kertoa, etten edes vaivautunut vastaamaan siihen meiliin mitään. Yksi vuokraaja kävi kuukauden, kun jäi pari kertaa välistä ettei ollut ilmoittanut edes estyneensä (tallikaverit tekivät onneksi hevosille heinät), niin sai fudut aika nopeasti. Sen lisäksi kävi mm. jäisellä pellolla laukkailemassa, ja mitähän vielä. Tämä nykyinen vuokraaja on onneksi ihan huippu tyyppi ja on käynyt jo yli puoli vuotta.

Millaisia hevosia pääsin sitten kokeilemaan?

1. Pv-ruuna, kuin täi tervassa jota sai koko ajan ratsatsaa eteen tai vauhti hiipui etanamaiseksi. Kaiken lisäksi satula oli aivan kamala, joten se jäi siihen. :D Omistaja oli tosin ihan huippu tyyppi ja meistä tuli kavereita, samalla tallilla kun ollaan (Mutterin talli). :)

2. Vaativan tason pv-ruuna, ihan TÖRKEÄN isot liikkeet ja mulle nousi hiki pintaan jo viiden minuutin jälkeen. Tosi kiva, tätä olisin saanut alkaa vuokraamaan mutta omistaja päättikin kisaavansa tämän kauden loppuun ilman vuokraajaa ja jos en löytäisi tammikuulle toista hevosta niin sitten olisin päätynyt tähän.

3. "Peruspuksu" pv-ruuna, hieman laiska/mukavuudenhaluinen, mutta erittäin kiva ja palkitseva ratsastaa. Ihanat liikkeet, kiva satula ;), ja tosi mukavat omistajat (äiti ja tytär). Tämän kanssa saan tehdä kaikkea: koulutreenejä, maastoilla ja jopa hypätä, kääk. Sanoin kyllä etten ole hypännyt puoleentoista vuoteen enkä varmaan ainakaan ihan heti kokeile, mutta katsotaan! :) Tätä siis alan vuokraamaan (tai ratsastamaan, he eivät nimittäin halua rahaa) jo ensi viikolla. Hänen nimensä on Musse ja hän on 8-vuotias. :)

4. Hieman pulskassa ja lihaksettomassa kunnossa oleva pv-tamma. Asuu ravitallilla, jossa ihan huiput maastot - kilometreittäin ympäri vuoden kunnossa pidettäviä ratsastus- ja ajoreittejä! Ihan kiva hevonen, mutta nostettuani laukan tää alkoi vetämään ihan hirveää pukkirodeota. Kokeilin pari kertaa uutta laukkaa, mutta sama homma jatkui. Ravasin hetken, tulin alas selästä ja sanoin hevosen vaikuttavan hieman kipeältä, joten en usko homman toimivan. Kävi ilmi, ettei hevosella ole ratsastettu yli kuukauteen lähes ollenkaan ja "sen satula ei oikein sovi mutta ei ole rahaa ostaa uutta". Jes!

5. Rinkin tallikaveri, 6-vuotias jättimäinen pv-ruuna. Omistaja kysyi multa jo alkusyksystä, mutta silloin en ehtinyt. Ihan kiva hevonen ratsastaa, tosin todella raskas, hidas ja jäykkä. Omistajan sanojen mukaan tällä hetkellä täysin jäykkä ja lihakseton parin kuukauden levon ja kevyen liikunnan vuoksi (sillä saattaa olla jotain jaloissa, viedään vielä uudestaan eläinlääkäriin tutkittavaksi), en ymmärrä miten tällaiselle joku edes viitsii etsiä vuokraajaa. Ensin hevonen hyvään kuntoon! Kaiken lisäksi ruuna potkii kuntoon laittaessa ja omistaja sanoi ettei sitä saa kieltää. :)

Tällaisia tapauksia tuli siis tällä "kierroksella" vastaan. :D
Ja hei, tiedän erinomaisesti etten ole mikään tähtiratsastaja enkä ehkä osaa ratsastaa jokaisella vastaantulevalla hevosella, mutta kaikkea on tullut nähtyä sekä koettua joten jonkinlainen "yhteistyöntunnistin" on tässä vuosien aikana kehittynyt. ;) Peace out! (Disclaimer ends here)

Ihanaa viikonloppua! :) Huomenna mulla on jännä päivä edessä, lähden nimittäin katsomaan, ja ratsastamaan tutun vaativalla tasolla kisaavaa friisiä, mitähän siitäkin tulee. :D Pysynköhän edes kyydissä...

4 kommentarer:

 1. Ah, mä niin muistan ne hetket, kun kävin kokeilemassa uutta hevosta ja voi jösses, millaisia hevosia sekä OMISTAJIA tuli vastaan. Yksikin ontui ihan selkeästi, eikä omistajan mukaan siinä ollut mitään vikaa. Itseasiassa yllättävän moni hevonen vaikutti olevan tavalla tai toisella kipeä ja omistajat vähätteli asiaa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jep, näitä erilaisia tapauksia on vuosien aikana tullut nähtyä melkoinen määrä, kun yli 10 vuotta olen hevosia vuokrannut... :)

   Radera
 2. Kiva päästä kuulemaan jatkosta! Friisiruunakin oli upea ja kiva päästä lukemaan miten Mussen kanssa lähtee sujumaan :) Heh, hieman saatoin hymähtää viimeisen tapauksen kohdalla kun ei saa kaveria komentaa :)

  SvaraRadera
 3. No johan sattui, hyvä että löytyi kuitenkin jotain itsellesi sopivaa.

  Vuokrasin aikoinaan jyräävää suomenhevosta jota ei saanut komentaa kun rynni taluttaessa, juoksuttaessa keuli ja potki etusilla kohti (teki tätä kaikille, itse en suostunut juoksuttamaan enää yhden kokeilun jälkeen), oli puhetta että voi ratsastaa ihan normaalisti, mutta pyörin kentällä käyntiä ja lyhyitä ravipätkiä, kun aina oltiin menty rankasti edellisenä päivänä ja omistaja halusi vain kevyesti liikuttaa.... Ei tällä hintaa ollut kuin 5e/kerta, mutta homma alkoi mennä vaaralliseksi. Pahinta oli, kun sillä oli selkeästi hiekkaa mahassa/muu vatsaongelma ja omistaja ei asialle tehnyt mitään. Oli puolihoidolla, joten siivosin karsinan ja laitoin ruuat, ihmettelen miten edes viitsin käydä sen puoli vuotta. Muuttivat kauemmaksi täyshoitotallille ja pistin itse sitten homman poikki, kohteliaasti toki.

  Onneksi nykyään on paikka missä vaikka on hevoset vaihtuneet kokonaan tässä 4v aikana, saa siellä edelleen puuhailla ihan oman päänsä mukaan. Hienot maastot ja valmentaja käy kerran viikkoon, hypätään silloin tällöin tunnilla, yksin en ole suostunut kun aktiivisemmasta hyppäämisestä on yli 10 vuotta ja hevonen on melkoisen innokas tapaus. :D

  Harmittaa puolestasi tuo Rinkin juttu, oli todella kuvauksellinen tapaus ja mieluusti katseli kuvia.

  Hyvät joulut ja jatkot!

  -Bia

  SvaraRadera

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.