8 feb. 2019

Satularumba ja Blogiexpoehdokkuus


Apua, mitenköhän monta satulaa olemme nyt reilu kuukauden aikana kokeilleet? Meillä oli ensin lainassa näissä kuvissa näkyvä Equipe (en tiedä/muista mallin nimeä). Se oli ihan ok, mutta ihan ok-satulaan ei tässä tapauksessa tyydytä. Sitten meillä kävi pari viikkoa sitten satulasovittaja paikalla, ja kokeilimme ainakin viisi eri satulaa, luultavasti niitä oli lähemmäs kymmenen. Tottakai se kallein (Prestige, olisko ollut X-D2) sopi erinomaisesti. Mutta koska sillä on eeeeeerittäin suolainen hinta, niin jäimme lähinnä haaveilemaan siitä. Sen jälkeen meillä on ollut lainassa kolme vai neljä eri satulaa, joista Equipe Olympia istui Mutterille hyvin mutta oli meidän mielestämme aivan kamala istua, Amerigon joku ei sopinut ollenkaan ja kolmas satula oli hyvä Mutterille ja mulle mutta ei toiselle vuokraajalle. Me kaksi kuitenkin pääasiassa ratsastamme Mutterilla, joten omistaja haluaa molempien viihtyvän satulassa. Nyt siellä on taas pari eri satulaa kokeiltavana, itse pääsen seuraavan kerran tallille vasta sunnuntaina joten en tiedä kohtaloa - mutta pidetään ne peukut nyt erittäin vahvassa pystyasennossa.

Mutteri on melko hankala satuloitava. Se tarvitsee paljon liikkumatilaa lavoille, satulansija (oikea termi suomeksi? satula-ala?) on lyhyt, selkäranka tarvitsee hieman leveämmän kanavan (taas se suomi...?), samalla paneelit pitää olla tietyn leveät. Ja tietysti satulassa tulee olla mukava istua, jotta ratsastajankin olo on mukava. ;) En mä näistä satula-asioista kovin paljoa vielä tiedä, joten nyt oppinut näiden 1,5 v aikana mitä satuloita olemme Mutterille ajoittain etsineet.
Nyt tätä touhua näinkin lyhyen ajan seuranneena olen jo päättänyt, että sitten kun on aika omalle hevoselle säästän hevosen ostosumman päälle vielä 5000-10 000 euroa extraa jotta voin tilata säädettävän, Schleese-satulan. Rinkillähän oli sellainen, ja muun satulan kanssa olisi pitänyt vaihtaa satulaa sen 4-vuotiskaudella 4-6 kertaa (tai mennä hieman epäsopivalla ja pelata padin kanssa). Se kasvoi parissa kuukaudessa leveyttä 4 cm. Se maksaa itsensä takaisin, sillä hevosella voi olla koko elämänsä ajan se yksi satula, jota sitten säädetään tarpeen mukaan. (ei mainos ;)) No, nyt mulla ei ole sellaisia rahoja, eikä kyseessä edes ole oma hevoseni. Tässä jo ihan sokaistuu satuloiden hinnoille ja 25 000 kruunua (n. 2500 e) maksava satula alkaa tuntua halpikselta... 
Basic Mutter: säikkyy sisään tulevaa hevosta. Tässä muutama viikko sitten, Mutterin levättyä pari viikkoa, se "lähti käsistä" ensimmäisellä ratsastuskerralla kuutisen kertaa. Onneksi oli tämä satula, olin jo varautunut ratsastamaan ilman satulaa mutta siinä olisikin sitten ollut pitelemistä. :D Syy sinkoamiseen? Rauhallisesti laukkaava poni. Facepalm, nolo Mutteri. -_- Ei siitä kukaan usko ulkonäöstä sen olevan todella reaktiivinen ja säikky hevonen, mutta se reagoi nopeasti ja todella isosti. En ole vielä ollut lähellä tippumista *kopkop*, mutta kaipa se päivä vielä joskus tulee. Säännöllisellä liikutuksella ja tutuilla ratsastajilla se on huomattavasti parempi. Mutta auta armias jos on ollut lepoa takana niin maneesin reunalla roikkuva pallokuvioinen viltti voi olla maailman järkyttävin asia, tai vaikka polun vieressä oleva kivi. 180 astetta ympäri ja pakoon, tai "persealletättärää"-sinkoaminen ovat tuttuja tilanteita.


Ei hyvä liikkumismuoto, mutta hyvä tahti jos ei muuta! :D

Päivän asu:
Kypärä - OneK Defender
Paita - Equestrian Stockholm
Untuvaliivi - Kingsland
Hanskat - Roeckl
Raippa - Fleck
Housut - GhoDho Aubrie Pro*
Saappaat - Kingsley Olbia*
(*=Yhteistyö)


Mulle iski muutama päivä sitten ärsyttävä flunssa, mikä meni suoraan keuhkoputkeen ja keuhkoihin. En muuten ole kovinkaan kipeä, mutta astma tekee tästä pahemman ja hengittäminen on tosi vaikeaa välillä. Voin tänään hieman paremmin, mutta en uskalla vielä huomenna lähteä tallille. Olisi ollut Floriksen ratsastus, mutta näin astmaatikkona on pakko olla ylivarovainen heti kun joku pöpö osuu keuhkoihin. Olen herännyt parina iltana siihen, etten pysty hengittämään joten talliympäristö ei ole se paras. :/ Sunnuntaina on kuitenkin tavoittena päästä Mutteria moikkaamaan, jos ei muuta niin hengityssuoja messissä ja ihan vain käyntimaastoon. <3
Lopuksi hieman positiivisempaa juttua: Olen ehdolla Playsson.netin järjestämässä Blogiexpo'19-tapahtumassa "Vuoden paras hevosblogi"-kategoriassa. Pakko sanoa, että olin ERITTÄIN yllättynyt saadessani viestin ehdokkuudesta. En ensin edes meinannut lähteä mukaan sillä mielestäni blogini ei todellakaan ole niin hyvä kuin se voisi olla. Aikapula on veroittanut viime vuoden aikana todella paljon, ja meinasinhan jo kertaalleen lopettaa syksyn aikana. Sain kuitenkin kuulla raadin olleen yksimielinen ehdokkudestani, joten miksipäs ei. Iloisena ja kunnia-asianahan tämä tulee ottaa ja olen erittäin iloinen ja kiitollinen ehdokkuudesta. Otan tämän enemmänkin siltä kantilta, että olen mukana kokonaisvaltaisena somettajana: Instagramissa olen kuitenkin erittäin aktiivinen ja seuraajia on kertynyt melkein 50 000, Youtube-kanava kasvaa tasaista tahtia (pian 1000 tilaajaa) vaikka blogi onkin jäänyt hieman taka-alalle.

Kanssakisaajina on kova joukko itsellenikin tuttuja bloggaajia: Katja (Kavioliitossa 30 v.), Kaisa (Muuliprojekti) ja Essi (Dancing on four legs). Kovassa ja ammattitaitoisessa seurassa siis olen! Äänestys aukeaa 25.2, ja voittajat julkistetaan 15-17.3 Helsinki Horse Fair-messuilla Blogiexpossa. En tiedä vielä pääsenkö itse paikalle, mutta yritän järjestää aikatauluni niin, että maaliskuun ohjelmaan mahtuu pikavisiitti Suomeen. :)Mutteri edusti tammikuussa Eelegantequestrianin sponsoroimissa, upeissa otsapannoissa! <3

5 kommentarer:

 1. Satularumba on kyllä erittäin ärsyttävä. Varsinkin jos sattuu olemaan hevonen, jolle harva satula sopii... Minulla on ollut niitä kaksi. Toiselle etsin vuoden ennen kuin turvauduin rungottomaan, tälle nykyiselle ei neljässä vuodessa ole löytynyt sopivaa. Ainakaan sellaista, johon minä mahtuisin. Tsemppiä siis teille!

  Ja satuloiden hinnat ovat nousseet jo ihan tässä oman hevosenomistaja-aikani (vajaa 9 vuotta) aikana huimasti! Kun vanhan ponin kanssa etsin satulaa, tonni oli ihan hyvä budjetti, nyt jopa joku Wintec on uutena tonnin ja mikä tahansa "merkkisatula" helposti pari tonnia! Järkkyä.

  Ja onnea ehdokkuudesta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näin mäkin muistelen että joku 10 vuotta sitten nollan 700-1100 eurolla sai tosi hyvän satulan ja nyt tuntuu ettei edes 2000 euroa riitä hyvään käytettyyn :o mutta pakkohan jonkun satulan on sopia, muutama ”ok” ollut jo joten kyllä se oikea siellä jossain on. :D

   Kiitos! Tuli vähän puskista mutta mukana ollaan. :D

   Radera
  2. Pitää paikkansa myös oman mutun mukaan, satuloiden hinnat tuntuvat karanneen käsistä. Joskus oli iso juttu jos satula maksoi esim 1500€, nyt ne ovat halpiksia ja kaikkien "vähän parempien" hinta alkaa vähintään kakkosella. Ihan hullua!

   Radera
 2. Sovitin ainakin 10 eri runkosatulaa. Mikään ei ollut hyvä, joten päädyin joustorunkoiseen Ghostiin. Yllättävän hyvä! Parempi kuin yksikään runkosatuloista, pysyy paikallaan, ihana istua ja rungottomana mukautuu muuttuvaan selkään. Ja hinta alle tonnin uutena. Positiivinen yllätys!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ihan mahtavaa, että löytyi sopiva satula niinkin edullisella budjetilla! :) En olekaan Ghostissa istunut itse ikinä.

   Radera

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.