23 jan. 2019

Vuosikatsaus 2018

Blogivuosia on takana jo kahdeksan (tätä blogia neljä), ja aina joka vuosi tulee tehtyä tällainen vuosikooste. Vuosi 2018 oli hieman erilainen: kärsin burn outista, perheeseemme muutti koira, kesä oli kuumin koskaan, löysin uusia hevosystäviä ja matkustin ennätysvähän. Päällimmäisenä vuodesta jäi mieleen suuri onni tuon pienen koiran ansiosta. :) Toivottavasti teillä lukijoilla oli hyvä vuosi!

TAMMIKUU

Faderpaard-tapahtumassa Hollannissa, kuvassa upea kantakirjaori Maeije 440

Vuosi alkoi ihan mahtavalla tavalla: lähdin Maaiken omistajan kanssa Hollantiin katsomaan upeaa FADERPAARD-tapahtumaa, missä kaikki (tai ainakin suurin osa) KFPS:n kantakirjaoreista esiintyvät. Iltaisin järjestetään Apassionatan tyylinen aina loppuunmyyty Friesian Proms-gaala, missä friisit esiintyvät. Upea tapahtuma, kannattaa ehdottomasti lähteä käymään jos tulee mahdollisuus!

Olin ollut koko syksyn 2017 flunssassa, ja tammikuussa sain "vihdoin" astmadiagnoosin ja siihen auttavat lääkkeet. Sen koommin en olekaan ollut perus viikon kestävää flunssaa pidempään kipeä.

Rink muutti vuodenvaihteessa uudelle tallille, missä pääsimme aloittamaan treenit hyvissä puitteissa. Se piti alkuvuodesta kuukauden mittaisen loman, minkä jälkeen satula tsekattiin.


Tammikuun alku oli ihan lumeton...
Mutta sitten saimme hetkeksi ohuen lumipeitteen ja kylmemmät säät

HELMIKUU

Helmikuussa romahdin työuupumuksen ja loppuunpalamisen vuoksi. Jouduin parin kuukauden mittaiselle sairauslomalle minkä aikana piti keskittyä rentoutumiseen, nukkumiseen ja palautumiseen. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta pakotin itseni ylös, ulos, treenaamaan ja tallille. Kirjoitin myös aiheesta rehellisen postauksen.


Mutterin kanssa treenit sujuivat erittäin hyvin ja se tuntui kehittyneen valovuosia siitä, kun sillä aloin ratsastamaan. Muuten helmikuu olikin sitten ymmärrettävistä syistä melko hiljainen täällä blogin puolella.


MAALISKUU


Rink oli palannut takaisin treeneihin, mutta se tuntui haluttomalta ja vieraalta ratsastaa. Kirjoitin jo helmikuussa epäilleeni sen satulan käyneen ahtaaksi, ja alkukuusta epäilyni osuivat oikeaan Rinkin palauduttua takaisin omaksi itsekseen satulasepän käynnin jälkeen.

Kävimme maaliskuussa tutustumassa erääseen japaninpystykorvakasvattajaan, jolta sitten saimme pentulupauksen... Koirakuumeelle ei enää näkynyt loppua! <3

Tehtiin Mutterin kanssa hankitreeniä, kerroin sen ratsastettavuudesta ja ystäväni Daniela kävi luonani täällä Ruotsissa. Kuvasimme yhdessä tallivideopostauksen ja Daniela pääsi myös molempien hevosten selkään. Rink edistyi hienosti ja valmentauduin Mutterin kanssa, vaihtelevalla menestyksellä - ei ole helppo laji tämä kouluratsastus. :DVuoden 2018 maaliskuu oli myös yksi kylmimmistä ja lumisimmista maaliskuista pitkään aikaan, kuten tässä postauksessa alempana vertasin muihin vuosiin. Muistelin menneiden vuosien maaliskuita, jolloin on ollut yli 10 astetta lämmintä ja olen ratsastanut parhaimmillaan t-paidassa.


Mutterin kanssa valmennuksessa

HUHTIKUU

Mutterin kanssa kotitreenejä ja letitysharjoituksia
Rink irtohyppäämässä
Rinkin kanssa valmennuksessa

Huhtikuussa suunnittelin Mutterin kisakalenteria (mikä ei sitten kovin hyvin toteutunut...), Rink pääsi irtohyppäämään ja kävin Rinkin kanssa valmennuksissa. Rink edistyi joka viikko ja tuntui aina edellistä viikkoa paremmalta, mikäli mahdollista. Sillä oli tosi paljon energiaa ja se oppi nopeasti uutta, mm. pohkeenväistöt!

Mutterin kanssa ehdimme kaksiin kisoihin, tai no, pay'n'ride-tapahtumiin. Ensimmäiset ulkopuoliset kilpailut menivät ihan kivasti, tosin Mutteri meinasi kieltäytyä menemästä maneesiin ja pelkäsi kuollakseen tuomaripäätyä sekä maneesin ovea. Great success ja niin edelleen, mutta raavimme kasaan helposta B:stä (LB:1) 64,10%. Numerot olivat aika tasaisesti kutosta, yksi 5.5, muutama 7 ja lopputervehdyksestä "huikea" 7,5. Toiset "kisat" olivat kotitallin radan ratsastus, menimme pitkän radan helpon B:n (LB:2) ja numerot oliva tällä kerralla kaikkea 2-7 väliltä, Mutterin jäädessä tarpeilleen kesken käyntiohjelman... :D Tuloksena tästä 59,76%.

Ekat ulkopuoliset kisat, 64,10%
Kotitallin epäonnistuneet rataharkat, 59,76%
TOUKOKUUToukokuun alku oli hieman viileähkö, mutta sää muuttui nopeasti hiostavan kuumaksi ja loppukesän saimme nauttia övereistä helteistä, mikä johti sitten lopulta erittäin pahaan vesi- ja heinäpulaan. :( Kuukausi alkoi Rinkin kohdalla maastoilulla ja Mutterin kanssa korkkasimme ensimmäiset (ja luultavasti meidän viimeiset) aluekilpailut, mistä tuloksena LB:1-luokasta 64,107% ja sija 14/38. Kotimatkalla suunnitelmat hieman muuttuivat, sillä Mutteri kieltäytyi menemästä traileriin. Ei siinä auttanut muu kuin ratsastaa kotiin vajaa 2 h maaastoreissun verran...Kuun puolessa välissä Mutter ja heppaystävä Klas (RIP) pääsivät kesälaitumelle. Voi sitä riemua! Myös me ihmiset nautimme keväisen Tukholman saaristotunnelmista ja teimme mieheni kanssa myös parin yön reissun Gotlannin Visbyyn viettämään 4-vuotishääpäivää.Kevään valmennusten teemana oli Mutterin kanssa vatsalihaksilla ratsastaminen, kantaminen ja selän käyttö. Rinkin kanssa opettelimme sisäpohkeen merkitystä ja pohkeenväistöjä. Kävin kuvaamassa kaverini ihania miniatyyrihevosia Riders Magazinen artikkelia varten. Rinkillä oli ensimmäinen astutuskausi ja lähdin avuksi sen ekalle oriasemareissulle. Meillä oli hieman epäonnea matkassa, lämpöä oli yli +25 ja juutuimme kotimatkalla pariksi tunniksi ruuhkiin. Onneksi Rink on fiksu nuori ori ja matkusti esimerkillisesti! :)Mutter liikkui loppukuusta paremmin kuin ikinä, ja ehdin jo haaveilemaan meidän ensimmäisestä HeA-startista. Treenasimme valmennuksissa HeA:n tehtäviä, ja loppukaudelle oli kisasuunnitelmia... No, niistä ei sitten tullut mitään. :D

Kävin loppukuusta Suomessa, kuvasin reissusta videon ja kävin kuvaamassa Danielaa + Goldia sekä Aadaa ja Macoa. Toukokuussa oli myös yksi elämäni suurimmista hetkistä kun kävimme katsomassa pientä karvapalloa, joka muutti meille pari viikkoa myöhemmin ja sai nimekseen Snö... <3

KESÄKUU


Kesän, ja oikeastaan koko vuoden kohokohta oli kun tämä pieni karvapallo, japaninpystykorva Snö, muutti meille kesäkuun toinen päivä! <3 Ehdottomasti yksi toteutunut unelma, olen haaveillut omasta koirasta viimeiset 10 vuotta ja rotukin on ollut selvä jo ainakin kahdeksan vuotta. Vihdoin elämäntilanne salli koiran hankkimisen, enkä ole päivääkään katunut! Lämmin kesä oli toisaalta koiranpennun kanssa helppo, eipä tarvinnut pukea kusetusreissuille yhtään mitään päälle, välillä juoksin paljain jaloin ulos. Snö taisi kokea ensimmäisen sadekelinsä joskus 4-5 kuukauden ikäisenä. :D Toisaalta kuumuus toi myös haasteita, sillä pienen pennun lämmönsäätelykyky ei toimi kunnolla eikä lämmössä jaksa riehua. Meillä oli välillä iltaisin täällä kunnon adhd-riiviöpentu... :DRink vain parani ja parani ratsastuksellisesti kesän mittaan. Luulisi kuuman kesän hieman rauhoittaneen nuorta oria, mutta ei. :D Sain myös vihdoin kauan toivomani mittatilaussaappaat (yhteistyö Just Dressagen kanssa). Yksi toinen unelmien täyttymys! Niiden sisäänajo ei kauaa kestänyt, mutta yhden hikisen valmennuskerran jälkeen voin kyllä myöntää polvitaipeiden hiertyneen melko pahasti. :D Kesän viimeisissä valmennuksissa jatkoimme pohkeenväistöjen harjoittelua, mutta myös laukannostoja käynnistä. Aluksi se tuntui niin sairaan vaikealta, meinasin jopa luovuttaa yhden valmennuksen aikana. Sain huutia valmentajaltani, jatkoimme sinnikkäästi loppuun ja sen jälkeen Rink alkoi tarjoamaan laukkaa käynnistä vähän liiankin innokkaasti, niin piti välillä pitää viikon-pari taukoa niiden harjoittelemisesta. Luksusongelmia nopeasti oppivan nuoren kanssa...


HEINÄKUU


Heinäkuu - kauan odotettu lomakuukausi! Oli mulla jo vähän lomaa kesäkuussa pennun muutettua meille, mutta heinä- elokuussa otin 4,5 viikkoa lomaa. Ihan täydellistä! Snö kasvoi ja kasvoi, oppi paljon uutta ja oli hetkessä täysin kotiutunut meidän perheeseen.

Hevoshommat toimivat kivasti, tosin Mutterin saikku aiheutti harmaita hiuksia. Epämääräistä epäpuhtautta, mikä lopulta paljastui olevan epäsopivan satulan ja liian pitkän kengitysvälin seurausta. Kirjoitin blogiin heppaviikostani, kävin kokeilemassa ystäväni jättimäistä estehevosta, Ruotsia piinaava, huhtikuusta asti jatkunut kuivuus johti aivan kamalaan heinäpulaan ja pahoihin metsäpaloihin. Rink oli hienoakin hienompi ja elämä hymyili!

Vietimme lähes koko loman pennun kanssa kotona Ruotsissa, yhtä lyhyttä Suomen matkaa lukuunottamatta. Rakas siskoni meni naimisiin ja sain kunnian toimia kaasona ja valokuvaajana. Häät olivat aivan täydelliset ja vieläkin muistelen tuota päivää yhtenä tämän vuoden parhaista päivistä.

ELOKUU


Elokuussa säät jatkuivat edelleen yhtä kostean kuumina. Snö täytti 4 kuukautta ja alkoi jo näyttämään isommalta. Maaike oli tiineenä neljättä kuukautta ja kävin pitkästä aikaa ratsastamassa sillä. Rinkin laukka oli parantunut uusiin ulottuvuuksiin ja jokainen ratsastuskerta tuntui edellistä paremmalta. Outo hehkuttaa tätä niin paljon, mutta se oli totuus! :D Ystäväni Daniela kävi kylässä Suomesta asti, ja saimme nauttia kunnon Ruotsin kesästä yhden viikonlopun ajan. Ensimmäisinä päivinä nautimme rannalla ja Tukholmassa helteestä, sitten sää muuttui täysin tarjoten kylmiä sadepäiviä.SYYSKUU


Pentu 5 kuukautta! Kylläpä jaksoin tehdä säännöllisesti blogiin näitä päivityksiä alussa. :D Joka kuukausi me kyllä ollaan nuo "synttärikuvat" otettu. :) Kiva katsella ja verrata pennun kasvua.Syyskuussa blogi hiljeni todella paljon aikapulani vuoksi. Ehdin kuitenkin tekemään ja kokemaan kivoja asioita, vaikka niistä en täällä ole kauheasti maininnut. Kuvaajakollega Denise Landerberg kävi luonani täällä Tukholmassa, ja kävimme kuvaamassa monet hevoset viikonlopun aikana. Denise otti myös minusta aivan ihania kuvia, ensin häämekko päällä Mutterin kanssa ja sitten hieman "rohkeampia" kuvia Maaiken kanssa.

Myös mulla oli kivoja kuvausprojekteja ohjelmassa, kun kuvasin parit kampanjakuvat Equestrian Stockholmille ja Kyro Riding Gearille, sekä asiakaskuvia kv-ohjastajasta ja hänen nuoresta tulevaisuudenlupauksestaan.


LOKAKUUBlogi oli myös lokakuussa erittäin hiljainen, täältä löytyy yleinen kuulumispostaus mihin olen kasannut yhteen yhtä sun toista. Mutteri oli palannut treeneihin, Rink taaseen oli ep ja levossa pari kuukautta (kävin hoitamassa sitä + tallia 2 kertaa viikossa). Pääsin vierailemaan Maaiken luona ja kokeilemaan ensimmäistä kertaa elämässän kangilla ratsastamista. Se sujui paremmin kuin olin odottanut, ja Maaike oli aivan mielettömän hyvä ratsastaa tuolla kerralla, siitäkin huolimatta että se oli 6 kuukautta kantavana!

Kävin Suomessa HIHS-viikonloppuna ja olin paikalla valokuvaajana. Aivan ihana viikonloppu, pääsin näkemään paljon kavereita ja ystäviä sekä nauttimaan huippuratsastuksesta! Kiireinen ja aika raskas viikonloppu, mutta niin hauska.

MARRASKUU


En enää rehellisesti muista minä päivänä se tapahtui, oliko alku- vai loppukuustaa, mutta jouduimme viemään rakkaan kissamme viimeiselle matkalleen. Se oli raskasta ja tapahtui varoittamatta, hieman liian nopeasti. Päätös oli kuitenkin oikea, ja kun Tahvo oli poissa tunsin melkein helpotusta. Tein sille palveluksen, kun osasin olla vahva ja tehdä päätöksen heti, pitkittämättä omaksi vuokseni. <3

Mutteri oli marraskuussa aivan sairaan hyvä ratsastaa! Kevyt, reipas, se tarjosi upean fiiliksen ja "se" liitelevä, keinuhevosravi oli back. Aivan mahtavaa!


JOULUKUU

Olin joulukuun ensimmäisenä päivänä täysin ulkomaailman ulottuvissa, omassa kuplassa nimeltä Sweden International Horse Show. Olin Friends-areenalla joka päivä aamusta iltaan, pisin aika siellä taisi olla noin 14 tuntia. Aina yhtä ihana tapahtuma missä kuvaaminen on harvinaista herkkua, mahtava tunnelma ja aika menee tietysti aivan liian nopeasti. Tapasin uusia kasvoja, sain tehdä sellaisia asioita mistä vain haaveilin viitisen vuotta sitten, solmin uusia kontakteja ja vain imin inspiraatiota, onnea ja sitä mahtavaa fiilistä minkä vain SIHS voi tarjota.Kun ei kerkeä bloggamaan säännöllisesti, tulee sitten tällaisia könttäpostauksia, niin kuin taas joulukuun alussa. Kerroin lopettaneeni Rinkin kanssa yhteistyön, koeratsastin uusia vuokrahevosehdokkaita ja Mutteri oli taas entistäki hienompi. Sain mahtavan tarjouksen mistä en voinut kieltäytyä ja aloin ratsastamaan friisiruunaa nimeltä Floris. Löysin myös toisen liikutushevosen, Mussen.

Lähdimme joulun jälkeen vajaaksi viikoksi Suomeen, lähinnä olemaan. Snö tuli mukaan, joten matkustimme laivalla ja matkat sujuivat erinomaisesti. :) Vietimme aikaa perheeni kanssa, kävin kuvaamassa Aadaa ja Macoa ja ihan vain rentouduimme, syöimme ja joimme hyvin, lilluimme poreammeessa ja nautimme elämästä. :D Tulimme kotiin uudenvuodenaaton aamuna, sillä halusin olla kotona koiramme ensimmäisenä uutenavuotena minimoidakseni stressitekijät. Uusivuosi sujui kuitenkin paremmin kuin hyvin ja puolen yön aikaan täällä kuulosti kolmannelta maailmansodalta, mutta Snö söi tyytyväisesti puruluuta eikä välittänyt raketeista ollenkaan.Vuodelle 2019 en ole asettanut mitään tavoitteita enkä paineita. Tuleva vuosi saa olla juuri sellainen kuin se on, parempi olla asettamasta liikaa odotuksia ja ottaa jokainen päivä sellaisena kuin se on. Kiitos teille, jokaiselle, juuri sinulle, kun olette edelleen monen vuoden jälkeen mukana lukemassa mun hieman rönsyileviä ja toisinaan hieman turhia tekstejä. Mukaville lukijoille on ilo tuottaa blogia, vaikka en mikään erikoisen hyvä kirjoittaja ole. Blogista on tullut apuväline, jolla saan pidettyä suomea yllä

Mahtavaa vuotta 2019 teille jokaiselle, kiitos kun olette vuodesta toiseen täällä lukijoina!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.