1 juli 2019

Aino Nations Cup tulee - kuvaajan parhaat vinkit tapahtumaan!


Kaupallinen yhteistyö: Aino Nations Cup

Blogini seuraajina teille on varmasti jo tuttu juttu, että olen ratsastuksen lisäksi intohimoinen valokuvaaja. Ja mikä onkaan parempaa, kuin saada yhdistää nämä kaksi rakasta harrastusta. Hevostapahtumien, tai oikeastaan isojen kansainvälisten ratsastuskilpailujen, kuvaaminen on itselleni yksi ehdoton suosikkiasia. Kuvasin ensimmäisen kerran SIHS:ssä vuonna 2016, ja siitä lähtien ratsastuskisojen kuvaaminen kuuluu suosikkipuuhiini.

Tämän kesän yksi kohokohta on tällä viikolla torstaista sunnuntaihin Järvenpäässä, Ratsastuskeskus Ainossa järjestettävä Aino Nations Cup. Odotan tapahtumaa ihan hurjan paljon! Muutin Suomesta pois juuri ennen kuin ratsastusurheilu lähti Suomessa lajina hieman enemmän nousuun näiden isompien, uusien ratsastuskeskuksien rakentamisen myötä. On upeaa, että entisessä kotimaassani on nyt mahdollisuus järjestää tällaisia tapahtumia.


Tapahtuma alkaa nyt tämän viikon torstaina klo 10 esteluokilla, 125 cm Small Tour-luokasta aina 140 cm Big Tour-luokkaan asti.

Perjantaina päivä alkaa kouluratsastuksella, ja meitä kouluratsastajia hemmotellaan mahtavalla kattauksella huippuratsukoita kun neljän tähden Nations Cup starttaa klo 10. Suomalaisista ratsukoista Ainon areenalla nähdään Ruotsissa Stockholm Horse Weekissäkin (LGCT) kilpaillut Anna von Wendt, Ettan Ehnrooth, Ville Vaurio ja Henri Ruoste. Ruotsillakin on joukkue kasassa, ja vahvana haastajana täältä puolelta Itämerta saapuu Suomeen yksi omista suosikeistani, Tinne Wilhemson Silfven. Kouluratsastuksen jälkeen perjantai jatkuu esteluokilla, joista päivän kohokohta on Nations Cupin 160 cm GP-luokka.

Lauantaina hypätään kaksi esteluokkaa 135 cm ja 140 cm korkeuksilla, ja päivä huipentuu kouluratsastuksen Grand Prix Specialiin.

Sunnuntai on esteratsastajien päivä, jolloin hypätään ensin Big Tourin finaali 140/145 cm tasolla, siitä jatketaan Nations Cupin 160 cm GP:n jännittämistä ja huikea viikonloppu päättyy 130 cm Small Tourin finaaliin.
Valokuvaamisen lisäksi tulen tämän yhteistyön myötä toimimaan yhdessä Aadan kanssa tapahtuman some-reporttereina. Tulette näkemään kuviani niin omassa kuin ANC:n somessa, ja tuotamme viikonlopun aikana someen kaikenlaista materiaalia. Liveä, behind the scenes-juttuja, videota, kuvia, haastatteluja... Ja vaikka mitä muuta! Ottakaa siis tapahtuman Instagram ja Facebook haltuun, niin näette kaiken hauskan ensimmäisten joukossa. Somen lisäksi näette meidät yhdessä Korumies Arvin kanssa lauantaina 6.7 ohjelmalavalla keskustelemassa tärkeästä aiheesta "Yhdessä - myös somessa". Olen hieman esiintyjäjännittäjä, joten saa nähdä miten tönkkö siellä olen. Onneksi olen ehtinyt harjoittelemaan suomen puhumista pari päivää ennen tätä. :D

Teille seuraajille on tietysti olemassa alekoodi jolla saatte -20% alennusta lippujen hinnasta! Koodi on "ROSITA", ja se on voimassa tapahtumaan asti. Jos sinulta puuttuu vielä lippu, niin nyt kannattaa hyödyntää alennus. ♥
Olen kuvannut erilaisia ratsastuskilpailuja nyt noin kolmen vuoden ajan. Tällä hetkellä kuvaan keskimäärin 2-4 ratsastustapahtumaa vuodessa ja sen lisäksi tietysti "perus" muotokuvia. Enemmänkin haluaisin kuvata, mutta aika tulee yleensä vastaan - teen tätä kuitenkin päivätyön ohella freelancerina. Ehkä vielä joku kaunis päivä päätyöni yhdistää hevoset ja valokuvaus, mutta toistaiseksi mennään hieman rennommalla ja väljemmällä aikataululla. ;)

Millaisia vinkkejä minulla on aloittelevalle (hevostapahtuma)valokuvaajalle?

1. Isompiin tapahtumiin ja virallisempiin ratsastuskilpailuihin tarvitsee lähes aina ackreditaation, eli kuvaajapassin. Tätä hakeaksesi sinulla tulee yleensä olla tehtävänantaja, eli jokin yritys/media jolle kuvaat. Ackreditaatiota haetaan hyvissä ajoin ennen tapahtumaa, hakuaika alkaa yleensä muutama kuukausi ennen tapahtumaa ja päättyy vähintään 2-3 viikkoa ennen. Se, että sinulla on tehtävänantaja ei kuitenkaan anna sataprosenttista varmuutta sille, että sinulle myönnetään ackreditaatio. Isommat tahot vaativat joskus työnäytteen ja/tai "plan of coverage", eli hieman suunnitelmaa siitä missä, milloin ja missä mittakaavassa kuvia ja artikkeleita julkaistaan.

2. Monessa tapahtumassa saa myös kuvata yleisöstä, mutta ilman salamaa ja vain lyhyellä objektiivilla. Kuitenkin yhtä monessa tapahtumassa on kuvaaminen täysin kielletty muilta kuin ackreditoituneilta valokuvaajilta. 
3. Järjestäjät lähettävät ennen tapahtumaa varmistuksen ackreditaation hyväksymisestä. Jos olet hakenut sitä etkä ole saanut kutsua pari päivää ennen, kannattaa tarkistaa roskapostikansio tai olla yhteydessä mediapäällikköön. Tekniikka pettää välillä ja toisinaan saattaa olla, ettei koko hakemusta ole tullut perille. Varmistuksessa tulee yleensä kaikki informaatio mitä tarvitset tapahtumaa ennen ja sen aikana. Mitä löytyy pressikeskuksesta (netti, wifi, työskentelytilat, mahdollisuus lukolliseen kaappiin, aukioloajat jne), yhteystiedot, tietoa kuvausalueista ja "press tribune" eli lehdistökatsomosta. Pressikeskuksen työntekijät ovat yleensä aina tosi kivoja ja avuliaita tyyppejä, eli jos jokin on sinulle epäselvää tai uutta, älä epäröi kysyä apua.

4. Tapahtumaan kannattaa saapua paikalle hyvissä ajoin, varsinkin jos olet paikalla ensimmäistä kertaa. Työskentelypisteet menevät "first come first serve"-taktiikalla. Yleensä kaikille on tilaa, mutta esim. pistokkeista ja kaapeista saattaa olla pulaa. Ollessasi ajoissa paikalla vältyt stressiltä, ehdit areenan laidalle hyvissä ajoin ja voit ottaa hieman rauhassa ennen kisojen alkamista.

5. Oma pakkauslistani on seuraavanlainen:
- Kamera + objektiivit
- Läppäri
- Kameran, läppärin ja puhelimen laturit
- Pari muistikorttia
- Ulkoinen kovalevy
- Paljon juotavaa
- Jotain välipalaa, esim. smoothie, suklaata, banaani
- Ulkokisoihin lippis, aurinkolasit ja aurinkorasvaa
- Hyvät kengät ja mukavat, mutta siistit vaatteet
- Silmätippoja, huuli- ja käsirasvaa - erityisesti hallikisoissa ilma on todella kuivaa
- Riippulukko


6. Muista olla kohtelias, tervehtiä, ottaa toiset huomioon ja hymyillä! Perus asioita, mutta jotka saattavat kiireessä ja stressissä unohtua. Jos kuvaat areenan reunalla, huomioi ympäristöäsi ettet yhtäkkiä kävele toisen kameran eteen tai vaikka huitaise toista kyynärpäällä. Tervehdi muita ja tee oma osuutesi, että pressikeskuksen hyvä yhteishenki säilyy.

7. Mistä päästäänkin toiseen tärkeään kohtaan: auta muita, ja toisaalta älä unohda pyytää apua! Mikäli jokin asetus kamerassasi mietityttää, unohdit laturin kotiin tai tarvitset apua kuvan muokkaamisessa, lähistöltä löytyy varmasti joku, jolla on muutama minuutti aikaa auttaa.

8. Ota myös ratsastajat ja hevoset huomioon. Tätä ei voi tarpeeksi korostaa. Areenan reunalla EI juosta, ja jos ratsukko tulee linjalla juuri kohdallasi, ei ole paikallaan nousta yhtäkkiä ylös tai rynnätä seuraavalle kuvauspaikalle. Olin juuri itse alkukesästä kuvaamassa kisoissa, jossa pitkällä sivulla oli muutaman askeleen linja. Ratsastajilta tuli protesteja, sillä moni kuvaaja liikkui/nousi kyykystä äkkinäisesti hevosten laukatessa ohi, jolloin monelta hevoselta tuli pudotuksia. Oli lähellä, että kuvaajilta kiellettiin siinä seisominen! Salamalla ei hyvien tapojen mukaisesti myöskään saa kuvata. Muista käyttäytyä sillä tavalla, ettet aiheuta häiriötä ratsukoille.9. Luokkien välissä kannattaa käydä siirtämässä kuvat koneelle ja hieman lepäämässä. Olisi ikävää menettää koko päivän kuvat jos jotain käy! Käytän yleensä myös tämän ajan kuvien läpikäymiseen, renssaamiseen ja valikoimiseen. Jos aikaa jää, aloitan myös yleensä muokkaushommat jo tässä vaiheessa.

10. Syö ja juo säännöllisesti. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin nälkäkiukku. 

11. Anna muille työrauha pressikeskuksessa. Älä kailota puhelimessa, keskustele kollegan kanssa maltillisella äänellä, älä syö haisevia ruokia tai levitä tavaroitasi ympäriinsä ja ole varovainen juomien kanssa. Mikäli tulet paikalle seuraavanakin päivänä suht aikaisin, ainakin täällä Ruotsissa on ok "varata" paikka jättämällä nimellinen lappu paikallesi.


Siinä jotain ajatuksia ja vinkkejä kisakuvaajan roolista. Jos teillä on kysymyksiä, pohdintoja, vastaväitteitä tai mitä tahansa, vastaan ja keskustelen näistä mielelläni! Jokaisella on tietysti omat tapansa, vinkit ja kikkakolmoset, mutta nämä olen itse kokenut hyväksi.

Nähdään Ainossa! :)

1 kommentar:

  1. Todella mielenkiintoinen postaus! Kiitos Rosita! 😊

    Ja kiitos myös alennuskoodista, tulee käyttöön. Hienoa olisi olla paikalla koko tapahtuman ajan mutta nyt on tyytyminen perjantaipäivään, josta aion ottaa kaiken irti (katsomossa eka, katsomossa vika 🤭).

    Lycka till! Teillä tulee varmasti olemaan kivaa Aadan kanssa.

    Maarit L. 😊

    SvaraRadera

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.