22 apr. 2018

Onnistuminen vuoden ensimmäisissä kilpailuissa


Nyt on tämän vuoden ensimmäinen startti tehty!

Ratsastin Mutterilla lähitallin harjoituskilpailuissa helpon B:n (LB:1) prosentein 64,10%. Lähdimme matkaan ajatuksella hakea lisää kokemusta, pitää hauskaa ja olla hienoja. Kan man inte vara bäst är man iallafall snyggast. ;) Kilpailut oli järjestetty viimeisen päälle ja kilpailusääntöjen mukaan. Pelkäsin ensin olevani ainut joka haluaa panostaa kunnon kisa-asuun, mutta turhaan huolehdin kun kerran sitä kilpailunjärjestäjän taholta vaadittiin!

Silmäni ovat tosi herkät, joten käytän mielelläni aurinkolaseja aurinkoisella säällä. Raybanit ei kyllä olleet paras valinta, täytyy hommata jotkut valumattomat urheilulasit.

Kävin jo edellisenä iltana keräämässä kasaan kaikki tavarat ja putsaamassa kamat, joten aamulla ei tarvinnut muuta kuin harjata ja letittää hevonen. Letit onnistuivat hyvin, olin jopa nopea ja väkersin ne 20 minuutissa. Pääsimme lastaamaan aikataulussa, ja olin onneksi varannut tähän puoli tuntia. Mutteri heittäytyi hieman hankalaksi ja meillä meni 20 minuuttia saada se koppiin. Loppu hyvin kaikki hyvin, mutta nyt on edessä lastaustreeniä. Kilpailupaikalle ajoi vain vajaa 10 minuuttia, joten hätätapauksessa olisin voinut ratsastaa sinne. ;)

Olin hieman jännittänyt etukäteen miten Mutteri käyttäytyy vieraassa paikassa. Se ei ole elämänsä aikana käynyt kotitallin ulkopuolella kovin montaa kertaa, kengitys- ja eläinlääkärireissuja lukuunottamatta. Yllätyksekseni se oli melko rauhallinen, seurasi menoa ja tukeutui tosi paljon meihin ihmisiin.

Meillä oli hyvin aikaa, sillä olin etukäteen päättänyt etten verkkaa kuin ihan max 15 minuuttia. Nousin selkään puoli tuntia ennen meidän lähtövuoroa, kävelin ensin reilu kymmenen minuuttia ja sitten verkkasin kevyesti. Kaikkia askellajeja molempiin suuntiin, pohkeenväistöä, takaosakäännös, siirtymisiä ja pari keskilaukkaa ja -ravia. Mutteri tuntui tosi hyvältä, se oli rento, kuuliainen ja rauhallinen. Verkan vieressä pauhasi pikajunat 10 minuutin välein, mutta niistä Mutteri ei välittänyt pätkääkään. Jokin risu taisi olla hieman jännä ja yhden sivuloikan arvoinen, mutta muuten se käyttäytyi erinomaisesti.


Kilpailurata ratsastettiin maneesissa, ja sinne meneminen olikin sitten päivän vaikein asia. Kentältä oli lyhyt alamäki alas maneesille, jonka edessä maa vaihtui yhtäkkiä laatoitukseksi ja sisällä oli pimeää - aivan järkyttävää siis Mutterin mielestä. Omistaja auttoi meidät sisään, ja tuomari sanoi heti että oikeassa kilpailussa ei saa olla saattajaa. Hups. Vaikeudet eivät loppuneet tähän, sillä Mutteri oli selkeästi järkyttynyt maiseman vaihdoksesta. Tuomaripääty oli aivan kamala, oviaukko myös. Ehdin tekemään yhden ison voltin tuomaripäädyn ohi, ja sitten soi lähtömerkki.
1. Sisäänratsastus keskihalkaisijalla oli hieman huojuvaa Mutterin tuijotellessa tuomarin pöytää, pysähdys kuitenkin hyvä. 7: Hieman huojuen sisään, hyvin paikallaan ja muoto säilyy.

2. Askeleen pidennys ravissa lähti ihan kelvosti liikkeelle, mutta jaksaminen loppui. 6.5: Hyvä yritys, hiipui loppua kohti.

3. Ensimmäinen 10 m ravivoltti oli tosi hyvä. Olemme treenanneet voltteja aika paljon viime viikot, valmentajan käskyttäminä. Treeni on selkeästi tuonut tulosta! 7: Hyvä tahti ja tempo, sopivan kokoinen.

4. Suunnan vaihto radan poikki toi Mutterin jännittyessä huonon tien. 6.5: Hieman jännittynyt, pyöristä enemmän.

5. Voltti vasempaan kierrokseen oli huono. En saanut Mutteria asettumaan kunnolla ja voltti tuntui ihan oudon muotoiselta. 6: Pyöristä enemmän.


6. Siirtyminen käyntiin tuomaripöydän jälkeen onnistui ihan kelvollisesti, joskin jännittyneesti ja hieman huojuen. Lävistäjällä oli vuorossa muodon pidentäminen, tässä Mutteri harmillisesti otti yhden raviaskeleen. Muuten hyvä! 6.0: Jännittynyt, tahtivirhe, hyvin esitetty ohjan pidennys.

7. Harjoituskäyntiin siirtyminen kulmassa onnistui todella hyvin, ja Mutteri sai hyvän arvosanan sen KÄYNNISTÄ! Woopwoop, se on Mutterin vaikein askellaji jossa se jännittyy ja tahdittaa helposti. Raviin siirtyminen oli pehmeä ja oikeassa kohdassal 7: Halukkaasti.


8. Ensimmäinen laukannosto (oikeaan) oli hyvä. 7: Hieno.

9. Laukkavoltti jännittynyt, samoin koko seuraava tie kulman läpi ja tuomaripöydän ohi kuten alla olevasta kuvasta näkee. Tuskaisesti yritän punkea ulko-ohjalla ja sisäpohkeella hevosta lähemmäs uraa. Hups. :D 6: Hieman kahdella uralla ja suora kyljistä, ratsasta kulmiin.

10. Askeleen pidennys laukassa ei lähtenyt, tästä arvosana 5.5: Epäselvä ero.


11. Raviin siirtyminen ihan hyvin. 6.5

12. Laukannosto vasempaan sekin niinikään hyvä ja täsmällinen. 7

13. Laukkavoltti ja kulmat vasempaan sama ongelma kuin ensimmäisessä, hevonen liian suorana ja pelkäsi/jännitti tuomaripäätyä. 6: Vähän liian suora, vino kulmissa.

14. Keskilaukka oli mielestäni huono, mutta se toi kuitenkin arvosanaksi 6: Tulee olla enemmän matkaavoittava.15. Tässä vaiheessa tunsin Mutterin väsähtäneen ja jouduin tuuppimaan sen loppuradan läpi. Siirtyminen laukasta raviin ja lyhyt sivu ravissa tuntui väkinäiseltä. 6: Aseta enemmän kulmissa.

16. Keskiravi lävistäjällä oli jo menetetty peli. Yritin aluksi ratsastaa Mutteria eteen, mutta tunsin ettei se halua/jaksa ollenkaan joten luovutin puolen välin jälkeen. Ei näin. :D 6: Hieman vaatimaton.


18. Vielä viimeinen ravipätkä, tuomaripöydän ohi ja radan poikki suunnan vaihto. Mutteri oli jännittynyt ja väsynyt, jouduin viimeisessä kulmassa ennen lopputervehdykseen ratsastamista kannustamaan ja pyytämään siltä todella paljon. 6: Hieman jännittynyt, aseta enemmän.

19. Viimeinen keskihalkaisija oli hyvä ja suora. 7: Suoraan.

20. Lopputervehdys oli hyvä, tasainen ja tässä vaiheessa olo oli mitä helpottunein. Me teimme sen, ihan paras Mutteri! 7.5: Tasainen pysähdys.
Olin niin iloinen meidän radan jälkeen, että ratsastaessani tuomaripöydän ohi kiitin vielä ääneen. :D Haha. Fiilis oli loistava, joskin tunsin kyllä, että rata oli jännittynyt enkä saanut esitettyä Mutteria niin hyvin kuin olisin halunnut. Toisaalta nämä taas ovat näitä itsekritiikin hetkiä ja jälkikäteen jossitteluja. Entä jos, olisinpa, mitä jos, miksi en... Jne. Tunsin kuitenkin, että olin tehnyt (ainakin lähes) parhaani ja Mutteri yritti jännityksestä huolimatta. En osannut yhtään ajatella millaiset prosentit tästä radasta tuli. Pieni kutina oli, että ehkä me saimme juuri sen rusettiin oikeuttavan 60%. Ilo oli suuri, kun mieheni tuli takaisin kansliasta arvostelupaperi toisessa ja rusetti toisessa huikaten, että sait muuten 64%! Ei se siis ihan niin huonosti mennytkään. :DTuomarin loppukommentit lämmittivät mieltä:

"Trevligt ekipage. Prydligt ridet men försök forma mer på böjda spåren. Blir nog bra med mer rutin! Lycka till!"

"Kiva ratsukko. Siististi ratsastettu mutta yritä asettaa enemmän taipuisalla uralla. Tulee varmasti hyvä enemmällä rutiinilla. Onnea jatkoon!"

(Vapaa, surkea suomennos. :D)

Alakerran pisteet:
Askellajit: 6
Eteenpäinpyrkivyys: 6
Irtonaisuus ja muoto: 6
Ratsastajan istunta ja avut: 7
Teiden seuraaminen: 6

Ei siis kovin hyvät, johtuu puhtaasti siitä jännittyneisyydestä, tuomaripäädyn järkyttävyydestä ja surkeista kulmista. Paremmalla ratsastuksella ja rennommalla menolla uskon, että nuo kaikki olisivat olleet pisteen korkeampia. Siinä siis tavoitetta. :)

Eipä tuota mun idioottihymyä ole vieläkään kukaan onnistunut pyyhkimään. :D Olen niin ylpeä ja tyytyväinen meihin molempiin! Paljon on parannettavaa, paljon täytyy korjata, mutta ensimmäiseksi kilpailuksi tämä on mielestäni oikein kelvollinen suoritus. Ja hei, oma henkilökohtainen "personbästa"-tulokseni. ;)


Videon alusta löytyy hieman hömpänpömppää, jos haluat klikata suoraan ratavideoon löytyy se TÄÄLTÄ. Pahoittelen surkeaa videokuvaa, kuvaaja ei ihan hallinnut puhelintani ja zoomi ei näköjään "toiminut". Toivottavasti se on tyhjää parempi. :)


Tiedättekö mitä?
Ensi viikolla on meidän Helppo A-debuutti. Lähdetään kokeilemaan sitä kotitallin rataharjoituksissa. Viisi päivää opetella täysin uusi ja uuden tason kouluohjelma. Mitähän siitäkin tulee. ;)

2 kommentarer:

 1. Kiva nähdä että musta korvahuppu ja satulahuopa näyttää siistiltä kimolla hevosella. Valkoinen tekee aina hevosen niin likaisen näköiseksi. Millainen kiinnitys tuossa korvahupussa on? Terveisin kimon omistaja joka tuskailee kisa-asun kanssa :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sitä mä pohdin ennen kuin hommasin meille kisakamat, että valkoisessa huovassa Mutteri näyttää varmaan vaan keltaiselta tai harmaalta. Paljon parempi jos on musta tai takin sävyinen huopa, mun mielestä siis. :)
   Ei tossa mitään erityistä kiinnityssysteemiä ole, huppu laitetaan niskahihnan alle ja ainakin Mutterilla se pysyy erinomaisesti. :)

   Radera

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.