8 apr. 2018

Pari viikkoa ennen kisoja


Treenasimme aika ahkerasti Mutterin kanssa koko pääsiäisen ja se on ollut ihan super hieno! Sain paljon hyviä vinkkejä viimeisimmästä valmennuksesta ja olen ottanut näitä mukaan itsenäiseen treeniin. Tulevalla viikolla meillä on valmennus, mutta muuten Mutteri saa ottaa vähän rennommin nämä tulevat viikot, maastoillaan sekä hölkätään kevyesti ja ehkä 1-2 koulutreeniä viikossa. Kisaputki starttaa kahden viikon päästä ja ajattelin pitää Mutterin treenit melko kevyenä kisojen alla jotta se jaksaa.

Meillä kävi kaksi vuokraajaehdokasta koeratsastamassa. Tämä vuokraajan etsiminen on ollut ihan hirveää, oikeasti kaikki sympatiat teille hevosenomistajille jotka olette tätä rumbaa käyneet läpi useamman kerran. En ole ennen tajunnut miten rasittavaa hommaa tämä etsiminen on, itse kun olen ollut vain sillä vuokraajapuolella ja mulle huolellinen ratsastus, luotettavuus ja hevosen sekä varusteiden hoitaminen ovat itsestään selviä asioita. Olen saanut elämäni aikana mahdollisuuden tutustua ihaniin hevosenomistajiin ja löytänyt mahtavia hevosia ratsastettavakseni. Olen kuullut ja lukenut keskusteluja siitä, miten surkeita suurin osa vuokraajista on ja miten keneenkään ei voi luottaa. Lähinnä miettien, että onko tällaisia tapauksia oikeasti olemassa. Näköjään on...

Etsimme jo alkuvuodesta vuokraajaa, ja silloin Mutterilla aloitti eräs 19-vuotias tyttö johon erityisesti omistaja tykästyi koeratsastuksen perusteella. Kuitenkin heti ensimmäisellä viikolla hän "unohti" käydä sovittuna päivänä, itse sain kuulla seuraavana päivänä muilta tallilaisilta ihmettelyjä miten hevosille ei ollut tehty heinäpusseja, mitkä he tietysti fiksasivat. Laitoin vuokraajalle viestiä, että kävikö hän eilen? Vastaus oli tyyliä "Hups, unohdin, hehheh :D". Pari muutakin kämmiä kävi ja hän ratsasti vastoin ohjeita (mm. laukkaa huonoilla, liukkailla pohjilla rauhallisen maaston sijaan), joten se vuokrasuhde ei sitten ollut kovin pitkäkestoinen.

Toisella "yrityksellä" omistaja jätti vuokraajan etsimisen täysin mun vastuulle ja nyt tosiaan löytyi ihan hyvän oloinen, 50-vuotias täti. Toivotaan, että nyt "tärppäsi". Tämä tilannehan on sinänsä vähän erikoinen, sillä Mutteri on tällä hetkellä kokonaan mun vastuulla. Omistaja sanoi itse asiassa tänään, että saan pitää sitä kuin omanani - edellyttäen sen pysyvän kunnossa ja terveenä. Hän on ollut tekemisiini ja ratsastukseeni todella tyytyväinen, joten olen saanut vastuuta yhä enenevissä määrin. En tiedä vielä mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta mieheni heitti ilmaan jo kysymyksen "Mitäköhän Mutteri maksaisi?". Hän on siihen kovinkin tykästynyt, mutta silti hieman huolestuttavaa kuulla tuollaista hänen suustaan. :D Haha. Katsotaan miten tässä käy.

Miten söpö Mutteri on? <3 


Olen taas harjoitellut sykeröiden tekemistä. Tallikaveri ohjeisti mua tekemään paksummat letit jotta Mutterin kaula näyttää paremmalta, ja pakko myöntää, se on huomattavasti komeamman näköinen näissä leteissä. Eikö? Noista tosin onnistui vain 1/6, mutta ehdin vielä harjoitella muutaman kerran ennen tositoimiin ryhtymistä.

Meidän kisakalenteri keväälle näyttää tältä:

22.4, Pay-n-ride, LB:1 - Rataharjoitukset naapuritallilla, helppo B (lyhyt rata).
27.4, Programridning, LA - Radan ratsastus tuomarin suullisen palautteen kera kotitallilla, en tiedä vielä mikä pitkän radan helppo A-ohjelma mennään - mahdollisimman helppo tietysti. ;) Paras mahdollinen tilaisuus kokeilla HeA:n ratsastamista!
1.5, Lokal LB:1 - Ensimmäiset aluekisat naapurikunnassa. Kääk!
5.5, Lokal LB:1 tai Regional LA:3 - Joko lähitallin aluekisat joissa HeB lyhyellä radalla (olen varasijalla 5, joten saa nähdä päästäänkö mukaan). TAI "seuraavan tason", alue-maakuntakisat HeA pitkällä radalla. Voi olla liian vaikea nakki vielä tässä vaiheessa.
3.6, Lokal LA:1 - Aluekisat naapuritallilla, tämä tulee varmaan olemaan meidän ensimmäinen "kunnollinen" HeA-luokka (ja lyhyt rata, thankgod). En usko toukokuun alkuun vielä vaikka se tuolla vaihtoehtona onkin. :D

Meidän kotitallilla järjestetään luultavasti programridningin (radan ratsastus) lisäksi pay-n-ride (rataharjoitukset) kevään aikana, joten mukaan mahtuu vielä kuudennet "kisat". Aika haipakkaa menoa, mutta hauskaa tulee olemaan - olettaen, että selviämme näistä kaikista kinkereistä hengissä JA että molemmat pysymme kunnossa eikä tule mitään takapakkia. Kuten usein hevosten kanssa tulee.


Ensimmäinen kuva: Vino! Toinen kuva: ParempiNyt vain sitä treeniä sitten... Maltillisesti, jotta hevonen pysyy kunnossa sekä mieleltään että fyysisesti. Hyvin liikkuessaan ja tehtävien onnistuessa Mutteri on upea ja näyttävä hevonen. Se tarvitsee kuitenkin edelleen paljon lisää voimaa, jaksamista, kuntoa ja kantokykyä voidakseen suoriutua täydellisesti. Ne lyhyet, puolen maneesin mittaiset onnistumiset eivät koulukisoissa kovassa seurassa riitä. :D Yritän olla ottamatta tästä liikaa paineita ja pitäytyä ajatuksessa, että me mennään harjoittelemaan kilpailemista. Otetaan kaikki tilanteet treenin kannalta. :)

Jaksaminen keskiravissa loppui kesken ja Mutteri karkasi laukalle.

Mulla ei meinaa istunta pysyä keskiravissa kasassa sitten millään. :/Tämä kuvasarja on ihan hulvaton, pyysin Mutteria hieman eteen laukassa ja se ampaisi ihan kunnon laukkaan korvatkin tuulen suuntaisina. :D


Muoto ja aktiivinen takaosa ovat Mutterille tärkeitä asioita. Se fuskaa helposti ja antaa ratsastajalle hyvän tunteen selkään, mutta oikeasti se liikkuu täysin etupainoisena, takajalat tallissa. Tämä on kovaa tasapainottelua ja vaatinut aikaa, jotta opin tuntemaan missä vaiheessa se liikkuu väärin. Valmentajani apu on ollut tässä kyllä ihan korvaamaton!

Alla oleva kuvasarja havainnollistaa aika hyvin.

Ihan ok muoto, mutta painaa hieman kädelle.

1. Kevyempi, mutt aturpa painuu alemmas, "niskasta poikki". Tuntuu hyvältä, mutta tämä ei ole hyvä.

2. Pohkeella eteen, tarvittaessa pieni muistutus raipalla.

3. Jos vielä tarvii, niin kättä hieman ylös ja mielellään "riko kaava", tee jotain eri tavalla jotta joutuu töihin. Tässä asetan hieman ulos.


Tämä on iso asia Mutterille, että se hakeutuu itse eteen alas. Pari kuukautta sitten se olisi "kaatunut" etupainoiseksi täysin!

Kaikkea pitää siis harjoitella. Ja myös näitä sykeröitä. Pyysin kuvaajaa tarkentamaan siihen yhteen onnistuneeseen. Tästä on hyvä jatkaa. :D


Kaikkensa antanut, reipas hevonen. <3

Ja mulla tavanomaisesti likaa poskessa.

Haluaisin muuten investoida uusiin suitsiin, mutta en tiedä miten "järkevää" se näin liikuttajana on. Nämä nykyiset eivät oikein istu Mutterille. Haluaisin anatomiset, tyylikkäät, kauniit ja laadukkaat suitset. Olen pohtinut PS of Swedenin, Parianin (jälleenmyyjiä ei täällä Ruotsissa pahemmin ole... :/), SD Designin ja Kingsleyn välillä. Tai sitten persaukisena ostan jotkut tarpeeksi hyvät Hööksistä. Onko teillä kokemuksia?

Kriteerit:
1) Muotoiltu niskaosa, mielellään myös muualta anatomiset
2) Irroitettava alaturpis, myös pidike (tai mielellään ei ollenkaan alaturpista...)
3) Leveä, mielellään muotoiltu turpahihna
4) Leukahihna "oikeassa" kohdassa, Mutterilla on niin paksu poski.
5) Laadukas nahka
6) Mustat, myös tikkaukset


Help! Jos tulee mieleen jotkut suitset, laita ihmeessä linkki kommenttiin. :)

14 kommentarer:

 1. Oletko käynyt läpi Dy'onin suitsivalikoiman?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En oikeastaan, täytyy katsoa niitäkin! Kiitos muistutuksesta :)

   Radera
 2. Älä ihmeessä ryntää hevoskaupoille niin kauan kuin omistaja on tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen, eikä suunnittele Mutterin myyntiä!:D Vähemmällä ja halvemmalla pääset varmasti tällä mallilla ja kuitenkin hevonen käytännössä "oma :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ei hätää en ryntää, tuo oli vain melko huvittava kommentti MIEHELTÄ... :D totuus on kuitenkin se, että omistaja tuskin kauaa enää Mutteria haluaa itsellään pitää kun hän ei voi ratsastaa. :/ onko seuraava askel ylläpito vai mikä sitten. No, katsotaan kun on sen aika. :)

   Radera
 3. Ei kannata ostaa hevosta, jos teillä on omistajan kanssa noin hyvä yhteisymmärrys asioista! Saat harjoitella nyt ihan kunnolla hevosen omistamista, ilman kuitenkaan sitä täyttä vastuuta. Ei yhtään huono sopimus, etenkin kun ilmeisesti olette molemmat tyytyväisiä tämänhetkiseen tilanteeseen. Jos jompikumpi ei olisi, niin sitten toki kannattaa miettiä vaihtoehtoja :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näihän se on. :) yllä jo vastasinkin, että voi olla tilanteen muuttuvan melko lähitulevaisuudessa jo kun omistaja ei itse ”hyödy” enää hevosten pitämisestä mitään terveytensä vuoksi. No mennään hetki kerralla ja katsotaan mitä eteen tulee. :)

   Radera
 4. Kiva postaus ja todella kauniit kuvat! :)

  SvaraRadera
 5. Horse Guardit täyttäisi sun vaatimukset, tosin en tiedä miten niitä saa Ruotsista. Ne on todella hyvännäköiset ja ystävilläni on useammallakin ne, ja nahka on kuulemma hyvää. Minulla on hyviä kokemuksia kyllä myös Hööksin suitsista, toki niissä on vähän „hit or miss“ laadun kanssa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos vinkeistä, HG:n suitsista olenkin kuullut paljon hyvää! :)

   Samaa mieltä Hööksin suitsivalikoimasta. Välillä tulee eteen tosi hyvälaatuista nahkaa olevia suitsia! Viimeksi Hööksissä käydessäni kaikki esillä olleet suitset olivat kuitenkin todella kehnon tuntoisia. :/

   Radera
 6. Kiva että olet saanut Mutterista noinkin kivan sopparin :)

  Juuri ostin Kingsleyn kankisuitset special poskiremmillä, vaikutti ainakin laadukkailta. Toivon vaan että ne mahtuu mun jättipää-suokille.

  SvaraRadera
  Svar
  1. On kyllä! :) saa nähdä miten jatkuu myöhemmin.

   Radera
 7. Ahkerasti olette treenanneet, hienoa!

  Ja ekat kisat on jo ihan pian - jännittävää. Hienoa, että omistaja luottaa ja antaa vastuuta sinulle yhä enemmän. Kolikon toinen puoli on tietenkin että sinulle tulee enemmän noita haastavampiakin asioita hoidettavaksi - toivottavasti tätivuokraaja osoittautuu onnistuneeksi valinnaksi.

  Mietin mitä Mutterin omistaja voisi tehdä ratsastuksen sijaan Mutterin kanssa - olettaen, että hänen vointinsa sen sallii. Maastatyöskentely?Kävelylenkit Mutteria taluttaen? Hengailu tarhassa/laitumella? Hevosesta voi iloita ja viettää laatuaikaa hevosen kanssa ilman ratsastustakin.

  Mukavaa loppuviikkoa!
  Maarit L. 😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. Omistajan terveysongelmat ovat valitettavasti sellaisia, ettei oikein mikään hevosharrastus meinaa onnistua satunnaista tallissa vierailua lukuunottamatta, joten ymmärrän täysin ettei hän enää kohta halua ylläpitää kahta hevosta. :/

   Radera

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.