16 maj 2018

Käytä vatsalihaksia, älä kättä!


Viime valmennuksessa joutui tämä ratsukko niin kovaan rääkkiin, että meni hetki palautellessa. ;) Ensin Mutteri, sitten minä. Pyysin valmentajaani ratsastamaan Mutterilla, jotta hän tuntee missä nyt mennään ja voi tehdä "vianetsinnän". Sain kuulla sen tuntuvan tasapainoisemmalta ja voimakkaammalta, mutta tukeutuu liikaa ratsastajan käteen eikä silloin kanna itseään kunnolla. Jos tuki häviää, myös Mutteri "katoaa". 

Valmennus oli viime viikon keskiviikkona, mutta kuvat ovat lauantailta. Lopusta löytyvä epäselvä, tuulinen video on valmennuskerralta. Laitoin sen nyt tähän mukaan, vaikka se on neljä minuuttia pitkä eikä siinä tapahdu muuta kuin ympyrän ratsastusta. Näyttää tylsältä, mutta oli älyttömän tehokas ja rankka vajaa 20 minuutin valmennus (se aika minkä mä vietin satulassa)!

Tajusin muuten näiden kuvien jälkeen Mutterin näyttävän kurittomalta ponilta villiintyneessä kampauksessaan ja otin sakset käteen. ;) Tylsä vain kun tämän pituinen harja on paljon helpompi/parempi letittää ja tulee hienommat sykeröt. No, eipä meillä kisoja ole tiedossa moneen kuukauteen joten ehtiihän se siitä taas kasvaa.


Valmentaja keskittyi koko ajan siihen, että käytän vatsalihaksia - en kättä. Mutteri ei saanut yhtään tukeutua käteen, vaan mun piti tehdä pidätteet ja kokoamiset täysin vatsalihaksilla. Sain käyttää kättä asetuksissa, mutta muuten sen tuli olla mahdollisimman kevyt ja tuntuman olematon. Huh, oli virhe ratsastaa edellisenä päivänä Rinkillä harjoitusravia ja sitten ennen aamun valmennusta käydä salilla ja tehdä vatsalihastreeniä. Voin kertoa, että valmennusta seuraavana päivänä vatsalihasten treenikipu oli aikamoinen! :D


Kamala, pelottava portti. Tai se puomipinon alla asuva mörkö.


Kyllä siellä satulan päällä ja alla jotain tapahtui, sillä Mutteri tuntui kevyemmältä kuin pitkään aikaan. Aikamoista mummoravia tuntui että me mennään, ja siltä se myös videolla näyttää. Laukannostoista en saanut tällä tyylillä läheskään yhtä tarkkoja/teräviä kuin yleensä, joten siinä näkyy se, miten paljon Mutteri on ottanut apua/tukea mun kädeltä.

Tein sekä ravissa että laukassa voltin isontamista/pienentämistä. Voltin koon pienennys lähti ulkolavan siirtämisestä ulkopohkeella, suurentamisessa taas sisäpohje työnsi ulospäin. Samalla ei saanut mennä makkaralle vaan hevonen suorana. Tuli kyllä super hyviä pätkiä ja Mutteri alkoi kantamaan itseään hetkittäin todella paljon paremmin!

Tehtiin myös muutama pätkä vastalaukkaa, jolloin käänsin voltin läpi uuteen suuntaan. Tässä sain olla super tarkka, kääntää sillä ulkopohkeella, hevonen suorana ja ettei tuu ristiaskelia mukaan käännökseen. Heti käännöksen jälkeen taas suora hevonen, pois ohjalta roikkumasta, vatsalihasten avulla kokoaminen. Vastalaukka on selkeästi parantunut muutaman viikon aikana, mutta hyvin tuossa huomaa miten rankkaa se on ja Mutteri aika nopeasti rikkoo raville jos ei ratsastaja ole tarkkana.

Laukassa huomasi tosi hyvin miten paljon Mutteri haluaa tukea ratsastajan kädestä - kun se väsyi ja mä en sitä kannatellutkaan ja vatsalihaksetkin olivat löysinä, rikkoi se raville.


En tiedä pääsenkö koskaan eroon tuosta notkoselästäni, mutta paljon on kyllä mielestäni tapahtunut. Valmentajakin sanoi, että istun paljon jämäkämmin satulassa kuin ennen. Silti selkä pääsee taipumaan välillä liikaa vatsalihasten jännityksen pettäessä, hartiat painuvat eteen (ai miksi mulla on välillä yläselkä jumissa?) ja siinä sitä sitten ollaan, käsi tekee liikaa töitä ja hevonen ei liiku oikein.

Miksi tämä on niin vaikeaa.


Outfit:
Kypärä - Back on Track EQ3
Aurinkolasit - Vans
Paita - Pikeur
Hanskat - Roeckl Montreal
Vyö - GhoDho (saatu)
Housut - GhoDho Elawa(saatu)
Saappaat - Mountain Horse Victoria
Kannukset/Remmit - BR/Döbert
Raippa - Fleck


Mutteri ottaa nyt tosiaan hieman rennommin muutaman viikon. Mulla katosi treenimotivaatio kisojen jälkeen, ja on ollut kiva käydä vain maastossa. Mutterista tosin kyllä huomaa sen kaipaavan vähän enemmän treeniä, sillä oli niin paljon pöllöenergiaa maanantain maastossa... Se ei ole pitkään aikaan tehnyt niitä ääliölähtöjään (180 astetta ympäri ja karkuun), mutta nyt se lähti peräti kolme kertaa. Argh, se ei ole kyllä yhtään kivaa. En ole ihme ja kumma kertaakaan meinannut tippua siltä, mutta en silti siedä tuollaista käytöstä... Tänään oli tarkoitus ratsastaa läpi koulutreeni kentällä, mutta meillä meni Rinkin astutusreissussa monta tuntia pidempään kuin oli tarkoitus (istuimme jumissa ruuhkassa kaksi tuntia...). Olin ihan väsynyt sen reissun jälkeen, joten en jaksanut ratsastaa ollenkaan. Huomenna uusi yritys.

Tässä vielä loppuun tämä video valmennuksesta. Jätin siihen äänet päälle jos kiinnostaa, valitettavasti äänekkäin asia videossa on tuulen humina joten en tiedä saako valmentajan ohjeista mitään selvää.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.