3 maj 2018

Kesän treenisuunnitelmat ja tavoitteet Rinkin kanssa


Järkytyin eilen. Miten voi olla jo toukokuu? Tämän vuoden ensimmäinen puolisko on mennyt kyllä ennätyksellisen nopeasti.

En voi tätä liikaa hehkuttaa, mutta uudelle tallille muutto oli kyllä meille kaikille oikea lottovoitto. Rink on paljon seesteisempi ja tyytyväisemmän oloinen eikä ihme, se tarhaa tien vieressä isossa tarhassa mistä se pääsee seuraamaan tilan touhuja, tien toisella puolella häärääviä golffareita ja tiellä trafikoivia erilaisia kulkuvälineitä kilpapyöräilijöistä busseihin ja isoihin rekkoihin. Erityisesti golffarit ja heidän hassut kulkuvälineet sekä värikkäät sateenvarjot ovat viime viikkoina kiinnostaneet Rinkiä todella paljon. :D

Tilan upeita maisemia ei mun varmaan edes tarvitse teille mainita, näkeehän sen jo kuvista millainen paikka on kyseessä. Koko tallirakennus on ikivanha, 1900-luvun alussa rakennettu, valtava navettarakennus, joka on alunperin kuulunut tien toisella puolella sijaitsevan 1660-luvulla rakennetun linnan tiluksiin.

Näissä maisemissa on ollut ilo treenata eikä nykyisen tallin kentän pohja mene huonoksi edes viikon jatkuneen kaatosateen aikana. Edellisen tallin kentän pohja oli joko rantalentiskenttää muistuttava hiekkakuoppa tai siinä 10 h/päivä tarhanneiden hevosten jätösten ja jättimäisten vesilätäköiden keskellä taistelemista. 

Rinkin treenit ovat sujuneet hieman vaihtelevasti. Se oli muutaman viikon ajan hieman epätasainen, suurin osa ajasta meni asioita katsellessa ja jännittäessä jolloin energiat olivat jo lopussa kun Rink vihdoin rentoutui. Omistaja sanoi tämän luultavasti olevan hieman kevätpöllöilyä/hormonihöyryjä, sillä Rink oli ilmeisesti ollut hieman "hingsten Allan"-käsitellä - nenäkäs, pomppiva ja elvistelevä. Rink on tainnut kuulla, että sillä on tammoja jonoksi asti odottamassa... ;) Nyt itse asiassa odotellaan muutaman tamman kiimaa ja varmaan tässä touko- ja kesäkuun aikana tulee lähtö oriasemalle päivän varoitusajalla. Jännää! Miettikää, mikäli kaikki menee hyvin, syntyy ensi vuonna Rinkin ensimmäiset jälkeläiset... <3

Ja siihen liittyen, psst... Onko sinulla kenties tamma tai tunnetko jonkun tamman joka haluaisi varsan ensi vuonna? Suosittelen tutustumaan Rinkin kotisivuihin!

On se jännä kun tuntuu tuo laukka nyt kehittyneen ihan uusiin ulottuvuuksiin. Katsoin juuri muutamia videoita viime kesältä, niin on se ihan eri näköinen koko hevonen. Toisaalta taas laukka tuntuu askellajina kiilanneen lähes Rinkin hienon ravin ohi, ja ravi taas tuntuu jopa astetta heikommalta kuin ennen.

Rink on oppinut myös hieman uusia asioita: pohkeenväistön alkuja, takaosakäännöksen, raviin siirtymisen pysähdyksestä ja esittelin sille myös laukannoston käynnistä pari viikkoa sitten. Sitä se ei ihan meinannut ymmärtää, mutta parin yrityksen jälkeen se nosti melkein laukan suoraan käynnistä. ;) Takaosakäännöstä mun ei edes tarvinnut "selittää", se sujui ensimmäisellä yrityksellä hienosti. Ei ehkä koulurata-täydellisesti, mutta upeasti pian 5-vuotiaan, raa'an nuoren ensimmäistä kertaa tekemänä.Periaatteessahan Rinkin "pitäisi" osata enemmän kuin mitä se nyt osaa, täyttäähän se 5 vuotta kuukauden päästä. Toisaalta friisejä ratsukoulutetaan peruspuokkeja hitaammin ja ne kasvavat jopa 7-vuotiaiksi asti. Minusta on hienoa nähdä osaavia nuoria hevosia, mutta toisaalta tykkään hitaammasta tyylistä, tai ehkä ennemmin hevosen tahtiin tehtävästä treenistä. Juttelimme omistajan kanssa Rinkin ratsastustasosta, että se ei ole "edes" HeC vaikka Rink kulkeekin kaikissa askellajeissa tahdikkaasti peräänannossa. Se ei kuitenkaan vielä tällä hetkellä selvittäisi HeC koulurataa puhtaasti. Emmehän ole harjoitelleet esim. harjoitusravia vielä muutamaa kierrosta pidempään, puhumattakaan Rinkin hieman epätasapainoisesta vasemmasta laukasta. Lisää tasapainoa ja voimaa vain! :) Mitään kilpailusuunnitelmia meillä ei edes ole tälle vuodelle - tehdään hevosen tahdissa niitä suunnitelmia sitten.
Suunnitelmat kesälle ovat monipuoliset treenit, ja erityisesti paljon maastoilua! Tallin tiluksilla ja läheisyydestä löytyy mitä upeimpia maastoreittejä, monia kymmeniä kilometrejä hiekkateitä, metsäpolkuja ja peltoja joita tahkota menemään. Olemme tehneet pikkuhiljaa pidempiä retkiä ja eilen omistaja lähti näyttämään pyörän kanssa yhden tunnin mittaisen ihanan metsätien. Meillä oli niin hauskaa!! Rink käyttäytyi hienosti, muutama hyppyloikka tuli alussa ja pari kertaa se jännittyi/säpsähti jotain, mutta muuten meni niin hienosti enkä malta millään odottaa, että pääsen näkemään ja kokemaan kaikki upeat maisemat ja reitit. Yksi laukkasuora kulkee kuulemma linnan edestä ja jotain reittiä pitkin pääsee myös meren rantaan... 

Maastossa huomaa myös miten heikko Rinkin kunto loppujen lopuksi vielä on, laukkasin sillä ehkä 300-500 m pätkän hiekkatietä peltojen keskellä ja Rink kyseli hetken päästä itse saako siirtyä raviin. :D Kunnon kasvatusta, intervalleja ja mäkitreeniä löytyy siis ohjelmistosta. Kuten sanoin, odotan kesää ja maastoreissuja ihan innoissani. Mikä on ihan mahtava juttu, sillä mulle jäi pieni "pelko" päälle kun vuosi sitten helmikuussa tipuin Rinkiltä. Mehän ei "voitu" maastoilla edellisellä tallilla lähes ollenkaan tallin laukkarataa lukuunottamatta, sillä kaikkialle muille reiteille piti kulkea monta kilometriä vilkkaasti liikennöityä, kapeaa hiekkatietä pitkin. Pelkuri, tiedän, mutta oma ja hevosen turvallisuus ennen kaikkea. Nyt on kuitenkin "pelko"/jännitys selätetty, olo on Rinkin selässä turvallinen sekä itsevarma huomattuani, että selviän kyllä sen metkuista eikä se sitten vauhtiin päästyään mitään muuta tee kuin menee miellyttävästi eteen. Ja hei, vauhtia vain niin unohtuu mahdolliset konnankoukutkin. ;)


Loppuun vielä päivän kevennys, juuri ja juuri paikallaan seisova pian 5 vuotta täyttävä ori ja intoa täynnä oleva pian 28 vuotta täyttävä ratsastaja. ;) 

2 kommentarer:

 1. Aivan mahtavia, hienoja kuvia taas kerran!

  Hurjan mielenkiintoista kuulla myös mitä olette suunnitelleet Rinkin kanssa tehtäväksi. Kuulostaa niin hevosystävälliseltä edetä hevosen aikataululla, kiirehtimättä. Kunnon kohottaminen monipuolisella liikunnalla ja erityisesti maastoilemalla on oikein loistava suunnitelma.

  On kyllä huikea ajatus, että ensimmäiset Rinkin varsat syntyvät jo ensi vuonna. Menee varmaan pää ihan pyörälle... 😊

  Aurinkoisia päiviä ja kivoja maastoiluja!

  Maarit L. 😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos paljon! :) Aurinkoa myös sinne!

   Radera

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.