28 maj 2018

Rinkin ensimmäinen reissu oriasemalle


Rinkin ensimmäinen astutuskausi alkoi pari viikkoa sitten keskiviikkona. Nyt se on todellisuutta, Rinkistä tulee ensi vuonna isä! Mikäli siis sen tammat tiinehtyvät. Lähdin mukaan apukädeksi sen ensimmäiselle reissulle, tai no lähinnä olin henkisenä tukena ja dokumentoin matkan.

Matka sujui todella hyvin, Rink matkusti nätisti ja käyttäytyi oriasemalla erinomaisesti. Eläinlääkärikin sanoi, että siinä on kyllä kiltti ja rauhallinen ori! Rink ei astu luomuna ollenkaan loukkaantumis- ja tautiriskien vuoksi. Pukista se ei sitten ymmärtänyt mitään, raukka, mutta homma onnistui muulla tavoin. Viereisessä huoneessa oli tamma jota Rink sai haistella, ja oli ilo nähdä miten herrasmiesmäisesti se tammaa kohtaan käyttäytyi - se ei ollut ollenkaan "pushy" vaan todella hyväkäytöksinen.

"Operaation" jälkeen Rink oli ihan yhtä rauhallinen kuin ennen, ei mitään hölmöilyjä vaan syötimme sitä rauhassa ruoholla, tarhojen läheisyydessä eikä Rink edes noteerannut muita hevosia. :)

Kotimatka olikin sitten aika painajaismainen. Juutuimme ruuhkiin kahdeksi tunniksi, ja tunnin matka venyi kolmeen. 4 km matka moottoritiellä kesti tunnin. Ulkona oli lämpöä +28, onneksi hevosautossa oli sentään tuuletin. Rinkiä kävi kyllä niin sääliksi, mutta se oli täysin rauhallinen, varmaan tyynempi kuin me muita autoilijoita kiroavat ihmiset. :D Siis hyi, Tukholman liikenne on kyllä jotain painajaismaista. :/ Takaisin tallille saapui kaksi väsynyttä ihmistä ja yksi tyytyväinen ori. Astutusreissun jälkeen Rink on ollut ihan oma, ihana itsensä, kiltti ja lunki. Ehkä hieman enemmän "juttelua" on esiintynyt ja se on ollut hieman voimaton liikkuessa, mutta muuten sen käytös ei ole muuttunut mitenkään. Astutusreissuja on tiedossa vielä ainakin pitkin kesäkuuta ja varmaan vielä heinäkuussakin, riippuen tammojen kiimoista. On tämä aika arpapeliä ja kytiksellä olemista, kun edellisenä iltana saa tiedon, että "nyt ehkä", ja seuraavana aamuna varmistuksen. Jännittävää aikaa, ja erityisesti sitten kun tammojen tiineydet varmistuvat, ja varsinkin ensi vuonna kun sitten varsoja aletaan odottamaan syntyväksi... <3

Lopusta löytyy lyhyt video meidän reissusta. :)6 kommentarer:

 1. Kiva video.
  Kyllä varmaan jo parin kerran jälkeen alkaa ymmärtää mitä varten pukki on :)

  SvaraRadera
 2. Miten ne siittiöt sit saatiin, jos ei pukille mennyt? :O

  SvaraRadera
 3. Hieno herrasmies Rink! ��

  Kiitos, mielenkiintoinen video. Rink on tarkkaavainen ja utelias mutta silti aivan rauhallinen. Ei taida olla mitään mikä Rinkille ei käy? ��

  Ymmärrän miksei luomuastutuksia tehdä. Silti mielestäni on sääli, että me ihmiset olemme tämän(kin) asian muuttaneet kauaksi hevosen lajityypillisestä käyttäytymisestä. Luin miten Gotlannissa ori (vain yksi, vuoden oriksi valittu yksilö) päästetään russ-laumaan kesän ajaksi. Ori astuu haluamansa tammat luonnossa, laitumella vapaudessa.

  Onpa jännittävää saada tiedot tiinehtymisistä! Ja sitten ensi kevät ja ensimmäiset Rinkin varsat... Joko olet itse päättänyt ostaa varsan? ��

  Aurinkoista viikon jatkoa!
  Maarit L. ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. On tämä varsasesonki jännää aikaa kyllä! :) Mä odotan kovasti uutisia miten Maaiken on käynyt, se on nimittäin astutettu Elias-orilla. :)

   Ei mulle vielä (vaiko koskaan, no ei koskaan saa sanoa ei koskaan :D) tule varsaa, mutta tulevaisuudesta en tietysti osaa mitään sanoa. ;)

   Radera

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.