27 maj 2016

Suomen ja Ruotsin eroavaisuudet, osa 3

Näitä Suomen ja Ruotsin eroavaisuuksia oli niin helppo bongata ensimmäisen vuoden aikana, mutta nykyään en enää yhtä usein huomaa/tajua eroja tai sitten olen jo kertonut kaiken. Ensimmäisestä postauksesta löytyy enemmän niitä suuria sekä selkeitä eroja kun taas toisessa osassa menin ehkä hieman enemmän yksityiskohtiin. Tämä kolmas osa antaa teille ehkä vielä enemmän yksityiskohtaisen näkökulman näin mamun/pamun silmin ja näitä onkin tullut kerättyä puhelimen muistiinpanoihin jo melkein vuoden verran.

Edelliset osat löydät täältä:

Mulla ei ole valitettavasti aiheisiin sopivia kuvia, joten sekalaiset heppakuvat tältä vuodelta saavat kelvata.




RAKKAUDENTUNNUSTUKSET


Täällä eivät isot ja raavaat miehet pelkää jakaa rakkaudentunnustuksia omalle kullalleen. Vieläkin näin kahden vuoden jälkeen järkytyn/yllätyn kun kuulen esimerkiksi bussissa jonkun pusuttavan puhelimeen kovaan ääneen. :D Tämä on tietysti ihan asia, mutta ainakin oman otantani mukaan aika isokin kulttuuriero Suomeen verrattuna. 

HEDELMIEN PUNNITUS

Jos et tee ostoksiasi self-scannerilla voit huoletta unohtaa hedelmien punnituksen! Kassa punnitsee ne puolestasi. En tosin vielä ole ymmärtänyt miten kassa erottaa esimerkiksi ruotsalaiset tomaatit espanjalaisista. Suomessa käy sitten tietysti niin, että ainakin puolet kauppakerroista unohdan punnita hevi-tuotteet...



PIKKUJOULUT

En tiedä olenko päässyt sivistyneeseen seuraan, mutta olen ollut firman pikkujouluissa (Julbord = joulupöytä) nyt kahdesti enkä ole kummallakaan kerralla nähnyt työkavereitani humalassa. Kukaan ei ole tanssinut pöydällä tai oksentanut jukkapalmuun... Olenkin useasti huvittanut svenssoni-työkavereitani kertomalla tarinoita suomalaisista pikkujouluista. 



SMALL TALK

Olen edelleen vähän kujalla kun minulle esitetään periruotsalainen hyvääpäiväntoivotus "Är det bra?". Koko ensimmäinen vuosi meni opetellessa, että tähän kysymykseen ei vastata mitään muuta kuin "Jo, själv då?" eikä kumpaakaan keskustelun osapuolta yleensä voisi vähempää kiinnostaa onko toisella asiat hyvin vai ei. Liian useasti olen alkanut kertomaan bussin myöhästymisestä ja kissan oksennuksesta enkä ole ymmärtänyt tämän olevan vain toinen tapa sanoa "God morgon". Olen myös sikäli vähän suomalaisen mentaliteetin omaava, että aika ajoin on päiviä jolloin ei jaksaisi yhtään kiinnostaa harrastaa tekopirteää small talkia ja ihastella auringonpaistetta tai keskustella Solsidanin uusimmasta jaksosta.


BUSSIT

Nyt mulla on toki ainoastaan kokemusta oman paikkakunnan liikenteestä joten johonkin muuhun kaupunkiin tämä ei ehkä päde ollenkaan. Mutta bussikuskit ovat täällä yleisesti jos ei todella mukavia, niin ainakin perusystävällisiä! En ole kertaakaan nähnyt bussin kiilaavan autoilijan eteen vaan kuskit odottavat sopivaa rakoa (vaikka autoilla onkin väistämisvelvollisuus), 90 % kuskeista hymyilee ja tervehtivät iloisesti. Muut autoilijat myös kunnioittavat busseja ja bussikaistoja todella hyvin. Aamuruuhkassa KUKAAN ei aja moottoritien bussikaistaa vaikka liikenne seisoo.



PÄÄSIÄIS- JA JOULUKARKIT

Suomessa erikoiskarkkihyllyt ilmestyvät jo pari kuukautta ennen pyhiä, ne notkuvat erilaisia suklaarasioita ja karkkipusseja ja kaikkea on ja vielä enemmän. Ruotsissa karkit ilmestyvät kauppoihin ehkä kolme viikkoa ennen juhlaa ja jouluisin löydät hyvällä tuurilla kahta eri Fazerin laatikkoa, Aladin + Paradis konvehtirasioita, Lindtin suklaata (mitä nyt saa ympäri vuoden) sekä Juleskumia. Jipii. Sukulaiset ja ystävät ovatkin aina varsinkin pääsiäisenä uhrejani ja saavat hamstrata mm. Pupuneidin hedelmärakeita mulle varastoon. :D


MURTEET

Suomessa on vähän noloa puhua jotain murretta, varsinkin jos on kotoisin Turusta. Tuntuu myös siltä, että suurin osa suomalaisista puhuu "yleiskieltä" vai mikä sen nimitys onkaan. Täällä Ruotsissa on jokaisessa kaupungissa (tai ainakin maakunnassa) oma murteensa eikä tarvitse mennä kuin 150 km Tukholmasta länteen niin jo kuulee ihmisestä hänen olevan kotoisin Östergötlandista. Myös multa löytyy pieni murre vaikka siitä onkin parikymmentä vuotta kun asuin kotipaikkakunnallani ja olenkin yllättävän monta kertaa saanut kuulla puhuvani Gävlemålia



TRAKTORIAUTOT

Mikäli vihaat mopoautoja, niin odotapa kunnes kohtaat Ruotsissa traktoriauton - amisautoista pahin laji. Vai löytyykö näitä jo Suomesta? Kyseessä on siis tavallinen auto (yleensä vanha ruma Volvo), mikä on tuunattu traktoriksi jolloin 15-vuotias Janipetteri saa ajaa sitä. Ne haisevat, pörisevät kovaan ääneen ja kulkevat max 20-30 km/h aiheuttaen hirveän jonot kapealla ja mutkaisella maantiellä. Argh. Mieluummin se mopoauto kuin tämä.


KERROSTALOT

Suomessa kerrostalossa asuvien osoite on yleensä muotoa "Mallitie 28 B 17", mutta täällä jokaisella rapulla on oma numero eikä asuntojen numero (yleensä muotoa "lgh 1615") ole ollenkaan mukana postiosoitteessa vaan postimies tuo postin perille sukunimen avulla. Ehkä jossain on poikkeuksia, mutta mulle tämä aiheutti paljon hämmennystä muutettuamme kerrostaloon.

8 kommentarer:

  1. Täälläkin on kaupoissa yleensä kassalla vaaka tai sitten hedelmillä kappalehinta. Minun äitiä (minua ei niinkään) aina hävettää kun minä kerään Suomessa kärrin täyteen hedelmiä ja kasviksia ja sitten kaikki on kassalla punnitsematta. Uuups :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, mua kyllä itseäni on monesti nolottanut kun just ennen kassaa jonossa tajuan etten ole punninnut ainuttakaan pussia niistä kymmenestä. :D

      Radera
  2. Traktoriautoilla ajaminen on Suomessa käsittääkseni kiellettyä, ainakin tässä rajalla puhuvat niin :D Nämä postaukset on hauskoja, lisää vain jos keksit :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ihan mahtavaa että on kiellettyä!! :D Aivan kamalia kapistuksia. Hyi!
      Ja lisää tulee tietysti jos vaan keksin lisää kerrottavaa. Näidenkin miettimiseen/huomaamiseen meni melkein vuosi...

      Radera
  3. Omia havaintoja:

    Ylitsevuotava kohteliaisuus
    Kaupassa ihmiset latoivat ostoksensa hihnalle jonoon niin, että kassakoodit on aina kohti lukijaa. Kassahenkilön ei näin tarvitse pyöritellä sitä tuotetta. Ärsyttävää sinällään kun yksikään tuote ei missään vaiheessa saanut mennä toisen tuotteen viereen, vaan kukkurallisen kärryn sisältö ladottiin kiltisti söpöön jonoon välittämättä sen enempää tehokkuudesta. Suomalaista tämä löysin rantein -asennehan ärsyttää suunnattomasti.

    Valmisruoka
    Tai lähinnä sen puute. Kylmähyllystä löytyy ehkä kaksi Kelda-keittoa, muuten saat vaeltaa kylmähyllyille. Pitkän koulupäivän jälkeen ei aina jaksa tehdä ruokaa, mutta wienerleike perunoilla ei myöskään just silloin kiehtonut.

    Lihavalikoima
    Jauhelihaa löytyi lähes missä koossa tahansa, suurin loota taisi olla 5kg mitä bongasin. Kanaa löytyykin sitten lähinnä pakasteena jos kananmaksa tai -sydän ei just silloin maistu.

    Jäsenyydet
    Jokaiseen kauppaan, kahvilaan, talliin tms. tyrkytetään jäsenyyttä. Ja mitäänhän et suurinpiirtein voi tehdä ilman. Nej tack.

    Korkeakoulujen ruoka
    Annoksesta sai maksaa lähemmäs 7e, eikä sillä saanut ladata edes itse lautasta täyteen. Eväät oli aika kova juttu, silloin kun jaksoi niitä vääntää.

    Onhan näitä, vaikka luulisi, että Ruotsi on hyvin samanlainen paikka niin eipä kyllä lähemmällä kontaktilla näin ole.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha joo toi tuotteiden latominen kassahihnalle, muistan pienenä miten äiti opetti mut tekemään niin ja jatkoin vielä pitkään sitä Suomessa. :D Olen kyllä tosi iloinen self-scanning mahdollisuudesta...

      Valmisruoka.
      Aamen!! Ei todellakaan ole verrattavissa Suomen valikoimaan. Hyvä vai huono juttu? ;)

      Me ostetaan aina kanaa pakasteena, aivan törkeän hintaista muuten. Ja suikaloitua kanaa ei löydy lähes mistään. :P

      Radera
  4. Allekirjoitan kaikki sun huomiot. Lisäksi ainakin Skoonessa turhautti se, että bussit pysähtyivät kaupungissa automaattisesti pysäkille, jos siellä joku seisoi. Siinä tuli sitten vaivaantunut olo, kun ei ollutkaan itse nousemassa ko bussiin, vaikka se pysähtyykin. Olisi myös bensankulutuksen kannalta järkevämpää, jos ihmiset vinkkaisivat busseille niin kuin pk-seudulla ainakin on tapana, ei tulisi turhia jarrutuksia ja kiihdyttämisiä.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Joo, bussien pysähtyminen on myös täällä Tukholmassa tuttu juttu! Onneksi yleensä busseihin kuitenkin nousee joku väenpaljoudesta joten ei tarvitse nolostella. Olin pitkään hirveän epävarma tarvitseeko sille bussille vilkuttaa vai ei... :P

      Radera