29 okt. 2017

Saksan tuliaisina jalostusori - Rinkin seikkailu


Mistähän sitä aloittaisi kertomaan tästä unohtumattomasta reissusta?

Te blogiani pidempään seuranneet olette nähneet meidän koko matkan. Aloitin Rinkin vuokraajana tämän vuoden helmikuussa takaraivossa tieto siitä, että se lähtee kesän lopulla käyttökokeisiin Saksaan. Siellä sen tulisi osata ratsastuksellisesti noin HeC:n asiat, mutta tärkeimpinä työskentelyhalukkuus sekä oppimiskyky. Tuo puoli vuotta meni kyllä ennätyksellisen nopeasti, mutta Rink myös kehittyi todella nopeasti. Ennen sen lähtöä fiilis oli luottavainen ja onnistunut. 

Rink lähti Saksaan sen omistajan kyydissä elokuun lopussa. Saksassa sitä oli vastassa kilpailunjohtaja, jonka antamat pisteet olisivat 45% loppupistemäärästä. Omistaja esitti Rinkin ratsain, ja Rinkille osoitettu kuski testasi sen ajettavuuden omistajan istuessa kyydissä. Ja sinne jäi Rink, pariin kuukauteen emme kuulleet siitä oikeastaan yhtään mitään muutamaa todella lyhyttä videoklippiä lukuunottamatta. Kaikki meni siis ilmeisesti hyvin kun mitään ei kuulunut. ;)

Viidenkymmenen päivän ajan Rinkiä ratsasti sama ratsastaja, ja ajoi toinen sille nimitetty/osoitettu kuski. He eivät osallistuneet arvosteluun mitenkään, vaan tänä aikana kilpailunjohtaja tarkkaili hevosia ja pisteytti ne mm. luonteen, oppimis- ja kehityskyvyn, askellajien, ajettavuuden, ratsastettavuuden sekä askellajien mukaan. Oreja osallistui testeihin yhteensä kuusi, ja näitä kaikkia treenattiin päivittäin yhdessä. 

Maneesin ovi

Me lähdimme kohti Saksaa hevosauton kanssa maanantaiaamuna klo 4. Ajoimme ensin Tanskaan ja sieltä lautalla Puttgardeniin, josta Hampurin ja Berliinin välissä sijaitsevaan Landgestüt Redefiniin. Se on iso treeni-/tapahtumapaikka keskellä "ei mitään", aivan ihastuttavan pienen kylän yhteydessä sijaitseva upea hevoskeskus. Ajoaikaa kertyi taukoineen noin 13 tuntia. Saavuttuamme perille kävelimme ympäri tiluksia ihastellen upeita maisemia ja rakennuksia, nauttien lämpimästä illasta. Siellä oli kaikkina päivinä noin 17-21 astetta lämmintä, itse asiassa lähtiessäni kotiin Hampurista lämpömittari näytti +23. :D Yövyimme tilalla sijaitsevassa "Gasthausissa", upeassa tiilirakennuksessa. Tunnelma oli todella autenttinen, hevosten kavionkopsetta kuului lähes taukoamatta ja maneesin yllä oleva kirkonkello soi aina puolen tunnin välein.

Iso areena jossa järjestetään mm. oriparaateja

Heräsimme ensimmäisenä aamuna syömään aamupalaa seitsemältä, ja siitä sitten seuraamaan vetcheckiä. Emme nähneet Rinkiä ennen kuin se tuotiin tallista ulos ja silloinkin yritimme pysytellä vähän piilossa ettei sen keskittyminen herpaantuisi. Itsehän olin vielä aika väsynyt ja syytän siitä sekä aamupalalla nauttimastamme skumppalasillisesta, että purskahdin melkein itkuun nähdessäni Rinkin. Välillä hävettää olla herkkä ihminen. :D No ei siinä mitään, en tainnut olla ainut itkupilli. Rink oli niin ylvään näköinen ravatessa ratsastajansa vieressä, vähän vielä aamuväsyneenä mutta takaisinpäin ravissa jo selkeästi piristyneenä.

Vetcheckin jälkeen oli edessä piinaava odotus yhdeksältä alkavaa kouluratsastuskoetta varten. Saksalaiset ovat kyllä todella täsmällistä kansaa, nimittäin jokainen koe alkoi tismalleen sillä sekunnilla kun tilan kirkonkello löi tasan.

Koulukoe ratsastettiin yhdessä kolmesta jättimaneesista. Hevosia oli paikalla aina kaksi kerralla. Niiden omat ratsastajat esittivät ne ensin ratsain, ilmeisesti tehtävänä oli ratsastaa jokin yksinkertainen koulurata mutta itse en ehtinyt edes tajuamaan ratsukoiden tekevän jotain tiettyjä tehtäviä kun keskityin ihan täysin kuvaamiseen.

Hevoset tulivat sisään hieman nurinkurisessa järjestyksessä. Olin ihan omissa maailmoissani keskittymässä renssaamaan ottamiani kuvia, kun Rinkin omistaja laittoi mulle viestiä: "SE ON RINK!!". Ja ai että, siellähän se oli. Upea, ihana Rink ratsastajansa alla. Hieman jännittyneenä sisään, mutta Rink rentoutui onneksi aika pian. Olin kuitenkin ihan shokissa nähtyäni sen turparemmivirityksen. Ei, ei ei... Me emme käytä alaturpista ollenkaan ja perus turpiskin on todella löysällä, joten teki melkein pahaa nähdä tiukalle kiskotut turparemmit. :/ Jälkeen päin meille selvisi, että jokaisella hevosella tuli olla tasapuolisuuden nimissä samanlainen suitsitus ja he eivät ilmeisesti olleet ymmärtäneet miten PS of Swedenin suitsiin laitetaan alaturpis kiinni sillä irrallisella pidikkeellä... No kukaan ei kuollut, mutta ei ollut kyllä kivan näköistä. Ei siitä sen enempää, yrittäkää olla häiriintymättä. :)

Kouluratsastuskokeen maneesi"Oman" ratsastajan jälkeen jokaisen hevosen kyytiin kapusi testiratsastaja. En tiedä kuka hän tarkalleen oli, mutta ratsasti kyllä todella hyvin. Selkeästi kuunnellen hevosia yksilöine ja oli tyyliltään pehmeä, mutta napakka. Rink liikkui hänen allaan todella hyvin ja näytti tyytyväiseltä. Eniten kuitenkin yllätyin (turhaan joo, mutta silti) miten paljon Rinkin laukka oli kehittynyt! Se laukkasi hienosti molempiin suuntiin todella ryhdikkäänä, jopa lyhyiden sivujen läpi ja volteilla. Mieletöntä! :) 
Kouluratsastusosion jälkeen hevoset saivat levätä muutaman tunnin ja me saimme "nauttia" lounaasta. Saksalaisittain schnitzeliä, kaljaa ja bratwurstia, voin kertoa että kyllä maistui kotiruoka hyvältä tuon tarjonnan jälkeen. :D

Lounaan jälkeen oli vuorossa esteratsastus. Jännitimme tätä aika paljon, en tiedä miksi. Varovaiset kouluratsastustädit nääs... ;) Radalla oli kuusi kiinteätä maastoestettä (n. 60-70 cm korkeita) sekä vesieste, jonka läpi tosin sai vain kävellä, tylsää. Eniten meitä jännitti Rinkin jaksaminen. Hevoset laukkasivat isoa laukkarataa pitkin ja matkaa kertyi kuitenkin aika paljon! Tiedättehän, sellaista perus mamman-mussukka-huolehtimista "oi että mitenhän se nyt jaksaa voi toista". Turhaa ja hölmöä. :D

Rink oli niin hieno ja tomera saapuessaan radalle! Katsokaapa vain tätä alla olevaa kuvaa. Miten voi olla hevonen niin onnellisen, iloisen ja innostuneen, mutta samalla kuuliaisen näköinen? Sydänhän tässä sulaa! <3Verkka tapahtui toisaalla, mutta ennen radan aloittamista hevoset saivat vielä hypätä pienen tukin ja yhden risuesteen lämmittelyksi. Sitten ei kun matkaan!
Rink suoritti koko radan niin tomerana ja reippaana! Eikä se mitään väsynyt, vaan laukkasi viimeisellekin esteelle sellaisella vauhdilla. Rataa oli tosi vaikea kuvata tai videoida sillä tuo laukkarata oli oikeasti todella iso, mutta tässä on pätkä viimeiseltä esteeltä.

 

Esteosuuden jälkeen oli vihdoin aika käydä moikkaamassa Rinkiä. En tiedä kuka oli iloisin jälleennäkemisestä! Rapsuttelimme sitä aika hyvän aikaa. Rink nautti selkeästi saamastaan huomiosta ja erityisesti mukana olleista porkkanoista. <3


Orien talli


Olimme kaikki ihan väsyneitä jännittävän päivän jälkeen ja vetäydyimme huoneisiimme muutaman tunnin päikkäreille. Illalla ajoimme Redefinistä seuraavaan kylään syömään illallista erääseen pieneen majataloon. Siellä oli onneksi ihan ok ruokaa, en tosiaankaan ole saksalaisen ruoan ystävä. Ensimmäisen illan "ravintola"kokeilusta meinasi jäädä traumat (raakaa kanaa, vetisiä ranskiksia ja kaalia), mutta onneksi tämä ravintola oli ok. ;) Illalla muokkasin vähän kuvia ja nukahdin samalla sekunnilla kun laitoin pään tyynyyn.

Vierastalo jossa majoituimme, taloa ympäröi tallit ja maneesi

Herätyskello soi aikaisin myös keskiviikkona. Testien toisena päivänä oli vuorossa valjakkoajo-osio, jossa valjakot esittivät ensin kouluohjelman, sitten tarkkuuskokeen ja lopuksi vaunuihin nousi testikuski joka arvioi kaikkien hevosten ajettavuuden. Rink oli niin hieno upean vaunun edessä ja loisti testissä! Omistaja jännitti miten se malttaa seistä paikallaan, mutta sitä(kin) oli selkeästi treenattu.

Testikuski nousemassa kyytiin

Ajotestien jälkeen saimme odottaa tuloksia muutaman tunnin, ja viimein oli aika kuulla tulokset. Kaikki mukana olleet oriit läpäisivät testit! En muista Rinkin tarkkaa tulosta, mutta sen yhteispisteet olivat jotain 7.8-7.9 väliltä. Nopealla vilkaisulla se sai käytöksestä ja oppimiskyvystä 9, testikuski antoi sille 9,5 ajettavuudesta ja tuomaritkin muistaakseni 9. Muita pisteitä en muista ja emme ole vielä nähneet lopullisia tuloksia. Ne julkaistaneen viimeistään (toivottavasti) marraskuun aikana ja lupaan jakaa ne myös täällä. :) Rinkin lisäksi testeihin osallistui toinenkin 4-vuotias ori, ja tuomarit kehuivat yllättyneensä erityisesti näiden nuorimpien orien laadusta ja kyvyistä! <3 Lainaan tähän alas vielä arvosteluperiaatteet, mitkä kirjoitin yhteen vanhaan postaukseen:

"Oreja treenataan kilpailunjohtajan valvonnassa viidenkymmenen päivän ajan niille osoitettujen ratsastajien ja kuskien toimesta. Kilpailunjohtaja arvostelee tänä aikana orit mm. seuraavien arvostelukohtien perusteella: tyyppi, luonne, oppimiskyky, kehityskyky, perusaskellajit ratsastajan alla (käynti, ravi ja laukka) ja vaunun edessä (käynti ja ravi), ratsastettavuus ja ajettavuus. Kilpailunjohtajan antama arvosana on 45% orin lopullisesta arvosanasta.

Vähintään puolessa välissä testejä paikalle saapuvat testiratsastajat ja testikuskit, jotka ratsastavat ja ajavat kaikilla oreilla. He jakavat pisteitä ratsastettavuuden ja ajettavuuden mukaan, ja tämä pistemäärä vaikuttaa 20% loppuarvosanaan. Käyttökokeiden kaksi viimeistä päivää ovat loppukoepäiviä, ja niitä valvovat ja arvostelevat ulkopuoliset koulu- ja valjakkoajotuomarit. Tuomarit arvostelevat oriit ratsastajien alla sekä vaunujen edessä ja pisteyttävät perusaskellajit ja ratsastettavuuden/ajettavuuden. Oriit hyppäävät myös noin kahdeksasta, max 80 cm korkeasta esteestä koostuvan maastoesteradan ja saavat myös tästä osuudesta pisteet. Tuomarien pisteet ovat 35% oriin lopullisesta pistemäärästä.

Jotta käyttökoe hyväksytään tulee oriin lopulliset pisteet olla vähintään 7,0 ja mikään arvostelukohta ei saa olla alle 5,0. FPZV:n kantakirjaan ja jalostukseen hyväksyttävän orin tulee olla esitetty orinäyttelyissä (Körung) ja saanut siellä vähintään 7,5 pistettä (mikään arvostelukohta ei saa olla alle 6,0). Oriin röntgenkuvien tulee myös olla puhtaat."
Tajusin vasta näin jälkeenpäin miten suuren työn olemme tehneet omistajan kanssa, ja miten ison vastuun sain aloittaessani ratsastamaan Rinkillä. Ei todellakaan ole itsestään selvä asia, että 4-vuotias ori kehittyy ja oppii niin hyvin kuin mitä Rink on tehnyt, sekä suorittaa melko vaativat 50 päivää kestävät testit toisessa maassa. Lättyhän siitä olisi voinut tulla kun tällainen amatööri isketään selkään, mutta perustaitojen ollessa hallussa, valmentaja apuna - lopputulos on ylittänyt ainakin omat odotukseni. Rink on myös aivan mahtavan luonteen ja psyykeen omaava nuori hevonen. Se rakastaa oppia uusia asioita, tehdä töitä ja miellyttää ihmisiä. Uskon Rinkin periyttävän tuleville jälkeläisilleen näitä ihania luonteenpiirteitä ja ominaisuuksia. Ken tietää, ehkä joskus saan itselleni Rinkin varsan... Never stop dreaming! <3

Täyttä kultaa <3

Ensi viikolla palaamme taas takaisin treeneihin, en malta odottaa!

14 kommentarer:

 1. Ihana postaus, oli mahtavaa kuulla teidän reissusta!

  SvaraRadera
 2. Heh, oli jotenkin hauskaa, kun paikat on niin hulppeat, että kuvaksi kelpaa yksinkertaisuudessaan maneesin ovi. :D

  SvaraRadera
 3. Laitatko tarhoista kuvan? Mikä kirkko alueella oli?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En ottanut tarhoista kuvia. Kirkonkello oli ehkä väärä sana, mutta siltä se kuulosti. Ei siinä tallin alueella itsessään siis mitään kirkkoa ollut. :)

   Radera
 4. Kauniita kuvia, Rink näytti esiintyvän edukseen! Hassua nähdä että friisitkin tekevät maastoestekokeen, kun todellisuudessa en ole kuullut yhdenkään treenaavan kenttää edes helpoimmalla tasolla :D Ainakaan täällä Suomessa ei taida olla edes kuin kutakuinkin yksi alue-esteitä hypännyt friisiläinen tiedossani, vaikka minulla melko kattava käsitys suomen friisikannasta onkin, kun niiden treenikeskus pyörii entisellä kotitallilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos! Näissä puitteissa, hyvällä objektiivilla ja upeaa hevosta kuvatessa ei voinut kuin onnistua <3

   Tuo maastoesteosio on enemmänkin psyyken ja kunnon mittaamista kuin esteratsun taitojen näyttäminen. :) arvosteluperiaatteina juurikin eteenpäinpyrkivyys, kunto, rohkeus ja liuta muita asioita. Esteet myös olivat super helppoja ja hevosystävällisiä! :)

   Radera
 5. Voin vain kuvitella, kuinka huikea kokemus tää on ollut! Tuo paikkakin on niin upean näköinen! Nää on todella hienoja kuvia ja Rink on kyllä niin upean näköinen <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olen kyllä niin iloinen, että lähdin mukaan! :) ei tuollaisia paikkoja kovin usein pääse näkemään. Kiitos paljon, Rink on vain komistunut reissullaan! <3

   Radera
 6. Rink on ihan muuttunut mies ;) Onnittelut! Joko on tammoja tulossa kylään ;D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahah kiitos! :D kyllä, Saksa teki hänestä miehen. ;) paljon on kyselyjä, Rink joutuu tosin tyytymään keinotekoiseen tammaan. :D Mutta ensi kaudella on hän siis jo käytettävissä, ihan ihmeellistä ajatella että 2019 saattaa olla pieniä Rink-vauvoja maailmassa. 😍

   Radera

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.