22 jan. 2018

Hevosmatkailua Hollannissa: Faderpaard 2018


Odotettu matka Hollantiin koitti vihdoin vajaa kaksi viikkoa sitten. Maaiken omistaja on käynyt kyseisessä tapahtumassa pari kertaa aiemmin, ja jo kaksi vuotta sitten sanoin haluavani lähteä joskus mukaan. Aloitimme suunnittelemaan tämän vuoden reissua jo viime kesänä. Hotelli oli nimittäin varattava jo hyvissä ajoin, sillä tapahtuma on erittäin suosittu ja kaikki Leeuwardenin sekä lähialueen hotellit on yleensä varattu täyteen jo monta kuukautta aiemmin.

Frieslandissa, Leeuwardenissa vuosittain järjestettävä Faderpaard/Friesian Proms on isoin friisiläisille järjestettävä tapahtuma. Ja kylläpä tapahtumalla onkin kokoa! Se järjestetään WTC Expo-messuhallissa, jonka kilpailuareena on valtava ja toisessa hallissa on jättimäinen expo. Tapahtuma alkaa jo torstai-iltana jolloin on vuorossa ensimmäinen näytös, Friesian Proms - Apassionatan tyylinen show jota tähdittävät sinfoniaorkesteri, satapäinen kuoro ja tunnettuja artisteja. Perjantaina on päivällä friisinäytöksiä, show driving-kilpailuja, uusien jalostusorien jatkokatselmukest, friiseihin liittyviä luentoja ja paljon muuta kivaa. Illalla areenalla nähdään taas sama show kuin torstai-iltana, ja tapahtuma huipentuu lauantaina kun areenalla nähdään kaikki parhaat jalostusoriit. 

Tapahtuma oli tälläkin kerralla aivan loppuun myyty ja yleisöä oli paikalla varmaan kymmenisen tuhatta (todella vaikea arvioida). En kyllä olisi etukäteen osannut kuvitella millainen suosio yhden hevosrodun tapahtumalla voi olla! Tunnelma oli koko ajan ihan katossa, hevosille hurrattiin ja osoitettiin äänekkäästi suosiota, food truckseista sai viiniä pizzan kanssa, musiikki pauhasi ja hevoset esittivät parastaan.

Me lensimme Tukholmasta Amsterdamiin SAS:lla, menopaluu maksoi noin 150 €/hlö. Yöpyminen kolmen tähden hotellissa kolme yötä (sisältäen aamiaisen) maksoi yhteensä noin 200 €/hlö. Liput yhteen iltanäytökseen (nimikoidut paikat) ja molemmille päiville (vapaat paikat) sisältäen kuulokkeet, joista kuuli selostuksen englanniksi maksoi n. 130 € (alennus KFPS:n jäsenille). Vuokra-auto to-su oli about 100 € kun jaoimme kaikki kustannukset (omavastuusta vapauttava vakuutus, bensat, vuokra). 

Reissun tarkoitus? Löytää Maaikelle mies. ;) Enempää en paljasta, ennen kuin kaikki on 100 % varmaa!

Tammojen show driving-kilpailu


Luennoilla käsiteltiin mm. miten ruokkia, ratsastaa ja kouluttaa friisejä.

GP-tason kouluratsastusta - tässä siitosori Walt 487.

Nuorten orien katsastus


Terästetty smoothie/mehu maksoi saman verran kuin ilman. :D

Tarjolla oli toinen toistaan herkullisempia food truckseja.

Messuilla oli esillä paljon kasvattajia, oriasemia ja myyntitalleja.

Shoppailtavaakin löytyi!

Reinder 452

Orien esiintymistä oli ihan mieletön katsoa. Juoksuttamisesta ja piiskalla hätyyttelystä voi olla montaa mieltä, mutta on kyllä pakko myöntää, että erityisesti vanhemmat orit kyllä tietävät missä ovat. Ensimmäisen käyntikierroksen jälkeen musiikin alkaessa soida kovempaa, ne tiesivät mitä seuraavaksi tulee tehdä: esiintyä! Suosionosoitukset raikuivat hollantilaisten lempiorien liidellessä ympäri areenaa. Ja ei tauti millaista liikettä sieltä löytyi. Handlereita vietiin kuin märkiä rättejä, kyllä siinä saivat miehet pinkoa että pysyivät orien perässä! Upeimmat oriit olivat ehdottomasti ne, joita ohjasajettiin - siinä pääsee hevonen esittämään ihan erilaista liikettä kuin jos joku roikkuu käsi kiinni kuolaimessa.

Tämä seuraavissa kahdessa kuvassa näkyvä ori Pier 448 oli aivan mieletön ilmestys, 177 cm korkea! En edes tiennyt niin isoja friisejä olevan olemassa. Wau.

Tapahtuman tähti, "The King of the Stallions", on kuitenkin Jasper 366. Olen tiennyt sen olevan hyvä ja upea ori, mutta en osannut edes aavistaa miten paljon sitä Hollannissa rakastetaan. Se esiintyi jo Friesian Proms-iltashowssa, jossa sitä ei mitenkään esitelty vaan se tanssi areenalle ihan yhtäkkiä. Tämä näkyy postauksen lopussa olevalla videolla, ja jos laitatte äänet päälle voitte kuulla miten ihmiset ympärillä alkoivat kuiskuttelemaan/huutamaan "JASPER!! IT'S JASPER!!!". Jasper esitettiin myös lauantain orikatselmuksissa, ja ennen sen saapumista areenalle ihmiset alkoivat jo huutamaan. Ihan kuin areenalle olisi odotettu rokkitähteä! Ei sitä paikalla vallinnutta fiilistä oikeastaan voi edes sanoin kuvailla. Katsokaa lopun video niin näette ja kuulette. :) Ei Jasper turhaan ole tuota "King of the Stallions"-arvonimeä ansainnut, se on 23-vuotias, kaikista menestyksekkäin friisiori. Ikä ei sitä paina ja askel on keveämpi kuin monella nuorella hevosella. En saanut ainuttakaan kuvaa Jasperista liikkeessä, olin niin haltioitunut sen katsomisesta ja ihailemisesta... Siinä vasta maaginen hevonen.

Pier 448 - huikeat 177 cm korkea!

Pier 448

Maurus 441

Maurus 441

Maeije 440

Maurits 437


Maaiken isä - upea Beart 411!

Beart 411

Beart 411

Vuoden hevonen - Limited Edition

Väliohjelmana palkittiin Frieslandin "Horse of the Year", ja voiton vei ansaitusti upea 5-vuotias friisiori Limited Edition. Olen seurannut sen omistajaa Judith Pieterseniä jo hetken aikaa Instagramissa ja ihaillut hänen upeaa hevostaan sekä kaunista, eleetöntä ratsastusta. Siinä on kyllä goals tällaiselle perus pulliaiselle, joka yrittää ratsastaa nuorta friisioria. xD Juuri noin friisin tulee mielestäni liikkua!

Judith Pietersen ja Limited Edition

Judith Pietersen ja Limited Edition

Eise 489

Eise 489

Eise 489

Etualalla "The King of the Stallions" - Jasper 366, 23-vuotias upea siitosori!

Champion: Alwin 469

Sunnuntaina koitti kotiin lähdön aika, mutta sitä ennen meillä oli sovittu treffit muutamaan paikkaan. Jännitys ja odotus oli suuri, kun lähdimme suunnistamaan Maaiken kasvattajan tallia kohti. Siellä meitä oli vastassa parikymmentä viime kesän varsaa, vajaa kymmenen 2-vuotiaaksi kääntyvää oria ja kaksi siitostammaa - joista toinen oli Maaiken emä, Selma.

Vuotikkaita <3

Maaiken emä Selma

Selma van de Wittewijk

Hieman romuluinen, 21-vuotias ikänsä siitostammana toiminut vanha rouva mutta niin kiltti, lempeä ja luottamusta täynnä. Herkkä, kiltti ja sielukas - aivan kuten Maaike. Samat silmät, samat korvat, sama olemus. Kasvattajat ovat noin 80-vuotias pariskunta ja heille on kaikkien näiden vuosien aikana syntynyt yli 160 varsaa. Mikä sattuma, että heillä on jäljellä juuri Selma, Maaiken emä. Oli kyllä suuri etuoikeus päästä tapaamaan se, ja mikä mahtava tilaisuus Maaiken omistajalle!

Pienestä Elsloon kylästä matkamme jatkui kohti Amsterdamia, Maaiken omistajan ystävän luokse. Hänellä on kaksi hevosta, upea 6-vuotias Crown-tittelin saanut tamma Marleen ja sen 2-vuotiaaksi kääntyvä tammavarsa. Marleen on kantavana. <3

Marleen fan Formerum (Beart 411 x Anton 343)

Marleenin 2-vuotias varsa



Koostin tämän videon kännykästäni löytyvistä videonpätkistä, joista en aluksi ajatellut tehdä mitään erityisempää, kunhan muistoksi kuvasin pätkiä. Toivottavasti pääsette kuitenkin tämän videon myötä mukaan tunnelmaan! :)

4 kommentarer:

 1. Mä oon halunnut lähteä katsomaan tätä tapahtumaa siitä lähtien kun oman friisiläisen ostin mutta vielä en ole sinne saakka päässyt, kun ei ole rahaa eikä friiseistä kiinnostunutta seuraa :D upeita kuvia, upeita hevosia <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. No sinne sun on kyllä sitten päästävä! :) Ei välttämättä edes tarvitse olla friisihullu kaveri, riittää että on kiinnostunut upeista hevosista. ;) Kiitos!

   Radera
 2. Vau mikä tapahtuma!! Videota katsellessa tuli ihan kylmät väreet siitä, kuinka messissä yleisö on ja hevoset liitelee niin upeasti kentällä! En ole tajunnut kuinka iso juttu friisiläinen on Hollannissa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Iho nousi kyllä kananlihalle useasti ja silmätkin kostuivat tuosta menosta ja meiningistä. Upeita hevosia ja mieletön yleisö! En mäkään ole oikeastaan tajunnut suosiota ennen kuin vasta nyt. Yllätti täysin! :)

   Radera

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.