20 feb. 2019

Huoli hevosystävistä: EHV-1


Meillä on täällä Ruotsissa erittäin kurja tilanne päällä, nimittäin herpes- ja aborttiviruksenakin tunnettu EHV-1 on päässyt leviämään. Ja kyseessä on vielä se pahempi muoto, eli neurologinen virus mikä aiheuttaa hevosen halvaantumisen. Se voi levitä aivoihin, hevonen ei voi seistä, takaosa halvaantuu ensin jolloin hevonen ei voi pissata eikä lantoa. Näin sairas hevonen tarvitsee intensiivihoitoa, eikä eristyspaikkoja missä on hevoselle tarkoitettu riippumatto ole tarpeeksi. Vaikka hevonen saa hoitoa, se voi silti kuolla.

Mikäli tämä sairaus ei ole sinulle tuttu, löytyy siitä lisää infoa esimerkiksi TÄÄLTÄ
Jos ymmärrät puhuttua ruotsinkieltä, suosittelen kuuntelemaan TÄMÄN haastattelun. Ihan järkyttävän surullista kuunneltavaa. 30 vuotta eläinlääkärinä toiminut Karin Holm Forsström kertoo tämän olevan pahin epidemia ja viruksen olevan agressiivisin, minkä hän on uransa aikana nähnyt.

Tällä hetkellä Pohjois-Tukholmassa sijaitsevassa Åkersberga ridcenterissä (Skånsta ryttare) on meneillään katastrofi. Helmikuun alussa tallin hevosista 50% oli sairastunut, joista 30% neurologinen muoto ja 10% kuollut.

15. helmikuuta tehdyssä radiohaastattelussa (linkki ylempänä) Åkersbergan ratsastuskoulun johtaja kertoo neljän hevosen kuolleen. Tallin 63:sta hevosesta 35 on sairastunut, 18:lla hevosella on neurologinen virus, 13 hevosta ovat selvinneet "vain" kuumeella. Ratsastuskoulun toiminta on täysin seis, henkilökunta keskittää kaiken energian hevosten hoitamiseen ja ratsastuskoulun taloudellinen tilanne näyttää synkältä. Ne pahasti sairaat hevoset, mitkä ovat saaneet hoitoa riippumatossa, ovat selvinneet, kun taas kuolleilla hevosilla ei ollut mahdollisuutta riippumattoon. EHV-1 virukseen sairastuneet hevoset tulee pitää erityksissä, eikä Ultunan hevossairaalassa ole kuin yksi riippumatolla varustettu eristyskarsina. Riippumattokarsina tarvitsee monta tonnia painoa kestävät erikoisrakenteet. Tilanne on surullinen.Juuri kun tilanne näytti rauhoittuneen eikä uusia tapauksia ollut hetkeen tullut, tuli tieto täysin toiselta puolelta Tukholmaa, Värmdön kunnassa sijaitsevasta Stall Sandöstä, että siellä on yhdellä hevosella todettu viruksen neurologinen muoto ja tämä hevonen on viety hevosambulanssilla eläinsairaalaan, ja yhdellä toisella hevosella on "tavallinen", kuumeversio tästä viruksesta. Kunnassa on myös monella muulla tallilla kuumeisia hevosia, mutta toistaiseksi tätä pelättyä EHV-1 virusta ei ole muualla todettu. Kyseessä on entinen kotikuntani, kävin muutaman vuoden ajan Stall Sandöllä ja se on vain noin 10 km päässä Värmdö ridklubbista, missä Maaike asuu. Se varsoo vajaa kahden kuukauden päästä, joten huoli on kova.

Kaikki Tukholman tallit ovat suljettuja, kaikki alueen ratsastuskilpailut (vähintään) seuraavilta kolmelta viikolta on peruttu, yksikään hevonen ei saa poistua omalta talliltaan hätätapauksia lukuunottamatta, ihmisten toivotaan pysyvän omilla talleillaan ja välttävän turhia vierailuja muilla talleilla. Eläinlääkärit, hierojat, kengittäjät ym ovat tervetulleita ainoastaan jos heillä on riittävä suojaus ja varotoimenpiteet välineiden puhdistamiseen. En tiedä miten tämä käytännössä sitten toteutuu, toivottavasti hyvin.Onhan tämä tilanne ihan perseestä. Kaikkia hevosihmisiä pelottaa ja ahdistaa. Avaan päivittäin Facebookin peläten lukevani uusista tapauksista. Viimeisin viikko on onneksi ollut hyvä, eikä uusia tapauksia ole esiintynyt. Karanteeniaika (vai karenssi?) on pitkä, joten siinä ajassa ehtii tapahtumaan paljon.

Tämä tietysti tarkoittaa sitä, että minäkään en vieraile yhdelläkään muulla tallilla ennen kuin Ruotsin ratsastajainliitto näyttää vihreää valoa. En siis näe Florista tai Maaikea moneen viikkoon tai kuukauteen enkä tee ainuttakaan hevosvalokuvauskeikkaa.

Better safe than sorry.Pitäkää siellä Suomessa tämä virus mielessä. Ruotsista tuodaan varmasti viikoittain monia kymmeniä hevosia Suomeen, joten viruksen leviäminen sinne on erittäin mahdollista. Tuontihevonen on paras asettaa täydelliseen karanteeniin vähintään kolmen viikon ajaksi, kaiken varalta. Ja peskää, vaihtakaa teidän tallivarusteet jos käytte muilla talleilla!

Tämä karanteenikäytäntö on käytössä Maaiken tallilla, siellä oli pääntauti kolmisen vuotta sitten , minkä jälkeen yksikään uusi hevonen ei pääse kosketuksiin muiden hevosten kanssa ennen karanteenin (3-4 viikkoa) päättymistä. Sitä käytetään myös jos joku hevonen on poissa pidemmän aikaa. Erittäin fiksua, jonkun mielestä liioittelua, mutta kokemuksista oppii.

Olkaa viisaita, varovaisia ja tarkkoja! Tämä ei ole leikin asia, neurologinen versio tästä viruksesta on aivan järkyttävä.


Upeista kuvista kiitos ystävälleni Jessicalle!

4 kommentarer:

 1. Siis apua! Hui, kylmä väreet meni selässä kun tätä luki. Hurjaa menoa siellä. Toivottavasti toi ei iske suomen. Voimia ja jaksamista!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tää on kyllä kamalaa, nyt Norjassakin, toivotaan tosiaan ettei leviä enempää! :/

   Radera
 2. Hei Rosita

  Pala kurkussa olen seurannut Hippsonin kautta EHV-1:n tilannetta Ruotsissa. Nyt en enää edes pysty lukemaan kaikkea... 😪

  Toivotaan, että virus saadaan kuriin ja mahdollisimman moni jo sairastuneista hevosista selviäisi.

  Etähalaus,
  Maarit L.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viikon, parhaimmillaan kaksi, on saanut hengähtää, mutta nyt taas tuli kaksi tapausta - Norjassa ja yksi toinen Ruotsissa, kaksi tammaa olivat luoneet varsan. :(

   Radera

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.