23 juni 2018

Valmennus: Pohkeenväistöjä ja laukannostoja käynnistä - niin vaikeaa!


Ihanan kamalan vaikea tämä laji taas! Eikä kyllä yhtään kannattaisi hehkuttaa valmentajalle miten hyvin meillä on viime aikoina mennyt. Se kostautuu kyllä sitten valmennuksen aikana. xD Lähtökohdat tälle valmennukselle olivat toisaalta hieman huonot, sillä Rink oli ollut oriasemalla perjantaina, ratsastin sillä la+su ja sitten se oli taas oriasemalla maanantaina. Eli kovin oli väsynyttä miestä tarhassa vastassa tiistaina. Oriasemasta puheen ollen, Rinkin ensimmäinen tamma on nyt ultrattu tiineeksi! <3 Ja olenkohan edes täällä maininnut, että MAAIKE ON TIINEENÄ! <3 Eli ensi vuonna on tiedossa paljon varsajuttuja. 

Mutta niin, palataanpa siihen valmennukseen.

On kyllä erinomainen asia, että meillä on valmentaja! Muuten olisimme varmaan jämähtäneet mukavuusalueelle. volttien ja kulmien hiomiseen ja tyytynyt siihen yhteen hyvään laukannostoon. Vaikka emme ole saaneet aikatauluja sopimaan kovinkaan hyvin yhteen tänä keväänä, niin näistä muutamasta (öö... kolmesta. hups :D) kerrasta on kyllä ollut paljon hyötyä!

En tiedä miksi, mutta mulla on edelleen Rinkistä sellainen "vauvahevonen"-fiilis. Eli en uskalla vaatia, kun voi raukka pikku vauvaheppa ei se jaksa. No ei näin! Kyllä se jaksaa! Se haluaa oppia, nauttii treenaamisesta, ymmärtää kyllä ja jaksaa enemmän kuin luulen. Se tuli kyllä todistettua viimeistään nyt.

Joo, onhan se "vasta" 5-vuotias ja joo, friisit kehittyvät ja kasvavat hitaammin. Mutta totuus on se, että Rink tosiaan ON 5-vuotias. Meillä on tavoitteena syksyllä kisata koulua - tai ainakin käydä kisapaikalla kokeilemassa hengissä selviämistä. Ei silloin enää voi tyytyä keventelemään pari kierrosta kentän ympäri.


Mä sain tietysti heti noottia istunnastani, kuten tästä ensimmäisestä kuvasta näkee. Mun täytyy pitää ylävatsalihakset paremmin jännittyneenä, jotta ylävartalo ei keinu liikaa liikkeessä mukana. On se hyvä, että valmentaja käy palauttamassa takaisin maan pinnalle kun alkaa olemaan liian itsevarma olo. ;)

Rink tuntui paljon hitaammalta ja väsyneemmältä kuin mitä se on viime aikoina ollut, joten mun oli vaikea vaikuttaa siihen tarpeeksi. Sainkin sitten kommentin, että niin paljon kuin mulla on tällaisena päivänä pohje kiinni, tulee se myös olla niinä päivinä kun sillä on ylimääräistä energiaa. Aika hyvä muistutus kyllä, usein sitä saattaa alkaa "varomaan" omaa ratsastustaan kun hevonen "liikkuu eteen", samalla kun se kuitenkin saattaa olla pohkeen takana ja vain juoksee.

Tällaisina hitaina päivinä on kuitenkin tärkeää, että Rink liikkuu siinä tahdissa missä mä haluan ja edelleen tekee siirtymiset energian säilyttäen ja hetinyt eikä sittenjoskus. Jouduin ottamaan raipan apuun muutaman kerran sekä käynnin tahdin ja energian löytämiseksi, että ravisiirtymisissä. Musta tulee väsyneinä päivinä vähän liian kiltti ja lepsu ratsastaja, mutta se ei nyt valmentajalle ihan sopinut joten jouduttiin molemmat kunnolla töihin.


On niin keskittynyt ilme mulla


Sitten on se energian säilyminen siirtymisissä, varsinkin käyntiin siirtyessä Rink helposti plösähtää ja ajatus eteen katoaa. Sain ohjeeksi "lopettaa" siirtymisen ratsastus jo ennen kuin Rink siirtyi käyntiin, jotta olin antamassa sille energiaa ensimmäisestä käyntiaskeleesta alkaen. Hassusti selitetty, mutta valmentajani sanoin Rink aloittaa käyntiin siirtymisen jo monta askelta ennen kuin se pysähtyy - ikään kuin valtamerialus, jota ei ihan tuosta noin pysäytetä. Jos jään kiinni ja hidastamaan vielä siinä vaiheessa kun se on jo siirtynyt käyntiin, niin ei ihme jos energia katoaa lopullisesti. :)


Seuraava tehtävä oli ratsastaa lyhyen sivun keskeltä keskihalkaisijaa pitkin, säilyttää suoruus ja vaihtaa suuntaa. Helpommin sanottu kuin tehty meidän kapeassa maneesissa! Isoksi ja hieman kömpelöksi nuoreksi Rink kääntyy nykyään aika ok:sti, mutta tuossa teki hieman tiukkaa. Näkeehän sen jo mun keskittyneistä ja tuskaisista ilmeistä, ettei ollut ihan niin helppoa kuin miltä kuulostaa.

Katse menosuuntaan! 17,5 metriä leveässä maneesissa nuoren friisin kääntäminen keskihalkaisijalle on hieman haasteellista. :D Valtamerilaiva hei...


Ja sitten jatkoimme pohkeenväistöjen harjoittelua! Olen tehnyt niitä itsenäisesti, tosin eihän noita sivuaskeleen tapaisia vielä mitenkään voi kutsua pohkeenväistöksi. :D Ajatus on kuitenkin oikea! Rink kuitenkin aloittaa väistön "väärällä" etujalalla, jolloin se ei enää saa seuraavaa ristiaskelta tehtyä ja takaosakin jää kokonaan pois. Valmentaja auttoi Rinkiä ymmärtämään takaosan käytön tuuppaamalla sitä hieman pepusta sivulle. Onnistuihan se, ja näkeehän sen tuosta molempien ilmeestä kahdessa jälkimmäisessä kuvassa, että jotain meni perille onnistuneesti.

Samalla idealla sitten ravissa kaarteissa, ajatus pohkeenväistöön ja yritys väistättää isolla voltilla. Ei helppoa eikä se ihan onnistunut edes, mutta jotain pientä siellä tapahtui sillä valmentaja kehui jopa. On tässä kuitenkin vielä matkaa ja kesä meneekin tätä asiaa harjoitellessa. Olen kuitenkin iloinen miten paljon Rink on edellisen valmennuskerran jälkeen edistynyt esim. kulmien ratsastuksessa kun se on alkanut hieman ymmärtämään tätä väistättävää pohjetta.
Pohkeenväistön yritys

Laukasta mulla ei ole kuvaa, mutta videolla näkyy meidän räpiköimistä. Laukka on Rinkille rankkaa jo sellaisenaan, saatikaan sitten tällaisena energiattomana päivänä, SAATIKAAN sitten kun lähdetään ensimmäistä kertaa ikinä nostamaan laukkaa käynnistä. Olin ihan epätoivoinen kun valmentaja sen mulle sanoi, ja itsekin siinä väsyneenä aloin sitten selittelemään että ei siitä varmaan tuu mitään kun ei Rink ymmärrä jaadadajadajada. Valmentaja ärsyyntyi muhun ja sanoi että jos oot tota mieltä niin voit mennä suoraan takaisin talliin. Häpesin siinä sitten omaa epävarmuuttani/itseluottamuksen puutetta, joten yritin heittää surkeat ajatukset pois.

Ensimmäisissiä yrityksissä en ollut itse ollenkaan mukana ja sain huutia surkeasta istunnastani. "Istu jämäkämmin, älä lähde keinumaan/puskemaan ylävartalolla!", oli käsky. Yritin rentoutua ja ryhdistäydyin. Valmentaja kannusti sanomalla ettei me todellakaan haeta nyt mitään täydellistä käynnistä suoraan laukkaan-siirtymistä, vaan opetetaan Rinkille ajatus siitä. Ja että se lähti jo ajattelemaan nostoa näissä epäonnistuneissa yrityksissä. Tästä kommentista sisuuntuneena/kannustuneena yritin parhaani pitää pakan kasassa - oma istunta, apujen käyttö ja Rinkin liike. Se ei todellakaan ollut helppoa, mutta lopulta sain tehtyä molempiin suuntiin kaksi kelvollista siirtymistä. Raviaskelien kautta toki, mutta Rinkin ajatus oli oikea ja se kyllä lähti "nostamaan" laukkaa ihan käynnistä. Selkään en sitä niin hyvin tuntenut, mutta näen nyt jälkikäteen videolta valmentajan olleen oikeassa. 

Vaikea ja rankka valmennus, paljon epäonnistumisia, mutta myös paljon hyvää ja onnistumisia. Kesän kotiläksyjä ovat siis pehmeät, energiset siirtymiset, laukannostot käynnistä ja pohkeenväistö. Onneksi astutuskausi alkaa lähestyä loppuaan, niin pääsee Rink taas takaisin tavalliseen treenirytmiin. Tästä viisastuneena se saa ensi vuonna ottaa astutuskauden hieman rauhallisemmin ja asua oriasemalla kiireisimmät viikot. Treenata ehtii sitten koko muun vuoden eikä tarvitse miettiä onko energiat vähissä. :)

2 kommentarer:

 1. Hei!

  Mahtavia uutisia! Hienoa, että Rinkin ensimmäinen astuma tamma on tiinenä ja myös Maaike 😍! Aivan ihanaa - hienoja varsoja tulossa.

  Kiitos myös videosta ja pohdinnasta, sattui kolahtamaan juuri sopivasti... Lähtökohta on ihan toinen, kyse kokeneesta hevosesta mutta niinpä vaan olivat laukannostot hakusessa tiistaina. Noottia tuli minullekin, nostoissa istunta "romahtaa" ja yritän antaa vauhtia ylävartalolla - kääk! Miten sitä voikaan taantua ja "unohtaa" hetkessä "kaiken"... Onpahan heinäkuulle ainakin yksi selvä tavoite: täsmälliset laukannostot.

  Hyvä että valmentajasi vaatii teiltä uusia asioita ja puskee sinne epämukavuusalueelle, sitä kauttahan se osaaminen kasvaa. Videon perusteella sanoisin että Rink taisi tuntua selkään hitaammalta kuin mitä ulospäin näytti. Nostoihin tuli pari raviaskelta mutta ajatus oli koko ajan oikea, ja Rink oppi harjoituksen aikana. Vasen kierros on Rinkille tosiaan paljon helpompi ja tuo viimeinen nosto todella hyvä. Bra jobbat! 😊

  Usko ja luottamus omiin ja hevosen taitoihin sekä valmentajaan on ratsastuksessa äärettömän tärkeää. Sekin on jokaisen meistä opeteltava ja sitä säännöllisesti harjoiteltava. Itsestäni tuntuu yhä enemmän, että hevoset lukevat meitä niin taitavasti, että toisinaan tuntuu että aavistavat ajatuksemme tai ainakin kulloisenkin fiiliksemme jopa ennen kuin itse tajuamme mistä on kysymys. Hyviä peilejä ja siksi myös niin hyviä opettajia.

  Onnistuneita treenejä ja aurinkoisia päiviä!

  Maarit L. 😊

  PS. Millainen kengittäjätilanne Ruotsissa on? Onko hyviä kengittäjiä tarpeeksi ja helposti/nopeasti tarvittaessa saatavilla? Miten usein Rink ja Mutteri kengitetään?

  SvaraRadera
 2. Oo ihanaa, ensi vuonna päästään ihailemaan varsoja!

  Tuttu juttu tuo että jämähtää siihen tiettyyn mukavuusalueeseen. Sama homma mulla ollut Viggon kanssa (joka nyt oli 7v kun tuli mulle, mutta se oltiin vasta sisäänratsastettu), niin nykyään valmentajat saavat käskeä, että kyllä siltä saa joo vaatia enemmän asioita ja että kyllä se jaksaa :D

  Ja hyvinhän tuossa videolla näytti Rink jo ymmärtävän mitä oikein siltä pyydettiin! Ja se liikkui myös ihan reippaasti, vaikka selkään tuntuikin hitaalta, mulla oli sama tunne viime koulukisoissa, että itsestä tuntui ettei radalla liikkunut ollenkaan eteen, mutta videolla meno olikin reipasta :)

  Mukavia treenejä!

  robotunicornsattack.blogspot.com/

  SvaraRadera

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.