24 aug. 2017

KFPS/SFHF friesian keuring 2017

Kesäloman viimeisenä viikonloppuna, kaksi viikkoa sitten, järjestettiin KFPS/SFHF:n friesian keuring/frieserpremiering. En vieläkään tiedä mitä termiä friisinäyttelyistä käytetään Suomessa, pahoittelut (ihan vain kantakirjaus?). :D Viime vuonna reissu friisikarkeloihin oli extra jännittävä, sillä olimme silloin paikalla Maaiken kanssa.


Nyt olin paikalla vain katsojana ja kuvaajana. Mieheni lähti mukaan, joskin ei kuulemma ollut ihan se suosikein tapa viettää kesäloman viimeinen päivä - ensin herätä kuudelta aamulla, ajaa reilu pari tuntia per suunta ja kylmässä säässä tuijottaa hevosia koko päivä... ;) Lupasin jo, että jos vastaava tapahtuma (autonäyttelyt, onko sellaisia?) järjestetään, tulen tietysti mukaan.

Tapahtumapaikkana oli Mjölby Ridskola, Linköpingin ja Jönköpingin välissä E4-moottoritien tuntumassa. IBOP-ratsastuskoe oli jo lauantaina, joten sitä en valitettavasti päässyt katsomaan. Myös varsojen luokat jäi näkemättä pitkän ajomatkan takia, mutta olin paikalla juuri sopivasti tammojen arvostelun alkaessa.

Kirjoitin viime vuoden premieringeistä aika kattavan infoartikkelin Playssonin sivuille, jos siis kiinnostaa lukea enemmän tilaisuudesta, arvostelumenetelmistä yms, niin täältä löytyy.

Ster-arvon saanut 4-vuotias ori Runar af Vibbleboda. Palkittiin myös Paras ruuna/ori-kategorian voittajana.

Rinkin puolisisko (molemmilla i. Fabe 348), Hestia från Jägersborg. Tuloksena kantakirjaus ilman premietä.

Tamma Lizet Prammann, 3. premie

Tamma Hilde fan Meren-State, kantakirjaus ilman premietä

Tamma Hilda Stal de Oergong, 2. premie ster

Tamma Hilda Stal de Oergong, 2. premie ster

Tamma Machteld K, kantakirjaus ilman premietä

Tamma Katje från Norrhult, 1. premie ster

Tamma Famke JM Stb Model Sport, Päivän paras tamma ja Champion

Famke JM Stb Model Sport, Päivän paras tamma ja Champion

Ruuna Helix, 3. premie

Ruuna Helix, 3. premie

Ruuna Helix, 3. premie

Ori Martin af Vibbleboda, ei palkintoa. Martin lähtee muuten samoihin käyttökokeisiin Saksaan kuin Rink!

Ori Martin af Vibbleboda, ei palkintoa.

Ori Martin af Vibbleboda, ei palkintoa.

Ori Runar af Vibbleboda, ster.

Ori Runar af Vibbleboda, ster.

Ori Runar af Vibbleboda, ster.

Ori Runar af Vibbleboda, ster ja päivän paras ori/ruuna.

Nämä oriit olivat mielenkiintoisia tapauksia, sillä molemmilla on tismalleen sama suku - ja silti ne olivat niin erilaiset ulkonäöltään ja rakenteeltaan! Runar on toki vasta 4-vuotias ja Martin 5-vuotias, mutta näin Martinin viime vuonna ja veljekset ovat kuin yö ja päivä. Runar ansaitsi kyllä ehdottomasti ster-tittelin, vitsi mikä wow-fiilis siitä tuli kun se ravasi kentälle. Upea ori! Se sai ster-tittelin myötä kutsun Hollantiin ensimmäiseen orikatselmukseen. Rink on myös ollut siellä ja eteni toiselle kierrokselle, mutta joutui ulos kiireisen käynnin takia (mikäli olen ymmärtänyt oikein). Hyvä vain, muuten se ei olisi koskaan päätynyt tänne Ruotsiin. ;)

Hollantilaiset ovat todella tarkkoja oreistaan ja millaiset orit hyväksytään siitosoreiksi. En muista tarkalleen lukumääriä mutta vuosittain hyväksytään siitosoriksi vain muutama prosentti kaikista KFPS:n keuringeihin osallistuvista oreista. Seula on siis todella kova! Hollantilaisilla on tietty malli minkä mukaan he haluavat oriiden olevan, ja sen takia on mielestäni todella hyvä, että oreilla on mahdollisuus tulla hyväksytyksi myös Saksan kantakirjaan. Hollannissa suositaan paljon tätä Runarin edustamaa sport-mallia (omasta mielestäni vähän liian silakkatyyppi vaikka komeita ovatkin :D), kun taas Saksassa arvostetaan muita ominaisuuksia. Itse en ota kantaa kumpi on parempi, jokaisella on oma makunsa. Olen kuitenkin ehdottomasti sitä mieltä, että on hyvä monipuolistaa orivalikoimaa eri rotutyyppien kautta.

Hevostapahtumat jatkuvat vielä, sillä huomenna lähden ystäväni kanssa Göteborgiin katsomaan Longines FEI EM-kisoja. Pääset seuraamaan tunnelmaa Instastoriesin kautta ja jälkikäteen vielä videopostauksen muodossa. En ole vielä ihan varma jaksanko ottaa tavallista kameraa ollenkaan mukaan. Itse kilpailuareenalle ei edes saa ottaa järjestelmäkameraa mukaan, joten luultavasti jätän kameralaukun kotiin. :) Onko teistä lukijoista joku tulossa Göteborgiin tai ehkä jo paikan päällä? Viikonlopusta tulee varmasti aivan huippu! Koko kaupunki on pyhitetty tapahtumalle ja mm. valjakkoajon maraton ajetaan keskustan katuja pitkin. Huomista odotellessa toivotan teille mukavaa viikonloppua!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.