12 aug. 2017

Viimeistä viedään

Viimeinen viikko Rinkin kanssa edessä, kuten myös kaksi viimeistä lomapäivää. Jos työviikkoa edeltävää viikonloppua edes lomapäiviksi lasketaan? Tämän viikon olen keskittynyt nauttimaan auringosta ja viimeisistä lomafiiliksistä. Eilen oli ensimmäinen ja viimeinen oikeasti lämmin kesäpäivä yli kuukauteen, ja se vietettiin tehokkaasti rannalla maaten. Muuten tämä viikko Norjasta paluun jälkeen on vietetty tallilla, puiden latvaan rakennetulla seikkailuradalla, Djurgårdenilla drinkkejä nauttien sekä ystävien kanssa grilli- ja ravintolailloissa. Salille ja lenkkipolullekin olen eksynyt muutaman kerran, mutta nautitut kalorit jäävät varmasti edelleen plussan puolelle - lomakilot ehtii pudottamaan pitkän ja tylsän syksyn aikana. Jäähän mulle (ainakin näillä näkymin) viikosta enemmän aikaa kuntoiluun nyt Rinkin lähtiessä. 3-4 tallipäivää viikossa supistuvat yhteen tai kahteen. Maaikella jatkan ratsastamista joka toinen viikko/tarpeen mukaan, ja Ässän omistaja kyseli jos haluan liikuttaa sitä yhden vakipäivän viikossa. Kyllä kiitos! :) Saan osallistua sen kanssa valmennukseen vaikka joka viikko, joten ratsastustaidot eivät toivottavasti ihan täysin pääse ruostumaan.


Hirveästi on kerääntynyt materiaalia tältä viikolta. Ratsastin Rinkillä sunnuntaina, maanantaina ja keskiviikkona, Maaikella eilen ja tänään. Rink on ollut hieno ja reipas, Maaike hieman ehkä väsyneempi näin laidunelämän loppupuoliskolla mutta hyvin se jaksoi painattaa kiitolaukkaa pellolla. ;) Tästä tulee oma postauksensa, kerron tässä postauksessa vähän koostetta Rinkin viikosta sekä ensi viikon (sen viimeisen ratsastusviikon, APUA!) suunnitelmista.


Rinkillä kävi satulaseppä tarkistamassa sen satulan istuvuuden, ja Rink oli saanut leveyttä viime kerrasta (maaliskuu) 4 cm! Aika hurja. :) Nyt istuu satula taas erinomaisesti ja olin huomaavinani Rinkin liikkuvan paljon letkeämmin.


Tämä video on viikko sitten sunnuntailta. Rink sai silloin kokea jotain ihan uutta, nimittäin kannukset. Voi olla, että Saksassa hevosilla ratsastetaan kannukset jalassa, joten halusimme Rinkin saavan ensikosketuksen niihin kotona. Aluksi mulla oli kannukset niin alhaalla kuin mahdollista, mutta pitkien jalkojeni takia ne eivät osuneet Rinkiin ollenkaan. :D Piti siis säätää vähän ylemmäs.

Tallikaveri kysyi haluanko liikuttaa hänen 147 cm korkeaa ponioria... Öö no jos näytän tältä 165 cm korkean hevosen selässä, niin en ehkä ole se paras kandidaatti. :')


Ratsastin ensin ihan vaan käyntiä ja välillä hipaisin kannuksilla vähän. Rink ei ollut edes huomaavinaan kannuksia, joten uskalsin koskea pari kertaa vähän enemmän ja silloin Rink selkeästi huomasi lisäavun mutta ei kuitenkaan tuntunut ihmettelevän tai olevan mitenkään huolestunut. Uskalsin ottaa vähän ravia mutta olin vähän liian varovainen ratsastuksessani kun en halunnut vahingossakaan koskea pohkeella liikaa, joten Rink lähinnä hiipi eteen. :D Pidin kannuksia jalassa ehkä viisi minuuttia minkä jälkeen totesin ettei Rinkillä ole niiden suhteen mitään ongelmaa.


Maanantaina jatkoimme hommia maneesissa, sillä kenttä oli edelleen rankkasateen jäljiltä paikoitellen aikamoista liejua. Meidän talli on muuten ihan huippu, mutta kentän pohja on suoraan sanottuna huono... Toivottavasti rakenteilla olevan uuden ison kentän pohjasta tehdään parempi. ;)

Rink oli super hyvä, reipas ja iloinen. No, ei se kyllä koskaan ole vastahakoisena lähdössä töihin vaan pikemminkin aina ihan innoissaan kyselee mitä seuraavaksi? Ensin käynnissä helppoja harjoituksia - suoraan ratsastusta, kulmissa pysähdys, voltteja. Rinkin lempijuttuja. :) Ravissa se oli ihan menossa ja oikoi aika paljon aina kulmassa ennen pitkää sivua, joten ratsastin välillä pääty-ympyrän tai voltin lyhyelle sivulle ettei se pääse oikomaan ja kruisaamaan omaa tahtia. Sen energia ja eteenpäinpyrkimys on ihanaa, mutta toi kulman oikominen on super rasittavaa. :D Keskiympyrät ja tavalliset 10-15 m voltit pitkällä sivulla onnistuvat jo ihan kiitettävästi, mutta heti kun on kyse pitkää sivua edeltävästä kulmasta niin kaikki unohtuu.


Olin just aikeissa aloittaa laukkatreenin kun maneesiin astui kaksi muuta hevosta. Ruskeita ruunia, mitäs muuta. :D Rink jännittyi vähän, mutta jatkoimme hommia ja kysyin näiltä kahdelta jos heille on ok pysytellä vähän keskemmällä kun me otamme muutaman laukannoston. Ensimmäinen nosto oli vähän tahmea mutta kuitenkin täsmällinen. Toisessa nostossa Rink vähän innostui ja pomppi muutaman loikan. Olin kuitenkin todella tyytyväinen Rinkiin ja sen hienoihin sekä täsmällisiin nostoihin! Se keskittyi hyvin hommiin muista hevosista huolimatta. Laukka vaatii siltä vähän enemmän aivotyöskentelyä joten aikaa ei jää yli kuikuiluun, loppuraveissa se oli kyllä vähän enemmän kiinnostunut muista ja sisäkorva kävi kuumana meidän ohittaessa uran sisäpuolella kävelevä raudikko. ;) Oli kuitenkin ilo huomata miten Rink muutaman kierroksen jälkeen alkoi keskittymään ja kuuntelemaan mua myös siinä ravissa.


Keskiviikkona ratsastin Rinkin kevyesti kentällä. Pääosin käyntitreeniä noin 40 minuuttia, pari kierrosta myös ravia molempiin suuntiin. Rink on vihdoin tajunnut istunnalla kääntämisen! Muistan kun muutama viikko sitten kokeilin kääntää pelkällä istunnalla, pitkällä ohjalla, eikä Rink tajunnut yhtään mitä yritän siltä pyytää. Nyt tein neljä 10 m volttia ihan ilman ohjia! Ihana, fiksu, nopeasti oppiva nuori. <3

Nyt onkin sitten se viimeinen viikko edessä. Maanantaina tehdään perus itsenäinen treeni, torstaina meillä on pitkästä aikaa valmennus. Toivoin meidän ehtivät kahteen valmennukseen ennen reissua, mutta lomien takia valmentajamme aikataulut olivat aika tukossa nyt elokuussa ja tämä oli ainut aika minkä ehdimme saamaan. Parempi se kun ei mitään! :) Rinkhän lähtee vasta kahden viikon päästä perjantaina, mutta sen viimeisen viikon se on kevyemmällä liikunnalla jotta ei sitten ole mitään jumeja tms. pitkällä matkalla.

Huomenna on tiedossa tosi kiva päivä, lähden nimittäin parin tunnin päähän katsomaan SFHF:n friisinäyttelyjä/keuringia! Tietääkseni siellä on yksi tuttu orinsa kanssa ja tietysti paljon muita upeita friisejä. Kameran otan tietysti mukaan, lisäksi menoa voi seurata Instastoriesin (ridelovelaugh) kautta.

4 kommentarer:

 1. Minkälaisia kokemuksia sinulla on vuokrahevosen kanssa valmentautumisesta? Osa omistajista haluaa minun kokemuksen mukaan pitää valmentautumismahdollisuudet itsellään, mutta pääosin olen itse saanut osallistua vuokrahevosilla valmennuksiin melko hyvin, mistä kiitos joustaville omistajille, :) Tsemppiä Rinkin viimeiselle treeniviikolle! T. Sanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ei mulla ole koskaan ollut ongelmaa saada osallistua ainakaan kouluvalmennuksiin, pikemminkin se on omistajien mielestä hyvä asia ja esim. Maaiken omistaja on mulle pari kertaa ihan tarjonnutkin valmennuksen jos ei ole itse päässyt. Esteitä en taas itse hyppää kuin satunnaisesti, mutta Maaiken kanssa saan myös estevalmennuksiin osallistua jos vain saan järkättyä sellaisen omalle päivälleni. :) Hevos- ja omistajakohtaista mikä kullekin sopii. :)
   Kiitos tsempeistä, ihan kamalaa että Rink kohta jo lähtee! :(

   Radera
 2. Milloin Rink tulee takaisin ja jatkatko sen kanssa puuhailua vielä silloin? On ollut mielenkiintoista seurata blogia, kun rodusta ja nuoren hevosen koulutuksesta on itsellä kokemusta hyvin vähän. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lokakuun lopussa tietääkseni! :) en tarkalleen muista onko ne loppukokeet puolessa välissä vai lopussa... mutta joskus silloin. Ja joo, meidän yhteistyö jatkuu kyllä niin kauan kuin elämäntilanteet sallivat! :)
   Rinkin kanssa on ollut kyllä mieletöntä, ei mullakaan tätä ennen ollut pahemmin kokemusta rodusta mitä nyt Maaiken kautta. Saatika sitten nuoresta hevosesta, mutta hyvin on mennyt kun apuna on ollut hyvä valmentaja ja tsemppaava omistaja! :)

   Radera

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.