21 dec. 2017

Kun pissahätä pilasi valmennuksen


Eilen meillä oli vuoden viimeinen valmennus! :) Ja samalla viimeinen ratsastus tällä tallilla, Rink nimittäin muuttaa ensi viikolla uudelle tallille. Nykyisellä tallillamme on niin paljon puutteita jo ratsastuspohjista, kentän ja maastojen puuttumisesta lähtien sekä tarhojen suhteen (lista jatkuu pitkälle, mutta en halua asiaa täällä sen enempää vatvoa), että ajatus tallipaikan vaihdosta tuli omistajalle mieleen jo Rinkin ollessa Saksassa. Uusi talli on upea vanha, kaunis ja hyvin kunnostettu rakennus ja tilalta löytyy kaksi hyväpohjaista ratsastuskenttää, täysipitkä maneesi, paljon maastoreittejä (osa pelkästään ratsukoille/valjakoille tarkoitettuja), isommat tarhat - ja ainakin itselleni erittäin tärkeä asia, vessa... ;)

Treenimme ovat olleet aika yksitoikkoisia maneesia kiertämistä Saksasta kotiutumisen jälkeen, ja tämä on ehdottomasti harmittanut ja ärsyttänyt meitä kaikkia. Rinkillä onneksi riittää työskentelymotivaatiota ja menohaluja, mutta se tarvitsee muita maisemia kuin maneesin seiniä! Paha vain kun kenttää ei ole (toiminut tarhana kesästä asti, pohja aivan pilalla) ja maastot jäävät tilan omaan n. kilometrin mittaiseen rataan jos ei halua ratsastaa edes takaisin vilkkaasti liikennöityä, kapeaa hiekkatietä. Puhumattakaan, että ajamisesta kiinnostunut omistaja pääsisi treenaamaan valjakkoajoa - lajia, mistä on kuitenkin tarkoitus tulla Rinkin "päätehtävä". Uuden tallin toinen, isompi (40*80) kenttä on ensisijaisesti tarkoitettu juuri valjakkoajoa varten. Uskon muuton olevan ainoastaan hyvä asia meille kaikille! :)Vessasta puheen ollen, meidän valmennus meni loppua kohden hieman plörinäksi. Rink on tyypillinen ori ja menee todella tönköksi, vaivalloiseksi ja hitaaksi ratsastaa heti jos sille iskee pissahätä, ja arvatkaa vaan mitä tapahtui juuri kun olin ehtinyt kehua valmentajallemme miten sen oikea laukka on kehittynyt... ;) Sopivasti oli aika nostaa oikea laukka ja tunsin jo ensimmäisessä nostossa ettei Rink nyt ihan ole oma itsensä, pissattaakohan sitä? Kokeilin vielä pari kertaa ja sitten oli pakko todeta, ettei tämä nyt ole ihan normaalia ja siinä me sitten yritettiin saada Rinkiä tekemään tarpeensa hyvän tovin. Yleensä Rink onnistuu muutaman yrityksen jälkeen, mutta tällä kerralla ei. Olen oppinut tuntemaan sen nyt jo niin hyvin, että tunsin selkeästi mistä on kyse. Lopetimme valmennuksen ottamalla vielä muutama kierros ravia. Ja tiedätte varmaan kuka avasi kaikki hanansa päästyään vihdoin tarhaan? :D Voi raukkaa.

Ongelma tai opittu tapa tästä ei saa tulla, ja yleensä Rink tekee tarpeensa melko tunnollisesti ratsastuksen alussa. No, täytyy jatkaa "kssksskss"-mantraa ja kehumista joka kerta "oikealla" hetkellä, valmentajan vinkkiä käyttäen Rink varmaan kohta pissaa käskystä... ;) (Tuntuupa vähän hassulta kirjoittaa asiasta näin hartaasti, mutta onpahan nyt kerrottu. :D)

Muuten valmennus meni kyllä ihan sairaan hyvin! Rink oli hieno, löysimme sopivan tahdin sekä vauhdin sekä käynnissä, että ravissa. Käynti oli viime valmennuksessa hieman ponnetonta ja olemme sen jälkeen treenanneet apuihin reagoimista ja "räjähtävästi eteenpäin"-ideaa - käynti-/ravi-siirtymisissä heti eteen, käynnissä pohkeeseen on reagoitava heti ja niin edelleen. Olen aika verbaalinen ihminen myös ratsastaessani (vaikka seurassa yritänkin olla vähän hiljaisempi), ja Rink vastaa kehuihin oppimalla salamannopeasti sekä mielellään. On ihana tehdä töitä näin positiivisen ja oppimishaluisen nuoren hevosen kanssa!

Rink on edelleen kova mies oikomaan mutkissa (kukapa sitä ei olisi), ja tätä työstämme nyt pois jättämällä pois vaihtoehdon ennakoimisesta. Teen eri kokoista uraa maneesissa, en ikinä mene lyhyttä sivua "samassa kohdassa" vaan käännän itse aina vähän eri paikasta. Rink on alkanut ymmärtämään sisäpohkeen merkityksen (itse asiassa pari viikkoa sitten tein huvikseni, ihan kokeellisesti vain, kaksi takaosakäännöstä tuosta vain) ja taipuu/asettuu halutessaan/muistaessaan jo todella hyvin. Ensimmäinen kulma menee yleensä jo tosi hyvin, toisesta se haluaa ulos mahdollisimman nopeasti. Serpentiinit/kiemuraura on ollut tässä tosi hyvää treeniä ja tässä valmennuksessa ratsastimme myös melko pieniä (n. 8-10 m) voltteja. Eipä aikaakaan kun Rink "tajusi" voltin tarkoittavan paluuta suoralle uralle = täysiiii! Valmentaja käski lopettamaan voltin heti jos Rink ennakoi lähtien oikomaan ja sen sijaan ratsastankin suoraan eteen tai käännän toiseen suuntaan. Fiksu hevonen ja tosiaan nopea oppimaan, mutta ei aina toivottua. :)


Istun jo paremmin Rinkin laukassa, mutta jalka nousee ylös heti jos joudun puskemaan eteenpäin, kuten tässä vaivalloisessa laukannostossa. En saa puskea, laukan tulee nykyään nousta "tuosta vain". T. valmentajaniEnsimmäiset laukannostot sujuivat todella hyvin - onnistuin kerrankin yllättämään valmentajammekin positiivisesti ja kuulin videolta hiljaisia hämmästelyjä! :D (Valitettavasti laitoin musiikin päälle, mutta kuvitelkaa räväkkäsuinen ruotsalainen siihen "ojdå det var ju bra!".) Mulla on siis sama valmentaja sekä Rinkin että Mutterin kanssa, ja hänen neuvonsa "rintojen alle ei saa tulla valkkeja laukannostossa" (=en saa nojata eteen/lähteä liikkeeseen mukaan) on oikeasti vihdoin iskostunut jotenkuten päähäni. Pysyn nykyään paremmin myös Rinkin matkassa ja perse pysyy (melkein) satulassa - siinä laukassa onkin tekemistä, mutta hyvällä tiellä ollaan.

Ja kuten mainitsinkin aiemmin, oikea laukka ei tällä kerralla onnistunut ollenkaan. Yksi "ihan ookoo"-nosto sieltä tuli, mutta se ei kelvannut valmentajalle sillä lähdin puskemaan, "auttamaan liikaa". Hyvin sain neuvon, että tässä vaiheessa Rinkille ei enää tarvitse näyttää että miten sen tulee tehdä, vaan nyt olemme päässeet (tai meidän pitäisi olla päässyt) siihen vaiheeseen, että kerrotaankin sille mitä tehdään. Enää ei pidetä kädestä kiinni. Sitten tulee näitä epäonnistumisia jolloin täytyy tehdä arvio onko se hevosen "vika" (= ei ymmärrä/osaa = mennäänkö askel taaksepäin) vai onko taustalla jokin muu asia (väsymys, pissahätä, motivaation puute) jolloin ei jäädä jauhamaan asiaa.

Miksi olen tuskainen

Lopuksi Rinkistä irtosi vielä näin kivaa ravia - pissahädästä huolimatta se yritti parhaansa. <3


Muokkasin tästä kuvasta miehisyyden pois jotta se soveltuu Instagramiin. :D


En käsitä miten paljon Rink on kasvanut!!


2 kommentarer:

 1. Teijän meno on kyllä iloa silmille ja mielelle:) semmosta neuvoa kysyisin että miten reenaat reagointia pohkeeseen? Tai ku oma hevoseni on super hidas pohkeelle, käynti ravi siirtymisessä esim saattaa mennä monen monta sekunttia ennen ku hepo hokaa et aijuu eteenkö päin pitäis mennä.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Voi kiitos! <3

   Me ollaan saatu paljon apua valmentajaltamme tässä, ja ollaan lähdetty siitä että ensimmäinen pyyntö eteen on aina kevyt, hipaisu vain pohkeella. Seuraava pyyntö on kovempi, ja heti reaktiosta kiitos/ratsastajan ”pehmeneminen”. Käynti-ravi on ollut vähän hiipimistä ja siinä mun valmentaja neuvoi pari viikkoa sitten siirtymisen jälkeen ratsastamaan eteen, reaktio heti siirtymisessä ja etten esim jää kyttäämään omaa kevennystä vaan annan Rinkille ohjaa, kiitän ja teen siitä eteenpäin liikkumisesta hauskaa. Voi apua tuntuu etten yhtään osaa selittää tätä periaatetta, täytyy katsoa jos saisin ajatukset puettua sanoiksi vaikka postauksen muodossa. :)

   Radera

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.