12 dec. 2017

Mitä asioita ikävöin Suomessa?


Saan aika usein kuulla kysymyksen, että enkö ikävöi takaisin Suomeen? Vastaus on hieman kaksipiippuinen, sillä en periaatteessa. Mutta kyllä, tietysti ikävöin. Enkä nyt pelkästään niitä itsestäänselviä asioita - perhettäni ja ystäviä, vaan tällä kerralla puhun pienistä asioista/jutuista joita mulla on ikävä. Tämä haikea fiilis syntyi itse asiassa tajuttuani viime Suomen reissusta olevan aikaa viisi kuukautta, ja seuraavaan kertaan on aikaa vielä pari viikkoa. Tämä on pisin aika minkä olen ollut poissa Suomesta, joten vähemmästäkin alkaa ikävöimään! :D

Kuvat Rinkistä ovat marraskuun alusta. <3 Tänä vuonna saimme kokea ennätyksellisen monta aurinkoista päivää marraskuussa, ihanaa!


1. Herkut
Ensimmäinen asia mitä hamstraan Suomessa ollessani! Käydessäni Suomessa viime keväänä tulin lähes tyhjän käsimatkatavaralaukun kanssa ja kotiin lähtiessäni en meinannut saada sitä suljettua. Syy? Karkkipussit, suklaalevyt, suklaapatukat, purkkapussit, well you name it. Sen lisäksi Suomessa on valehtelematta kymmenen kertaa isompi jäätelövalikoima! Ruotsissa puikko-/tuutti-/yms jäätelöitä on ehkä kahden keittiönpöydän kokoisen pakastearkun verran kun taas Suomessa se allas on ainakin 10 metriä pitkä. Ja Taffelin sipsit, nam...




2. Ruoka
Ihan sellaiset hassut asiat kuin pakastepizzat, Tommies-miniluumutomaatit, Bulgarian jogurtti, Hesen ranskalaiset, karjalanpiirakat, grillimakkarat... Laitan nämä aina äidilleni ostoslistalle ennen Suomeen saapumistani. :D


3. Liikenne
Tukholmassa ei ole vuorokaudenaikaa jolloin ei olisi ruuhkaa. Okei, ehkä öisin 23-03 välillä, mutta muuten on 99,99% varmuudella jossain kohti matkaa ruuhkaa. Täällä menee myös koko kaupunki aivan sekaisin ja bussit eivät kulje jos sataa 5 cm lunta. Kyllä, se koettiin viimeksi muutama viikko sitten. Huoh!




4. Helsinki
Se on niin kompakti ja helppo kaupunki! Pelkästään Tukholman Södermalm on tyyliin Helsingin kantakaupungin kokoinen (vai onko peräti Södermalm isompi). Helsingissä on helppo liikkua kävellen ja julkisilla, mutta ennen kaikkea autolla.


5. Erikoisruokavalioiden huomionti
Suomessa on lähes per automatic, että varsinkin laktoositon ruokavalio on huomioitu! Täällä on enemmänkin harvinaisuus, että mikään valmis ruoka ravintolassa/kahvilassa on laktoositon. Mulla nyt ei ole "virallista" maitoallergiaa, mutta vatsani voi huomattavasti paremmin jos valitsen laktoosittoman vaihtoehdon eikä ole todellakaan itsestään selvää löytääkö edes sellaista. Viimeksi vuosi sitten HIHS:ssä ruotsalainen tuttavani oli aivan onnessaan, mutta myös ihmeissään, kun kaikki ruoka-annokset olivat laktoosittomia. Gluteenittomuudesta ei varmaan sitten tarvitse edes mainita. :) "Gluteeniton, onko se joku maitoallergia" saattaa olla yleinen kysymys.



6. Suikaloitu kana/broileri
Ei löydy!! Arvatkaa vaan miten väsynyt olen kanan leikkaamiseen. Todella väsynyt. Mutta sitä ei oikeasti saa täältä melkein mistään. Joskus harvoin meidän (isosta) ICAsta löytyy valmiiksi suikaloitua broileria, mutta nekin suikaleet ovat sellaisia 0,5 cm x 5 cm kokoisia (ja maksaa mansikoita). Kananliha on muutenkin melko kallista täällä Ruotsissa ja lähes kaikki ostavat pakastettuja broilerinfileitä (halvempaa). Niitä saa sitten olla aina muistamassa ottaa sulamaan.



7. Sauna
Huvitan välillä kollegoitani kertomalla tarinoita suomalaisesta saunakultuurista. Kuulemma on aivan käsittämätöntä, että jopa kerrostaloyksiöissä on oma sauna! Täällä lähes missään ei ole saunoja kerrostaloasunnoissa, hyvä jos edes omakotitaloissa (tai sitten ne toimivat varastoina). Kuntosalien saunat ovat harvoin edes päällä, vaan tulee käydä erikseen pyytämässä niiden päälle laittamista. Ja usein sitten yleiset saunat ovat aivan jääkylmiä. Kotona Suomessa käydessä onkin sitten ihan parasta päästä kunnon saunaan - siitäkin huolimatta, etten oikeasti ole edes mikään saunojatyyppi!



8. Ruisleipä
Tai no, oikeastaan kaikki leipä. Tällä hetkellä tätä postausta kirjoittaessani en edes muista milloin olisin syönyt leipää. Ei kun okei, syön viikottain töissä hiivaleipää/limppua maanantaiaamupalalla, mutta näin muuten en näe mitään tarvetta/himoa ostaa kotiin leipää ruokakaupasta. Suomalaistyyppistä, kunnon/aitoa ruisleipää on lähes mahdotonta löytää. Jos menee kaupassa leipäosastolle "Tumma leipä"-hyllyn alle, on siellä ehkä hyvällä tuurilla kahta laatua ruisleipää (joista ainakin toisessa on siirappia) ja loput viisi lajia ovat "tummaa" paahtoleipää.


Kiva muuten huomata, että 5/8 asioita liittyvät jollain tavalla ruokaan. :D 

1 kommentar: