28 juli 2015

Kolme päivää, shoppailua ja hajonnut kavio

Sunnuntaina ratsastin Topangalla maneesissa. Sillä oli ollut vapaapäivä lauantaina joten virtaa oli ihan sikana. :D On tietysti hyvä juttu, että intoa riittää ja hevonen liikkuu eteen. Tykkään kun sieltä vauhdin hurmasta saa kaivettua työskentelymoodin esiin ja hevonen alkaa käyttämään energiaansa oikein, kun hölmöilyn sijasta se energia kohdistuu oikein päin liikkumiseen. Silloin kun pääsee väläyttelemään näitä parhaita pätkiä hevosen kanssa niin paikalla ei ole tietysti ketään joka voisi ne pätkät ikuistaa...

Topanga on kyllä uskomaton hevonen. Joka kerta se liikkuu edellistä paremmin. Ja vaikka nyt yhden lepopäivän jälkeen sillä oli "vähän" ylimääräistä energiaa (ei muka taas osannut kävellä yhtään ja otti pari pomppulaukkaspurttia), niin sitten kun sain ratsastettua sen takaosan alle ja neiti kuunteli niin yhtäkkiä takaosa polki hienosti alle, etujalka nousi ja hän pärski menemään niin tyytyväisen oloisena, höyhenenkevyellä kuolaintuntumalla. Wau!

På söndag red jag Topanga i ridhuset. Hon hade varit ledig på lördag och hade väldigt mycket energi. :D Det är dock bra att hästen gillar att röra på sig. Jag tycker det är skönt att omvandla framåtbjudning till arbete och det är enklare att få hästen att röra sig rätt. Det gick jätte bra, men självklart finns det ingen på plats precis då man önskade få lite bildmaterial av det...

Topanga är en så fin häst! Varje gång rör hon sig bättre och bättre. Och även om hon hade lite överskottsenergi (kunde inte alls skritta och gjorde några språng) så lyckades jag få henne att använda sin bakdel, hon blev så underbart fin, trampade under med bakdelen, framhoven flängde fram och hon frustade iväg så nöjd med en fjäderlätt känsla på bettet. Wow!

Jep kuulitteko, se kehu mua! Taas! Tietenkin!
Kävin myös vähän shoppailemassa sunnuntaina, hupsis. Olin jo aikaisemmin käynyt katsomassa Hööksin aletarjonnan ja sieltä jäi yksi juttu mieleen... Nimittäin kisatakki! Ei tässä mitään varsinaisia suunnitelmia ole, mutta ajattelin nyt ostaa sen JOS vaikka tulee eteen sellainen tilanne, että olisi kisat tiedossa. Eihän sitä tiedä jos/kun toi tamma tuosta paranee kunnolla, että mihin sitä joutuu... Ja jos ei kisatakille tule käyttöä niin se on kuitenkin sen verran kiva ja neutraali vaatekappale, että ihan hyvin voin laittaa sen päälle toimistollekin. Kun ei hintaakaan ollut kuin 300 kr niin en voinut vastustaa. Ainut vaan ettei se istu täydellisesti, mutta minkäs teet kun on lihaksikkaat hartiat ja kapea vyötärö. Joko vaatteet kinnaavat hartioista ja istuvat vyötäröstä tai sitten ne kinnaavat vähän vähemmän hartioista ja ovat kuin säkki vyötäröstä. Tuntuu siltä ettei välimuotoa ole. Tuttu ongelma kenellekään? Kattoo sitten jos joskus tulevaisuudessa (epäilen) kisakarkeloita ilmestyy lisää niin jos sitten hommaaisi istuvan kisatakin. Siihen asti mennään tällä. Jos siis mennään. :D Älkää innostuko!

Jag var och shoppade lite också... Redan tidigare hade jag kollat Hööks rea och en jag fastnade för en sak. Nämligen en tävlingskavaj! Dock så finns det inga planer för tävlingar men jag tänkte ändå köpa den här IFALL det skulle dyka upp en situation. Man vet ju aldrig vart man hamnar om/när det där lilla stoet blir bra... Och även om det inte skulle bli nån användning på tävlingar så kan jag alltid ha kavajen på kontoret. Och när den kostade bara 300 kr så kunde jag inte säga nej. Det ända är att den sitter inte perfekt men det finns inte så mycket man kan göra när man har biffiga axlar och en smal midja. Antingen är kläderna lite tajta i axlarna men sitter bra i midjan, eller sen är dem lite mindre tajta i axlarna och som en säck i midjan. Känns som det inte finns något där emellan. Nån som känner igen sig? OM det skulle bli mer tävlande nån gång så får jag väl skaffa en bättre tävlingskavaj då, men jag är lite skeptisk mot det. Den här får duga tills dess.

Hienot kisahousut hermanni!
Olisin halunnut sen tummansinisen takin mutta ne punaiset yksityiskohdat eivät olleet mielestäni ihan kouluratsastusainesta. Ja pakko myöntää (sekä haaveilla), että kyllä toi ruskea takki sopisi aika hyvin yhteen Topangan värityksen kanssa.

Jag skulle hellre haft den marinblåa kavajen men de röda detaljerna var inte riktigt dressyraktiga. Och jag måste erkänna (och drömma) att den där bruna kavajen skulle se ganska snygg ut kombinerad med Topangas färg.Kisatakin lisäksi ostin Topangalle uuden otsapannan, -50% tämäkin - niin hieno etten voinut vastustaa. Ja harja/häntäharjan kun en sellaista Topangan harjapakista ole löytänyt. Tosin tänään huomasin kaapin ylähyllyllä piileskelevän vanhempi samanlainen. Perus, voisi ehkä käyttää silmiään joskus. :D No onpahan toinen jos alkuperäinen hajoaa.

Förutom kavajen så köpte jag ett nytt pannband till Topanga, den var också -50% - så fin att jag inte kunde säga nej. Jag köpte också en man/svansborste, kunde inte hitta nån i Topangas ryktlåda. Men gissa bara vad jag hittade idag på översta hyllan i skåpet: en likadan borste. Så typiskt, skulle kanske kunna använda mina ögon nån gång. :D Nåja, man har en reserv då.

Maanantaina mentiin ulkokentällä. Ja nyt toistan itseäni sekä kyllästytän teidät lukijat kun vaan hehkutan ja hehkutan mutta pakko taas sanoa, että Topanga oli - jos mitenkään mahdollista - taas edelliskertaa parempi. Se vaan kehittyy ja kehittyy (tai oikeastaan on enemmän ja enemmän ennallaan) koko ajan! Meidän kanssa ratsasti samaan aikaan kaksi muuta ratsukkoa jotka laukkalivat kovaa vauhtia kenttää ympäri estetreeniensä parissa. Viimeksi kun perjantaina ratsastin ulkokentällä ja muutama hevonen siinä laukkasi rauhallisesti Topangan ohi niin se ei meinannut pysyä ollenkaan nahoissaan. Tällä kerralla Topanga oli täysin kuulolla koko ajan ja jopa KÄVELI kun ravipätkien välissä oli käyntiosuuksien aika. No okei, yhden kerran se vähän innostui ja pomppi paikallaan mutta muuten se oli kuin mikäkin hieno, kiltti ja kuuliainen hevonen. Oltiin jopa hurjia ja tehtiin aktiivisia siirtymisiä isolla ympyrällä (käynti-ravi-käynti) muutaman askeleen välein. Topanga keskittyi hyvin, malttoi, kuunteli ja kokosi itsensä todella hyvin. Ennen loppukäyntejä mentiin vielä noin puolikkaan ympyrän verran harjoitusravia hieman kootummin ja "hienommin". Ei vitsi se on kyllä niin upea hevonen ratsastaa. Täytyy saada videota taas!

I måndags red jag på utebanan. Och jag hoppas att ni inte blir helt uttråkade när jag bara är så glad hela tiden men jag måste bara säga att Topanga var - om möjligt - ännu bättre. Hon blir bara bättre hela tiden (eller sitt gamla jag?). Det var två andra ekipage som red samtidigt som vi, de galopperade för fullt runt volten och hoppade lite små hinder. Förra gången när vi red på utebanan så var det också några som galopperade samtidigt och då blev Topanga helt galen. Men den här gången lyssnade hon jätte fint och till och med SKRITTADE lydigt mellan travsträckorna. Okej, en gång blev hon lite väl taggad och tog några skutt men annars var hon så fin, snäll och lydig. Vi tränade lite övergångar på en stor volt och Topanga koncentrerade sig fint, lyssnade och samlade sig fint. Och före vi slutade passet så red jag henne några korta sträckor i arbetstrav, lite mer samlad och i en "finare" form. Åh, hon är bara en så underbar häst att rida. Jag måste få video på henne snart igen!

Instagramissa ja Snapchatissa (rossew) tätä jo valittelinkin. - Jag klagade om det här redan på Instagram och Snapchat (rossew).
Tänään tiistaina sain aamulla viestin, että Topanga on yön aikana paskonut (sen huonomman) etukenkänsä ja tallityöntekijä oli sitten ottanut sen kokonaan irti. Sillä on siis viime kesäisen kaviokuumeen jäljiltä sitä huonoa kavioainesta jäljellä vielä niin se kärjissä oleva kavioaines on heikkoa ja kuivaa. Tämä sama etukavio oli jo vähän halki viime viikolla ja silloin kengittäjä sitä vähän paikkasi. Myös tällä kertaa meillä oli tuuria matkassa ja kengittäjä oli tänään tulossa laittamaan yhden toisen hevosen. Sain suostuteltua hänet laittamaan Topangankin irtokengän ja kolme tuntia myöhemmin Topanga oli kuin ei olisi ollutkaan kengätön. Kävin vielä juoksuttamassa sen nopeasti liinassa maneesissa ja se liikkui hyvin joten pääsi loppupäiväksi ulos tarhaan.

Idag tisdag fick jag ett meddelande från stallet på morgonen att Topanga hade vridit sin sko på den andra dåliga framhoven. Tjejerna på stallet hade tagit bort hela skon. Hon har fortfarande lite dåliga hovar från sin fång i fjol och de sista centimeterna på hovarna är av det här sköra hovämnet. Samma framhoven var lite sönder förra veckan och redan då fixade hovslagaren den lite. Nu hade vi turen med oss (igen) och hovslagaren skulle komma precis idag och sko en annan häst, så jag lyckades få honom att fixa också Topangas tappsko. Tre timmar senare hade Topanga alla skorna på sig igen! Jag longerade henne en stund i ridhuset för att se om hon rörde sig bra, och resten av dagen fick hon vara ute i sin hage.


Topangan isoveli Sagaponack pitää sille seuraa iltapäivisin. - Topangas bror Sagaponack håller henne sällskap på eftermiddager.
Huomenna keskiviikkona me suuntaamme viikoksi Suomeen. :)

Imorgon onsdag ska vi åka till Finland och vara där en vecka. :)

4 kommentarer:

 1. Vitsit muuten toi paita(etenkin bleiserien)ongelma on tuttu! Sitä saa aina valita sietääkö hartioiden ahistuksen vai haluaako päällensä säkin :D Mulla on yks bleiseri kokoa 38 ton takia vaikka normisti oon enneminkin 34..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jep, niin ärsyttävää. Mulla olis vyötärö 34-36 ja hartiat 38-40. Aina ei naurata. :D

   Radera
 2. Siis onko Topanga sun vuokrahevonen vai mikä?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tällä hetkellä varmaan määrittelisin sen olevan enemmän liikutus- ja hoitohevonen :)

   Radera

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.