19 juli 2015

Suomen ja Ruotsin eroavaisuudet, osa 2

Aina välillä huomaan jonkun pienen yksityiskohdan olevan erilainen kuin Suomessa ja silloin kirjoitan sen muistiin kännykkään. Nyt näitä onkin kertynyt sopiva määrä ja on toisen osan vuoro (löydät ensimmäisen osan täältä). Ensimmäisessä osassa suurin osa jutuista on sellaisia tavallisia ja vähän isompia eroavaisuuksia, mutta tämän postauksen jutut ovat vähän pienempiä yksityiskohtia joita olen itse pannut merkille.

Pakko huomauttaa, että nämä ovat siis asioita joita olen itse kokenut ja täten siis oman mielipiteeni/kokemukseni mukaisia. En myöskään ole asunut Suomessa 1½ vuoteen joten voi olla että jotkut asiat ovat myös siellä muuttuneet. :)


APTEEKKI

Kun lääkäri täällä kirjoittaa sulle reseptin, niin et saa siitä mitään lippulappusta vaan menet mihin tahansa apteekkiin, näytät henkkareita ja apteekin täti/setä sitten kysyy minkä lääkkeen sieltä omalta reseptilistaltasi haluat ostaa. KELA-kortteja ei siis ole vaan kaikki tiedot ja alennukset saa henkkareilla. Mun mielestä täällä on apteekeissa suppeampi valikoima ja paljon on myös lääkkeitä joiden myynti on täällä kokonaan kielletty. Hyvä juttu on se, että melkein mistä tahansa ruokakaupasta tai huoltoasemalta saa (18-vuotias) ostettua perus särky-, allergia- yms. lääkkeitä.TORI.FI VS. BLOCKET.SE

Vähän ehkä hassu juttu, mutta mulle oli iso järkytys kun sain tietää että Blocketissa ilmoittaminen maksaa! Tai ehkä Tori on nykyään myös maksullinen? Me kun esimerkiksi olemme pariinkin kertaan etsineet asuntoa ja näin laittaneet oman ilmoituksen, niin se maksaa joka kerta 100 kr ja pakkohan sitä ilmoitusta on uusia aika ajoin ettei se huku tuhansien muiden hakemusten joukkoon.MAKKARA

Mun mielestä on tosi hassua, että täällä syödään snägärimakkaraa ihan arjen keskellä esim. lounaaksi, välipalaksi tai muuten vain. Makkarakioskeja on joka puolella! Mun mielestä Suomessa snägäriruoka on lähinnä baari-iltojen jälkeistä kulttuuria. KARKKIKAUPAT

Pienenä mun Ruotsin reissujen kohokohta oli kun pääsi ostoksille johonkin ihanaan karkkikauppaan. Keskustassa näitä tällaisia on joka puolella ja karkkivalikoima on hyvissä kaupoissa todella laaja.


MAKSUKORTTIPÄÄTTEET

Kyllä on kätevää kun kortin voi laittaa sisään ja näppäillä PIN-koodin siinä samalla kun kassa vetää ostoksia läpi skannerista. Ja sitten lopuksi vain painaa Hyväksy kun kassa ilmoittaa summan. Nopeuttaa mielettömästi, ja aiheuttaa harmaita hiuksia Suomen päässä kun on tottunut tähän käytäntöön ja kortinlukija menee sekaisin kun alan kesken kaiken kirjoittamaan koodia siihen...PARKKIKIEKKO

Ei sillä ole niin väliä minkä näköinen parkkikiekko täällä on. Suomessa ollaan tän kanssa vissiin edelleen aika natseja? Täällä saa parkkikiekon mistä tahansa ruokakaupasta tai yrityksestä ja kaikilla on oman näköisensä. Hyvin myös kelpaa toi suomalainen parkkikiekko. :)


PÄÄTTÄJÄISET

Toukokuun loppu ja kesäkuun alku on täällä kyllä yhtä hullun myllyä. Jokaisella koululla on valmistujaispäivä eri päivänä ja kovaäänisiä rekkakulkueita ajaa ympäri kaupunkia viikosta ja päivästä toiseen. Sinänsä tää on mun mielestä tosi rasittava asia, paljon kätevämpi tehdä niin kuin Suomessa että kaikki ylioppilaat saavat lakkinsa (melkein) samana päivänä... ;)


PALKKAPÄIVÄ

Kaikki saavat palkan 25. päivä ja se näkyy! Kaupat ja ostoskeskukset ovat aivan täynnä ihmisiä palkkapäivää seuraavana viikonloppuna. Suomessa mulla on ollut varmaan kymmenen erilaista palkkapäivää: kuun viimeinen päivä, 14, 15, 1, 6, kuun viimeinen perjantai jne.


MANSIKAT

Maksaa mansikoita. Ainakin Suomessa? Täälläkin mansikoiden hinta oli mansikoita ennen juhannusta (45-60 kr/litra) mutta heti juhannuksen jälkeen niitä saa 15-25 kr. Mansikanmyyntikojuja on vähän missä sattuu erilaisissa tienristeyksissä ja joskus satunnaisesti jonkun kaupan lähellä. Mutta useimmiten missä sattuu. Ei niin kätevästi kuten Suomessa Prisman edessä.


LIIKENNEYMPYRÄT

En edes tiedä mitä Ruotsin virallinen tielaki sanoo. Suomessahan on ihan yleisenä sääntönä (vai ihan lakina), että liikenneympyrästä poistuttaessa käytetään vilkkua. Täällä se menee vähän mielialan, auton, säätilan ja liikenteen mukaan. Useimmiten ihmiset vilkuttavat liikenneympyrässä vasemmalle ja sitten päästävät vilkun kun poistuvat liikenneympyrästä. Myös yhtä usein ei käytetä vilkkua ollenkaan. Todella harvoin joku käyttää vilkkua suomalaisittain, ja silloin onkin usein kyseessä suomalaisrekisterissä oleva auto... :)


SAUNA

Melkein kaikki joille olen kertonut elämästäni Suomessa ovat vähän naurahtaneet ihmetyksissään kun olen kertonut, että sauna on todella yleinen myös ihan pienissä kerrostaloasunnoissa ja että myös mulla oli sellainen kaksiossa. Täällä ihmiset tekevät usein saunasta kuivaushuoneen tai varaston, tai jopa purkavat sen kokonaan pois "kun se on turha". Saunat ovat usein ihan väärin rakennettuja. Esimerkiksi meidän punttiksen entinen sauna oli ainakin viisi metriä pitkä ja kiuas siis siellä toisessa päädyssä. Kylmähän siellä oli. :D Se sauna meni jossain vaiheessa onneksi remonttiin ja rakennettiin paremmaksi mutta kukaan ei ollut älynnyt ostaa kiukaaseen kiviä eikä niitä sinne ilmestynyt ollenkaan useista pyynnöistä huolimatta, joten kerran eräs kuntosalin jäsen toi sinne omakustanteisesti kivet. Mun työpaikan viereisen kuntosalin sauna on aina pois päältä ja sen saa kyllä päälle pyynnöstä. Mutta en ole koskaan nähnyt sen olevan päällä.LEIPÄ

Etsi kuvasta kymmenen virhettä. Tämä on ruotsalaisten käsitys tummasta leivästä. ;)TERVEYSRUOKA

Tukholmassa on todella laaja valinnanvara erilaisista ravintoloista ja kahviloista jotka tarjoavat herkullisia ja terveellisiä ruoka-annoksia. Ei mitään tylsiä vetisiä salaatteja, vaan oikeasti maistuvaa ja hyvää ruokaa. Myös erilaisia mehu- ja smoothiepaikkoja on laaja valinnanvara. Mainittakoon esimerkiksi ketjupaikat Squeezed Up ja Joe & The juice (mun lempparit!), Juiceverket, Blueberry, Naked Juicebar, Honeycomb... Näiden lisäksi löytyy tietysti myös paljon yksittäisiä kahviloita ja baareja joista saa hyviä mehuja.

4 kommentarer:

 1. Näitä on tosi mielenkiintosta lukea! :D toi terveusruoka-kohta aiheuttaa nii kateellisuutta...

  SvaraRadera
 2. Tuohon apteekkikohtaan pitää kommentoida, että nykyään Suomessakin on käytössä eResepti, joten lääkkeet voi hakea mistä tahansa apteekista henkkareilla tai kela-kortilla (kummatkin käy). Lääkäri antaa matkaan vain potilasohjeen lääkkeeseen, mutta siitäkin voi kieltäytyä jos ei sitä halua (tosin farmaseuttina suosittelen sen ottamaan, koska nopeuttaa meidän työtä oikean reseptin etsimisessä ;) ). Tämä muutos on tullut viimeisen parin vuoden aikana suuremmin näkyviin kun terveydenhuolto on saanut laajemmin eReseptin toimimaan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okei! :) mä kävin vähän ennen tänne muuttoa lääkärissä ja silloin sain ainakin vielä A4 mukaan. Ehkä paikallinen tk oli vielä "vanhassa systeemissä". :)

   Radera

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.