16 juli 2015

Vatsalihakset ja ulkokäsi töihin!

Täytyy kyllä sanoa, että toipilaalla ratsastaminen on todella antoisaa ja hyödyllistä. Varsinkin kun sen toipilaan nimi on Topanga. :) Tän hevosen kanssa on ihan mieletön tehdä töitä. Se on niin innoissaan ja onnellinen heti siitä hetkestä alkaen kun sen selkään nousee. Tiistain ratsastus oli mulle todella silmiä avaava.

Jag måste verkligen säga att det är väldigt lärorikt och nyttigt att sätta igång en häst. Speciellt en sådan liten häst som heter Topanga. :) Det är helt klockrent att jobba med henne. Redan från den stunden man hoppar upp i sadeln känner man hur taggad och lycklig hon är. Ridpasset i tisdags var väldigt speciell även för mig.

Päästiin ratsastamaan juuri lanatulla kentällä
Se tietty tunne kun hevonen vastaa sun pienimpiinkin apuihin. Sitä mä oon kaivannut. En ole varmaan ikinä ratsastanut niin herkällä hevosella kuin Topanga ja tässä vuoden tauon aikana olin jo ihan unohtanut millaista se voi olla. Don't get me wrong - Viking ja Maaike ovat myös herkkiä hevosia mutta Topanga on jotain aivan toista. Se vetää heti herneet nenään jos istunta menee epätasaiseksi ja jos käsi on grammaakin liian kova. Ja se tulkitsee jokaista sun pienintäkin apua ja menee sitten ylitulkinnassaan välillä ihan lukkoon koko hevonen. Tällaisella hevosella ratsastaminen on niin opettavaista ja antoisaa - onko kyseessä jopa opetusmestari?

Den speciella känslan när hästen svarar även på alla de minsta hjälpen. Jag har saknat det! Tror jag har aldrig ridit en så känslig häst som Topanga och hade nästan glömt hur det känns under pausen. Men förstå mig inte fel - Viking och Maaike är också känsliga hästar men Topanga är något helt annat. Hon blir direkt upprörd om du sitter ostadigt eller om handen är ett dugg för hård. Och hon försöker tolka alla dina minsta hjälper och sen när hon försöker förstå för mycket låser hon sig totalt. Det är så lärorikt och givande att rida en sån här häst - man kallar väl en sådan för läromästare?


Anyways. Vaikka meidän ratsastukset koostuvatkin max 15-20 min työskentelystä käynnissä ja ravissa niin kyllä siinä ajassa saa jo todella paljon irti. Esim tiistaina me treenattiin siirtymisiä ja rauhallista tahtia sekä kävelemistä. Kuulostaa helpolta mutta yli-innostuneen hevosen kanssa yksinkertaisetkin jutut ovat vähän haastavia.

Aloitan aina kävelemällä maasta alkukäynnit ja sitten kun nousen selkään otan heti tuntuman ja alan ratsastamaan Topangaa muotoon. Sen kanssa tämä on välttämätöntä sillä se ei tykkää yhtään jos tuntuma on epätasainen tai sitä ei ole, ja silloin Topanga alkaa helposti viskomaan päätään ja louskuttamaan kuolainta. Kun se saa kulkea sopivalla tuntumalla niin se on tyytyväinen. :)

No sitten ne päivän ahaa-elämykset. Topanga tarvitsee todella paljon tukea ratsastajalta varsinkin ravissa. Sen on vaikea mennä suoraan ja kaarteissa se asettuu mielummin ulospäin. Se tarvitsee todella hyvän tuen ulko-ohjalle ja sisäohja auttaa asetuksessa. Suoralla taas on tärkeää, että molemmat ohjat ja pohkeet pitävät saman tuntuman ja tarvittaessa auttavat mikäli T meinaa karata johonkin suuntaan. Toinen tärkeä juttu on löytää hyvä käynti. Kun Toppan alkaa käydä kierroksilla ja innostuu niin se ei todellakaan haluaisi kävellä vaan yrittää "salaa" mennä sellaista sipsutusravia. Tähän löysin ratkaisun istumalla hyvin liikkeen mukana, mutta heti kun se yrittää karata raville istun liikettä vasten vatsalihasten avulla. Ja näin se kävelee ajoittain ihan kelvollista käyntiä. ;)

Huomenna on taas luvassa talleilua. Toivon kovasti, että saisin pikapuoliin uusia kuvia ja/tai videota musta ja Topangasta! Haluaisin myös päivittää blogin bannerin mutta olette ehkä huomanneet, että olen aika laiska ja käsi siinä hommassa... :D No, hiljaa hyvä tulee. Jos sitten syksyksi.

Anyways. Även om våra ridpass består av 15-20 min jobb i skritt och trav så kan man få mycket gjort då också, T.ex. i tisdags tränade vi övergångar och hur man behåller en lugn takt och sen sist men inte minst tränade vi lite hur man skrittar. Det låter lätt men med en överpigg häst blir även såna här enkla saker lite svårare.

Jag börjar alltid med att skritta fram från marken och sen när jag hoppar upp i sadeln tar jag henne direkt på tygeln och rider henne i form. Det här är nödvändigt med Topanga för att hon blir väldigt besvärad om man har en ostadig glappande tygel och då börjar hon kasta sitt huvud och leker med bettet. När hon känner att hon får gå på en stadig tygel så är hon nöjd. :)

Och sen till dagens lärdomar. Topanga behöver väldigt mycket stöd av sin ryttare, speciellt i traven. Hon har lite svårt att gå rakt och i hörnen ställer hon sig gärna utåt. Hon behöver bra stöd på yttertygeln och innertygeln hjälper med att ställa henne åt rätt håll. På raksträckor är det viktigt att båda tyglarna och skänklarna håller samma stöd och vid behov hjälper man med den sida som hon faller på. En annan viktig grej är att rida henne i bra skritt. När Toppan börjar gå på övervarv vill hon absolut inte skritta utan försöker smita iväg i trav och tror att man inte märker det... Här hittade jag en lösning att man gungar med i hennes steg men direkt när hon försöker ta travsteg sitter man mot rörelsen med hjälp av magmusklerna. Och på det här sättet skrittar hon iallafall lite bättre. ;)

Imorgon är det dags för stall igen. Jag önskar så mycket att jag snart får nya bilder och/eller filmer på mig och Topanga! Jag skulle också vilja uppdatera headern men som ni kanske har märkt så är jag ganska lat på att göra sånt... :D Sakta men säkert. Kanske till hösten.

2 kommentarer:

  1. Onpas kiva blogi, jään seurailemaan. Kiinnostavaa luettavaa kun muutama sukulainenkin ruotsissa asuu. :)

    SvaraRadera