6 juli 2016

Special: Muokattuja kuvia

Tämä postausaihe on saanut hyvin kannatusta niin blogin kuin instagraminkin puolella. Miten muokkaan kuvani?

Jonkun mielestä kuva täytyy olla täydellinen valokuvaushetkellä. Sitten on olemassa valokuvaajia, jotka edustavat sitä toista ääripäätä - kuvasta on pakko saada kaikki mahdollinen irti ja sitä muokataan todella paljon. Omasta mielestäni kuvan muokkaus tuo sen viimeisen silauksen ja muokkauksen avulla valokuva herää ihan uudella tavalla henkiin. Ja mikäli kuvaushetkellä jokin asetus ei ole ollut ihan kohdillaan, saa sen useimmiten korjattua.

Valokuvaan nykyään aina raw-muodossa (CR2). Kamera Canon 70D, objektiivit Canon 50 mm/1.8, Canon 18-125 mm Tamron 70-300 mm. Näistä ehdoton suosikki on tuo 50 mm, se on todella valovoimainen objektiivi ja sillä saa hyviä teräviä kuvia. Otan aina kaikki potrettikuvat sillä. 18-125 on hyvä perusputki ja siinä on vähän laajakulmaa. Käytän sitä ratsastus- ja liikekuvissa sekä yleiskuvia kuvatessa. Tamronin telezoomi on vähän vanhempi ja hieman kulunut eikä siinä ole kuvan laatu mielestäni ihan paras, mutta oikein toimiva objektiivi hyvällä zoomilla. En tosin yleensä kanna tätä mukanani mutta isolla pellolla kuvatessa se on ihan hyvä väline.

Tietokoneena minulla on kolmisen vuotta vanha Macbook Pro. Meiltä löytyy myös iso iMac, mutta olen ominut läppärin omaan käyttööni ja tykkään istua sohvalla mahdollisimman epämukavassa asennossa kuvia muokaten ja samalla telkkaria sivusilmällä vilkuillen. Isolla näytöllä olisi kyllä paljon parempi muokata...

Mistä päästäänkin kuvanmuokkausohjelmiin. Käytän lähes pelkästään Photoshopin Camera raw-ominaisuutta, joskus saatan avata Lightroomin ja säätää sillä. Yleensä käytän Lightroomia vain esikatselukuvien luomiseen jolloin rajaan kuvia ja lisään niihin vesileimat. Tässä olisi sen pöytäkoneen käyttö kätevää, mun Macbookin näyttö on meinaa vähän liian pieni jotta Lightroomia olisi mukava käyttää. Tästä syystä olen jumittunut Photariin.


Mitä mä sitten teen kuville?

Ihan ensin käyn kuvat läpi kamerassa ja poistan selkeästi epäonnistuneet kuvat. Sen jälkeen avaan ne tietokoneella Bridge-ohjelmassa missä karsin vielä huonot kuvat ja annan viisi tähteä potentiaalisille hyville kuville. Tämän jälkeen niitä hyviä kuvia on usein vielä monta sataa jäljellä, minkä jälkeen saatan käydä kuvat vielä kolmekin kertaa läpi kunnes saan karsittua ja jäljellä on sopiva määrä kuvia.

Käytän jokaisen kuvan muokkaamiseen 0,5-15 minuuttia, joskus kauemmin jos on paljon fiksattavaa. Useimmiten yhteen kuvana menee 3-10 minuuttia. Eniten aikaa vie ohjien ja turhien asioiden poistaminen. En ole vieläkään tarpeeksi hyvä (tai oikeastaan kärsivällinen) muokkaamaan esim. kuolainrengasta täydelliseksi, mutta hiljaa hyvä tulee. Katsokaa vaikka tätä vuoden takaista kuvaa.

Tämä kuva sai muuten ylistystä eräältä kokeneelta ja tunnetulta valokuvaajalta yhdessä hevosvalokuvausryhmässä!

Joskus kuvassa on myös ihmisiä, käsiä, kiviä, kakkakasoja, aitoja tai muita häiritseviä asioita. Käytän näiden poistamiseen kloonaustyökalua, vaihtelevalla menestyksellä. :D Tässä tosiaan tarvitaan eniten oikeastaan kärsivällisyyttä...


Muokkaan aina valoja, kontrastia ja tuon kuvaan lisää terävyyttä sekä kirkkautta. Useimmiten säädän myös värejä hieman tai poistan väärin näkyviä värejä. Tässä silmäkuvassa olen poistanut punaisuutta, tuonut siihen lisää kontrastia ja muokannut silmän ympäristöstä tuon magentan sävyn pois.


Kuva kuin kuva saa lisää eloa pienillä korjauksilla!


Nämä "studiokuvat" ovat yksi uusimmista lempparijutuistani. Musta tausta tuo ihan eri tavalla hevosen piirteet esiin. Näissä ei haittaa vaikka tausta ei olisi ihan pilkkopimeä - jälleen kerran Photoshop ja kloonaustyökalu pelastaa. ;) Huomaatko myös miten eri tavalla hevosen upea väritys ja ilme tulee esiin kun kuvan kontrastia ja värejä muokkaa sekä tuo silmiin vähän lisää terävyyttä?


Joskus kuvaa saa sitten muokata vähän enemmän... Tähän kuvaan olen käyttänyt aika paljon aikaa, en varmaan valehtele jos sanon tähän menneen ainakin 20 minuuttia. Tämä ei tosiaan ole täydellinen, mutta olen siihen kuitenkin ihan tyytyväinen ja jos ei jää tuijottamaan yksityiskohtia niin tulos on ihan hyvä. ;)


Yleensä lisään kuviin vähän värikylläisyyttä, mutta välillä kuvasta tulee kiinnostavampi jos värikylläisyyttä pienentää tai ottaa pois jonkun sävyn.


Kuvan rajaus ja suoristus tekee paljon.


Tylsästä kasvikuvasta tuli mielestäni aika hieno pienellä vaivalla!Usein raakamuodossa oleva kuva on vähän turhan hailakka. Joten muokkaamalla kontrasteja, värikylläisyyttä ja valoja tulee kuvasta ihan erinäköinen. 


Välillä varjoja on vähän liikaa. :)


Tai sitten mallin päästä kasvaa ruma tolppa.En ihan hirveästi tykkää kuvata kirkkaassa auringonpaisteessa. Aurinko luo vähän liikaa varjoja ja niitä saa sitten kovalla tuskalla muokata pois... :)


En ole ihan hirveästi ottanut ratsastuskuvia, mutta tässä pientä esimerkkiä. Rajaan kuvan, suoristan sen ja muokkaan vähän perusjuttuja.


Tämä kuva oli alunperin vähän turhan pimeä, mutta sen ansiosta sain taivaasta noin upean.


Vastavaloon kuvaaminen on ehdottomasti mun lempparijuttu! Silloin pääsee leikkimään kuvan varjoilla ja säädöillä ihan eri tavalla ja kuvasta voi luoda todella jännittävän.


Tässä olen rajannut kuvan sopivasti, poistanut taivaasta vähän lysteriä (mikä se on suomeksi?) ja kirkastanut värejä.
Välillä kuvaan haluaa vähän eri tunnelman ja värit kuin alkuperäisessä. 


En edes muistanut millainen tämä kuva oli alkuperäisenä ennen kuin keräsin kuvia tähän postaukseen. Ja mun on ihan pakko nostaa jopa itselleni hattua tässä. :D


Loppuun kuva yksistä tämän vuoden söpöimmistä malleista! Jälleen kerran - vähän valoja, kontrastia ja värejä muokkaamalla kuvasta saa paljon kivemman.

Toivottavasti tykkäsitte tästä! :) Jatkoa seuraa, sillä kunhan ehdin aion kertoa kehityksestäni kuvaajana ja kuvien muokkaajana.

8 kommentarer:

 1. Tykkäsin ja lisään Bloglovinin lukulistalle! ☺

  SvaraRadera
 2. Onko siihen joku syy että joka kuvassa taivas on puhkipalanut ja väritön?
  Muuten nättiä kuvia mutta häiritsee tuo taivaan polttaminen ja varsinkin kimo ja tyttö kukkaseppeleen kanssa kuvissa koko kukaseppele katoaa harmillisesti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sanoisin osaamattomuuden ja kokemuksen puutteen olevan tähän syynä. ;) Ja no, kuvankäsittelyohjelmien mukaan yksikään näistä kuvista ei ole puhki palanut vaikka vaaleaksihan se taivas usein auttamatta jää kun kuvaa suurella aukolla.

   Radera
 3. Olipas mielenkiintoinen postaus! Tosin nyt mun tekee taas mieli ostaa itselleni joku kunnollinen kuvanmuokkausohjelma (lightroom ollut mielessä jo pidempään, kun ihastuin siihen sen ilmaisen kokeilun aikana niin kovasti)! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos! :) Lightroom on kyllä kätevä ohjelma, tosin jos tykkää muokata enemmän suosittelen Photaria kun siinä on kuitenkin samat toiminnot Camera RAWissa ja sen lisäksi pääsee muokkaamaan kaikkea muutakin. :)

   Radera