21 okt. 2016

Se päivä, kun ratsastus sujuu kuin tanssi


Muutaman viikon ratsastustauon jälkeen (jos ei koeratsastuksia lasketa) olen yksi suuri hymynaama tiistain ratsastuksen jälkeen. Maaike oli MAHTAVA! Tämän syksyn takaiskuista vähän harmistuneena oma ratsastusfiilikseni ja -motivaatio ovat olleet hieman kadoksissa. Jossain vaiheessa jo lähes vannoin lopettavani koko harrastuksen ja keskittyväni ihan muihin juttuihin, mutta nyt on taas positiivisuus pinnassa. Yhtä ylä- ja alamäkeä tämä elämä. ;)

Maaike on niin ihanan positiivinen hevonen. Se ei ole ikinä kenellekään vihainen, tulee aina tervehtimään karsinan ovelle ja tulee (yleensä, jos ei ole liian kova nälkä) vastaan tarhassa/laitumella (viimeksi mieheni haki sen ihan yksin laitumelta ja Maaike tuli kuulemma hörähdellen vastaan ♥). Maaiken korvat osoittavat aina eteenpäin ja se seuraa kiinnostuneena mitä sen vieressä puuhataan. 

Otin Maaiken alaturpiksen kokonaan pois koska se oli mystisesti venynyt monta senttiä pidemmäksi? Tai sitten se on vaihtunut johonkin toiseen remmiin. En tiedä, se roikkui ihan löysänä melkein turvan alapuolella joten tuntui paremmalta olla ilman sitä. Maaikella pidetään muutenkin turpista niin löysällä etten uskonut alaturpiksen poistamisen aiheuttavan mitään radikaalia muutosta ratsastettavuuteen. Hyvä vaan jos hevosella voi ratsastaa ilman "ylimääräisiä" remmejä. :) Ja arvasin oikein. Maaike tuntui ihan super hyvältä, joko se viihtyi paremmin ilman alaturpista tai sitten se oli ihan sattumaa?

Tehtiin alkukäynnit pimeässä hiekkatiellä ja sen jälkeen verkattiin kymmenisen minuuttia kentällä ennen maneesivuoron alkamista. Mentiin vaan kevyttä ravia ja laukkaa pitkällä ohjalla. Maaike tuntui alusta asti tosi hyvältä ja pehmeältä!

Kyllä se eristetty maneesi on aika kiva juttu. :D Miten luxusta on voida ratsastaa ilman takkia ja pitkiksiä kun ulkona on 0 astetta? Ihan mieletöntä! Varsinkin kun meidän maneesivuoro on ratsastuskoulun tuntien keskellä, niin siellä maneesissa on näin loppusyksystä lähemmäs 15 astetta lämmintä. Pakkaspäivinäkään sisälämpötila harvemmin laskee alle +5 asteen. Vertaa Sandön maneesiin joka kyllä on hieno ja iso, mutta talvella jääkylmä.

Haluaisin suunnitella ratsastuksiani vähän enemmän, eli mitä milläkin ratsastuskerralla teen. Mutta näin satunnaisratsastelijana se on vähän vaikeaa... Joulu-tammikuussa Maaike on vastuullani kaksi viikkoa, joten silloin ajattelin tehdä kunnon suunnitelman liikutuksen suhteen.

Tehtiin ravissa mun lempijuttua. Yhdellä pitkällä sivulla pohkeenväistöä, kulmissa 10 m voltit, lyhyellä sivulla pysähdys ja toisella pitkällä sivulla avoa. Siinä on paljon tekemistä ja aivopähkinää hevoselle, mutta hevonen vertyy hyvin ja tulee kuulolle. En ole tehnyt Maaiken kanssa väistöjä nyt hetkeen, joten aluksi ne olivat vähän kankeita. Avotaivutuksessa sen sijaan Maaike oli todella hyvä, asettui hyvin ja säilytti tahdin ja muodon.

Maaiken laukka ja laukannostot ovat parantuneet ihan hurjasti nyt loppukesän ja syksyn aikana! Muistatte varmaan miten olen tuskaillut asian kanssa? Ei se vieläkään ole täydellinen ja välillä tulee niitä huonoja nostoja, mutta edistys on oikeasti huomattava. Myös raviin siirtymiset ovat selkeästi paljon sujuvampia kuin puoli vuotta sitten. 99% nostoista oikeaan kierrokseen onnistuvat täsmällisesti ja tahtia rikkomatta eikä muotokaan muutu niin avonaiseksi kuin ennen. Myös huonompaan vasempaan kierrokseen saamme tehtyä huomattavasti enemmän onnistuneita nostoja kuin ennen. :) Joten kyllä tämä tästä!

Maaike oli todella innoissaan ja aivan törkeän hyvä ratsastaa. Se oli hyvin avuilla, kuunteli mua, jopa ennakoi laukannostoja (!!) ja liikkui hyvässä tahdissa. Tällaista ratsastuksen pitäisi olla joka päivä! Sain tosin ratsastaa paljon jalalla, sillä Maaike liikkuisi mielellään nenä huomattavasti luotiviivan takana... Tämä on toinen asia minkä kanssa saamme tehdä töitä. Tuntuman tulee olla vakaa ja käden pehmeä, pohkeen ratsastaa eteen ja välillä teen pieniä korjausliikkeitä (tuon kättä ylemmäksi ja "nostan" Maaiken päätä korkeammalle). Laukassa sen muoto säilyy paremmin, mutta ravissa sitä saa muistutella. :)

Ratsastin lopuksi vähän keskilaukkaa ja -ravia diagonaalilla. Myös näissä Maaike on kehittynyt hurjasti! Varsinkin ravilisäykset sujuivat tosi hyvin tällä kerralla, samaan aikaan ratsastamassa ollut tallikaveri kehui Maaiken liikettä. Ja keskilaukassa ei tule enää sitä samaa hätääntynyttä ja kiireistä fiilistä ennen kulmaa vaan voin ratsastaa keskilaukan reilusti keskilinjan ohi ja siirtää rauhassa takaisin harjoituslaukkaan ja siitä raviin.

Voi että mulla on ihan sairas kisakuume... Harmittaa niin paljon, että syksyn kisasuunnitelmat menivät mönkään! :( Mutta minkä teet. Katsotaan jos saan keväällä mahdollisuuden startata jossain. :)

Loppuun vielä aivan ihana video Maaikesta kun päästin sen takaisin laitumelle. Laittakaa äänet päälle ja nauttikaa! ♥ Tämä video on kerännyt Instagramissa lähes 50.000 katselukertaa, parisataa kommenttia ja yli 7000 tykkäystä, hui!! :DHuomenna soi herätyskello klo 4.30 ja suunta on kohti lentokenttää, Suomea ja HIHS:iä. Nähdään siellä! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.