15 okt. 2016

Vuokrahevosen koeratsastus ja muita vinkkejä vuokrahevosta etsivälle


Deen muutettua uuteen kotiinsa jäi minulle kalenteriin tyhjää tilaa ja koska olen hevosholisti, oli nämä aukot tietysti täytettävä uudella hevosella. Vielä keväällä minulla oli ratsastettavia enemmän kuin aikaa mutta loukkaantumisien, myytyjen hevosten ja muuttojen myötä hevosmäärä on kutistunut.

Laitoin muutama viikko sitten ilmoituksen Facebookiin jossa kerroin etsiväni vuokrahevosta. Yhteydenottoja tuli yllättävän monta, ja olen käynyt nyt muutaman viikon aikana koeratsastamassa neljä eri hevosta. Näistä valikoitui tiettyjen kriteerien kautta uusi kaveri, jota alan nyt ratsastamaan muutaman kerran viikossa.

Ajattelin kertoa tässä postauksessa muutamia vinkkejä vuokrahevosta etsivälle. Ihan alusta alkaen, eli miten löytää vuokrahevonen, vinkkejä koeratsastukseen ja mitä tulee tietää ja osata vuokraajan roolissa.

Postauksen kuvituksena muutama syksyinen kuva viime viikolta.

Hevosen vuokraaminen on parhaimmillaan molemmille osapuolille loistava juttu. Hevosen omistaja saa tallilta vapaata, ja vuokraaja puolestaan pääsee ratsastamaan ja luomaan syvemmän suhteen hevoseen kuin ratsastuskoululla usein on mahdollista. On kuitenkin tärkeää, että luottamus toimii molempiin suuntiin ja pelisäännöt ovat selvät. Liian usein saa kuulla juttuja huonoista vuokraajista, mutta myös kurjat hevosen omistajat ovat yllättävän yleisiä.


Ennen vuokraamisen aloittamista vuokraajan tulisi tehdä realistinen arvio omista taidoistaan, käydä läpi aikataulu ja omat toiveet. Se, että osaa ratsastaa avotaivutuksen ja hevosen kaulan kaarelle ei tarkoita ratsastajan olevan helppo A-tasoinen ratsastaja. Ratsastuskoulun hevosiin tottuneelle voi myös tulla yllätyksenä yksityishevosen reaktiivisuus ja herkkyys. Omien aikataulujen läpikäyminen on myös hyvä tehdä realistisesti. Jaksathan käydä tallilla vielä alkuinnostuksenkin jälkeen marraskuun pimeinä iltoina?

Omien tarpeiden kartoittamisen jälkeen on aika laatia ilmoitus. Suomessa hevostalli.netin markkinapuoli on suosituin paikka, mutta myös Facebookin ryhmien kautta voi löytää vuokrattavan. Täällä Ruotsissa vuokrahevosen löytää helpoiten Facebookist tai Hästnetin markkinoilta, mutta myös medryttare.nu-sivusto voi olla joillakin paikkakunnilla toimiva sivusto.



Hyvä ilmoitus sisältää tarpeeksi tietoa olematta kuitenkaan liian pitkä. Ikä on olennainen asia jolla ilmoitus on hyvä aloittaa. Kerro kuinka usein haluat ratsastaa, lyhyesti omista taidoistasi ja kokemuksesi. Oletko kisannut? Kuinka kauan olet ratsastanut? Millainen ratsastustyyli sinulla on? On myös hyvä juttu laittaa ilmoitukseen oma pituus ja paino välttyäkseen turhilta yhteydenotoilta. Minä olen esimerkiksi 173 cm pitkä, joten en edes harkitse alle 160 cm korkean hevosen vuokraamista sillä en tunne oloani mukavaksi liian pienen hevosen selässä. Hevosen omistajaa kiinnostaa myös omistatko auton vai kuljetko julkisilla, moni talli sijaitsee nimittäin julkisten liikenneyhteyksien ulkopuolella.

Oma viimeisin ilmoitukseni oli tällainen:

Etsin vuokrahevosta 1-3 kertaa viikossa kouluratsastukseen. Mahdollisuuksien mukaan myös maastoilen ja hyppään mielelläni. Toivon hevosen olevan yli 160 cm korkea sillä olen itse aika pitkä. Etsin pitkäaikaista yhteistyötä.

Olen itse 26-vuotias ja olen ratsastanut pienestä asti. Olen vastuuntuntoinen, mukava ja luotettava, minulla on paljon kokemusta erilaisista hevosista ja olen ollut vuokrajaana 10 vuotta. Olen kilpaillut kouluratsastuksessa vuokrahevosellani helppo B hyvin tuloksin. Olen 173 cm pitkä ja painan 65 kg. Ratsastan kevyellä kädellä ja minulla on hyvä istunta. Asun Tukholmassa ja minulla on oma auto.

Moni omistaja laittaa myös oman ilmoituksen vuokrattavasta hevosesta ja näihin on hyvä vastata kuin olisit laittanut oman ilmoituksen. Kerro myös meilissä oma koko nimesi ja puhelinnumero johon omistaja voi soittaa.


Kun ilmoitus tuntuu natsaavan ja sinulle tarjottu hevonen kuulostaa kivalta, on aika sopia koeratsastus. Ota etukäteen selvää reitistä, lähde matkaan hyvissä ajoin, ole ajoissa paikalla, tervehdi muita tallilaisia ja sano omistajalle reippaasti käsipäivää samalla esitellen itsesi. Pue koeratsastukseen päälle asialliset ratsastusvaatteet ja ota mukaan kannukset ja raippa, mutta kysy omistajalta ennen ratsastusta käytetäänkö hevosella niitä.

Itse tykkään jos hevosen omistaja ratsastaa ensin jotta näen hevosen "potentiaalin", eli millainen se on tutun ratsastajan alla. Koeratsastus on aina jännittävä tilanne ja uudella hevosella ratsastaminen tekee helposti kokovartalokipsin. Älä huoli, usein omistaja jännittää jopa sinua enemmän hevosensa käytöstä ja tykkäätkö sinä siitä... ;)

Vuokrahevosen koeratsastuksessa ei tarvitse, eikä kannatakaan alkaa kokeilemaan mitään kikkakolmosia. Tee sellaisia asioita jotka ovat sinulle tuttuja ja helppoja. Pääasiana on kokeilla hevonen läpi kaikissa askellajeissa ja siinä samalla pohtia tykkäätkö hevosesta ja sovitko sen kanssa yhteen. Kiinnitä huomiota miten hevonen reagoi apuihin ja siihen yleiseen fiilikseen mikä siitä tulee. Ratsasta juuri niin siististi ja hyvin kuin normaalisti ratsastat, älä ylisuorita tai yliyritä.

Ratsastuksen jälkeen ole rehellinen, mutta älä liian. Omistajalle hevonen on hänen kullannuppunsa, joten jos et tykännyt hevosesta sano se hienovaraisesti mutta älä valehtele. Jos teillä meni huonosti, luultavasti myös omistaja huomasi sen. Päätöstä voi olla hyvä miettiä kotona rauhassa, varsinkin jos koeratsastat monta eri hevosta. Ilmoita kuitenkin päätöksestäsi kohtuullisen ajan kuluessa (viikon sisällä, jos ette ole sopineet muuta) - mikään ei ole ärsyttävämpää ja jätä huonompaa kuvaa ihmisestä kuin täydellinen hiljeneminen.

Tämä ja alempi kuva ovat minun ottamia, muut on ottanut mieheni.

Kun olet löytänyt Sen Oikean, pidä siitä kiinni! Eli toisin sanoen käy kun olet sopinut, älä tee mitään mihin sinulla ei ole lupaa, maksa vuokra ajallaan ja ilmoita omistajalle jos huomaat jotain poikkeavaa. Vuokrauspäivinäsi hevonen on (yleensä) täysin sinun käytössäsi, joten olet siitä vastuussa silloin. Tarkista hevosen terveydentila, katso ettei sillä ole haavoja, irtokenkiä tai epätavallista turvotusta jaloissa. Hoida hevonen huolella ennen ja jälkeen ratsastuksen, myös sen varusteet! Omistaja on tottakai vastuussa hevosestaan viime kädessä ja sairastumisille ei luonnollisesti voi mitään. Mutta ilmoita sairastumisista tai muista poikkeavista aikatauluista mahdollisimman ajoissa, mielellään viimeisenä iltana jotta omistaja osaa varautua asiaan.

Näin sosiaalisen median aikakaudella on myös hyvien käytöstapojen mukaista kysyä hevosen omistajalta lupa esimerkiksi blogin kirjoittamiseen. Muista myös se, että kerran nettiin laitettu asia ei välttämättä ikinä poistu sieltä. 

Näitä asioita ei kannata netissä julkaista:
- epäedustavia kuvia tai tekstejä, tämä koskee paitsi vuokrahevostasi myös muita hevosia ja ihmisiä
- valheellista tietoa
- kuvia tai tekstejä jotka voisivat vaarantaa toisen turvallisuuden tai omaisuuden
- henkilötietoja


Onko sinulla kokemusta hevosen vuokraamisesta tai vuokralle antamisesta?

2 kommentarer:

  1. Olen itse vuokraaja ja vuokraan viittä puoliomistuksessa olevaa hevosta. Yhdelle niistä etsitään vuokraajaa ja minäkin osallistun vuokraajan valitsemiseen, koska olen jo niin kauan vuokrannut näitä hevosia.
    Meille on tullut paljon vastauksia ilmoitukseen (ht.net), mutta kukaan ei ole vielä oikeasti ruvennut vuokraamaan. Joko on ollut epähevosystävällisiä tai muuten ei-sopivia vuokraajia.
    Yleensä yhteyttä ovat ottaneet nuoret lapset, sillä vuokralle annettava on poni ja viimeksikin yksi lapsi ei loppuen lopuksi edes etsinyt vuokrahevosta...

    Siksi suosittelen, että ilmoitukseen vastaa mielellään aikuinen jos ehkä tuleva vuokraaja on alle 13- vuotias.
    Ja ilmoitukseen kannattaa pistää, kun etsitään vuokraajaa niin "vain aikuisten yhteyden otot", vaikka etsitään lasta vuokraajaksi. Näin ylimääräisiltä säädöiltä vältytään ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hyviä pointteja! Lapset ovat lapsia, ja vaikka nuorten joukossa on myös hyviä vuokraajia niin vanhempien vastuu ja tuki on tärkeää. Toivottavasti teidän ponille löytyy kiva vuokraaja! :)

      Radera