25 juli 2017

Nuoren orin käsittely

Rink 4-vuotias nuori ori, ja sen sukupuoli tuo luonnollisesti mukanaan tiettyjä haasteita sekä varotoimenpiteitä. Olen ehdottomasti myös sitä mieltä, että ori on "tavallinen" hevonen siinä missä muutkin, mutta olisi silkkaa typeryyttä ajatella ettei oria tarvitse käsitellä mitenkään erilailla. Turvallisuus ennen kaikkea, onhan kyseessä lapsen mielen omaava hormoneja ja vaistoja kuunteleva 600 kiloinen lihaskimppu.

Kuvissa Rinkillä on Equestrian Stockholmilta mainosyhteistyöstä saatu satulahuopa, malli "Pistage".

Better safe than sorry. Rinkiä talutetaan aina liinassa, hanskat kädessä, mieluiten kypärä päässä ja raippa kädessä. Tarhaan viedessä sillä on pidempi, liinamainen ketjuriimunnaru ja ketju laitetaan turvan päältä. Ei sen takia, että se automaattisesti hölmöilee vaan jos jotain tapahtuu. Yleensä se kulkee vierellä kiltisti ja rauhallisesti löysän narun päässä, mutta milloin tahansa voi tulla yllättävä tilanne eteen jolloin on kiva olla vähän järeämmät varusteet.


Ensimmäiset kuukaudet juoksutin Rinkiä aina ennen selkään nousua ja käytin myös turvaliiviä. Nämä olivat tosin enemmän nuoren hevosen kanssa käytettäviä varotoimenpiteitä eivätkä ne niinkään liittyneet sen orimaisuuteen. Juoksuttaminen oli enemmän kuin tarpeen, sillä aika usein Rink veteli iloista pierupukkilaukkaa ensimmäiset kierrokset... ;) Turvaliivistäkin oli hyötyä sillä kerralla kun tipuin selälleni.

Tällä hetkellä talutan Rinkiä aina ensin muutaman kierroksen jotta näen millä fiiliksellä se on ennen selkään nousua. Jos se vaikuttaa vähän raisulta, juoksutan sitä muutaman kierroksen ravissa nähdäkseni miten paljon pöllöilyenergiaa onkaan. Se on rauhoittunut tosi hyvin ja en oikeastaan edes muista milloin olisi viimeksi ollut tarve päästellä ylimääräisiä höyryjä ulos. :)

Turvaliivin laitan päälle jos poistumme kentän aitojen ulkopuolelle.  Rinkin käsittelyssä olemme tarkkoja - varmoja, johdonmukaisia, päättäväisiä mutta samalla pehmeitä. Se on aivan ihana hevonen luonteeltaan, todella ystävällinen ja utelias, viisas ja aina iloisena lähdössä töihin. Nämä luonteenpiirteet haluamme säilyttää. Rink on kuitenkin myös kova kokeilemaan rajojaan ja saattaa hyvin yrittää nappaista taluttaessa kädestä, "kun on pakko kokeilla miltä se maistuu". Sen kanssa saa siis olla vähän silmät selässä. Näen heti sen ilmeestä jos se saa päähänsä jonkun hölmön idean ja pystyn jo siinä vaiheessa kieltämään äänellä tiukasti.

Moni näistä asioista koskee tosiaan ehkä enemmän Rinkin nuorta ikää. Se yllättää mut viikko viikolta nopealla oppimiskyvyllään! Isoja juttuja ovat mm. miten hienosti se nykyään nostaa kaviot, kuinka iloisesti se tulee vastaan karsinan ovelle jos vähän heiluttaa suitsia ja kuinka hyvin se pysyy (suurimman osan ajasta) paikallaan harjatessa/satuloidessa.

Talvella se oli vähän laiska nostamaan kaviot ja yritti usein polkea jalan alas. Nyt se nostaa kaviot (yleensä) automaattisesti, välillä niin rivakasti että kavionputsaajan kannattaa varoa ettei kavio kopsahda päähän! Joskus Rink ei ihan meinaa tajuta kummalla puolella se kavionputsaaja nyt onkaan ja tarjoaakin vastapuolen kaviota... <3

Aiemmin se nosti helposti pään ylös suitsia laittaessa. Ongelma oli kylläkin ratkaistu aika nopeasti ihan vain lahjomalla namilla. Nykyään Rink tosiaan rakastaa suitsia ja on heti korvat hörössä jos sille niitä näyttää, vaikka kesken ruokailun. Herkuille perso hevonen on niiiin helppo opettaa... ;)Ratsastaessani samaan aikaan muiden ratsukoiden kanssa yritän pitää Rinkin hommissa koko ajan antaen sille paljon ajateltavaa ja erilaisia tehtäviä. Pidän myös parhaani mukaan huolen välimatkoista. Joskus on päiviä, jolloin en kerta kaikkiaan saa sitä kunnolla kuulolle ja silloin tulee vain hyväksyä tilanne ja tehdä parhaansa. Valmentajamme on aivan ihanan kannustava ja on sanonut monesti, että joillakin ratsastuskerroilla täytyy olla tyytyväinen niihin pienimpiin onnistumisiin - hyvin ratsastettu kulma, yksi rento voltti tai hyvät pysähdykset. Rink vain paranee joka kerta, joten jos yksi kerta menee vähän huonommin se ei ole maailmanloppu. Kaikista kerroista oppii jotain!


Vähän taustaa näistä kuvista... :D

Näiden kuvausten jälkeen fiilis oli lähinnä epätoivoinen. Päässäni oli visio hienoista kuvista nuo upeat lupiinit taustalla. No, ei se sitten ihan niin mennytkään. Rink pelkäsi lupiineja ihan kuollakseen ja vain rynni niiden läpi. Se ei seissyt sekuntiakaan paikoillaan ja/tai näytti aivan kamalalta. Olin oikeasti ihan varma etten saanut otettua ainuttakaan onnistunutta kuvaa. Lähelle osui arvaus, otin nimittäin lähes 400 kuvaa ja joukossa oli 15-20 onnistunutta. No, se riitti! :D Mainittakoon, että olen muokannut jokaisesta kuvasta ison kasan liinaa, ihmisen ja aidantolppia pois. Yritin parhaani, mutta tarkkasilmäiset löytävät varmasti virheitä kuvista. Harjoittelemalla sitä oppii! Nämä lopussa olevat screenshotit puhukoon puolestaan.3 kommentarer:

  1. Todella fiksua käytöstä orinuoren kanssa! Rinkistä kasvaa varmasti taitava ja upea, hyvin kasvatettu friisi. Ehkä joskus jossain loikkii yhtä hurmaavia Rinkin jälkeläisiä ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sitä toivotaan <3 ja on se kyllä todellinen herrasmies jo tässä iässä, lempeä ja ihmisrakas hevonen. Välillä vaan pitää muistuttaa rajoista mutta se on ihan normaalia. ;) syksyllä selviää hyväksytäänkö Rink kantakirjaan, on sitä jo paljon kyselty tammoille ihan Yhdysvalloista asti! 😍

      Radera

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.