2 juli 2017

Rink: Valmennus 8, upea ravi ja kotiläksyjä


Näissä tunnelmissa mentiin keskiviikon valmennuksessa. *sydänsilmäemoji* Voi että, katsokaa nyt toista miten pätevä poika hän on! :D Viime kerran kamalasta villihevosvaiheesta päädyttiin täydelliseen työskentelymoodiin vaikka pelkäsin ihan päinvastaista. Meillähän ei siis pitänyt olla enää oman valmentajamme kanssa tunteja ennen kuin vasta hänen lomansa jälkeen elokuussa mutta hän aloittikin lomansa viikon myöhemmin mitä oli tarkoitus, mikä tietysti sopi meille paremmin kuin hyvin! Viime valmennuksesta olikin jo kuukausi aikaa, tässä välissä kun Rink vietti ensin lepoviikkoa ja sitten sille iski jonkinlainen lievä flunssa (vai mitä näillä hevosilla voikaan olla).

Mulle jäi sunnuntain ratsastuksesta lähinnä mieleen pomppiminen ja säikkyily, joten odotukset eivät olleet korkealla. Rink oli kuitenkin ihan kuin eri hevonen ja käyttäytyi aivan täydellisesti. Ei mitään sinkoiluja tai kyttäilyjä. Kyllähän mun se pitäisi jo tuntea, olenhan aiemminkin saanut huomata miten jokin asia on niin järkyttävä ja pelottava yhdellä kerralla ja kun pelko on kohdattu, voitettu sekä todettu vaarattomaksi, on tämä "pelottava" asia täysin fine seuraavalla kerralla. :)


Rinkin uusi vapaa-ajan kampaus... xD Letit on piilotettu miesten sukkien sisään. Sillä on harja nyt niin pitkä, että se astuu harjan päälle syödessään. Vill man vara fin får man lida pin. Kamalahan tuo on, mutta minkäs teet... :D

Viime valmennuksessa tein paljon eteenratsastuksia ravissa, mutta tällä kerralla keskityttiinkin rauhoittamaan ravia ja mun piti ratsastaa pitkällä sivulla samalla ajatuksella kuin lyhyellä sivulla. Teen nimittäin helposti niin, että pitkällä sivulla vaan annan iloisesti Rinkin painattaa menemään, ja unohdan RATSASTAA. Tällöin Rink venähtää pitkäksi ja löysäksi tahdin rikkoontuessa. Nyt kun sitä tasapainoa alkaa olemaan, niin voi vaatia myös vähän enemmän suoraan ratsastaessa. Valmentajamme neuvoi ajattelemaan suoralla uralla voltin ratsastamista, ikään kuin "huijatakseen" hevosta pysymään tahdissa ja "alert", valppaana? Ja jos tulee tunne ettei pakka pysy käsissä, niin sitten oikeasti kääntää sille voltille tai kentän poikki kaarteen. Periaatteessahan tätä tulee tehtyä kun pitää hevosen lievästi asettuneena kierroksen suuntaisesti, mutta en ole kuitenkaan koskaan ajatellut sitä niin. Mielestäni ihan fiksu neuvo, en ehkä osannut nyt kertoa sitä kovin hyvin eteenpäin... :D Onneksi meidän valmentaja on ihan huippu havainnollistamaan, selittämään asioita, mutta erityisesti hän on taitava näkemään pienetkin asiat ja soveltamaan neuvot yksilöllisesti meitä varten. 
Ravailtiin aika vähän aikaa, max vartin verran (välikäynteineen), minkä jälkeen oli aika ottaa laukkaa. Meidän pitäisi ehdottomasti tehdä enemmän laukkatyöskentelyä, mutta se on nyt taas jäänyt. Saimmekin laukkaan liittyviä kotiläksyjä aika paljon, ja nyt kun Rink on taas iskussa niin odotankin innolla tulevia treenejä.

Tein ennen ensimmäistä nostoa temmonvaihteluja ravissa jotta sain Rinkin kuulolle. Ensimmäinen nosto onnistui hyvin, mutta Rink oli aika löysä ja tiputti alas raville muutaman askeleen jälkeen. Sitten mulla meni pupu pöksyyn enkä "uskaltanut" näpäyttää seuraavassa nostossa raipalla, jolloin Rink käytti tietysti tilaisuuden heti hyväksi eikä nostanut laukkaa... Seuraavalla yrityksellä olin tilanteen tasalla ja annoin raipalla pienen merkin jolloin Rink pukitti, mutta nosti hyvin laukan. Tehtiin sitten näitä perus nostoja ensin vasempaan pari, sitten oikeaan myös pari, ja lopuksi vielä vasempaan kaksi onnistunutta.
Rink on kyllä yllättävän mukavuudenhaluinen hevonen ja se kuulemma käyttää heti hyödyksi mun nössöilyä. Rehellisesti sanottuna jännitän etukäteen sitä sen pukittamista laukannostossa, mikä on ihan hölmöä sillä ei se pukki mua oikeasti haittaa. Mutta jep, olen nössö. Valmentaja ripittikin mua tästä vähän ja sanoi, että mun on pakko olla vähän jämäkämpi ja rohkeampi. Ensimmäisen noston voi tehdä ilman raippaa, mutta heti jos Rink ei nosta sujuvasti laukkaa niin se raippa on otettava mukaan seuraavaan nostoon jotta Rink saa ajatuksesta kiinni ja "tajuaa" nostaa laukan. Kukaan ei hyödy mitään siitä, että matka jatkuu nopeassa ravissa. Mieluummin yksi napsu, ehkä se pukki, ja sujuva nosto, vaikka sitten hypähdyksen kautta. Ja kyllä Rinkistä huomaakin, että kun sen yhden hyvän laukannoston saa tehtyä ja Rinkille selkeästi kerrottua nyt olevan laukan aika, loput nostot ovat selkeästi parempia. Ja ai että sitä fiilistä kun Rink tekee puhtaan laukannoston, se poweri mikä siinä ponnistuksessa on on jotain ihan uskomatonta!
Olin jo ihan varma, että laukan jälkeen me ei tehdä mitään kovin ihmeellistä enää vaan lähinnä käyntihommia ja ehkä vähän kevyttä ravia. No mitä vielä, päästiin treenaamaan ihan kunnolla harjoitusravia! Ratsastin kentän toisella puolikkaalla, isolla ympyrällä ja aina suunnilleen puoli ympyrää kerralla minkä jälkeen kevennys. Näitä pätkiä 3-4 molempiin suuntiin. Vasempaan, Rinkin parempaan kierrokseen, se tarjosi pari kertaa aivan mieletöntä ravia. Tuo postauksen ensimmäinen kuva on juurikin tästä ravitreenistä, siltä hetkeltä kun tunsin ensimmäisen kerran miten Rink kokosi (ihan siis itsestään, itsehän vain istuin mahdollisimman hiljaa kyydissä), nosti niskaa ja sen takaosa työnsi ihan uudella tavalla. Tätä hetkeä kesti ehkä 3-4 askeleen verran, mutta huh mikä fiilis! Valmentajakin hihkui innosta, että miten se nyt noin tästä tehtävästä syttyi. :D Mitäänhän me ei siltä siis vaadittu, vaan Rink ihan itse tarjosi uudenlaista vaihdetta. Ajatus ja liikkumistapa sillä on mielestäni erittäin hyvä, joskin voimaa ja lihaksia se tarvitsee vielä paljon lisää. En malta odottaa mitä tulevaisuus tuo tullessaan Rinkin suhteen...! Päivän asu:
Kypärä - Back on Track EQ3
Paita - Pikeur
Hanskat - Roeckl
Housut - Equiline
Saappaat - Mountain Horse Supreme


Sain myös hyvän vinkin niitä "riekkumispäiviä" varten - tehdä käynnissä isoa (about puoli kenttää) neliötä, joiden kulmissa kääntää kulman läpi vähän tiukemmin, hidastaen vähän ennen kulmaa ja kulmassa sitten poljenta säilyy. Tätä sitten siirtymisten ja serpentiinien ohella, niin on pienellä orilla mietittävää. ;)

Mutta entä ne kotiläksyt?

- Uskalla käyttää raippaa jos tarve vaatii!
- En saa masentua tai suuttua itselleni jos teen jotain väärin/olen nössö. Rink ei siitä välitä, on lähinnä iloinen jos pääsee luistamaan hommista sen takia että mä en uskalla vaatia. :D
- Äänikomennot pois. Saksalaiset eivät osaa ruotsia (trav, galopp).

Näillä siis mennään! Alla olevalla videolla näkyy yksi (tai pari) epäonnistunutta nostoa sekä yksi pukki. Mutta näin meillä sujui, vaikka video jääkin vähän kesken. :)

4 kommentarer:

 1. En pääse yli enkä ympäri tuosta sukkakampauksesta xD Onnistuisiko harjan laitto yhdelle tai kahdelle (molemminpuolin) oriletille? Nuo sukat varmaan hakkaa aina mukavasti kaulaan laukatessa :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. On kyllä koomisin kampaus ikinä... ;) Mutta toimii! Oriletti/letit painavat liikaa ja kuluttavat harjaa, Rinkin harja on niin super paksu. Yksittäni letitetyt letit ovat paremmat harjaa ja hevosta ajatellen, mutta niiden avaaminen + uudelleen letittäminen kestää melkein tunnin verran joten sitä ei oikein viitsi tehdä jokaista ratsastuskertaa varten. Nuo yksittäiset letit saa aika hyvin letitettyä yhteen yhdeksi ranskanletiksi, mitä joskus teen valmennusta varten. :)

   Radera
 2. Kiitos, mukavan sujuvaa luettavaa ja hyvät kuvat - melkein kuin olisi ollut kentän laidalla mukana. ;-)

  Hyvältä näytti treeni ja kotiläksyt ovat hyödyllisiä. On varmaan kyllä jännä tunne ratsastaa noin nuorta hevosta, kun kehitystä tapahtuu ihan eri tahdissa kuin kokeneemman ratsun kanssa. Jäin tässä videossa ihailemaan tuota kentän kokoa - miten iso se on?

  Lisää treenipostauksia odottaen,
  Maarit L. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tämän kanssa yksikään päivä ei ole samanlainen - yhdessä hetkessä edistymistä on tapahtunut todella paljon ja seuraavassa tuntuu elämä olevan yhtä takapakkia. Mutta sitä tämä on ja mun valmentaja siitä muistutteleekin. :) Nyt alkavat laukannostot "istumaan" ja itse asiassa näinkin viime yönä unta, että Rink nosti laukan ilman ääniapua. ;) Ehkä jo ensi viikolla!

   En osaa yhtään sanoa minkä kokoinen meidän kenttä on, mitä tahansa 20x50 ja 30-60 m väliltä. Tallin kotisivuiltakaan ei löytynyt tietoa. :)

   Radera

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.