8 juli 2017

Suomen ja Ruotsin eroavaisuudet, osa 5

Edelliset osat:

Nämä postaukset menevät enemmän ja enemmän pieniin yksityiskohtiin yleisten erojen sijaan, mutta ei kai se haittaa? Hassua, olen asunut täällä jo melkein 3,5 vuotta ja silti aina välillä tulee mieleen jotain juttuja mitkä eroavat Suomeen tai suomalaisiin verrattuna. Toivottavasti tykkäätte lukea näitä postauksia! Edellisiin osiin löytyykin linkit postauksen alusta jos kiinnostaa.

Postauksen kuvituksena on muutama julkaisematon kuva Rinkistä. :)

1

JUUSTO

Ruotsalaiset syövät todella vahvoja juustoja! En ole oikeastaan koskaan edes nähnyt kenenkään ostavan perus arki- tai kermajuustoa haha. Varmasti niitäkin ostetaan (miksi niitä muuten olisi myynnissä?), mutta vahvemmat ja pidempään kypsytetyt juustot ovat ehdottomasti suositumpia.

JULKINEN LIIKENNE

SL (Stockholms Lokaltrafik) on lähinnä yksi iso vitsi. Viimeisimpien kuukausien aikana ei ole tainnut mennä ainuttakaan viikkoa jolloin ei olisi ollut isoja myöhästymisiä juna- tai metroliikenteessä. No, ei se mitään - SL maksaa korvauksia jos myöhästyt (tai olet vaarassa myöhästyä) 20 minuuttia. Olenkin lypsänyt puljulta kesäkuun aikana lähes 800 kruunua myöhästymiskorvauksia. Toisaalta kun liikenne toimii se on oikein sujuvaa ja kattaa lähes jokaisen kolkan Tukholman läänissä. Vyöhykerajat poistettiin muistaakseni viime vuonna, ja nykyään matka Nynäshamnista Norrtäljeen (130 km) maksaa saman verran kuin parin pysäkin verran metrolla. Fiksua tai ei, mutta pidemmän matkan matkalaiset kiittävät. :)

2

VERONPALAUTUKSET

Ruotsissa veronpalautukset maksetaan porrastetusti pitkin vuotta. Suurin osa palautuksista maksetaan ennen juhannusta jolloin ne voivat ilmestyä tilille milloin vain kesäkuun toisen viikon ja juhannuksen välisenä aikana. Palautuksia maksetaan myös keväällä, loppukesästä, syksyllä ja joulukuussa, mutta en ole kovin hyvin perillä näistä sen enempää kun olen saanut omat rahani aina siinä juhannuksen aikoihin.

LAKTOOSITON

Pyrin itse syömään vähemmän laktoosia herkän vatsani takia, ja ai että miten ihanaa on tilata ruokaa Suomessa kun siellä ovat lähes kaikki maitoa sisältävät jutut ravintoloissa ja kahviloissa laktoosittomia! Ei täällä Ruotsissa vaan... Laktoosittomia tuotteita löytyy kyllä ruokakaupoista erinomaisesti, mutta ravintolassa tarjoilija saattaa ihmetellä että onko se nyt sitten viljaton vai mikä?

3

POSTILAATIKOT

Ne löytyvät kerrostaloista usein rappukäytävästä ensimmäisestä kerroksesta yhdestä rykelmästä. Asuntojen ovien vieressä on yleensä pieni teline johon lehdenjakajat laittavat sanomalehden.

PÄÄTTÄJÄISET

Suomessa abit ajelevat rekoilla talvella, mutta täällä rekoilla ajetaan toisen asteen koulun päättäjäisten jälkeen! Kesäkuun alku on todella villiä aikaa, päättäjäisiä juhlitaan nimittäin usean viikon ajan kun jokaisella koululla on eri päättäjäispäivä. Melkein harmittaa etten käynyt amista Ruotsissa, meno näyttää nimittäin aika hauskalta... Päättäjäispäivänä oppilaat "juoksevat ulos" (springer ut) koulusta, ja ulkona on perhe/läheiset odottamassa isojen kylttien kanssa joissa on perheen ylioppilaasta lapsuuskuva. Valmistuvalle ostetaan yleensä lahjaksi kukkia ja kaulaan ripustettava pehmolelu

4

VÄLIOVI

Yhdessäkään vierailemassani asunnossa ei ole väliovea. Yhden teorian mukaan Suomessa kuolee enemmän ihmisiä asuntopaloissa juuri väliovien takia. Toinen teoria onkin sitten alkoholinkäyttö. :D

5

TYÖKULTTUURI

Okei, nyt puhun vain oman alani puolesta (insinöörihommat) sillä en voi oikein verrata muita aloja kun ei ole niistä kokemusta. Täällä on hirveän tärkeää luoda hyvä työyhteisö, järjestetään paljon after workejä, virkistäytymispäiviä, käydään yhdessä syömässä, ulkomailla ja laskettelureissuilla. Verkostoituminen on supertärkeää ja työntekijöiden viihtymiseen panostetaan. Samalla myös paine tuloksen tekemisestä on kova ja työtahti kiireinen. Itse teen töitä niin kovalla tahdilla, että laskutan viikottain 50-60 h vaikka työskentelenkin "vain" kokopäiväisesti (eli 40 h/viikko). Toisaalta palkka ja edut ovat Ruotsissa hyvät, sillä työntekijöistä on kova kilpailu ja head hunterit etsivät jatkuvasti lisävoimia asiakasyrityksiinsä.

6

AJOKORTTI

Suurin osa nuorista suorittaa ajotunnit vanhemmat ajo-opettajina. Ajotunteja vanhemman kanssa saa nimittäin alkaa ajamaan jo 16-vuotiaana. Tällöin ajokortti tulee rutkasti edullisemmaksi, tietääkseni esimerkiksi mieheni maksoi ajokortistaan vain muutama tuhat kruunua (no, kymmenen vuotta sitten, mutta oma korttini maksoi samoihin aikoihin vajaa 2000 e joten...).

7

Ja kuvista - mikä oli suosikkisi? <3

6 kommentarer:

 1. Olipa taas mielenkiintoista lukea näistä Suomen ja Ruotsin välisistä eroista.

  Laktoositon oli yllätys sillä olen aina luullut että tämä on nimenomaan Pohjoismaille yhteinen asia, että geeniperimämme on sen verran samanlainen että tämä on yhtä yleistä ja "tavallista".

  Todella hienoa että julkisen liikenteen myöhästelystä voi jopa saada korvauksia koska useinhan tilanne johtaa siihen että joudut ottamaan taksin ehtiäksesi perille. Mukavaa jos ylimääräisistä kustannuksista saa edes osan takaisin. Jännityksellä odotamme Länsimetroa...

  Kuvista valitsen suosikiksi numeron 3 - Rinkin ilme on mahtava! ♥

  Suloista sunnuntaita!
  Maarit L. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiva kun tykkäsit! :)

   Kyllä täällä tietääkseni on aika paljonkin laktoosi- ja gluteeni-intolerantteja ihmisiä, mutta silti ravintoloissa on usein tuo tilanne, että kaikki maidolliset ruoat tehdään tavalliseen maitoon. Suomessa kun tosiaan on tottunut siihen, että kaikki kastikkeet, pullat jne ovat laktoosittomia. :o

   Joo tuo korvausjuttu on kyllä hyvä, SL korvaa taksimatkatkin johonkin reiluun 1000 kruunuun asti jos on se 20 minuuttia myöhästymistä. Itse turvauduin juuri vähän aikaa sitten taksiin kun junan saapumisaika vaan lykkääntyi ja lykkääntyi, ollen lopulta 25 minuuttia myöhässä ja aikataulunäytössä ei enää edes näkynyt milloin juna saapuu. Luovutin ja tilasin taksin. Takaisinmaksussa meni tosin kuukausi, mutta sain rahat lopulta takaisin. :)

   Radera
 2. Voi vitsi, mulla tuli viime viikonloppuna Ruotsissa ollessa mieleen joku tällainen eroavaisuus mitä et muistaakseni ole kirjoittanut mutta enhän mä sitä enää muista :D

  Se oli Ruotsissa moottoriurheiluradalla ihan ainutlaatuista että siellä oli erikseen koju missä myytiin pelkästään gluteenitonta ruokaa! Yleensä olen elänyt ralliviikonloput makkaralla mutta Ruotsissa sai ihan hampurilaisia ja muuta hyvää gluteenittomana <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha välillä noita tulee itsellekin mieleen mutta just sillä hetkellä en muista kirjoittaa ylös ja sitten se on jo unohtunut. :D Aina välillä niitä sitten löytyy kännykän muistista enemmän postaukseksi asti! :)

   Gluteenittomia tuotteita tuntuu melkein olevan helpompi saada kuin laktoosittomia. Ainakin "vähägluteenisia", mikä niiden funktio sitten on en oikein ymmärrä. :D

   Radera
 3. Näitä postauksia on todella kiva lukea vaikken henkilökohtaisesti tällähetkellä mikään "ruotsifani" olekaan :D Suosikkikuvani on numero 1 :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jee, kiva kuulla että tykkäät! :) Muakin aina kiinnostaa jos/kun blogeissa on matkustukseen ja eri maihin liittyviä juttuja.

   Radera

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.