16 feb. 2016

Täydellisen vuokraajan opas

Vuokraaja-vuokranantaja vastakkainasettelu on yksi eniten keskusteluja herättävä puheenaihe hevospiireissä. Hevosenomistajat pohtivat mistä he voivat löytää luotettavan ja hyvän vuokraajan ja vuokraajat taas tuskastelevat kun mistään ei löydy kivaa vuokrahevosta. On valitettavasti totta, että hevosen vuokraaminen on kokenut jonkinlaisen inflaation. Mätämunia tulee vastaan sen verran usein sekä omistajissa että vuokraajissa, että varsinkaan vieraan hevosen vuokraaminen tai tuntemattoman vuokraajan ottaminen ei enää ole niin houkuttelevaa. Tässä postauksessa on kuitenkin vähän vinkkejä kokeneelta, kaiken nähneeltä vuokraajalta muille vuokrahevosta etsiville. Seuraavassa osassa kerronkin sitten siitä täydellisestä hevosen omistajasta. ;)

© Susanna Niemi


Miten laatia hyvä "etsitään vuokrahevosta"-ilmoitus?

Kaikki lähtee hyvästä ilmoituksesta. Hevosen omistajissa on kaksi koulukuntaa. 1) Ne jotka haluavat ehdottomasti laittaa oman ilmoituksen ja sitten valittavat kun yhteydenottoja tulee lähinnä 13-vuotiailta nuorten oriidenkouluttajilta ja 2) ne jotka selaavat vuokraajien ilmoituksia toivoen löytävänsä kymmenien 13-vuotiaiden oriidenkouluttajien ilmoitusten seasta sen oikean. Voiton maksimoimiseksi suosittelen sekä laatimaan oman ilmoituksen että katsomaan läpi muiden ilmoituksia.

Kerro ilmoituksessasi kaikki hevosen omistajaa kiinnostavat asiat. Pidä teksti lyhyenä ja ytimekkäänä mutta sisältörikkaana. Tärkeimmät hevosen omistajaa kiinnostavat asiat ovat ikä, taso ja kokemus, tarjonnan ja kysynnän kohtaaminen sekä löytyykö sinulta auto. Mikäli koet olevasi luotettava vuokraaja kannattaa myös tämä (itsestäänselvä) asia mainita ilmoituksessa. Kun ilmoituksesta käy selkeästi ilmi millainen ihminen sinä olet ja mitä haet on kynnys ottaa yhteyttä matalampi. 

"Hei! Olen xx-vuotias nuori nainen ja etsin vuokrahevosta x kertaa viikossa. Olen ratsastanut lapsesta asti/x vuotta ja tasoltani olen x. Etsin mukavaa vuokrahevosta maneesitallilta koulu- ja maastoratsastukseen/Etsin hevosta kivalta pikkutallilta maastoköpöttelyyn/Etsin hevosta jolla voi valmentautua ja kilpailla/Keksi tähän oma toive. Olen luotettava ja tunnollinen vuokraaja (olethan varmasti?). Minulla on oma auto käytössä/Vanhempani ovat sitoutuneet kuljettamaan/Liikun julkisilla."

Ja sitten vain odottelemaan yhteydenottoja! :)


Miten vastata vuokrataan-ilmoitukseen?

Aikalailla samalla tavalla kuin kirjoittaisit oman ilmoituksen, ehkä hieman pidemmin. Muista, että hevosen omistaja ei tiedä sinusta mitään etukäteen. On siis paikallaan kirjoittaa lyhyt esittely itsestäsi ja tilanteestasi, ehkä kertoa vähän edellisistä vuokrahevosista tai hevoskokemuksestasi. Allekirjoita viesti omalla koko nimelläsi ja laita mielellään myös puhelinnumerosi mukaan.



Sovitte koeratsastuksesta, hienoa!

Koeratsastus on molemmille osapuolille jännittävä tilanne. Omistajalle on tärkeää löytää hyvät ratsastustaidot omaava vuokraaja joka tulee toimeen hevosen kanssa sekä tallissa että ratsastuksessa, ja vuokraaja toivoo tietysti löytävänsä hevosen jonka kanssa viihtyy. Optimaalista on, että pääset tekemään kaikki hoitotoimenpiteet yhdessä omistajan kanssa jolloin näet miten hevonen käyttäytyy eri tilanteissa. Mikäli et ole aivan varma miten jokin asia tehdään tai tietty varuste puetaan oikein, älä pelkää kysyä! Harva hevosenomistaja pahastuu jos kysyt miten esimerkiksi meksikolaiset suitset puetaan oikeaoppisesti päälle. Ja jos pahastuu kannattaa miettiä kaksi kertaa onko tässä sellainen hevosenomistaja jonka kanssa haluat tehdä yhteistyötä.

Kun saavut paikalle, OLE AJOISSA! Mikään ei ole raivostuttavampaa ja anna huonompaa ensivaikutelmaa kuin myöhästyminen. Aina on tietysti olemassa asioita joihin ei itse voi vaikuttaa esimerkiksi ruuhkat, eksyminen, sairastumiset jne. Itse pidän sääntönä, että mikäli myöhästyn enemmän kuin viisi minuuttia ilmoitan siitä aina heti kun tiedän myöhästyväni. Ja kun saavut paikalle, tervehdi kaikkia tallissa olevia iloisesti ja reippaasti ja kun löydät omistajan muista esitellä itsesi, sanoa reippaasti käsipäivää ja hymyillä! :)

Ota koeratsastukseen mukaan asialliset ratsastusvarusteet. Raippa ja kannukset voivat olla myös mukana mutta kysy omistajalta ennen selkään nousua tarvitseeko hevosella käyttää niitä.

Kaikilla hevosen omistajilla on oma tapansa järjestää koeratsastus. Jotkut haluavat vuokraajaehdokkaan nousevan heti alusta kyytiin ja toiset näyttävät ensin itse hevosen ratsain. Suosin itse jälkimmäistä tapaa, silloin pääsee näkemään miten hevonen toimii tutun ratsastajan alla ja minkä tasoinen se oikeasti on. Uuden hevosen ratsastaminen (varsinkin omistajan tarkkaillessa) on useimmille jännittävä tilanne ja uuden hevosen säätöjen ja ratsastustyylin löytämiseen menee yleensä hetki. Kun koeratsastat hevosen, pidä ratsastus lyhyenä (varsinkin jos omistaja on mennyt ensin). 15-20 minuuttia on aivan sopiva aika ratsastaa (lämmitelty) hevonen läpi kaikissa askellajeissa ja kokeilla yksinkertaisia kouluratsastusliikkeitä. Kukaan ei odota täydellistä suoritusta, mutta aina on tietysti hyvä mikäli pystyt ratsastamaan hevosen rennoksi. Älä kuitenkaan stressaa, järkevä hevosenomistaja kyllä ymmärtää ettet ehkä saa hevosta täydelliseen peräänantoon kymmenen minuutin tuttavuuden jälkeen. :) Useimmille omistajille tärkeintä on, että ratsastaa siististi ja rauhallisesti.  Koeratsastuksen jälkeen on molempien osapuolien eduksi kertoa rehelliset fiilikset. Jos et tykännyt hevosesta, kerro suoraan mutta asiallisesti omistajalle sen olevan sinulle epäsopiva. Ja jos omistaja ilmoittaa sinulle päätyneensä toiseen vuokraajaehdokkaaseen, älä ota sitä henkilökohtaisesti vaan kiitä mahdollisuudesta ja jatka etsimistä. Jokaiselle hevoselle ja ratsastajalle löytyy kyllä se "oikea"!



Ennen kuin lupaudut vuokraajaksi...

Käy vielä kerran läpi realistiset mahdollisuutesi. Pääsethän kulkemaan tallille ongelmitta sovittuina päivinä? Ensimmäisinä viikkoina 50 km/suunta voi tuntua helpolta, mutta jaksathan käydä vielä kuukaudenkin päästä? Hevosen omistaja suunnittelee menonsa sinun mukaasi ja saattaa olla vaikka toisella puolella Suomea ilmoittaessasi illalla ettet päässytkään tallille kun päätä vähän särki. Tottakai jokaiselle voi sattua jotain odottamatonta ja näissä tilanteissa ei asialle tietenkään mitään mahda.

Varmistaudu myös siitä, että sinulla on taloudelliset mahdollisuudet vuokrahevoseen ja maksa sovittu vuokrasumma aina ajallaan! Toistuvasti maksujen kanssa myöhässä olevaa vuokraajaa ei kukaan halua katsoa pitkään vaan voit olla varma olevasi pian ilman vuokrahevosta.


Luottamus on kaiken A ja O!

Luotettavan vuokraajan löytäminen voi olla aika kiven alla ja hevosen omistajalle on tietysti todella tärkeää, että hän voi luottaa vuokraajaan. Hoida ja ratsasta hevonen omistajan ohjeiden mukaan. Jos olette sopineet rauhallisesta maastoreissusta, ole luottamuksen arvoinen ja ratsasta rauhallisesti vaikka sänkkäri kovasti kutsuisi tekemään laukkakiihdyttelyjä. Vaikka kentälle on jätetty esteitä niin älä edes kuvittele hyppääväsi niitä ilman että olet sopinut asiasta omistajan kanssa. Jos huomaat hevosella irtokengän tai haavan, ilmoita asiasta viipymättä omistajalle. Muista myös pitää hyvää huolta hevosen varusteista. Älä päästä muita hevosen selkään, edes hetkeksi ellet ole kysynyt omistajalta lupaa.

Vuokrasuhteen tulee myös tietysti pelata toiseen suuntaan eli sinun tulee voida luottaa hevosen omistajaan. Ei ole sinulle reilua, että olette sopineet treenaavasi koulua ja saatkin aamulla viestin omistajalta, että tänään on kävelypäivä. On myös tärkeää, että omistaja huolehtii hevosen hyvinvoinnista, onhan hän siitä ensisijaisesti vastuussa. Vaikka tämä ei kovin yleistä ole, löytyy kuitenkin tapauksia joissa hevosenomistaja ei piittaa hevosen epäsopivista varusteista, liian pitkistä kengitysväleistä tai muista tärkeistä asioista.



Vuokrahevonen ja some

Olet kovin ihastunut vuokrahevoseesi ja haluat tietysti jakaa teistä kuvia sosiaalisessa mediassa. Olisi myös niin kiva kirjoitaa blogia! Kysy kuitenkin AINA hevosen omistajalta lupa ennen kuin julkaiset mitään. Ja jos/kun saat luvan julkaisemiseen, ajattele aina millaisen kuvan annat hevosesta. Kun kyseessä ei ole oma eläin ei ehkä kannata julkaista niitä epäedustavimpia kaahotuskuvia tai tarinoita siitä miten taas tipuit selästä pukkisarjan jälkeen. Älä myöskään julkaise mitään sellaista mikä saattaa vaarantaa hevosen, omistajan tai tallin turvallisuuden. Esimerkiksi varustepostaukset hevosen tavaroista voi olla aika kyseenalainen juttu tai esimerkiksi video/kuvat missä näkyy "liikaa" tallia - esimerkiksi avainsäilö, muiden varusteet/satulahuone tai vaikka niinkin yksinkertaiset asiat mitä ei ehkä tule ajateltua kuten auton rekisterikilvet tai hevosen karsinakyltissä näkyvä puhelinnumero.


Unohdinko listasta jotain sinun mielestäsi tärkeää?
Millaisia kokemuksia sinulla on vuokraajista tai vuokraajana olemisesta?


ONNEA VUOKRAHEVOSEN LÖYTÄMISEEN!

6 kommentarer:

  1. Hyvä aihe ja teksti! Näitä neuvoja kun noudattaa niin varmasti antaa itsestään parhaan mahdollisen kuvan.

    Itse olen aina pitänyt vuokraajan ominaisuuksista kaikkein tärkeimpänä luotettavuutta. Että sovittu varmasti pitää ja jos jotain sattuu niin siitä ilmoitetaan. Ajattelin näin jo ennen kuin minusta tuli poninomistaja ja nykyään luotettavus tuntuu entistäkin arvokkaammalta. Olen melko varma, että tässä on ollut avain myös siihen, että minulla on aina ollut joku ratsastettava (vuokrahevonen tai muu diili), vaikka en ole koskaan ollut hyvä ratsastaja.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kiitos! :)

      Luotettavuus on kyllä ehdottomasti kaiken avain! Olen itse todella tarkka sovitusta ja olen perunut tallille menon yhden käden sormilla laskettavissa olevilla kerroilla. Ja todellakin hevosenomistajat arvostavat luotettavaa hyvää liikuttajaa, sen on huomannut kun noita kyselyjä on alkanut tulemaan vähän liiaksi. :D

      Radera
  2. Hyvin kirjoitettu postaus! :)
    Itselläni on kokemusta lähinnä hevosenomistajana olemisesta. Kävipä kerran tilanne jossa vuokraajaehdokas oli huomattavasti taitavampi ratsastaja kuin minä itse. Hän sitten kokeili hevostani ensin, ja ratsastettuaan halusi nähdä minut vielä hevosen selässä.. Olisi tehnyt mieli sanoa "Onko ihan pakko?" :D mutta hyvin se onneksi meni. Kyseinen henkilö vuokrasi pitkään ja ollaan vieläkin yhteyksissä vaikka tuosta on jo yli vuosikymmen!

    Ikävintä on tilanteet jossa vuokraaja on perunut viime tipassa tai jopa vasta seuraavana päivänä ilmoittanut ettei käynytkään! Yksi ikävä tilanne oli myös, kun ponikokoista hevostani tuli kokeilemaan melko kookas naisihminen. Siinä teini-iän juuri ylittäneenä en kehdannut kieltää kokeilemasta, mutta hevonen oli niin kiukkuinen ratsastajalle että mietin koko kokeilun ajan, mitä kehtaan sanoa hänelle.

    Itse olen toiminut myös vuokraajana/liikuttajana vähän aikaa, ja silloin yrittänyt ajatella mahdollisimman hyvin, miten itse hevosenomistajana haluaisin vuokraajan toimivan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kiitos. :)

      Haha, tuohan on ihan loistava tilanne kun vuokraaja on parempi ratsastamaan! :D Ja hyvin toimivasta vuokrasuhteesta saa usein elinikäisen ystävän, itselleni on käynyt näin suurimman osan omistajien kanssa. :)

      Mulla myös tuo ajatustapa, että kohtelen ratsastamiani hevosia niin kuin ne olisi omia. Siis yhtä hyvin ja huolella. :)

      Radera
  3. Hei pakko kysyy. Oon tosi ujo persoona ja pelkään aina pahinta. Miten uskallan sanoa vuokriksen omistajalle etten enään halua vuokrata hänen hevosta koska hänen hevonen on selkäongelmainen eikä omistaja tee asialle mitään.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ymmärrän ongelman, vuokrahevosen omistajalle ei aina ole helppoa sanoa jos jokin ei toimi. Sinuna olisin ihan rehellinen ja sanoisin suoraan ettei tunnu hyvältä ratsastaa hevosella jolla on selkäongelmia. Toki aina voi kiertää asiat ja vain ilmoittaa lopettavansa ilman syytäkin. Tee niin kuin parhaaksi koet, tsemppiä. :) Toisaalta jos sanot suoraan niin ehkä omistaja ymmärtää paremmin tilanteen.

      Radera