11 feb. 2016

Dressage Maaike


Pääsin tiistaina Maaiken kyytiin! Oli jo aikakin, edellisen kerran ratsastin sillä melkein kuukausi sitten juuri ennen meidän matkaa. Silloin ratsastettiin ihanan kirpeässä pakkassäässä ja syvässä lumihangessa. Nyt on pelkästään mutaa silmänkantamattomiin... Me ollaan kyllä ihan pilallehemmoteltuja nyt meidän uudella tallilla, mutaa ei ole missään. No okei, ehkä vähän märimmillä kulkureiteillä mutta hiekkatarhan ansiosta en ole vielä kertaakaan joutunut pesemään Topangan jalkoja. Kun menin hakemaan Maaiken tarhasta meinasi päästä itku, mutasohjoa oli melkein nilkkoihin asti ja Maaike oli yltäpäältä mudassa, partakarvojaan myöten.

På tisdag fick jag rida Maaike! Det var verkligen dags, sist red jag henne nästan en månad sen precis före vi åkte till Teneriffa. Då var det härligt med snö och minusgrader. Nu finns det bara lera så långt ögat kan nå... Vi har det så bra på vårt nya stall där det inte finns lera någonstans. Okej, kanske lite på dom blötaste ställen men tack vare grushagen har jag inte behövt spola Topangas ben en enda gång. Men när jag hämtade Maaike ville jag bara gråta, det var lera upp till vristerna och Maaike var helt täckt med lera, ända upp till hennes skägg.Ei muuta kuin vesikarsinaa kohti ja letku päälle. Sain hinkata turpaa tovin verran niin sienellä, pyyhkeellä kuin kosteuspyyhkeillä mutta en saanut kaikkea mutaa pois... No hevonen oli suht puhdas ja se sai nyt kelvata.

Det var bara att styra mot spolspiltan och spola av Maaike. Jag fick gnugga hennes mule ett bra tag, både med en svamp, handduk och våtservetter men jag fick inte bort allt... Det fick duga. :D

Kyynärkulma on kunnossa... ;)

Maaiken selkään on aina yhtä outo kiivetä vähänkään pidemmän tauon jälkeen. Se on sen verran erilainen ratsastaa Topangaan verrattuna ja ihan eri mallinen. Leveämpi selkä, lyhyempi ja kompaktimpi kaula ja isommat liikkeet.

Det känns alltid lika konstigt att rida Maaike när jag inte har ridit henne på ett tag. Hon är ganska annorlunda jämfört med Topanga och hon är byggd helt annorlunda. Hennes rygg är bredare, halsen kortare och mer kompakt och så har hon större rörelser.


Mulla ei ollut kauheasti ideoita mitä tehdä, olin vaan saanut ohjeeksi ratsastaa kunnon koulutreenin ja kokeilla miten vasen laukka on kehittynyt. Maneesissa oli 2-4 muuta ratsukkoa meidän kanssa samaan aikaan ja olin ihan pulassa tuossa pienessä maneesissa, tuntui siltä kuin koko ajan piti kääntää ja kääntää. On se kyllä iso ero ratsastaa 40 m ja 60 m pitkässä maneesissa!

Jag hade inga stora planer vad jag skulle göra. Ägaren hade sagt att jag kan rida ett ordentligt dressyrpass och testa lite hur Maaikes vänstra galopp har utvecklats. Men det var 2-4 ekipage samtidigt i ridhuset och jag tyckte det kändes jätte trångt och jag fick vända hela tiden. Det är en jätte stor skillnad att rida om ridhuset är 40 m eller 60 m långt!


Aloitin kuitenkin vanhalla tutulla kaavalla mitä käytän aina Maaiken kanssa. Ensin käyntiä pitkin ohjin, sitten käynnissä vähän taivutteluja ja pysähdyksiä ja sitten laukkaa kevyessä istunnassa muutama kierros maneesin ympäri.

Jag började som jag brukar med Maaike. Först skrittade jag runt på lång tygel, sen red jag lite lösgörande i skritt och gjorde halter, och sen galopperade jag några varv runt ridhuset i lätt sits.

Tästä kuvasta tuli aivan ihana, Maaike näyttää mielettömän hyvältä!


Siitä tuli sitten sellainen perus läpiratsastuskerta. Kaikki askellajit läpi, siirtymisiä, voltteja. En ollut ihan kotonani mutta sen siitä saa kun on ollut tauko.

Det blev ett vanligt ridpass där jag red igenom Maaike. Alla gångarter, övergångar, volter. Jag kände mig inte helt hemma på hennes rygg men så blir det när man har haft en paus.Eristetty maneesi: pelkkää lovee! Pärjää pelkällä pitkähihaisella ja ilman pitkiksiä. SYDÄN!

Totta tosiaan, Maaiken vasen laukka oli parantunut hurjan paljon! Se nosti laukan paljon paremmin ja laukka pyöri aivan uudenlaisella voimalla. Vasen laukka on ollut Maaikelle ongelma niin kauan kuin olen sitä ratsastanut, se on välillä ottanut harppauksia eteenpäin mutta kuitenkin jäänyt heikoksi. Esimerkiksi vastalaukka vasempaan on Maaiken mielestä jotain aivan kamalaa ja se lähes hätääntyy kaarteessa. Oikeaan se taas sujuu ongelmitta. Mutta nyt huomasin kyllä muutoksen, Maaike vaikutti paljon tasaisemmalta ja voimakkaammalta! :) On aina kiva tauon jälkeen huomata edistysaskeleita ja miten hyvää työtä sen omistaja tekee sen kanssa.

Som sagt så hade Maaikes vänstra galopp blivit jätte mycket bättre! Hon gjorde fattningen mycket bättre och galoppen rullade på men en helt ny power. Vänstra galoppen har varit ett problem för Maaike så länge jag har ridit henne. Ibland har hon gått framåt men den har ändå hela tiden varit svagare än högra galoppen. Maaike tycker till exempel att det är jätte hemskt att galoppera i förvänd galopp i vänster. Men nu var det en bra förändring, Maaike var mycket mer stabil och kraftigare! :) Det är alltid kul att känna framsteg efter en paus och se hur bra jobb hennes ägare har gjort med henne.Äiti, äiti kato! Mä istun hyvin! :D Kerrankin! Sekunnin!

Mamma, mamma titta! Jag sitter bra! :D För en gångs skull! En sekund!


....and it's gone. 20 sekuntia myöhemmin könötän maailman kamalimmassa takakenossa kun yritän pysyä Maaiken ravissa mukana. Way to go girl. Opettele istumaan. 

...and it's gone. 20 sekunder senare tror jag att jag sitter i en solstol när jag försöker hänga med i Maaikes trav. Way to go girl. Lär dig att sitta på en häst.

Kyllä se takajalka astuu ainakin lähelle etukaviota!

Laukkaosion jälkeen harjoiteltiin vähän sitä keskiravin ratsastamista mitä olenkin Maaiken kanssa tahkonnut viimeisimmät kuukaudet. Pakko osata keikkua kyydissä kouluradalla sitten, ei sellainen meno oikein sovi että jalustimet lentävät tuomarin päähän ja itse muistuttaa sitä Torstenin sijaisratsastajaa (kiitos Jilla taas nauruista kun katsoin taas uudestaan tuon videon :D). Ihan kelvollisesti me jo painellaan menemään keskiravia, lisättyä tai askeleen pidennystä. Tai sipsuttelua. Onhan toi nyt vielä vähän säälittävää mutta kyllä, kyllä me vielä näytetään. ;)

Efter galoppen tränade vi lite på ökad trav vilket vi har nu gjort med Maaike dom senaste månaderna. Jag måste ju kunna sitta i den sen på en dressyrbana om vi någonsin kommer så långt. Inte kan jag flänga runt så att stigbyglarna flyger av och träffar domaren och själv ser jag ut som Torstens tillridare (tack Jilla för en härlig skrattupplevelse :D). Det går väl helt sådär bra redan, åtminstone ibland. Men jag vet inte om det godkänns som ökad trav, men någon slags stegförlängning då. Eller smygning. Visst är det lite tragikomiskt men men, vi ska visa alla! ;)


Lopuksi käytiin käppäilemässä loppukäynnit tallin ympäristössä. Ja otettiin tällaisia poseerauskuvia. Taivas oli ihanan kaunis mutta muu tausta ei sitten niin ihana. Kelvatkoon!

Vi avslutade med att ta en promenad i området. Och sen tog vi lite bilder också. Himlen var otroligt vacker men den övriga bakgrunden inte så mycket. Men det får duga!
Muille varusteratsastajille ja -fanaatikoille vielä kooste päivän asusta: / Dagens outfit:
Kypärä/Hjälm - Lamicell Transformer
Liivi/Väst - HV Polo
Paita/Tröja - Kingsland
Hanskat/Handskar - Roeckl light grip
Housut/Byxor - Euro-Star Ruby
Saappaat/Stövlar - Mountain Horse Supreme


9 kommentarer:

 1. oletko raskaana? :0

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olisinkin. ;) Ei, läskiä se vain on.

   Radera
  2. haha läskiä :D ei todellakaan ole..

   Radera
  3. Ei apua, siis onko täällä sisäpiiritietoa?!?! Koska vartalosta tuota ei ainakaan voinut päätellä... :'D Olen kateellinen.

   Sun ratsastus on hei kaukana mun sijaisratsastajasta, sinne on vielä pitkä matka ;) Mutta hieno Maaike ja ah, eristettyä maneesia kaipaan trallallallaa... Tosin samaa mieltä, onni on hakea hevonen kuivasta tarhasta eikä mutaliejusta johon ei omalla varpaallakaan haluaisi astua.

   Radera
  4. Ei ole helppoa olla parhaassa lisääntymisiässä oleva nuori nainen, heti kun unohtaa vetää vatsaa sisään tulee raskausuteluita. ;)

   Näytin sun sijaisratsastusvideon mun työkaverille ja nauroimme molemmat niin paljon että toimisto kaikui. Onneksi ei ollut muita paikalla. :D

   Radera
 2. Voi kuinka hieno hevonen!

  SvaraRadera
 3. Voi että miten upea Maaike on! Varsinkin tuossa kuvassa missä kehut eristettyä maneesia, wau!

  Hahaa ja mikä raskausmaha, sain kyllä päivän naurut :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joo Maaike on kyllä yks upeimmista hevosista millä olen ratsastanut! Millainen työmyyrä ja miellyttävä hevonen se onkaan <3

   Haha joo tää sama raskausmaha on mua piinannut jo monta vuotta. ;)

   Radera

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.