22 apr. 2017

Suomen ja Ruotsin eroavaisuudet, osa 4

Pitkästä aikaa on taas aika julkaista "Suomen ja Ruotsin eroavaisuudet"-postaus! :) Olen asunut Ruotsissa jo reilu kolme vuotta joten enää näitä ei tule niin paljoa mieleen, mutta heti kun jotain keksin kirjoitan sen ylös puhelimeni muistiin. Ja nyt näitä on kertynyt sen verran, että riittää ihan postaukseksi asti. :)

Edelliset osat löydät täältä:

Postauksen kuvituksena pääsiäisenä kuvatut kuvat Blackie-ponista

SUNNUNTAIKÄVELIJÄT

En tiedä olenko asunut Suomessa väärissä paikoissa, mutta en ole oikeasti törmännyt tällaiseen ilmiöön. Eli viikonloppuisin sekä pyhinä (varsinkin jos on kaunis ilma) koko perhe (tai suku/naapurusto/valitse tähän sopiva ryhmä) lähtee yhdessä kävelylle. Erilaisia seurueita onkin sitten koko kaupunki/kylä täynnä. :)

TISKIKAAPPI

Voi miten ikävöinkään tätä keksintöä täällä Ruotsissa asuessa! Mieheni ei voi ymmärtää tiskikaapin hienoutta, kun taas mä en voi sietää niitä ihmeellisiä kuivatustelineitä joita (lähes) jokaisessa ruotsalaiskodissa näkyy. Onneksi meillä on nykyisessä kämpässä tiskikone, asuimme puoli vuotta asunnossa jossa ei ollut ja tuntui siltä että aina oli tiskivuori keittiössä - joko puhdas tai likainen. 

AVAIMET JA ULKO-OVET

Ikävöin myös suomalaisia ovia ja lukkoja. Painat napin ylös ja ovi menee lukkoon itsestään. Ruotsissa en ole ikinä nähnyt sellaista ovea. Ensin luulin sen olevan vanhempien ovien ominaisuus, mutta muutettuamme nykyiseen kämppäämme jouduin pettymään karvaasti kun juuri vaihdetussa uudessa turvaovessakaan ei sellaista ole. Kaikista pahinta on, että meidän nykyisen ulko-oven kahvasta täytyy pitää kiinni samalla kun lukitsee oven. Välioviakaan en ole nähnyt yhdessäkään ruotsalaisessa kerrostaloasunnossa.


KIROILU

Nykyään tähän on jo melkein tottunut, mutta edelleen tuntuu vähän oudolta ja hassulta kun joku saattaa ihan tavallisessa projektipalaverissakin puhua rumia tavallisen puheen seassa. Jos Suomessa joku sanoisi virallisessa tilaisuudessa kirosanan niin se aiheuttaisi varmasti ihmetystä.

KORISTELLUT IKKUNAT

Huomattavasti isompi osa kotien ikkunoista ovat mielestäni täällä Ruotsissa koristellumpia kuin Suomessa. Eli asukkaat siis itse panostavat muuhunkin kuin sälekaihtimiin. :) Olin positiivisesti järkyttynyt vieraillessani ensimmäistä kertaa mieheni kämpässä ja siellä oli ikkunoilla kasvit ja ikkunalamput. :D

PIENET LOTTOVOITOT (JA MUUT RAHAPELIT)

Suomessa lottovoitot kipuavat moniin miljooniin euroihin, mutta täällä Ruotsissa (näkemäni) voitot ova tyyliin muutaman miljoonan kruunun suuruisia. Lottomainoksia ei kuitenkaan mielestäni näy täällä samalla tavalla kuin Suomessa, joten voi olla että olen väärässä. Toinen huomioni kiinnitänyt asia on se, ettei täällä ole pahemmin missään niitä perus hedelmäpelejä mitä Suomessa on kaikilla huoltoasemilla ja ruokakaupoissa. Sen takia Ruotsinlaivan kasino onkin täynnä ruotsalaisia... ;)


JULKISET HENKILÖTIEDOT

Ruotsissa on todella vaikea saada salaiset numero- ja osoitetiedot ja voit googlettaa monen julkkiksenkin osoitteen ja numeron ihan helposti. Sen lisäksi myös ikä, luottotiedot, omistamasi ajoneuvot, rikosrekisteri ja kaikki muutkin tiedot ovat todella helposti saatavilla. Mielestäni tämä on aika pelottavaa. Onneksi (työ)numeroni ei näy yleisissä hakutuloksissa!

ALKOHOLI

Systembolaget (ruotsalainen Alko) on auki arkisin klo 10-19 ja lauantaisin klo 10-15, ja niissä käy varsinkin lauantai-iltapäivisin aikamoinen kuhina. :) Systemissä on ikäraja 20 vuotta, ruokakaupoissa 18 mutta sieltä saa vain ykkösolutta. Alkoholipulloista ei saa panttia ollenkaan. Alkoholi on täällä huomattavasti edullisempaa kuin Suomessa: lempijuomani Breezer maksaa täällä 20 kr, Suomessa vissiin melkein 4 €?

JUOKSUTAPAHTUMAT

Ruotsalaiset ovat ihan hulluna erilaisiin juoksutapahtumiin! Tuntuu siltä, että keväästä syksyyn (tai miksei ympäri vuoden) on monta kertaa kuukaudessa jonkinlainen juoksutapahtuma. Mitä erikoisempi, sen parempi! Osallistuin itse maaliskuussa elämäni ensimmäiseen juoksutapahtumaan, joka juostiin uuden junaradan (Citybanan) tunnelissa. Täytyy myöntää, että hauskaa oli ja voisin hyvin osallistua uudestaan! Mutta en mihinkään tylsään "perus" juoksuun tai pidempään kuin 10 km.


PÄÄNTAUTI

Tulipa tämäkin tähän listaan nyt mieleen kun täällä Tukholman seudulla oli pääntautia vähän joka puolella nyt talven aikana. Suomessa tuntuu, että tapauksia hyssytellään aika paljon (ainakin ht.netin mukaan). Ruotsissa ollaan tämän taudin kanssa todella avoimia ja tallit ilmoittavat heti pienimmästäkin epäilystä. Taudin hoidossa ja ehkäisyssä ollaan myös aika tarkkoja ja hyviä, ja epidemiat ovat yleensä aika lyhyitä. Toki taudin itämisaika ja karanteeniaika saattavat kasvattaa tallin karanteenia useampiin kuukausiin jos vaikka viimeisenä karanteenipäivänä yhdellä hevosella on vähän lämpöä, niin tulee automaattisesti 3 viikkoa lisää karanteenia vaikka hevosella ei muita oireita tulisikaan ja se on seuraavana päivänä terve.

ENGLANNIN KIELI

On ihan täysin normaalia puhua swenglishiä, ja oikeastaan kaikki ymmärtävät sitä. Jotkut englanninkieliset sanat ovat jopa vakiintuneet ruotsin kieleen, eikä kukaan enää melkein edes muista mitkä ovat esimerkiksi sanojen tight, laptop, smartphone, make up, drop in, trainee, snooze ruotsalaiset käännökset.

6 kommentarer:

 1. Allekirjoitan myös tiskikaapin ikävän ja sunnuntaikävelijät (ainakin maaseudulla) täällä Itävallassa :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha hauska että kävelijöitä riittää myös muualla! Ehkä suomalaiset ovat outoja eivätkä harrasta sitä? ;)

   Radera
 2. Kivoja nämä listat. Kyllä täällä "maalla" ainakin on sunnuntaikävelijöitä! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiva kuulla, että tykkäät. :) Heh, ehkä mä vaan oon missannut noi kävelijät niillä paikkakunnilla missä olen aiemmin asunut.

   Radera
 3. Eikös Ruotsin risteilyillä ne pelikoneet mene kiinni kun päästään Tukholman nurkille. Ainakin ennen muinoin oli näin...

  SvaraRadera
  Svar
  1. En osaa sanoa kun en ole ikinä itse pelikoneilla laivalla pelannut. :)

   Radera

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.