18 apr. 2017

Ensimmäinen laukka - Första galoppen


Rasti ruutuun - nyt on laukattu! Kaksikin kertaa. :) Ensimmäisen kerran lauantaina, ja toisen kerran eilen maanantaina. Joten voitte kuvitella miten innoissani olen!

...se olkoon alkuteksti tälle postaukselle, ja nyt voin jaaritella kaikesta muusta kun tärkein uutinen on ilmoitettu. ;) Edellinen viikko oli hyvin hevospainotteinen ja niin on myös tämä tuleva, kivaa! Viikko sitten maanantaina ratsastin ulkokentällä ja Rink oli aivan ihanan energinen ja liikkui kivasti eteen. Siitä ratsastuksesta löytyy video postauksen lopusta. Perjantaina kävin Maaiken tallilla kuvaamassa neljä hevosta ja yhden vauvan. Eli olin ihan oman mukavuusalueeni ulkopuolella mutta kuvista tuli kyllä mielettömän suloisia. En niitä nyt tänne blogiini laita, mutta pari esimerkkikuvaa löytyy Facebookista jos kiinnostaa katsoa. :) Ja sitten loppuna pääsiäisenä olen ratsastanut Rinkillä kaksi kertaa ja sunnuntaina oli jälleen vuorossa irtohypytystä, josta on tietysti luvassa ihan mahtavaa kuvamateriaalia. ;)

Kors i taket - nu har vi galopperat! Två gånger till och med. :) Första gången på lördag och andra gången nu i går måndag. Så nu kan säkert gissa hur glad jag är!

...må det vara en bra början för det här inlägget, och nu kan jag babbla på allt annat när den viktigaste nyheten är publicerad. ;) Förra veckan var fullspäckad med hästeriet och så blir också den här veckan, kul! För en vecka sen på måndag red jag Rink på utebanan och han var så där härligt full av energi och rörde sig i bra tempo. På fredag hälsade jag på Maaikes stall och fotade fyra hästar och en bebis. Det var alltså helt utanför min komfortzon, men bilderna blev fina. Jag ska inte lägga ut dom på bloggen, men det finns några exempelbilder på min Facebook om ni vill se. Och sen nu i påskhelgen så har jag ridit Rink två gånger och på söndag var det dags för löshoppning, ni ska få se bilder här på bloggen lite senare. ;)



Nämä kuvat on siis otettu siltä laukkakerralta eli lauantaina, itse laukasta ei ole kuvia mutta video löytyy postauksen lopusta.

Tekisi mieli vähän valittaa ja paheksua tätä typerää kevätsäätä - miksi muutama viikko sitten oli melkein +20 lämmintä ja nyt on ollut viikon ajan nollan tuntumassa ja lunta satanut enemmän kuin koko talvena? En valita sen enempää. Paitsi kerron, etten jaksaisi enää ollenkaan pitää pitkiksiä! Kaapissa odottaa ihanat kesäratsastushousut x3, mutta en voi käyttää niitä pitkisten kanssa. :( Kohta, kohta...

Dessa bilder är alltså från den gången vi galopperade för första gången, alltså lördag. Inga bilder tyvärr på galoppen, men det finns ett klipp i slutet av inlägget.

Jag vill uttrycka mina negativa känslor mot det hemska vårvädret - hur kommer det sig att några veckor sen var det nästan +20 grader varmt och nu har det varit nära noll i en hel vecka och snöat mer än typ på hela vintern? Okej, slut med klagandet. Eller jo, måste bara säga att jag orkar inte ha långkalsonger mer. :D Jag har tre par fina härliga sommarbyxor i byrån som väntar på att bli använda, men jag kan inte ha dom med långkalsonger. :( Snart, snart...



Voisinpa siitäkin muuten mainita, että nousin Rinkin kyytiin lauantaina ensimmäistä kertaa ilman kiinnipitäjää! Omistaja seisoi vieressä, mikä oli jopa huono juttu sillä Rink luuli saavansa tavalliseen tapaan porkkanoita. Porkkanan voimalla jne, ehkä huono tapa pelkästään opettaa hevonen persoksi herkuille... :D Mallailin selkäännousupallia pari kertaa oikeaan kohtaan, nousin kyytiin ja Rink pysyi kiitettävästi paikallaan, pari askelta se otti kohti omistajaa mutta kokonaisuutena hyvä. Eilen sitten vahingosta viisastuneena omistaja seisoi ihan kokonaan sivussa ja asettelin Rinkin hienosti nenä kohti maneesin kulmaa, nousin selkään ja Rink seisoi paikallaan kuin vanha konkari - yhtä askelta eteen lukuun ottamatta. Hehkutus hehkutus, mutta se kyllä yllättää ja oppii niin nopeasti. Ehkä asia onkin niin, että me ihmiset teemme asioista vaikeampia ja ihmeellisempiä kuin ne ovatkaan?

Jag ska också berätta att i lördags hoppade jag upp på ryggen för första gången utan att någon höll i Rink! Ägaren stod bredvid Rink vilket var kanske inte så jätte bra då Rink trodde att han som vanligt skulle få morötter. Jag fick flytta pallen några gånger, sen hoppade jag upp och Rink stod hyfsat ok stilla, rörde sig några steg mot ägaren men i helheten gick det fint. Så igår var vi lite smartare och ägaren stod längre bort och jag ställde Rinks nos mot väggen, hoppade upp och Rink stod fint stilla - tog ett steg framåt, men det gick jätte bra. Pepp pepp, men han är så fin som överraskar hela tiden och lär så fort. Kanske är det så att vi människor gör saker svårare och konstigare än dom egentligen är?



Huomaan muuten miten tää postaus rönsyilee joka suuntaan. Tässä välissä tekisi mieli kertoa eilisestä ratsastuksesta, mutta palaan vielä lauantaihin ja siihen ensimmäiseen laukkaan, ja voin sitten postauksen lopussa kertoa vähän maanantainkin ratsastuksesta. :)

Rinkhän on todella pätevä tyyppi käsitellä maasta ja se tottelee upeasti ääniapuja - TRAAA-VA, GAAA-LOPP ja HOOUU ovat sen tärkeimpiä käskyjä. Muunlaisia laukkapohkeita tai -apuja se ei vielä osaa täydellisesti, mutta koska se on niin nopea oppimaan ja oppimishaluinen niin uskon sen oppivan täsmälliset laukka-avut myös nopeasti.

Nostin itse laukan nyt kevyestä ravista sillä emme ole ratsastaneet Rinkillä harjoitusravia vielä ollenkaan (paitsi käyntisiirtymisissä). En tiedä onko tässä oikeaa tai väärää tapaa, huomenna meillä on valmennus niin pääsen sitten kyselemään valmentajalta neuvoja. :)

Rink nosti laukan aika hyvin, toisella "gaaalopp"-huudolla ja laukkasimme vajaan kierroksen maneesin ympäri. Varmistelin ehkä vähän turhan paljon ja istuin alas (kuitenkin vähän kevyemmässä istunnassa), mutta Rink tuntui tosi hyvältä eikä ollut edes pienintä fiilistä mistään sinkoamisista tai rodeoista. :)  Rink tuntui paremmalta mitä olin ennakkoon kuvitellut ja säilytti hyvin laukan ja tasapainon myös lyhyen sivun läpi. Voi että olin ylpeä, meistä molemmista! Voin rehellisesti sanoa, että mua vähän jännitti laukata Rinkillä näin ensimmäistä kertaa ilmalennon jälkeen. Näytänkin mielestäni vähän jäykältä tuolla videolla, mutta eiköhän tämä tästä. Ja voi vitsi tuota Rinkin laukkaa, se on aivan mieletön!! Niin täynnä voimaa ja poweria, mutta samalla kuitenkin todella pehmeä ja miellyttävä.

Oj vad inlägget brer ut sig. Nu skulle jag egentligen vilja skriva om gårdagens ridpass, men först ska ni få höra om lördagen och första galoppen, så kan jag sen i slutet av inlägget berätta om igår. :)

Rink är väldigt duktig på träning från marken och lyssnar fint på rösten - TRAAA-VA, GAAA-LOPP och HOOUU är det han kan klockrent. De vanliga galopphjälpen kan han inte än så jätte bra än, men han är så lätt- och snabblärd och villig att lära sig, så jag tror inte det kommer vara något problem för han att lära det.

Jag gjorde galoppfattningen från lätt trav, vi har inte ridit Rink alls i arbetstrav än (förutom övergång till skritt). Vet inte vad som är rätt här, imorgon ska vi rida för tränare så då ska jag fråga henne om råd. :)

Rink fattade galoppen väldigt fint, på andra "gaaalopp"-ropet, och vi galopperade runt ridhuset. Jag var kanske lite väl försiktig och satt ner lätt i sadeln, men Rink kändes fin och jag fick inte ens den minsta känslan av att han på något sätt skulle velat sticka iväg eller bocka. :) Rink kändes bättre än vad jag hade vågat hoppas på, och galopperade fint även genom kortsidan. Oj så stolt jag var över oss båda! Jag kan helt ärligt säga att jag var lite nervös inför den första galoppen. Tycker det syns på filmen, men jag tror det kommer bli bättre snart. Men oj vilken underbar galopp Rink har, den är helt fantastisk! Den har en enastående power och ger grym känsla, men samtidigt är den väldigt mjuk och härlig.




Eilisestä ratsastuksesta jäi myös tosi hyvä fiilis. Rink oli kyllä aika jäykkä aluksi, sillä oli luultavasti treenikipua sunnuntain irtohypytyksestä (jossa se muuten hyppäsi oman ennätyksensä, 80 cm ♥). Annoin sen ravata kevyellä tuntumalla maneesia ympäri ja vähitellen se tuntui kevyemmältä ja paremmalta. Kokeilin nostaa pari kertaa ravin suoraan pysähdyksestä ja se sujui hyvin! :) Rink tuntui tykkäävän tehtävästä ja siirtyi raviin todella pieni avuin.

Ratsastin yhteensä ehkä 20-30 minuuttia alku- ja välikäynteineen. Laukkapätkiä tuli tällä kerralla jopa kaksi. Tällä kerralla avustin nostoa ulkopohkeella samalla kun sanoin gaaalloppp. Ensimmäinen nosto oli todella hyvä ja laukkasimme koko maneesin ympäri. Rink oli tosi iloinen ja laukka tuntui hyvältä! Annoin sen levätä hetken, sitten ravattiin vähän ja nostin laukan vielä toisen kerran. Toisella kerralla laukka ei noussut heti, ja rauhoitin tilanteen siirtämällä käyntiin, uudella ravilla ja uusi nostoyritys. Tällä kerralla laukkasimme vain pitkän sivun. :) Tänään Rink saa levätä kokonaan ja huomenna onkin sitten valmennus, voi miten olen odottanut!

Gårdagens ridpass gav också en bra känsla. Rink var stel i början, tror han hade träningsvärk från söndagens löshoppning (där han faktiskt hoppade sitt eget rekord, 80 cm ♥). Jag lät han trava lätt runt ridhuset och när han blev varmare i kroppen kändes han mjukare och bättre. Vi gjorde några övergångar direkt till trav från halt, och det gick bra! :) Det kändes som han gillade uppgiften och var väldigt lyhörd för små hjälpen.

Jag red ca 20-30 min inklusive framskrittning och pauser. Vi galopperade två gånger! Den här gången använde jag även ytterskänkeln i fattningen samtidigt som jag sa gaaalloppp. Första fattningen var klockren och vi galopperade runt hela ridhuset. Rink var så glad och galoppen kändes super fin! Jag lät han vila en stund, red lite i trav och sen gjorde jag en till fattning. Det gick inte så bra, fick lugna ner traven och försöka igen. Den galoppsträckan blev lite kortare och jag gjorde övergång till trav redan efter långsidan. :) Idag ska Rink vila och imorgon är det dags för träning, som jag har väntat!


Päivän outfit/Dagens outfit:
Kypärä/Hjälm - Back on Track EQ3
Paita/Tröja - Kingsland
Turvaliivi/Säkerhetsväst - Horse Comfort
Hanskat/Handskar - Roeckl light grip
Housut/Byxor - Equiline Boston
Saappaat/Stövlar - Mountain Horse Supreme high rider


Tässä nämä kaksi videota: ensimmäinen on viime viikon maanantailta, toinen lauantailta ja siinä on se ensimmäinen laukkapätkä.

Här är de två klippen: den första är från måndag förra veckan och andra nu på lördag (första galoppen).


4 kommentarer:

  1. Wau, hienoja kuvia! :) Omaan silmään näyttää ajoittain, että Rink jää tosi hitaaksi pohkeelle ja jää ns. paikoilleen liitelemään - kun saisit polkaistua sen kerralla kunnolla eteenpäin niin sen liike tulisi enemmän selän läpi, eikä se käpertyisi noin lyhyelle kaulalle. Kiva seurata teidän kehittymistä!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kiitos :)

      Tämä onkin se haaste minkä kanssa saa koko ajan olla tarkkana, että Rink jännittyessään "käpertyy kasaan" ja jää hitaaksi pohkeelle. Kun se rentoutuu niin tahtikin paranee. Toisaalta sen ei myöskään valmentajan sanoin vielä tarvitse "kaahata" liian kovassa tahdissa eteenpäin, kun ei niitä lihaksia ole vielä tarpeeksi kantaakseen itsensä joka tilanteessa. Paljon on siis vielä tehtävää, mutta on ilo huomata miten hyvin se ottaa uudet asiat vastaan ja kehittyy. :) Huomenna saadaan taas valmentajalta apua ja neuvoja jatkoon! :)

      Radera
  2. Wow, vilken fin och ståtlig häst!

    SvaraRadera