13 nov. 2017

Kantakirjaus Saksassa: Rinkin loppukokeen pisteet


FPZV:n käyttökokeiden pisteet julkaistiin muutama viikko sitten, ja nyt ehdin ne vihdoin kertoa teillekin täällä blogin puolella!

Rinkin loppupistemäärä oli 7,87. Kuudesta orista se oli neljänneksi "paras", vaikkakaan sillä ei sinänsä väliä ole kun kaikki oriit saivat tarpeeksi hyvät pisteet ja näin ollen hyväksyttiin jalostukseen. En ole ihan varma miten nuo pisteet on loppujen lopuksi laskettu, sillä kuten tässä pari kertaa aiemmin julkaisemassani tekstinpätkässä lukee, eri osa-alueiden ja tuomarien pisteet vaikuttavat eri tavalla.

"Oreja treenataan kilpailunjohtajan valvonnassa viidenkymmenen päivän ajan niille osoitettujen ratsastajien ja kuskien toimesta. Kilpailunjohtaja arvostelee tänä aikana orit mm. seuraavien arvostelukohtien perusteella: tyyppi, luonne, oppimiskyky, kehityskyky, perusaskellajit ratsastajan alla (käynti, ravi ja laukka) ja vaunun edessä (käynti ja ravi), ratsastettavuus ja ajettavuus. Kilpailunjohtajan antama arvosana on 45% orin lopullisesta arvosanasta.

Vähintään puolessa välissä testejä paikalle saapuvat testiratsastajat ja testikuskit, jotka ratsastavat ja ajavat kaikilla oreilla. He jakavat pisteitä ratsastettavuuden ja ajettavuuden mukaan, ja tämä pistemäärä vaikuttaa 20% loppuarvosanaan. Käyttökokeiden kaksi viimeistä päivää ovat loppukoepäiviä, ja niitä valvovat ja arvostelevat ulkopuoliset koulu- ja valjakkoajotuomarit. Tuomarit arvostelevat oriit ratsastajien alla sekä vaunujen edessä ja pisteyttävät perusaskellajit ja ratsastettavuuden/ajettavuuden. Oriit hyppäävät myös noin kahdeksasta, max 80 cm korkeasta esteestä koostuvan maastoesteradan ja saavat myös tästä osuudesta pisteet. Tuomarien pisteet ovat 35% oriin lopullisesta pistemäärästä.

Jotta käyttökoe hyväksytään tulee oriin lopulliset pisteet olla vähintään 7,0 ja mikään arvostelukohta ei saa olla alle 5,0. FPZV:n kantakirjaan ja jalostukseen hyväksyttävän orin tulee olla esitetty orinäyttelyissä (Körung) ja saanut siellä vähintään 7,5 pistettä (mikään arvostelukohta ei saa olla alle 6,0). Oriin röntgenkuvien tulee myös olla puhtaat."


Tulokset ovat Saksaksi (luonnollisesti), ja olen kääntänyt ne vapaasti ja/tai Googlen avulla. Termit saattavat olla siis väärin tai outoja, mutta yritin parhaani. :) Jos joku osaa saksaa minua paremmin, niin saa sanoa jos (kun) olen kääntänyt jonkun sanan väärin. Erityisesti nuo eri osa-alueiden otsikot aiheuttivat harmaita hiuksia ja ovat varmasti väärin. :D

Suluissa olevat pisteet ovat keskiarvo ja paksunnettu numero Rinkin arvosana.

Einzelnoten der Vorprüfung – Alustavat testit (kilpailunjohtajan antamat pisteet)

Reiten, charakter - Ratsastus, luonne: (8,67) 9,00
Reiten, temperament - Ratsastus,  temperamentti: (8,25) 8,50
Reiten, lern- und Leistungsbereitschaft - Ratsastus, oppimiskyky ja työskentelyhalukkuus: (8,17) 8,50
Reiten, leistungsfähigkeit - Ratsastus, kapasiteetti: (8,33) 9,00
Reiten, schritt - Ratsastus, käynti: (7,67) 7,50
Reiten, trab - Ratsastus, ravi: (7,50) 7,00
Reiten, galopp - Ratsastus, laukka: (8,00) 7,50
Rittigkeit - Ratsastettavuus: (8,00) 8,00
Reiten, geländeeignung - Maastoratsastus: (8,08) 8,50
Fahren, charakter - Ajaminen, luonne: (8,08) 9,00
Fahren, temperament - Ajaminen, temperamentti: (7,83) 8,00
Fahren, lern- und Leistungsbereitschaft - Ajaminen, oppimiskyky ja työskentelyhalukkuus: (7,42) 7,00
Fahren, leistungsfähigkeit - Ajaminen, kapasiteetti: (7,83) 8,00
Fahren, schritt - Ajaminen, käynti: (7,17) 7,00
Fahren, trab - Ajaminen, ravi: (7,33) 7,50
Fahreignung - Ajettavuus: (7,50) 7,50Einzelnoten der Abschlussprüfung - Loppukokeen eri osa-alueiden pisteet (tuomarien pisteet)

Reiten, schritt - Ratsastus, käynti: (7,75) 7,00
Reiten, trab - Ratsastus, ravi: (8,00) 7,00
Reiten, galopp - Ratsastus, laukka: (8,00) 7,00
Rittigkeit - Ratsastettavuus: (7,50) 7,00
Rittigkeit, fremdreiter - Ratsastettavuus, testiratsastaja: (8,33) 8,00
Reiten, geländeeignung - Ratsastus, maastokoe: (8,50) 8,00
Fahren, schritt - Ajaminen, käynti: (7,67) 7,50
Fahren, trab - Ajaminen, ravi: (7,67) 7,00
Fahreignung - Ajettavuus: (7,75) 8,00
Fahreignung, fremdfahrer - Ajettavuus, testikuski: (8,83) 9,00Endnoten der Merkmalsblöcke - Eri ominaisuuksien loppuarvosanat

Interieur - Mä en oikeasti tiedä mitä tällä tarkoitetaan. Kokonaisvaltaisesti luonne?: (8,10) 8,38
Schritt - Käynti: (7,56) 7,25
Trab - Ravi: (7,63) 7,13
Galopp - Laukka: (8,00) 7,25
Rittigkeit - Ratsastettavuus: (8,04) 7,78
Geländeeignung - Maastokoe: (8,25) 8,25
Fahreignung - Ajettavuus: (8,13) 8,30


Mitäpä tähän sanoisi. <3 Ajatella, että Rink lähti 4-vuotiaana maailmalle tärkeisiin kokeisiin, suoritti 50 päivää kestävät rankat testit kunnialla läpi ja on nyt jalostukseen hyväksytty ori. Ja kenties, kahden vuoden päästä maailmaan saattaa syntyä ensimmäiset Rink-vauvat... <3

4 kommentarer:

 1. Ihmettelin miten voi saada ratsastettavuuden kapasiteetistä 9 kun askellajit ja "muut alakohdat" jäävät alle - any idea? Mielenkiintoisia katsoa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Niin no tuo on kilpailunjohtajan antama arvosana ja hän on arvostellut hevosten koko treeniajan, kai hän sitten näki hyvän kapasiteetin Rinkissä. :) Rinkillä on vielä tasapaino kuitenkin aika heikko varsinkin oikeaan kierrokseen, ja se on varmasti verottanut pisteitä kun se ravissa haluaa helposti oikoa kulmien läpi oikeaan. :/

   Radera
 2. Hyvin oli termit käännetty. Interieur nimenomaan tarkoittaa psyykkisiä ominaisuuksia eli luonnetta, Exterieur päinvastoin fyysisiä ominaisuuksia. Upeita kuvia!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jee hyvä että läpäisi tiukan seulan! :D tuo interieur aiheutti kyllä päänvaivaa, ainut kääntäjän ehdotus oli sisustus joten järjellä ajattelin sen sitten olevan ”pään sisus”. ;) kiitos!

   Radera

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.