24 nov. 2017

Valmennus: askel taaksepäin


Oma kotivalmentajamme kävi tällä viikolla meidän luona ensimmäistä kertaa Rinkin kotiinpaluun jälkeen. Tätä olin odottanut! Pari viikkoa sitten osallistuimme sijaisvalmentajan tunnille, mutta en saanut siitä irti läheskään yhtä paljon kuin oman valmentajamme tunnista. Valmentaja kommentoi Rinkin selkeästi kasvaneen Saksassa ja "oristuneen" huomattavasti. :D Ja onhan erityisesti tuo sen etuosa kasvanut (kaula... huh :D), nyt kun saadaan takaosaan lisää voimaa niin hyvä!

Otsikon mukaisesti otimme tällä valmennuskerralla askeleen taaksepäin. Se ei tällä kerralla ollut oikeastaan negatiivinen asia. Rink on Saksassa ollessaan "taantunut" volttien/kulmien ratsastuksen suhteen. Koen sen olevan melkein huonompi kuin Saksaan lähtiessään (koko kesänhän me treenattiin asettumista jne), valmentajamme mukaan tämä on hyvin tyypillinen "saksalaistuminen" ja hevosia on luultavasti treenattu enemmän ovaaliajatuksella ja ajatuksena eteen kuin kiinnitetty huomiota taipumiseen ja asettamiseen.Askel taaksepäin: paluu alkeisiin. Eli oikeastaan siihen mitä jo keväällä treenasimme. Käynnissä ennen kulmaa seis, Rink odottaa lupaa jatkaa eteen ja mun kääntäviä apuja. Tätä on parempi treenata uran sisäpuolella ja pysähtyä/kääntää reilusti ennen kulmaa jotta Rink ei ennakoi ja muistaa odottaa. Ravissa sitten taas ajatus eteen pitkällä sivulla, mutta hyvissä ajoin ennen kulmaa siirtyminen käyntiin, lyhyt sivu käynnissä ja sitten taas pitkällä sivulla ravia.
Rink oli hieman jännittynyt alussa mikä näkyi rullaamisena ja hitautena mutta rentoutui valmennuksen myötä. Tässä yllä olevassa kuvassa se painuu kuolaimen alle. Valmentaja sanoi myös tämän luultavasti olevan "saksalaista mentaliteettia", siellä tähän kuolaimen alle menemiseen ei luultavasti olla kiinnitetty kovin paljon huomiota vaan se on ehkä jopa ollut tavoiteltavaa... Yhhyh, ei yhtään meidän mentaliteetin mukaista mutta eiköhän se tästä taas ala sujumaan. Valmentaja antoikin hyvin neuvon, että Rinkin katsellessa maisemia saan "melkein kannustaa" siihen, parempi että se kulkee pää vähän ylhäällä ja siinä tilanteessa pidän kuolaintuntuman tasaisena ja pyydän eteen. Tottakai jos sen keskittyminen häviää liikaa niin otan pidätteen/johdan haluamani suuntaan. Riekkuvaa ja herpaantunutta oria emme halua. :)
Laukassa Rinkin ongelma on (edelleen) oikeassa kierroksessa oikoa kulmassa todella paljon, myös ennen nostoa sen innostuessa. Siinä sitten sitä samaa ajatusta kuin tunnin alussa: "kysyn" Rinkiltä ravissa pitkän sivun lopussa onko se kuulolla ja valmiina siirtymään käyntiin, jos/kun se vastaa puolipidätteeseeni hidastamalla niin saankin pyytää sitä sen jälkeen ravissa eteen ja nostaa seuraavassa kulmassa laukan. Jos Rink taas vain ryntää ravissa eikä tule kuulolle pienellä pidätyksellä, siirränkin sen käyntiin ja nostan uuden ravin vasta pitkän sivun alussa.

Rink on niin älyttömän nopea (ja halukas) oppimaan, että mun ei tarvinnut kuin ehkä kerran siirtää se käyntiin ja sen jälkeen se hidasti ravia itsestään ennen kulmaa! Valmentajani selitti tässä olevan kyse siitä ideasta, että Rink oppii hidastamaan ja kantamaan itsensä kulmien ja lyhyen sivun läpi sen sijaan että se lähtee kiihdyttämään vauhtia. Näin se oppii hitaamman vauhdin olevan avain tasapainoiseen menoon. :)


Tässä vähän kulmaa oikoen ja ratsastajan suu tötteröllä huutaen "DUUUUUKTIIIG". ;)Taipumisen/asettumisen puutteesta huolimatta olihan se valmentajankin mielestä kehittynyt valovuosia eteenpäin! Kaikki laukannostot olivat tasapainoisia ja tarkkoja ja Rink laukkaa hyvin maneesia ympäri tasapainoisessa tahdissa.Lopetimme valmennuksen ratsastamalla diagonaalilla ravi-käynti siirtymisiä. Siirsin Rinkin raviin diagonaalin alussa ja otin takaisin käyntiin ennen kuin olimme takaisin uralla. Kuulemma hyvä tapa opettaa hevoselle ravilisäykset, tällä käynti-ravi siirtymisellä kikkailemalla hevonen oppii odottamaan ja yhdistämään diagonaalin eteenpäin ajaviin apuihin. :)
Tilannekuvat ovat parhaita. ;) Ihanaa viikonloppua sinulle! <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.