Hevoskuvaus on oma taiteenlajinsa (eikä sieltä yksinkertaisimmasta päästä) ja vaatii kuvaajalta kärsivällisyyttä sekä tilannetajua. Kokosin tähän postaukseen muutaman vinkin/neuvon joita itse noudatan.
Nämä kuvat otin lokakuussa ja mallina toimi erään tallikaverin 4-vuotias pv-ruuna. Objektiivina mulla oli tällä kerralla Saksaan vuokraamani Canon EF 70-200mm f/2,8L IS II USM. En ollut kuvannut sillä potretteja ennen tätä, mutta pakko sanoa sen olevan huippu vekotin myös tähän puuhaan!
1. Valmistele hevonen hyvin
Harjaa, puunaa, putsaa. Tämä on tietysti hevosen omistajan/kuvien tilaajan vastuulla. Tilaustöitä tehdessäni muistutan hevosen omistajaa aina ennen kuvauksia valmistelemaan hevonen huolella: harjaa hyvin, rähmät ja räät pois, kavioiden päältä muta/hiekka veke, putsaa silmänympärykset sekä turpa (baby oil tms öljy antaa kauniin kiillon) ja pue hevoselle nätit, yhteensopivat (ja puhtaat!) varusteet.
2. Ota avustaja mukaan
Hevosen pitelijän ja kuvaajan lisäksi on mahtavaa jos mukaan saa vielä kolmannen kaverin, joka voi toimia kuvausassistentin/hevosen houkuttelijan roolissa. Ehkä 1/4 kerrasta kuvauksen tilaaja on ottanut tästä neuvosta vaarin, mutta muuten saan kuvaajana pitää huolen siitä, että hevonen katsoo kiinnostuneena kameraan. Olenkin tottunut päästelemään mitä oudompia ääniä suustani, tiedän parhaat Youtube-videot hevosia varten ja myös pussin/avaimien/risun heiluttelu kuvaamisen ohella onnistuu. Mutta kaikista mieluiten delegoin ne hommat jollekin toiselle ja keskityn kameran käyttämiseen.
3. Muista turvallisuus!
Hevosten kanssa ei voi koskaan ottaa liian varovasti. Jokainen hevonen on toki yksilönsä, mutta jos multa kysytään niin suosittelen aina tallin alueelta poistuttaessa suitsia, liinaa, hanskoja ja kypärää. Tai sitten olen ollut liikaa tekemisissä sinkoilevan nuoren orin kanssa. :D Joka tapauksessa, hevosta ei KOSKAAN päästetä irti vaarallisessa ympäristössä. Kuvan muokkauksella pääsee pitkälle jos haluaa poistaa liinan/päävehkeet ja taitoja siihen riittää, mutta muuten hevonen pidetään pääsääntöisesti aina kiinni jos ei olla aitojen sisällä. Hevosta ei myöskään päästetä laukkaamaan hulluna ympäriinsä jos pohja on huono. Pelloille mennessä kysytään aina maanomistajalta lupa. Ratsastuskuvia ottaessa en koskaan suosittele ratsastajaa olemaan ilman kypärää, "taidekuvissa" se on toki toivottavaa mutta tämän ratkaisun tekee jokainen täysi-ikäinen itse. Kypärä ei aina haittaa, hyvänä esimerkkinä nämä suloiset kuvat nuorista tytöistä poneineen. :)
4. Ole kärsivällinen
Voit olla varma, että hevonen näyttää 4/5 kuvista aivan kamalalta. Kärsivällisyys ja oikea ajoitus ovat siis todella tärkeitä asioita hevosta kuvatessa! Hevonen ei aina suostu yhteistyöhön ja näyttämään hyvältä juuri sillä hetkellä kuin kuvaaja haluaisi, tai seisomaan juuri siinä tietyssä asennossa. Tässä on siis tärkeää olla "oikeassa paikassa oikeaan aikaan" eli asetukset ja tarkennus valmiina, jotta voit ottaa kuvan juuri sillä millisekunnilla kun hevonen katsoo oikeaan suuntaan korvat hörössä. Tai sitten voit käyttää seuraavaa kohtaa...
5. More is more
Sarjakuvausasetus on hyvä olla päällä hevosia kuvatessa. Potretteja kuvatessa on kyllä helpompaa ajoittaa kuva oikeaan hetkeen, mutta usein käytän sarjakuvausta myös siinä tarvittaessa. Ja erityisesti liikekuvia kuvatessa käy sarjakuvaus kuumana. Tässä tarvitseekin sitten nopean kameran ja muistikortin, mutta en syvenny kameroiden ominaisuuksiin sen enempää.
6. Kameran asetukset
Oikeat asetukset ovat tietysti kuvaamisen A ja O! Liikekuvia ottaessa pyrin välttämään alle 1/500 valotuksen käyttämistä jotta koko hevonen pysyy terävänä. Maneesikuvissa tämä valitettavasti sitten tarkoittaa sitä, että ISO-arvon tulee olla korkea ja se taas tuo helposti rakeisuutta kuviin. Toisaalta vakaalla kädellä ja nopealla tarkennuksella voi saada aikaan hienoja taustan liike-epätarkkuusefektejä ja silloin valotusta voi ja kannattaakin laskea.
Liikekuvissa pidän aukon mahdollisimman isona, maneesissa vähintään 2.8. Rinkin maneesi on niin pimeä, että siellä ei pärjää alle 2.0 aukolla. Aukko tuo kuvaan lisää valoa, mutta potretteja ottaessa se ei taas saa olla liian suuri jotta kuvassa ei ole liikaa sumeutta. Pelkkää hevosta kuvatessa pidän aukon aina max 2.2, jos ihminen on mukana nostan sen johonkin 3-4 tuntumaan. Toisaalta kauempaa kuvatessa aukon voi taas säätää isommaksi. (Iso aukko = pienempi arvo = enemmän valoa = sumeampi tausta)
7. Taustan tärkeys
Kaikkea ei voi valita, mutta mikäli mahdollista pidä tausta mahdollisimman kliininä. Huolehdi ettei hevoseen osu teräviä varjoja, ettei taustalla ole häiritseviä asioita kuten hevosen "selästä kasvavia" puita tai tolppia. Jälkikäsittelyä on huomattavasti mukavempaa tehdä jos taustalta ei tarvitse poistaa montaa asiaa. ;) Toisaalta taas joskus olosuhteet ovat mitä ovat (kuten tämän kentän ympäristö), ja silloin on paras tyytyä siihen mitä on. Liika kuvan muokkaus/kloonaustyökalun käyttö ei yleensä ole hyväksi.
8. Ihmismallin auttaminen
Kameran takaa kaikki tuntuu niin itsestään selvältä, mutta kameran edessä olevalla ihmisellä on täysi työ pitää hevonen edustavana ja vielä pahempaa, näyttää itse hyvältä. Itse yritän aina muistuttaa mallejani että paskat siitä mitä hevonen tekee, yritä itse hymyillä koko ajan/pitää neutraali ilme kasvoilla. Kun hevonen sitten näyttää hyvältä sen yhden sekunnin, on ihmismalli jo valmis kuvaan! Tiedän, helpommin sanottu kuin tehty. Kuvaajana tehtäväsi on myös pitää huoli kuvan yleisilmeestä - oli se sitten taskujen vetoketjujen sulkeminen, hevosen roikkuvan räkäpallon huomaaminen tai jokin muu kuvaa häiritsevä yksityiskohta mikä helposti jää mallilta huomaamatta. Muista myös ohjata malleja parhaasi mukaan. "Näytä rakastuneelta!" on yksi suosikeistani. ;)
9. Pienet niksit
- Jos et halua riimunnarua mukaan kuvaan (poistat sen jälkikäsittelyssä), kiinnitä naru vastakkaisen puolen kuolaimeen! Mikään ei ole yhtä rasittavaa kuin kuolainrenkaan siistiminen.
- Tarkista ettei hevosella ole silmissä rähmää. Paras on, kun huomaa jälkikäteen jokaisessa kuvassa ison klimpin silmäkulmissa.
- Huolehdi suitsien/riimun oikeaoppisesta kiinnityksestä. Kerran kasa kuvia oli melkein julkaisukelvottomia kun suitsien yksi remmi oli kierteellä.
- Hevosen houkuttimina toimivat erinomaisesti Youtubesta löytyvät videot hakusanalla "horses neighing", variksen raakkumista matkivat äänet, sateenvarjo, muovipussi, kauraämpäri, raipan päähän kiinnitetty pussi... Tai muovinen hevosen pää, kuten opin viime kuvauskerralla.
10. Kuvien jälkikäsittely
Kuvien käsittely on osa kuvausprosessia, varsinkin RAW-kuvia kuvatessa. Muokkaan itse kaikki kuvat Photoshop Camera Rawissa, missä säädän valoja, varjoja, terävyyttä, kontrastia ja välillä tarvittaessa värisävyjä. En ole itse koskaan oppinut tykkäämään Lightroomista vaikka sitä olen pari vuotta yrittänyt käyttää, mutta toiset taas rakastavat sitä. Itse Photarin puolella en tee oikeastaan muuta kuin määritän kuvan lopullisen koon ja tallennan sen JPG-muotoon. "Isoimmat" muokkaamani asiat ovat räkien, ötököiden ja narujen poistot ns. peruskuvista. Sitten ovat asia erikseen jos lähden jotain erikoisempaa väsäämään, mutta olen luonteeltani aika laiska ja pyrin saamaan kuvan mahdollisimman "oikeaksi" jo kuvausvaiheessa.
11. Muista tekijänoikeudet
Aloitteleva kuvaaja ei ehkä tätä ajattele. Muista, että sinulla on kuvaajana aina täydet tekijänoikeudet ottamiisi kuviin! Kukaan ei saa julkaista ottamiasi kuvia ilman lupaasi, ja vaikka annat kuvat kaverillesi ei hän saa antaa niitä eteenpäin kolmannelle osapuolelle ilman lupaa. Muista arvostaa omaa työtäsi! :)
EDIT
SvaraRadera4. Ole kärsivällinen
Voin olla varma, että hevoseni näyttää 99/100 kuvista aivan kamalalta. Hevoseni ei koskaan suostu yhteistyöhön ja näyttämään hyvältä juuri sillä hetkellä kuin haluaisin, tai etenkään seisomaan juuri siinä tietyssä asennossa. ;D
Juu.. Mutta oli kyllä hyviä vinkkejä! Itse taisin menettää toivon oman hevoseni kuvaamiseen pari vuotta sitten, sillä se on ehkä maailman epäkuvauksellisin otus. Paitsi sen kerran kun kameran muistikortti jäi kotiin... Kyllä mä olen kavereitten hevosia käynyt välillä kuvaamassa, ja nyt kun luin sun vinkit niin tuli vähän puhtia jos mä saisin omasta hepastanikin ihan kivoja kuvia. :)
•Ilona•
Toi on niin totta! :) Mulla oli yksi vuokrahevonen joka oli yksinkertaisesti niin tyytyväinen ja turvallinen, ettei sitä hetkauttanut yhtään mikään houkutusyritys. :D
RaderaAika paljon on sullakin vielä treenattavaa kun katsoo näitä kuvia... moni asia aikalailla pielessä ja epäedustavia asentoja hevosilla ym.
SvaraRaderaTodellakin on, sehän tässä(kin) harrastuksessa on niin kivaa, aina oppii lisää! :)
RaderaHyviä vinkkejä. Tykkäsin näistä kuvista, upea valo ja erilaisia. Hevonen on kaunis!
SvaraRaderaKiitos! :) Tällä hevosella oli kyllä poseeraus hallussa.
Radera