28 nov. 2017

It's a match! (satula siis)


Se sopii!!

Mutterin vanha, ihana Jochen Hennig-satula sopii sille. No, ainakin yhden ratsastuskerran perusteella. En edes muista milloin se olisi tuntunut näin elastiselta, kevyeltä, rennolta ja herkältä. W-A-U. Katsotaan kuitenkin hitaasti, kerta kerralta, miltä Mutteri tuntuu ja mihin suuntaan mennään. Se oli kuitenkin aivan kuin eri hevonen viime aikojen satulakokeiluihin verrattuna! Se lainassa ollut Amerigo Vega jumiutti Mutterin jo muutaman ratsastuskerran aikana, ei onneksi mitään pysyvää mutta sellaista epämääräistä jäykkyyttä/etupainoisuutta minkä tunsi satulaan.


Mutterin tarha-kaveri, pohjoisruotsinhevonen Klas <3


Jo näitä kuvia katsoessa voi huomata eron, tai ainakin mä huomaan. Tutussa, hyvässä satulassa onnistuin pääsemään ratsastuksen edetessä eroon jännittyneestä könötyksestä ja Mutteri taas näyttää rennolta, kuuliaiselta ja tyytyväiseltä. (Täällä kuvia lainasatulalla ratsastuksesta.) En voi vieläkään ymmärtää miten hyväksi ja taitavaksi kehuttu satulaseppå oli täysin sitä mieltä, että se satula oli sopiva ja hyvä Mutterille... Sitten kun meillä vieraili tämä viimeisin satulaseppä oli hän taas aivan järkyttynyt edellisen sepän antamista neuvoista.

En ole koskaan ennen päässyt todistamaan sellaista ammattitaitoa kuin hänellä oli. Hän selitti meille selkokielellä hevosen lihaksiston, luuston ja hermojen rakenteesta sekä miten satulan tulee istua. Oli kyllä onni, että saimme häneltä peruutusajan! Hänellä oli aivan eri ote hommaan. Hän mittasin Mutterin selän ja sään tarkasti, ja sen jälkeen kokeilimme muutamaa satulaa (ainaki Schleese Flamenco ja pari muuta). Olimme kuitenkin kertoneet hänelle viihtyvämme Mutterin omassa satulassa ja toivovamme sen sopivan ehkä pienen muokkauksen avulla. Se ei ollut tälle satulasepälle mikään ongelma eikä hän pahastunut tai yrittänyt pakkotuputtaa meille omia satuloitaan, vaan otti Hennigin sovitukseen ja käsittelyyn, ja pienen pohtimisen jälkeen muokkasi hieman sen runkoa minkä jälkeen se istuikin hyvin!

Saimme ohjeeksi ratsastaa sillä satulalla nyt muutaman kuukauden (lampaankarva alla, sillä Mutterin selkä on tällä hetkellä hieman lihasköyhä ja se ei vielä riitä "täyttämään" satulaa), ja jos ei tunnu paremmalta tai Mutteri menee huonommaksi niin hän tulee takaisin ja vasta sitten mietimme uuden satulan hankkimista.Alkuverkassa, ennen rentoutumista ja lämpenemistä Mutteri on herkästi vino, varsinkin oikeaan.
Tunsin TODELLA nopeasti eron kunhan Mutteri verkan myötä lämpeni. Mutteri on ollut todella kyttääjä, jännittynyt ja sinkoileva viime viikkoina. Satulastahan se johtui. Miten tyhmäksi ja huonoksi sitä itsensä tuntee tämän tajuttuaan. Olin jo melkein ehtinyt tottua siihen, että jokaista nurkkaa kytätään ja raketti saattaa kääntyä 180 astetta ympäri milloin tahansa tai loikata sivulle. Tällä kerralla Mutteri oli alusta loppuun aivan keskittynyt, korvat muhun päin kääntyneinä ja kertaakaan se ei tuntunut edes jännittyvän.


Kaunis laukannosto <3


Vähän vinosti kulman läpi... :D

Keskilaukkaa!


Perse penkkiin!

Välillä sitä opitaan kantapään kautta. Sopiva satula on kyllä elinehto! Onneksi "magkänsla" sanoi toista ja saimme hyvää apua Equikraftin Ulrikalta. Nyt pidetään peukkuja, että tämä satula sopii ja pääsemme vihdoin jatkamaan treenejä ja kehitystä kunnolla! :)

6 kommentarer:

 1. Hienoa että saitte vihdoin satulan sopimaan, toivottavasti se pysyy hyvänä :)
  On kyllä niin tuttuja nämnä satulaongelma, ja seppien erimielisyydet! Omalla vuokrahevosellani on viimeisen vuoden sisään käynyt kolmesti sama seppä katsomassa koulusatulaa (sattumalta Hennig myös - on kyllä aivan ihana!) ja joka kerta vain totesi että "juu, kyllä tämän pienellä toppauksella saa". Ja joka kerta hevonen oli ehkä kaks viikkoa toppauksen jälkeen tyytyväinen, sitten alkoi taas selän jännittäminen ratsastaessa ja vinous moninkertaistui. Ei hyvä.

  Ja siten viime viikolla tilattiin toinen satulaseppä paikalle, ihan mahtava ammattitaitoinen tyyppi joka on aikanaan itse herra Hennigin opissa ollut ja siten tunsi tämän meidän satulan vallan hyvin. Selitti todella pitkään ja ymmärrettävästi satulan ongelmat - rungonsa puolesta se kyllä sopii, mutta hevosenta puutuuu niin paljon lihaksia että satula on liian "syvällä" selässä ja painaa säkään pitkältä matkalta.. Edellinen seppä oli kyllä lähtenyt tavallaan oikeaan suuntaan mutta oli topannut satulan niin täyteen että se alkoi olla jo kova (ja silti liian lähellä selkää, eli pelkkä toppaus ei todellakaan riitä. Sitäpaitsi satulan painopiste oli topattu turhan taakse). No, nyt pistettiin kohottava lampaankarvaromaani tilaukseen ja sen tultua seppä tulee uudestaan tekemään muutokset romaanin kanssa, toivottavasti sitten alkaisi homma taas luistamaan.

  -L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mä toivon kanssa, koska toi satula on toistaiseksi paras (tai parhaiten mulle sopiva) satula missä olen istunut! :) Ei mikään pehmoinen nojatuoli, mutta siinä on just oikean kokoiset polvituet ja naisille suunniteltu kapeampi istuin.

   Tää satula oli topattu muistaakseni vuoden sisään, mutta viimeisin satulaseppä näki myös että se on rungosta hieman epäsopiva ja kippasi hieman eteen/nousten takaa. Hän sääti sitä hieman ja nyt tosiaan toivotaan tämän ratkaisun olevan pitkäkestoinen! :) Tuota satulaa pitäisi myös hieman topata uudestaan, mutta tämä seppä ei sitä voinut tehdä sillä satulassa on niittien sijaan ompeleet. Lampaankarvan avulla se nyt tosiaan ainakin näillä näkymin sopii, mutta tavoitteena on tietysti lihasten kasvaessa päästä kaikesta ylimääräisestä eroon ja että satula itsessään on sopiva! :)

   Radera
 2. Ihana uutinen! 😊

  Toivottavasti pärjäätte tuon ratkaisun kanssa pitkään ja jatkossakin tarvittavilla "hienosäädöillä". Mahtavasti keskittyy Mutteri kuvissa!

  Hyviä hetkiä satulassa!
  Maarit L. 😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. On kyllä, nyt vaan toivotaan tämän satulan toimivan pidemmän aikaa. :)

   Radera
 3. Nyt vasta katsoin tämän postauksen vaikka seuraan blogiasi säännöllisesti. Kylläpä Klas on söpö, vaikka niinpä tämän rotuiset taitavat tupata olemaankin lähes poikkeuksetta! Kiitos, kun laitoit kuvan hänestäkin...

  Pii

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos Pii kommentistasi! :) Klas on aivan ihana nallekarhu. Se on aikoinaan ollut hieno kouluratsu ja rodusta/rakenteesta huolimatta todella hyvä hyppäämään. Nyt se toimii vain seurahevosena. :)

   Radera

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.