30 aug. 2015

Vastauksia

Iso kiitos kaikista ihanista kommenteistanne joilla osallistuitte arvontaan muutama viikko sitten. Kysymyksiä tuli myös todella paljon joten ei auta muu kuin lähteä purkamaan tätä vyyhtiä. Yritin jakaa kysymyksiä jotenkin aihepiireittäin, mutta älkää ihmetelkö jos joku kysymys on vähän väärässä paikassa tai ei tunnu sopivan muiden joukkoon. :D Ylivoimaisesti suosituimmat kysymykset liittyivät ruotsalaisen ja suomalaisen hevoskulttuurin eroihin ja näitä kysymyksiä tuli niin paljon, että teen myöhemmin aiheesta ihan oman postauksensa. Myös joitakin muita kysymyksiä tuli monta samanlaista joten olen yhdistänyt tällaisia yhdeksi kysymykseksi.


HEVOSET YLEISESTI 

Kuka/Ketkä ovat hevosmaailmassa sinun idoleitasi?
En osaa sanoa onko mulla varsinaisia idoleita - ihailen kyllä taitavia ratsastajia ja hevosenkäsittelijöitä. Tunnetuimmista ratsastajista seuraan kyllä jonkin verran Malin Baryardia ja Anna-Julia Kontiota mutta en ole instagramia kummemmin perillä heidän kuulumisistaan. Kisoissa mulla on muutama muukin ratsukko jotka kiinnostavat ja joiden suoritusta jännitän ja kannustan, esim. Peder Fredricson, Nina Fagerström, Martin Fuchs ja Steve Guerdat. 

Minkä ikäisenä aloitit ratsastuksen?
Aloitin käymään ratsastuskoulun tunneilla 6-vuotiaana.

Missä/miten/miksi alotit ratsastamisen?
Äitini mielestä oli hyvä idea antaa mun kokeilla erilaisia harrastuksia ja ratsastus oli yksi niistä. Se oli myös ainut joka mua oikeasti kiinnosti ja jota halusin jatkaa. Aloitin ratsastustunnit Ruotsissa, Gävlessä sijaitsevassa ratsastuskoulussa.

Nasu ja minä, vuonna 2000. Kyllä, olin ratsastusmuodin edelläkävijä. 
Kuka oli ensimmäinen hevosesi?
En ole koskaan omistanut hevosta mutta ensimmäinen vuokrahevoseni oli kabardiininhevonen nimeltä Nasu. Taisin olla about 10-vuotias kun sitä ratsastin.

Kuinka kauan olet ratsastanut?
Liian kauan, haha... 19 vuotta ja silti tuntuu etten vieläkään osaa yhtään mitään. Ja enhän mä ratsastusvuosien määrään nähden osaakaan. :D

Muistatko millä hevosella tipuit ensimmäistä kertaa, jos olet joskus tippunut?
Taisi olla Honey-niminen welshruuna. Se oli sellainen perus poni jonka mielestä oli tosi hauska jekuttaa pieniä ratsastajia ja kerran se lähti kesken tunnin täyttä laukkaa maneesin toiseen päätyyn ja tipuin katsomon eteen.

Pahin tapaturmasi hevosten kanssa?
Puuta koputtaen voin sanoa, ettei mulle ole koskaan sattunut mitään tosi pahaa. Pahin on ehkä se kerta, kun ratsastin ilman satulaa sillä luottohevosella joka "ei koskaan pelkää mitään". Mentiin ihan vain käyntiä umpijäässä olevalla kentällä kun yhtäkkiä hevonen säikähti jotain ja teki sivuloikan. Tulin jopa suht hitaasti liukuen sieltä alas, mutta takaraivo kopsahti kenttään ja sain aika pahan aivotärähdyksen vaikka oli kypärä päässä. Nousin takaisin selkään mutta oli pakko tulla alas kun en meinannut nähdä eteeni. Kävin sairaalassa tarkkailussa mutta selvisin säikähdyksellä ja säryillä.

Hevoselämäsi kolme kohokohtaa?
Ensimmäinen ylläpitohevonen (Make), ensimmäinen vuokrahevonen (Jet) ja ehkä tämä tämänhetkinen tilanteeni kun on muutama kiva hevonen ratsastettavana. :)

Mikä on paras kokemus hevosten kanssa (ylitse muiden)?
Se hetki kun "bondaa" jonkun hevosen kanssa. Eli asiat alkavat sujumaan. Kai näitä hetkiä tapahtuu aina vähän väliä.


Elämäsi hevonen ja miksi? 
Se on vaihtunut muutamaan kertaan, mutta Topanga on ehdottomasti yksi niistä. En ole koskaan tavannut yhtä seurallista, ystävällistä ja ihmisrakasta hevosta kuin se. Kaksi muuta elämäni hevosta ovat olleet arabiori Mel Veraz ja ensimmäinen vuokrahevoseni Jet.

Paras ratsastusmuistosi?
En osaa nimetä yhtä... :( Mutta kaikki ne kerrat, kun ratsastamani hevonen toimii paremmin kuin koskaan aiemmin.


Paras hevosiin liittyvä muistosi?
Ihan ensimmäisenä tulee kyllä mieleen laukkaaminen hiekkarannalla Kreetalla (vuosina 2009+2012).

Miten hoidat sairasta hevosta?
Hevosen sairauksia on niin monta. Tietysti eläinlääkärin ohjeiden ja sairauden mukaan. Mutta esim. kun Topangalla oli kaviokuume, niin se sai ensin olla karsinalevossa tarkan ruokinnan alla ja sitten pikkuhiljaa sen ulkoilua, ruokintaa ja liikuntaa on lisätty.

Kolme suosikkia hevosrotua?
Puoliverinen, arabi ja friisi. 

Milloin aloitit bloggauksen?
Ensimmäinen hevosblogini näki päivänvalon syksyllä 2010 ja jaksoin kirjoittaa sitä reilun puoli vuotta. Ulkoasu oli aivan kamala ja tekstit sekä kuvat surkeita. :D Toisen blogini aloitin kai syksyllä 2011 ja kirjoitin sitä 2-3 vuotta. Tämä blogi on ollut nyt pystyssä 1,5 vuotta.

Lempihevosblogisi?

Käytkö raveissa Ruotsissa? Entä Suomessa?
Olen ollut kaksi kertaa Suomessa raveissa. Kerran Jokimaalla joskus 11-vuotiaana ja toisella kerralla jossain Jämsän lähellä ollessani ehkä 14-vuotias. Ruotsissa en ole ollut ikinä raveissa mutta olisi mielenkiintoista käydä joskus Solvallassa katsomassa.


RATSASTETTAVANANI OLEVAT HEVOSET

Millainen olisi hevostilanteesi, jos ei olisi Vikingiä, Maaikea ja Topangaa?
Olen tosi huono ajattelemaan tällaisia asioita! Mutta varmaankin vuokraisin sitten jotain muuta hevosta. :)

Jos sinun pitäisi päättää Vikingistä, Maaikesta ja Topangasta tärkein, kuka se olisi?
Topanga ehdottomasti!

Mitkä ovat parhaat ja huonoimmat/ärsyttävimmät puolet hevosissasi?
Topanga:
+ maailman seurallisin, kiltein ja ihmisrakkain hevonen
+ aivan mielettömät liikkeet niin pieneksi hevoseksi
+ todella maastovarma
+ mieletön työmoraali
+ kaunis kuin karkki
- kuumuu todella herkästi
- menee kuumuessaan helposti lukkoon ja jää pomppimaan paikoilleen
- altis kaviokuumeelle
+/- todella, TODELLA herkkä hevonen

Maaike:
+ erittäin kiltti ja rauhallinen hevonen
+ maastovarma
+ upeat liikkeet, aivan ihana ratsastaa
+ terve
+ musta ja muutenkin kaunis
- välillä ärsyttää jatkuvasti selvittää jouhia ja letittää harja :D
- diesel-mallinen, eli vaatii ajoittain aikaa lämmetäkseen

Viking:
+ kiltti hoitaa
+ todella maastovarma
+ monitoimiheppa
+ hyvä hyppäämään
- vanha
- terveysongelmia
- valkoinen - kamala pitää puhtaana :D

Kuka on lempihevosesi ja miksi?
Topanga. Olenkin ylistänyt jo sitä paljon yllä... Mutta kerrataan vielä, eli se on niin uskomattoman ihana persoona. Haluaa halia ja rapsutella koko ajan, tykkää ihmisistä ja huomiosta. Ja sillä on todella kiva ratsastaa kunhan hänen ylhäisyytensä on hyvällä tuulella.

Jos saisit vain enää ratsastaa yhdellä hevosella, kuka se olisi?
Paha, todella paha kysymys. Muutama viikko sitten olisin vastannut Topanga, mutta Maaike-viikon jälkeen joutuisin kyllä miettimään todella paljon näiden kahden väliltä. Jos olisi 100% varmaa ettei Topangan kaviokuume enää ikinä uusisi, niin valitsisin sen.

Ekoja kertoja Topangalla, keväällä 2014 
Mistä 'löysit' Topangan? Ottiko omistaja yhteyttä, oliko ilmoitus tms.
Mulla oli ilmoitus Hästnetissä jossa kerroin etsiväni vuokrahevosta ja omistaja soitti mulle. Topanga oli yksi niistä kolmesta hevosesta joita kävin kokeilemassa heti Ruotsiin muuton jälkeen.

Miten oot löytäny kaikki liikutukset ja milloin?
Topanga tulikin jo tuossa yllä. Kun se sairastui, kysyin sen omistajalta jos hän tietäisi jonkun tallikaverin joka tarvitsee hevoselleen vuokraajaa. Näin tutustuin Vikingin omistajaan ja aloitin vuokraamaan Vikingiä. Idea oli, että ratsastan sillä niin kauan kun Topanga on poissa pelistä. Ja siinä menikin vähän kauemmin kuin alunperin oli ajatus. :) Maaiken omistajaan tutustuin myös tietysti tallilla, kuvasin heitä ja tuli puheeksi, että hän tarvitsee välillä apua liikutuksessa. Ja myös Jätti asuu myös samalla tallilla ja sen omistaja kyselee välillä apuun. Näin niitä hevosia on kertynyt, vähän liikaa omaan vapaa-aikaani suhteutettuna ja kaikille en valitettavasti pysty vastaamaan joka kerta myönteisesti kun olisi ratsastusta tarjolla.


RATSASTAMINEN, TAVOITTEET JNE

Koska olet viimeksi käynnyt valmennuksessa?
No nyt vihdoin pääsin valmennukseen! Muutama viikko sitten Maaiken kanssa. Mutta tätä ennen olikin sitten niin pitkä tauko etten kehtaa edes sanoa. ;)

Onko sinulla jotain tavoitetta hevosharrastuksesi suhteen?
Pelkkänä liikuttajana en uskalla kovin isoja tavoitteita itselleni asettaa. Lähinnä nautin näistä kivoista hevosista ja koitan kehittää itseäni ratsastajana.

Tavoitteita ensi kaudelle?
No mikäli Topanga pysyy kunnossa ja sen kuntoutus etenee hyvin, niin ehkä jotkut pienet harjoituskisat omalla tallilla... Mutta en uskalla ajatella asiaa enempää.

Tavoitteesi ratsastajana?
Jos joskus ilmaantuu mahdollisuus, niin haluaisin toki kehittyä sekä koulu- että estepuolelle niin pitkälle kuin mahdollista. Jos vaikka kerran pääsisi hyppäämään esim 100 cm luokan ja koulupuolella vaikka puksuttamaan hyväksytysti läpi Msv C. Mutta tällä hetkellä en näe näitä realistisina asioina.

Olisitko innokas kilpailemaan?
Joo, kunhan pääsisin eroon kamalasta jännityksestä ja löytyisi hevonen jolla voisin kisata. :)

Masan kanssa Lohjalla 2012 
Kiinnostaako sua kisaaminen, tai ootko kisannut paljoa?
Kyllähän se kiinnostaisi. En ole kovin paljoa kisannut, muutaman HeB luokan, kerran (hylätyn) 90 cm radan ja sitten näitä 10-60 cm esteluokkia nuorempana.

Hyvät ja huonot puolet sinussa ratsastajana?
Hyvät puolet: Vakaa ja kevyt käsi, rauhallisuus, "mennään eikä meinata", en anna hevoselle periksi, täsmälliset avut. Huonot puolet: laiskuus, mukavuudenhaluisuus, lipsuvat ohjat, könötän helposti. Ja eiköhän niitä löydy lisää...

Verkku 2010 
Korkein hyppäämäsi este?
Yksittäisenä hurja 105 cm. Luulen.

Tykkäätkö hyppiä esteitä/hypitkö usein?
On se kyllä tosi hauskaa, mutta en hypi melkein koskaan. Ehkä kerran vuodessa sellaisia hyvän mielen loikkia ja 60 cm tuntuu isolta. ;)

Este- vai kouluratsastus? Miksi?
No tietysti kouluratsastus. Olen pelkuri ja perfektionisti.


Lempikouluratsatusliikkeesi?
Tykkään vähän liikaakin tehdä ihan vain perustyöskentelyä ilman varsinaisia temppuja, eli esim. kokoamisharjoituksia ravissa ja laukassa (varsinkin hyväliikkeisellä hevosella tämä on super kivaa). Mutta jos joku erillinen liike on pakko sanoa niin vastaan avotaivutus ja takaosakäännös.

Lemppariestetyyppisi?
Helposti hahmotettavissa oleva (matala) pysty tai okseri. :D

Miten kuvailisit itseäsi ratsastajana?
Puskailija joka kuvittelee olevansa kouluratsastaja. ;) No, ehkä voisin sanoa omaavani ihan kohtalaisen istunnan ja kevyen käden. Näillä herkkiksillä kun se on ollut pakko oppia. :P Olen suht rauhallinen mutta kuitenkin jämäkkä enkä kestä yhtään hevosen sikailua.


OMA HEVONEN

Haluaisitko omaa hevosta? Miksi, miksi et? Jos haluaisit, miksi sinulla ei ole? 
Joo ja en. Olisi ihana olla oma hevonen, päättää kaikista asioista itse ja olla "yksinvaltias" hevosen liikutuksen ja hoidon suhteen. Pääsisi valmentautumaan ja kisaamaan... Mutta en halua omaa hevosta sillä juuri tässä elämäntilanteessa se sitoisi liikaa ajallisesti (niin arjessa kuin pitkällä tähtäimellä tulevaisuudessa) ja rahallisesti. Ja pakko myöntää, että tieto lisää tuskaa - en edes tiedä uskaltaisinko omistaa hevosen. Aina niille jotain käy.

Kan du tänka dig att du i något skede skulle köpa en egen häst? Du har ju en ganska bra situation nu när du haft många hästar att rida, men om du skulle ha mer tid? Eller tycker du att det passar dig bättre med det "systemet" du har nu?
Just nu är jag absolut nöjd med den hästsituationen jag har nu. Absolut, om jag skulle ha mer tid hade jag redan köpt en egen häst! Men nu är det inte den lägliga tiden. Jag jobbar jätte mycket, tränar aktivt samt har en man och ett hem som kräver tid. Och inom några år kommer vi att skaffa barn och då skulle det vara jätte jobbigt att ha en egen häst.

Millaisen hevosen ostaisit jos ostaisit sellaisen nyt?
Hyväliikkeisen nuoren kouluhevosen. :) Perusratsastettu (ja ehdottomasti hyvin ratsastettu!), laadukas, reipas, herkkä, kiltti, selväpäinen ja ennenkaikkea terve! Puoliverinen, musta tai punaruunikko. Sukkia ja päämerkkejä saa mielellään olla. Ja tamma!

Millainen on unelmiesi hevonen luonteeltaan ja ratsastettavuudeltaan?
Luonteeltaan tietysti kiltti! Herkkä, seurallinen, pirteä ja motivoitunut. Ja ratsastaessa näitä kaikkia. Omalla moottorilla toimiva, hyväliikkeinen ja miellyttävä.

Olisiko Topanga sellainen hevonen jonka voisit ostaa omaksesi?
Jos se ei olisi kaviokuumehevonen niin ehdottomasti. Ja voisihan se olla viitisen centimetriä korkeampi etupäästään...

Monta omaa hevosta sulla on ollut?
Pyöreät nolla. :D


MUUTTAMINEN SUOMESTA RUOTSIIN

Mitä luulet, millaista elämäsi olisi jos asuisit Suomessa, että olisit aina vaan asunut siellä?
En nyt osaa vastata tähän kysymykseen siltä kantilta, että olisin AINA asunut Suomessa. Mutta jos edelleen asuisin siellä enkä olisi muuttanut takaisin Ruotsiin, niin aloittaisin varmaan nyt kolmannen vuoden yliopistossa. En tiedä, olen niin huono kuvittelemaan näitä asioita! Että mitä jos olisi tehnyt silloin tämän ratkaisun eikä tuon... Liian vaikeaa. :P

Oletko harkinnut muuttavasi takaisin Suomeen?
En ole. Meidän on paljon helpompi asua täällä kun molemmilla on hyvät työpaikat. Lisäksi mieheni ei osaa melkein yhtään Suomea, joten mun on luonnollisesti helpompi asua täällä.

Mistä päin Suomea olet kotoisin?
Vähän sieltä sun täältä. :) Mutta viimeisimpänä (ja pisimpään siellä asuneena) Nurmijärveltä.

Miellätkö itsesi ruotsalaiseksi, suomalaiseksi vai tasavertaisesti molempien miden kansalaiseksi? 
Virallisestihan mulla on molempien maiden kansalaisuudet, mutta olen aina tuntenut olevani enemmän ruotsalainen.

Miten ja miksi päädyit Ruotsiin asumaan?
Löysin täältä poikaystävän ja etäsuhteen ylläpitäminen tuli sekä kalliiksi että todella rasittavaksi, joten ihan vain elämää helpottaakseni muutin tänne. :D

Muuttoauto :D
Oliko Ruotsiin muuttaminen helppoa?
Ei se ainakaan vaikeaa ollut. Jännittävää tietysti. :) Möin melkein kaikki huonekaluni pois ennen muuttoa joten tavarani mahtuivat yhteen pakettiautoon. Tulimme laivalla yli ja siitä se sitten alkoi. En tiedä helpottiko mun olemassa oleva Ruotsin kansalaisuus asioiden hoitamista, luulen sen ainakin nopeuttaneen maahan rekisteröintiä jossa meni vajaa kolme viikkoa vaikka se yleensä kestää useammankin kuukauden. Ennen muuttoa ilmoitin muutosta Suomen maistraattiin ja saavuttuani Ruotsiin kävin rekisteröitymässä Ruotsin asukkaaksi Skatteverketissä, hommasin pankkitilin ja liityin Försäkringskassaan.

Kauan olet asunut Ruotsissa ja miksi muutit sinne?
Lapsena asuin täällä seitsemän vuotta ja nyt olen asunut 1,5 vuotta. Syy löytyy ylempää.

Suomessa kesällä 2015
Kuinka usein käyt Suomessa?
Vaihtelee, mutta about 2-4 kertaa vuodessa.

Mistä sait idean lähteä Ruotsiin?
Vai että idean... :D Idea oli päässä jo ennen poikaystävän tapaamista, halusin päästä pois vanhoista ympyröistä ja tehdä elämänmuutoksen mutta sitten pääsinkin opiskelemaan Helsingin Yliopistoon ja jäin Suomeen pidemmäksi aikaa kuin alun perin oli tarkoitus. Mutta kun tapasin tuon erään, niin idea siinä seurustellessa ja Skypeä kirotessa sitten vähän niin kuin kasvoi enemmän ja enemmän.

Osaatko puhua molempia kieliä yhtä hyvin?
Joo. :)

Miten nopeasti opit ns virheettömän ruotsin kielen?
Tämä on asia jota olen yrittänyt kysellä äidiltäni, mutta hänkään ei osaa vastata muuta kuin sen, mitä itsekin muistan. Opin lapsena molemmat kielet samaan aikaan.


YLEISTÄ ELÄMÄÄ

Teneriffalla viime tammikuussa
Missä maassa haluaisin ehdottomasti käydä missä et ole käynyt?
Thaimaa, Mauritius, Kanada, Meksiko, Australia, Uusi-Seelanti, Malediivit, Etelä-Afrikka, Iso-Britannia, Kroatia.... The list goes on.

Tulevaisuuden suunnitelmat?
Riippuu mitä ajanjaksoa ajattelee. Tulevien viiden vuoden suunnitelmiin kuuluvat ainakin matkustelu, koira ja vauva. Perus asioita siis! Ja sitten joskus kun elämä antaa periksi niin oman talon osto tulee olemaan ajankohtaista. Oman hevosen ostan varmaan sitten joskus täti-ikäisenä kun kaikki muu elämässä on jo nähty. :D

Missä sinä ja miesystäväsi tapasitte?
Ihan ensimmäisen kerran me tapasimme teineinä joskus kymmenisen vuotta sitten. Sen jälkeen välissä olikin melkein se kymmenen vuotta kunnes törmäsimme toisiimme eräissä grillijuhlissa kolme kesää sitten.

Mikä on kesässä mielestäsi parasta?
Kaikki! Valoisuus, lämpö, luonto, jäätelö, loma, matkustaminen, maisemat, meri, oma piha, bikinit, kesämekot, rusketus, uiminen, grillaaminen... KAIKKI! Paitsi ötökät.


Elämäsi paras muisto?
Omat häät!

Lempi ootd?
Olen tosi tylsä, mutta parhaiten viihdyn farkuissa, topissa, ruutupaidassa ja Converseissa.

Mikä on seuraavana ostoslistallasi?
Auto! Onhan sitä jo odotettukin ja se saapuu vihdoin tehtaalta muutaman viikon päästä. Muuten tähän pitäisi varmaan vastata viikon ruokaostokset tai jotain muuta yhtä tylsää... Heppatavaroista ajattelin seuraavaksi investoida uuteen kypärään. Samshield tai CO. :)

Mikä on lempivärisi?
Punainen ja sininen. Pienissä tilpehööreissä (esim. kännykän laturi tai nitoja) suosin pinkkiä.

10 kommentarer:

 1. .....rakastuin, oot aivan mahdottoman kaunis hääkuvassasi! En kestä, tuli hääkuume :)

  SvaraRadera
 2. Voi kiitos, miten ihanasti sanottu! :) höissä on kyllä kivaa. Varsinkin omissa ;)

  SvaraRadera
 3. Minä vuonna menit naimisiin? Todella kaunis kuva ♥

  SvaraRadera
 4. Teitkö siis yliopistossa tutkinnon valmiiksi, vai jätitkö kesken? Itse aloitin juuri viime viikolla myöskin Helsingissä, mutta olo on todella ahdistunut enkä jaksa innostua opiskelusta yhtään, ei tainnut olla yliopisto mun paikka ...

  Vaikutat rohkealta ihmiseltä ja blogisi on todella lämminhenkinen ja kiva lukea. En ole aiemmin uskaltanut kommentoida vaikka olen jonkun aikaa blogia seurannutkin, mutta nyt päätin ottaa itseäni niskasta kiinni :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heh en mä ehtinyt olla siellä kuin syyslukukauden ja suoritin vissiin 30 op. :D sitten vei elämä Ruotsiin. Olisin lähtenyt jo aiemmin mutta oli pakko tehdä noi pojot ettei kela peri tukia takas. Olen edelleen kirjoilla HY:llä mutta en usko että enää palaan, oman tutkintoni kursseja kun ei voi oikein etänä tehdä. :/

   Kannattaa kokeilla miten se lähtee sujumaan ja sitten katsoa ekan lukukauden tai vuoden jälkeen mitä on mieltä! :)

   Kiitos paljon että rohkaistuit jättämään kommenttia, näistä tulee aina niin hyvä mieli kun te lukijat olette niin kivoja. :D ja kiitos kauniista sanoista!

   Radera
 5. Mä en oo tajunnut että ootte naimisissa! Tosi kaunis oot hääkuvassa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kyllä vain. ;) kamalasti en parisuhteesta täällä julkisesti haluakaan avautua vaikka miehellä ei sitä vastaan olekaan mitään. :) kiitos paljon! :)

   Radera
 6. Mikäs auto saapuu tehtaalta ;)

  SvaraRadera