1 mars 2016

Takaisin alkeistunnille - tillbaka till nybörjarkursen

22x65 maneesi täysin tyhjä klo 21 ♥

Ihan kamalaa tämä valmennuksissa käyminen!! :D Maanantain valmennus oli kyllä täysin pohjanoteeraus. Kiva kun olen nyt monta viikkoa hehkuttanut C:lle miten hyvä Topanga on ollut niin sitten kun on valmennuksen aika kaikki nämä hyvät hetket tuntuvat lähinnä mukavalta päivunelta ja meno onkin täysin päinvastaista. "Joo kyllä tää viimeiset kolme viikkoa on ollut ihan täydellinen mutta nyt meillä taitaa olla vaan huono päivä" (tai huono elämä).

Det är hemskt att rida för tränare!! :D Måndagens träning var ju hemsk. Kul att jag har nu i flera veckor sagt till C att Topanga har varit så fin och sen när det är dags för träning så känns allt det goda som en dröm och ridningen ser helt annorlunda ut. "Visst har hon varit helt perfekt nu i tre veckor men kanske vi bara har en dålig dag" (eller ett dåligt liv).

Vaikka myönnettävähän se on, että Topanga on oikeasti vaikea hevonen. Jopa sen omistaja joka on kilpaillut paljon, työskennellyt koko elämänsä hevosten parissa, kasvattanut ja sisäänratsastanut useita hienoja hevosia sekä toiminut valmentajana mona vuosia, on tätä mieltä. On päiviä jolloin aurinko paistaa ja linnut laulavat, ja sitten on niitä päiviä kun taivaalla ei näy muuta kuin tummia myrskypilviä. Ja tottakai jos mä saan valita, niin ratsastaisin joka päivä sillä iloisella, aurinkoisella tammalla. Mutta positiivista on kuitenkin se, että myrskyn jälkeen on poutasää. ;)

 Men jag måste säga, att det bara är så att Topanga är på riktigt en svår häst. Till och med hennes ägare som är en jätte duktig ryttare, har jobbat med hästar, fött upp och ridit in flera fina hästar samt varit tränare i flera år, tycker det. Det kommer dagar då solen skiner och fåglarna kvittrar och sen nästa dag är det bara mörka moln på himlen. Självklart om jag fick välja skulle jag ta sol alla dagar. Men det positiva är att efter stormen kommer solen fram igen. ;)


Oltiin yhtä kauniita kuin syksyllä vesilätäköitä väistellessä. - Vi var lika vackra som i höstas när vi inte ville gå igenom vattenpölar.

Ratsastin vajaa kymmenen minuuttia itsenäisesti maneesissa ja olin jo hyvällä fiiliksellä kun Topanga tuntui rennolta siinä kevennellessä. Mutta sitten jotain tapahtui kun otin ohjat käteen ja aloitettiin valmennus. Topanga jännittyi ja mä jännityin. Tai ehkä se meni toisin päin, mutta lopputulos oli sama. Pätkittäin sain Topangaan ihan hyvän otteen ja se rentoutui, mutta sitä ei kestänyt kovin pitkään valitettavasti.

Jag red först drygt tio minuter själv fram och det kändes som att Topanga är bra. Men sen när jag samlade tyglarna och träningen började hände det något. Topanga blev spänd och jag blev spänd. Eller kanske det var tvärtom, men slutresultatet var detsamma. Det kom sträckor där Topanga var bättre och slappnade av, men det varade inte länge tyvärr.

Tehtiin yhtä tosi hyvää harjoitusta ravissa ja laukassa missä tultiin sulkutaivutuksessa lyhyen sivun keskeltä kohti pitkän sivun keskiosaa. Olin aluksi ihan sekaisin suunnasta ja kirjaimista, menen vieläkin ihan sekaisin kun saan ohjeeksi ratsastaa jonkun tietyn tien...

Vi gjord en jätte bra övning i trav och galopp där man kom i slutna från kortsidan mot mitten av långsidan. I början var jag jätte förvirrad av alla bokstäver och vart jag ska rida, jag förstår ju ingenting när någon säger att rid dit och dit...

Kun sitten tajusin tehtävän ja ratsastin oikeaan suuntaan niin sain pian huomata miten hyvä harjoitus tämä oli. Topanga otti takaosan alle ja pyöristyi hyvin, ja kun palasimme takaisin uralle siinä tuli samalla ratsastettua suoristus ja vähän eteen. Laukassa Topanga oli vähän turhan energinen ja jännittynyt ja sain aluksi ratsastaa sitä laukassa isolla keskiympyrällä/-ovaalilla jotta sain sen pyöreäksi ja kunnolla avuille. Sitten tultiin sama homma laukassa. Vasempaan laukka vähän kuoli siinä sulkutaivutuksessa ja kun oli tarkoitus siirtyä uralla raviin ja siitä käyntiin, meille tuli pieniä erimielisyyksiä suunnasta ja vauhdista... Oikeaan tämä sujui paremmin.

När jag sen förstod vad övningen handlade om och red åt rätt håll så märkte jag fort att det är en jätte bra övning. Topanga hittade sin bakdel och blev rundare, och när vi kom tillbaka till fyrkanten rätade man ju automatiskt upp henne och red lite framåt. I galoppen var Topanga först lite väl energisk och spänd så jag fick rida henne först på en stor mittvolt/-oval så att jag fick henne lite rundare i formen. Och sen gjorde vi samma övning i galopp! Den vänstra galoppen dog bort lite väl för lätt och sen på spåret när det var dags att övergå till trav och skritt så tyckte vi lite olika med Topanga om farten och vilket håll vi skulle till... Men till höger gick det bättre.


Mieluummin näin! - Hellre så här!

Saanko kertoa tähän väliin pienen paljastuksen? :D En ole tätä ennen ikinä ratsastanut sulkutaivutusta..........

Jag berättar en hemlighet till er nu. :D Det här var första gången i mitt liv när jag red slutna..............

Lopuksi vielä ravasin keskiympyrällä ja yritin pyöristää Topangaa sisäpohkeen ympäri ja samalla ulkopohkeella saada ulkotakajalka mukaan. Näin yksinkertainen asia tuotti meille tällä kerralla ihan hirveästi ongelmia enkä yksinkertaisesti saanut sitä ulkopohjetta läpi. No joo, lopuksi sen pienen hetken mitä vaadittiin jotta valmennus saatiin onnellisesti päätökseen, mutta ei jäänyt kyllä hyvä mieli tuollaisesta tunaroinnista... Hehheh, jatketaan siis kotiharjoittelua eikä ajatellakaan kisaamista hetkeen. ;)

Vi avslutade med att trava på mittvolten där jag försökte runda upp Topanga runt min innerskänkel och samtidigt ha ytterskänkeln som samlade upp yttre bakbenet. Så enkelt men väldigt svårt för oss, jag fick helt enkelt inte ytterskänkeln igenom! Blääh, till slut blev det några bra sekunder så vi kunde avsluta lektionen, men jag kände inte riktigt att vi lyckades så bra. Haahah, tror vi fortsätter med att träna hemma ett tag till och utesluter tankarna om att tävla. ;)

Tiistaina palasin takaisin maneesiin vähän rohkeampana ja päätin työstää näitä samoja juttuja läpi itsenäisesti. Alku ei luvannut hyvää Topangan ollessa epätasainen ja hidas pohkeelle. Ratsastuksen edetessä se kuitenkin parani ja itsekin jätin raipan pois jotta pystyin paremmin keskittymään pitämään ohjat kädessä. En tykkää ratsastaa raipan kanssa, on paljon kivempi kun ei ole ylimääräisiä asioita häiristemässä tuntumaa. Verkan jälkeen ratsastin lyhyen mutta ytimekkään, reilun vartin mittaisen treenin jossa harjoittelin tätä maanantaina tehtyä sulkutaivutustehtävää ravissa ja laukassa. Ja jotta elämä ei olisi liian helppoa otin mukaan vähän enemmän haastetta. ;) Laukassa pääty-ympyrä, lyhyen sivun keskeltä kohti pitkän sivun keskustaa laukassa sulkutaivutusta, pitkällä sivulla siirtyminen raviin ja seuraavan lyhyen sivun keskellä (siinä kohtaa kun laukka nousee, Topangan kanssa kun se ei aina ole niin täsmällistä) laukannosto, uusi pääty-ympyrä ja sama homma toiseen suuntaan. Ja voi että, nyt se sitten sujui! Sain aika kivan tuntuman siihen miltä sulku laukassa voi tuntua, vaikka ei toki meidän kuviot (lähelläkään) täydellistä olleet, mutta jotain edistystä silti. Ja lopuksi ravissa sain myös sen typerän ulkopohjeen läpi ja Topangan pyöristymään. Kannatti tuskailla. ;)

På tisdag red jag själv och gick tillbaka till ridhuset för att öva samma grejer lite till. Det bådade inte bra i början när Topanga var lite ostadigt och lyssnade inte så väl på skänkeln. Men när hon värmde upp sig blev hon lite bättre och jag lämnade bort mitt spö. Jag tycker inte alls om att rida med spö, det är mycket trevligare när man har händerna tomma och kan hålla bra i tyglarna. Efter framridningen red jag ett kort men effektivt dressyrpass på ca en kvart. Jag gjorde samma sak som på måndag, alltså slutna i trav och galopp. Och som att livet inte var svårt nog så gjorde jag övningen lite mer utmanande. ;) En volt vid kortsidan, från mitten av kortsidan i slutna till mitten av långsidan, sen övergång till trav på långsidan och en ny galoppfattning i mitten av nästa kortsida (eller där fattningen lyckas, det är inte alltid så lätt med Topanga), sen en ny volt och samma sak åt det andra hållet med slutna. Och nu gick det bra! Jag fick en ganska bra känsla av hur det ska kännas när man rider igenom bra slutna i galoppen, även om våra moves inte är helt perfekta (eller ens nära det), men små framsteg är ändå framsteg! Och sen avslutade vi med trav där jag äntligen fick igenom den dumma ytterskänkeln och Topanga blev rund och fin. Det lönade sig att kämpa. ;)



...joo. Jospa sitä vaikka menisi nukkumaan. :D Lämpimät terveiset ei-niin-pirteältä ihmiseltä. Heräsin tänään viideltä, nyt on kohta keskiyö ja huomenna olisi tarkoitus herätä kuudelta. Energiajuomaa vaan naamaan. ;) Hyvää yötä! Tai huomenta, tai päivää - riippuen milloin luet tämän päivityksen.

...ja. Kanske man ska gå och lägga sig. :D Varma hälsningar från en inte-så-pigg människa. Idag vaknade jag kl fem, snart är det midnatt och imorgon ska jag vakna kl sex. Antar att jag inte har nåt annat val än att dricka en energidricka sen. ;) Godnatt! Eller godmorgon, eller god dag - beroende på när du läser detta inlägg.

6 kommentarer:

  1. Niin tuttu tunne tuo, että ensin heppa menee ihan superhyvin viikon verran ja sitten... valmennuksessa hevonen muistuttaa enemmän lehmää ja ratsastaja perunasäkkiä ja siinä sitten yrittää valmentajalle selitellä "joo on tää nyt muuten menny hyvin, heheh.." :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Heh, hyvä etten oo ainut jolla menee välillä huonosti! :D

      Radera
  2. Vilket fint ridhus. vart är det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är Stall Sandö på Värmdö! :)

      Radera
  3. Vilken vacker häst!

    Förresten har jag en aktiv läsarfråga på min blogg som gäller skötsel av hästens utrustning - delta gärna :D
    http://dressyrdrottningen.webblogg.se/2016/march/lasarfraga-putsar-ni-sadel-och-trans.html

    SvaraRadera