12 jan. 2017

Koeratsastajan päiväkirjat, osa 3


Kolmas kerta toden sanoo?

Onnistuin eksymään matkalla tallille, kiitos mahtavan puhelimeni... Way to go iPhone, se ohjasi mut ihan väärään paikkaan. :D Onneksi vain muutaman kilometrin sivuun, mutta silti. Ja näin luot hyvän ensivaikutelman. Onneksi en ollut ainoa mattimyöhänen, vaan sain odotella omistajaa hetken aikaa. :)

Tällä kerralla mua oli vastassa 6-vuotias (vai tänä vuonna 7-vuotiaaksi kääntyvä, en ole ihan varma) friisiori, joka on elänyt aikalailla puskassa viime syksyyn asti jolloin se muutti nykyiselle omistajalleen. Hevosella on ratsasteltu kuulemma jonkin verran aiemmin, mutta käytännössä sen nykyinen omistaja on sen sisäänratsastanut ja koulutus on edelleen aika alkuvaiheissa.

Tämä nuori herra etsii siis puoliylläpitäjää jolla on kiinnostusta hevosen monipuoliseen liikuttamiseen, puuhailla hevosen kanssa ja no, niin - puoliylläpitäjää, joka ottaa puolet hevosesta "omakseen" ja rahoittaa siitä puolet. Tässä elämänvaiheessa puoliylläpito (tai jopa ylläpito) olisi aika toimiva ratkaisu. Puoliylläpidossa on kuitenkin erittäin tärkeää, että kemiat kohtaavat kaikkien osapuolien kanssa ja että sopimus, vastuuasiat sekä vapaudet miellyttävät kaikkia. Olen aika monta kertaa saanut kuulla/nähdä miten omistaja kyllä odottaa puoliylläpitäjältä paljon vastuuta ja maksukykyä, mutta loppupelissä hevonen on edelleen omistajan, ja puoliylläpitäjä vain pakollinen paha.

Omistaja on koulutukseltaan ratsastuksenopettaja ja lupasi pitää tunteja vähintään pari kertaa kuukaudessa, tai niin usein kuin tarve on. Valmentautua saa, hevonen on rohkea ja mukava maastoiltava ja kisatakin saa kun omistajalla ei siihen ole yhtään intressejä.

Silmäni on Maaiken myötä tottunut vähän kevyempään friisityyppiin, joten tämä ori tuntui oikeasti isolta ja muhkulta vaikka korkeutta sillä on about saman verran kuin Maaikella. Oikein komea hevonen jolla kiharaa jouhea riitti. :) Omistaja näytti mulle ensin vähän paikkoja ja teimme yhdessä hevosen heinäpussit. Sitten hevonen kuntoon ja maneesille!

Omistaja ratsasti ensin ja samalla hänen kaverinsa kertoi mulle enemmän hevosen ratsastettavuudesta ja kommervenkeistä. Hirveän raakahan se on kun on vasta nelisen kuukautta ratsastettu. Se osaa tällä hetkellä liikkua lähinnä eteen (tarvitsee muistutusta ettei hyydy), kulkee ravissa ja käynnissä oikein päin, osaa pohkeenväistön, pysähdys, peruutus. Laukka nousee kuulemma välillä, eikä sillä ole vielä tasapainoa tai voimaa laukata kauaa. Mutta pikkuhiljaa! :)

En ratsastanut itse kauaa, lähinnä vaan testasin avut läpi käynnissä ja ravissa. Hevonen oli oikein mukava ja miellyttävä ratsastaa, mutta vähän kömpelö ja tönkkö. Sen ravi oli aika vaatimaton friisiksi (tai ainakin verrattuna siihen mihin olen Maaiken kanssa tottunut haha) ja helppo istua kun ratsastin muutaman pääty-ympyrän harjoitusravissa. Omistaja antoi mulle muutamia vinkkejä ja sanoi tykkäävänsä mun ratsastustyylistä, näytti kuulemma hyvältä ja hevonen tyytyväiseltä. :) Vaikka hevonen olikin kiva, en saanut siitä sellaista wau-fiilistä minkä tarvisin jos näinkin kattavaan diiliin lähtisin puoliylläpitäjän roolissa. Joten tästä ei mulle nyt ratsua tule, kiva hevonen kuitenkin joten eiköhän se löydä itselleen sopivan ihmisen.


Mulla on vielä kaksi koeratsastusta jäljellä, palataan siis asiaan pian! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.