15 okt. 2015

Laukka


Tiedättekö mikä on aika siistiä? No se kun pääsee laukkaamaan ensimmäistä kertaa yli vuoteen! Mun omistaja tajusi vihdoin, että voidaan me muutakin tehä ku vaan ravailla ympäriinsä. On se ihan eri hommaa, se laukkaaminen nimittäin. Pääsee jopa eteenpäin ja saa pitää samalla vähän hauskaa. Meinas kyl mennä jo hermot siihen ainaiseen ravin nitkuttamiseen kun ei ne ihmiset vaa tajunnu et kyl mä jaksan jo laukata.


Niin! Laukka! Kyllä oli mielettömän hyvä fiilis kun viime sunnuntaina lähdin tekemään ensimmäistä laukannostoa sitten kesäkuun 2014. Samalla jännitti, mitä jos Topanga hepuloi? Ja kyllähän se vähän myös sitäkin teki, mutta kun laukka lähti rullaamaan niin asia korjaantui.

Mulla on ollut aivan kamala kiire tämä kulunut viikko. Töitä, tallia, töitä, treeniä, töitä. Eniten töitä! En ole siis tallillekaan päässyt niin paljoa mitä olisin halunnut. No, su-ti-ke kävin ja nyt ulottuu hymy korviin asti. On se hieno hevonen.

Sunnuntaina ratsastin maneesissa. Alkuverkkasin tekemällä käynnissä ja ravissa pohkeenväistöä: lyhyen sivun keskeltä lävistäjälle ja keskeltä väistöaskelin toista kulmaa kohti ja sitten suunnan muutos. Ja sitten me laukattiin! Aloitin oikeassa kierroksessa, ratsastin muina miehinä harjoitusravia hyvässä tahdissa ja sopivassa kohdassa kerroin, että nyt laukka. Topanga yllättyi mutta nosti laukan hienosti! Laukattiin reilu 1½ kierrosta maneesin ympäri ja sitten käyntitauko. Sitten nosto vielä vasempaan mutta arvatkaa kuka vähän kuumeni... Hetken aikaa pompittiin suuntaan jos toiseenkin mutta saatiin tehtyä kelvollinen nosto vaikka Topanga vähän ryntäsikin eteen siitä sitten. Rauhoitin tilanteen ja saimme tehtyä oikein hyvän ison ympyrän. Loppuraveissa Topanga yllätti ja oli todella rennon letkeä eikä pahemmin edes kaahottanut. Tiistaina ja eilen keskiviikkona ratsastin ulkona. Nyt on ollut kyllä hyvä sääputki, en edes muista milloin on satanut viimeksi?! (Jinxaan kyllä homman tällä sanomisella...) Tarhatkin ovat ihan kuivat. Aurinko paistaa lähes joka päivä, kyllä kelpaa.

Tiistana korjasin hommaa sen verran, että otinkin ensimmäisen laukan siihen huonompaan vasempaan kierrokseen. Tämä toimi erinomaisesti eikä samanlaista protestointia/innostumista/kuumumista/sinkoamista tapahtunut ollenkaan. :) Muuten Topanga oli ihan ok, parempi kuin sunnuntaina mutta keskiviikkona se kyllä korjasi potin kotiin. ;)


Se on kyllä niin hieno hevonen! Eilen olin ensin suunnitellut ratsastavani vapaalla maneesivuorolla, mutta huomattuani miten hieno ilma ulkona on lähdin heti vaatteiden vaihdon jälkeen tallille. Ja eikun maastoon alkukäynneille! Aurinko laski just sopivasti ja ilma kylmeni mutta fiilis oli iloinen ja lämmin. Topangakin oli tosi hyvällä tuulella. Tien kaartaessa vasemmalle laitumien jälkeen se halusi mennä oma-alotteisesti metsäpolulle (missä se ei siis yleensä viihdy). Yllätyin tästä päähänpistosta mutta annoin Topangan valita suunnan. Se puksutti menemään reippaana ja iloisena mutta säilyttäen kuitenkin rauhallisenpuoleisen askeleen. Mutta kuten kolmannesta kuvasta voi nähdä, niin metsässä on kamalaa - tässä sain just räpsäistyä kuvan Topangan huolestuneesta ilmeestä kun se ei meinannut uskaltaa mennä yhden kannon ohi. :DDD No, loppu hyvin kaikki hyvin ja pääsimme siitä hirvityksestä muutaman puhaltelun jälkeen.

Seuraava jännitysmomentti oli puolen kilometrin päässä kun huomasin kaksi peuraa keskellä tietä. Ne eivät olleet huomanneet meitä eikä Topanga niitä, joten mun oli pakko viheltää ettei nyt ihan vallan törmättäisi peura raukkoihin. :D Peurat saivat sydänkohtauksen kun me olimme niistä noin viiden metrin päässä ja sinkosivat eri suuntiin. Topangan reaktio lämmitti mieltä, se pompsahti kerran vähän sivulle mutta ei sen kummempaa.

Tämän seikkailun jälkeen kävimme vielä tekemässä pyörähdyksen kentällä, ihan vain läpiratsastusmielessä. Otin ravia molempiin suuntiin isolla kahdeksikolla, Topanga oli vähän vastaan ulkoapuja mutta tein asetuksia sekä suoristuksia niin se meni läpi. Laukkaaminen sujui tällä kertaa kuin unelma! Tosi siistit nostot molempiin suuntiin ilman kummempaa stressaamista ja Topanga laukkasi hienosti kauniissa muodossa. Sain jopa vähän ratsastettua sen takaosaa alle, mutta ihan van puolikkaan ympyrän ajan ettei tulisi turhaa rasitusta. Laukasta alaspäin siirtymiset ovat kyllä suurta hupia nyt Topangan kanssa, se nimittäin laukkaa viimeiseen asti todella tarmokasta ja hienoa laukkaa lähes paikallaan, lopettaa sitten ja siirtyy mielettömän voimakkaaseen ja hienoon raviin. Ihana. :)

Hauska kyllä huomata miten paljon liikunnan lisääminen sekä monipuoleistaminen vaikuttaa hevoseen! Topanga on tuntunut nyt paljon rauhallisemmalta, ikään kuin se tietää että kyllä se saa laukata ja näin ollen sen ei tarvitse stressata asiasta.


OOTD:
Panta - Spooks
Liivi: HV Polo
Paita: Kingsland
Housut: Equiline
Sukat: Horze
Kengät: Vans

No tällaista tänne. Huomenna aamupäivällä viimeiset stressit ja sitten lähden lounaslennolla SUOMEEN! Joulukarkkiosasto, here I come.

4 kommentarer:

 1. Jee kiva että alatte päästä normaaliin rytmiin! Ihana toi toka kuva muuten :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joo nää topangan ilmeet ovat jo oma lukunsa. :D

   Radera
 2. "monipuoleistaminen"= monipuolistaminen?

  -> Suomi on vaikea kieli... xD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Voi ei, on kyllä! :D multa näitä omia sanoja löytyy näköjään vähän enemmänkin...

   Radera

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.