23 okt. 2015

Saako bloggaajaa haukkua?

Olet ihan paska ratsastaja!

Sahaat!
Istuntasi on surkea!
Hyi miten ruma olet!


Ei varmaankaan tarvitse sanoa, että nämä tuskin ovat niitä pahimpia kommentteja joita jotkut bloggaajat saavat blogeihinsa, instagramiin tai lukea keskustelufoorumilta. Onko bloggaaja jotenkin paha ihminen kun pitää blogia? Miksi joku lukee blogia jonka kirjoittajasta tai hevosesta ei pidä? Selaimesta löytyvät niin sulje-toiminta kuin edellinen-nappikin. Kunpa ihmiset painaisivat mieluummin niitä kuin lähetä-nappia kirjoitettuaan ilkeän kommentin...

Mistä tällainen paskanjauhanta, kiusaaminen ja paha henki johtuvat? Eikö meille kaikille ole jo lapsena opetettu ettei toisia kiusata tai haukuta? Tosin ei se oppi silloinkaan kaikille mennyt perille. Ei voi kauhalla vaatia kun on lusikalla annettu jne. Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa voi yhtä hyvin olla hiljaa. Ja tämä koskee nyt nimenomaan sitä tarkoituksella annettua ilkeää kommenttia. Rakentava negatiivinen palaute (mieluiten omalla nimellä annettu) taas on mielestäni tervetullutta mikäli sille löytyy perusteita ja tällöin on bloggaajan itsensä vastuulla miettiä miten reagoi ja miksi sai tällaisen kommentin.

Toisaalta voiko olla myös niin, että joku bloggaaja vahingossa tai tarkoituksella provosoi lukijoitaan julkaisemalla kyseenalaisia kuvia, tekstejä ja kommentteja? Vaikka kuinka pyrkisi antamaan rehellisen kuvan itsestään ja tekemisistään niin välillä voi olla paikallaan miettiä tarvitseeko kaikkea julkaista - jos toistuvasti julkaisee provosoivia kuvia ja tekstejä se on kuin heittäisi bensaa liekkeihin. Jokainen on kuitenkin itse vastuussa siitä, millaisen kuvan itsestään netissä antaa. On oma valinta julkaiseeko ne epäedustavatkin kuvat ja tekstit, kertooko elämänsä huolista ja murheista vai pysyykö neutraalin asiallisella linjalla. Aina ei tarvitse kertoa kaikkea. Tämä  tosin ei ehkä ole niin iso "ongelma" hevosblogeissa, että tietoisesti julkaisisi provosoivaa materiaalia. Hyvä niin. :)

Edelliseen blogiini (Working with the Master) sain ehkä 2-3 asiatonta kommenttia koko blogin olemassaolon ajan ja kirjoitin sitä kuitenkin kolme vuotta. Tähän blogiin en ole saanut ainuttakaan ilkeää kommenttia - ei edes sellaisiin postauksiin joiden julkaisemista olen hieman jännittänyt!  Toki blogini lukijakunta on melko pientä, noin 200-300 lukijaa päivässä joten se varmasti vaikuttaa paljon. Ht.netissä on ollut muutama haukkumistarkoituksella aloitettu topicci minusta ja/tai blogista mutta niiden aloittaja on harvoin saanut "suurta yleisöä" mukaansa. En sitten tiedä ovatko blogini lukijat jotenkin poikkeavan asiallisia ja mukavia mutta siitä suuri kiitos! :)

Tottakai kiinnitän huomiota siihen millaista tekstiä ja kuvia julkaisen sekä miten paljon itsestäni täällä kerron. Onhan kyseessä julkinen blogi jota kuka tahansa maailman miljardeista ihmisistä voi käydä lukemassa. Enkä kirjoita täällä omasta hevosestani, joten senkin takia rajoitan vähän kertomisiani. Toisaalta vaikka pitäisin blogia omasta hevosesta tarkkailisin silti huolellisesti millaisen kuvan siitä ja tekemisistäni annan. Vaikka en liioittele tai kaunistele asioita en kuitenkaan näe tarvetta julkaista epäedustavia kuvia enkä halua kertoa sen enempää ongelmista tai huonoista päivistä.

Miksi kiusaajat ja haukkujat sitten tekevät sitä mitä tekevät? Yksi syy voi olla kateus. Kun toisella on hieno hevonen ja tämä ratsastaakin vielä hyvin niin tottakai tällaista ihmistä on kateellisen ja pahoinvoivan ihmisen mielestä oikeus haukkua. Toinen haukkuja voi haluta pönkittää omaa itsetuntoaan. Kolmas onkin sitten livenä bloggaajan kaveri mutta todellisuudessa hänestä paljastuu selkäänpuukottaja.

Haukkujat: Miettikää hetken toimintaanne. Menkää itseenne ja ajatelkaa, miltä kommentin vastaanottajasta tuntuu. Jos haluat jättää negatiivista palautetta niin tee se asiallisesti. Kukaan ei hyödy "oletpa paska ratsastaja"-kommentista.
Bloggaajat: Miettikää mitä blogissanne julkaisette.

Toisaalta, teet mitä teet niin....:


8 kommentarer:

 1. Juuri sivusin samaa aihetta blogissani: http://falconetxx.blogspot.fi/2015/10/mika-ihmisiin-menee.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tämä aihe tuntuu valitettavasti olevan taas pinnalla... Ja aihe on tärkeä, voi kun näillä teksteillä voisi vaikuttaa edes yhteen ihmiseen! :)

   Radera
 2. Hyvä postaus. Mä oon omassa blogissani ihan tietoisesti ottanut riskin ja kertonut mielipiteitäni aiheista, joiden kannattaja usein haukutaan kukkahattutädeiksi. Mulla on myös oma tapani kouluttaa hevostani ja vahvat mielipiteet hevosen kanssa toimimisesta ja välillä ihan kauhulla odottanut, että milloin pamahtaa niitä palkokasvit nokkaan vetäneiden kommentteja. Tähän mennessä oon kuitenkin saanut vaan kiitosta siitä miten perustelen asiat - toisaalta mun blogi on kovin uusikin.

  Noihin pohtimiisi syihin mä lisäisin vielä ne henkilöt, jotka lukevat tekstit (tai kuuntelevat keskusteluissa) aina tavalla jota en osaa millään hahmottaa, eli jos sinä toimit toisin kuin lukija/kuulija ja koet sen itsellesi parhaana keinona ja kerrot siitä, toinen lukee/kuulee sen kuin sanoisit suoraan "sun tapa on paska".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos! :) Mielestäni kerrot blogissasi juuri niin hyvin mielipiteesi/arvosi, että joukosta on vaikea löytää juttua jonka perusteella alkaisi heittämään lokaa. Toki löytyy aina niitä ihmisiä jotka löytävät tikustakin sen päivän pommin. Toivottavasti saat jatkossakin olla rauhassa ikäviltä kommenteilta!

   Radera
 3. Hyvä teksti! En vaan ymmärrä mitä nämä sillä ruskealla foorumilla haukkujat saavat siitä irti.. Kenties yrittävät nostaa itseään korkeammalle jalustalle haukkumalla muita. Who knows, lapsellista kuitenkin.
  Olen huomannut myös kisoissa että kanssakisaajia katsotaan niin alentavasti ja supistaan, ei vahingossakaan kehuta toista mistään, etsitään vaan ne viat. Olen itse usein kisoissa kehumassa muiden hevosia ja suorituksia ja takaisin saa joko ihme mulkaisun tai "aha kiitti" tyylisen vastauksen. Ugh :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mä olen kokenut tuon haukkumisen juuri sellaisena, että yritetään parantaa sitä omaa henkistä pahaa oloa ja epävarmuutta. Tai ollaan kateellisia jollekin ja haukkumalla koitetaan jotenkin "näpäyttää" tai "palauttaa takaisin maan pinnalle".

   Joo varokin vain jos voitat jonkun paikallisen ylimielisen tähden estekisoissa niin johan siellä katsetaan nenänvartta pitkin! :D Onneksi löytyy myös mukavia kisaajia ja usko pois, olen törmännyt varsinkin täällä Ruotsissa oikein mukavahenkisiin kilpailijoihin!

   Radera
 4. Ei saa, mutta eipä bloggaajankaan tarvitse käyttäytyä kuin syyntakeeton ja sen jälkeen piiloutua blogiviitan taakse. Bloggaajat ovat harrastajia siinä kuin muutkin hevosten kanssa touhuavat ja jos johonkin blogiin tulee säännöllisesti negaa kannattaa ottaa peili käteen ja pohtia miksi.
  Yleensä vastaus löytyy omasta tavasta esittää ja ymmärtää asiat.

  Montakohan postausta aiheesta nyt tulee, tuntuu kaikilla olevan kovasi aiheesta sanottavaa ;) Huokasin jo kyllästyneenä kun näin otsikkosi, mutta ajattelin kuitenkin kommentoida.

  Pidän blogistasi, näitä mukavia nuorten naisten pitämiä blogeja ei ole kuin pari (korostan sanaa mukava) ja uskon että sinun blogi on yksi niistä "uus tulokkaista" jolla on tulevaisuus blogitaivaalla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olen aivan samaa mieltä kuin sinä, kuten kirjoitinkin yhteen kappaleeseen. Hevosblogeissa en ole törmännyt tähän ilmiöön ihan yhtä pahasti (muutamaa tunnettua lukuunottamatta) kuin joissakin suosituissa lifestyleblogeissa, mutta ehkä nämä hevosblogit ovatkin syystä tai toisesta jääneet joko minulta huomaamatta tai olen skipannut tietoisesti tällaiset "ongelmapesäkkeet".

   Heh, tulee varmaan aika monta! :D Mulla oli tämä teksti lähes tällaisena edellisen blogin postausten joukossa, alkuperäisen olen julkaissut joskus vuoden 2012 puolessa välissä. Halusin tuoda asian esiin myös nyt kun aihe tosiaan puhuttaa ihmisiä.

   Ja pakko sanoa, että kommenttisi on varmaan yksi mukavimmista mitä olen blogiini saanut! :) Ihana kuulla, kiitos.

   Radera

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.