11 dec. 2015

Ensimmäinen kouluvalmennus 1,5 vuoteen

Keskiviikko-iltana jännitti!


Meillä oli Topangan kanssa ohjelmassa ensimmäinen kouluvalmennus 1,5 vuoteen. Viimeisin kerta oli alkukesästä 2014 ennen kaviokuumeen iskemistä. Valmentajana meillä on Topangan omistaja C. Samalla tämä oli ensimmäinen kerta koko tänä vuonna kun hän näkee ratsastustani livenä. Meillä on sujunut tämä Topangan kuntoutusjakso oikein hyvin tekstareiden ja puhelujen kautta, mitäpä sitä suotta tuhlaamaan aikaa samaan aikaan tallilla... :D Muutaman kerran ollaan oltu samaan aikaan tallilla pidemmän aikaa mutta nämä kerrat ovat laskettavissa yhden käden sormilla. Tämä on toiminut meillä oikein hyvin. Hän tietää voivansa luottaa minuun ja minä taas tiedän tekeväni oikein.


Mä en ymmärrä miten Topanga voi näyttää tältä. Se on kuin täysin eri hevonen maasta käsin, varsinkin ulkonäöllisesti. Vitsailimme Dianan kanssa, että jos olisi hevosenostajan roolissa menossa katsomaan Topangaa, ilmoituksen mukaan "upeaa vaativan tason kouluratsua" ja tallissa olisi vastassa tämän näköinen hevonen... Niin saattaisi olla, että heräisi pieni epäilys että mikä vanha ex-ravuri tämä onkaan. Ei sitä voi uskoa ennen kuin itse kokee miten tämä pikkutamma herää eloon ja kasvaa 10 cm korkeutta kun sen selkään nousee. Ehkä juuri siksi se onkin niin täydellinen. Hoitaessa maailman kiltein ja rauhallisin, ratsastaessa kuuma ja upea. 

Meidän valmennus oli ratsastustuntien jälkeen klo 22. Olin ajatellut C:n teettävän meillä suht helpon puolituntisen, olihan tämä tosiaan ensimmäinen valmennus ikuisuuksiin ja muutenkin Topangalla on pidetty ratsastukset suht lyhyinä, n. 20-35 min työskentelyä. Mutta mitä vielä, raadoimme reippaat 45 minuuttia minkä jälkeen olimme molemmat ihan hikisiä. Check ja check!

Menimme lähes koko valmennuksen harjoitusravia ja lopuksi vielä tehokasta laukkatyöskentelyä. Oli siinä sunnuntairatsastelijalla kestämistä...

Mitä sitten opin? C muistutti mua paljon siitä, että Topanga ei tykkää yhtään oikean ohjan paineesta. Eli se täytyy ratsastaa ensin läpi vasemman puolen kautta ja sitten välillä ottaa kevyt tuntuma oikeaan puoleen. Oikeassa kierroksessa saa asettaa välillä ulos ja ajatella avoa, vasemmassa taas asetetaan sisään päin ja myödätään ulko-ohjalla. Topanga on sellainen "nipprig", no mikä se nyt on suomeksi... Nirppis? Ja haluaa luistaa mahdollisimman helpolla jos ei ole pakko. Sille tulee kertoa asiallisesti mutta tiukasti oikea työskentelyasento heti aluksi. C:n neuvoilla sain Topangan kyllä nopeammin hyväksi kuin olen itsenäisesti ratsastaessa onnistunut! Teimme ensin töitä ravissa isoilla volteilla ja sitten otimme mukaan avotaivutuksen pitkillä sivuilla. Aloitin avon tekemällä ensin kulmaan 10 metrin voltin ja kun palasin voltilta takaisin kohti uraa säilytin saman asetuksen ja jatkoin pitkän sivun avotaivutusta. Topanga poikitti helposti vähän liikaa, tai ehkä se olin minä joka antoi avut vähän väärin... Se täydellinen avo kun ei vaatinut kuin vähän sisäohjaa ja tukea ulkoavuilla. Paljoa se ei siis vaatinut ja onneksi ymmärsin tämän lopulta ja saimme suoritettua todella hyvät avotaivutukset molempiin suuntiin.

Topanga fuskaa helposti vasemmalla lavallaan ja sain myös tähän nyt tästä valmennuksesta todella hyvät eväät ratkaisemiseen. Tulin lyhyen sivun keskeltä suoralla linjalla kohti pitkän sivun keskiosaa ja kun Topanga oli täysin suora tein muutaman askeleen pohkeenväistöä minkä jälkeen hevonen taas suoraksi linjan suuntaisesti ja takaisin uralle. Oppina tässäkin ettei hevonen saa poikittaa liikaa vaan sen tulee olla ensin suora minkä jälkeen asetus pohkeenväistön suuntaan, väistättävä pohje antaa kevyen avun samalla kun väistön suuntainen ohja näyttää suunnan ja sen puolen pohje pitää vastaan. Vasemmassa kierroksessa Topanga teki todella hyvät väistöt sinne oikeaan päin. Oikeassa kierroksessa väistö tehtiin vasempaan jolloin homma meni vähän vaikeaksi ja Topanga hermostui pari kertaa, mutta suoriuduimme lopuksi todella hyvin.

Laukkaa treenatessa ratsastin ensin ravia isolla keskiympyrällä, siitä ympyrän vaihto ja suunnan muutos pienelle pääty-ympyrälle josta paluu takaisin toiseen suuntaan keskiympyrälle ja laukannosto. Ymmärsitkö selityksen? :) Tässä oli ajatuksena ettei Topanga ala ennakoimaan mitään ja sen ajatuksen saa keskeytettyä tuolla pienellä pääty-ympyrällä eri suuntaan. Teimme kaksi nostoa molempiin suuntiin ja Topanga nosti laukat todella hyvin! Ja kun oli aika ottaa takaisin raviin tein samalla idealla kuin nostonkin, eli siirtyminen raviin ympyröiden "liityntäkohdassa" ja saman tien ratsastus toiseen suuntaan pienelle pääty-ympyrälle. C sanoi hyvin, että mä ikään kuin hätäännyn ja lopetan ratsastamisen ravisiirtymisissä. Teen siirtymiseen valmistelun hyvin mutta sitten pitäisikin samantien ajatella ratsastavansa eteen myös siinä hitaammassa askellajissa niin Topangan kanssa tuleekin muutaman sekunnin stoppi kun kumpikaan ei oikein tiedä mitä seuraavaksi pitäisi tehdä. Kun muutin tätä ajatustapaa ja uskalsin ratsastaa eteen siinä ravissa niin viimeisestä laukka-ravi siirtymisestä tuli todella paljon parempi!

Mieltäni lämmitti todella paljon C:n kehut, hän sanoi että olen kehittynyt ratsastajana todella paljon sitten viime näkemänsä. Olen tasaisempi ja istun paljon paremmassa asennossa sekä saan ratkottua hyvin Topangan "ongelmat" ja riekkumiset. Kehut hevosen omistajalta eivät ole koskaan turhia ja tekevät kyllä todella iloiseksi! :) 


Tänään mulla on vapaapäivä ja muutaman tunnin päästä matkustan kohti Arlandaa. Lento Suomeen lähtee myöhemmin iltapäivällä. Joulusuklaa, here I come! Ei vaan. Pääsyy tällä Suomen reissulla on tietysti Playsson.netin järjestämä Blogiexpo, huomenna lauantaina Tampereen messukeskuksessa klo 9.30-14! Sisäänpääsy on täysin ilmainen ja tiedossa on paljon kaikkea kivaa ohjelmaa ja tekemistä. Lisää infoa löydät tästä artikkelista ja Facebookista! Mua saa tulla moikkaamaan ja mikäli missaat etkä löydä mua yleisömassan keskeltä niin mut voi bongata ainakin muotinäytöksestä mikäli mahdun näytösvaatteisiin ;)


2 kommentarer:

  1. Täällä ei enää ole joulusuklaata :( Eikä siis siksi että itse olisin syönyt kaiken, vaan siksi että Fazer vaihtoi reseptiä - ja toooosi paljon huonommaksi!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Voi ei, ei kuulosta hyvältä!! :( no täytyy kuitenkin ottaa riski... Kaikissako sama homma? Perse!

      Radera

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.