16 dec. 2015

Maaiken onnistunut keskiravi

Lähdin eilen aika ex-tempore tallille kun Maaiken omistaja soitti mulle kesken työpäivän. Sain vähän varoitteluja, että Maaike oli ollut viime päivinä vähän hankalampi ratsastaa sen oltua vähän kevyemmällä liikunnalla. Olin just tehnyt tiukan jalka-/vatsatreenin lounastauolla joten mietin vähän jaksankohan edes ratsastaa kunnolla... Mutta mikäs siinä, kaikki extra treeni on hyväksi näin joulukuussa kun toimiston pöydät pursuavat konvehtirasioita. Tänäänkin söin ainakin kymmenen palaa Anthon Berg-rasiasta. Sekä syön Suomesta ostettuja Fazerin vadelmasuklaakonvehteja sekä Brunbergin suklaatryffeleitä. Parasta ikinä. Karkkilakko alkakoon tammikuussa. ;)

Maaikes ägare ringde igår när jag var på jobbet så det blev ett stallbesök för min del. Jag blev varnad att Maaike hade varit lite sämre att rida efter hennes lugnare period. Och jag som hade precis gjort ett ordentligt ben-magepass på gymmet... Men det är bara bra att röra på sig extra mycket nu när det är december och det finns choklad på kontoret varje dag. Idag åt jag minst tio praliner från en Anthon Berg-ask. Och just nu sitter jag och mumsar i mig choklad som jag köpte från Finland. Så gott! Det får nog bli godisförbud i januari tror jag. ;)


Ei kai siinä muuta kuin kouluratsastusfiilis päälle ja maneesiin hyppytunnin ajaksi. Täällä on ollut ihan pirun kylmä nyt koko viikon (no okei, max -5 mutta ilma on kostea joten se tuntuu kylmemmältä) ja maa on kivikova... Viikonlopuksi onneksi lauhtuu (tosin mieluummin ottaisin lunta tänne!) joten pääsee ratsastamaan muuallakin kuin maneesissa. Ihan typerä talvi.

Ratsastuksen opettaja laittoi meille soimaan kaijuttimista Lugna favoriter mutta rauhallisuuden sijaan jokin naksahti mun päässä ja ratsastin poikkeuksellisesti heti alusta asti kunnolla. ;) Se tuli hyvin tarpeeseen, Maaike olis varmasti muuten jekuttanut muakin ja koittanut luistaa hommista... Mutta nyt se (ja mä!) joutuikin töihin. Ratsastin sen heti alkukäyntien jälkeen käynnissä kuulolle erilaisten harjoitusten kautta. Mun pitkäaikainen suosikki on aktivoida hevonen työntekoon tekemällä eri tehtäviä toistensa perään. Monella ratsastamallani hevosella se toimii hyvin kun hevosella pysyy mielenkiinto yllä ja se joutuu keskittymään hommiin.

Tällä kertaa tein ensin pysähdyksiä ja liikkeellelähtöjä pitkillä sivuilla muutaman kierroksen, ja lyhyellä sivulla n. 10 metrin voltin. Maaike levisi aluksi pitkäksi pysähdyksissä ja punki pään ylös... Asia korjaantui vain ratsastamalla pysähdys kunnolla läpi, istumalla itse kunnolla ja toistamalla homma niin monta kertaa että pysähdys oli pehmeä. Sitten vaihdoin pysähdykset väistöharjoituksiin, edelleen lyhyellä sivulla voltti. Tein samaa pohkeenväistöharjoitusta kuin teimme Topangan kanssa viime viikolla kouluvalmennuksessa eli lyhyen sivun keskeltä suoralla hevosella kohti pitkän sivun keskipistettä, muutama askel väistöä ja sitten taas suoristus. Maaiken kanssa tehtävä tuntui lähes liian helpolta ja sainkin olla tarkkana ettei se väistä liikaa ja muutu löysäksi makkaraksi.

Ravissa me ei pahemmin tehty hommia vaan lähinnä "mukavuusratsastettiin", tai no ratsastin kyllä ravia lähes pelkästään alas istuen ja kuitenkin kunnolla mutta en siis tehnyt mitään erityistä harjoitusta ravissa parin pohkeenväistöpätkän lisäksi. Vaan koska Maaiken vaikeampi askellaji on laukka niin halusin sen käyttävän voimansa siihen.
Hyvä ratkaisu!
Maaike oli vähän löysä ekoissa laukannostoissa, varsinkin vasempaan kierrokseen sain ihan oikeasti kerran tinttaista raipalla että se vähän heräisi todellisuuteen. Itse laukka pyöri tosi hyvin ja Maaike oli todella reipas, mutta kun aloin kokoamaan sitä niin se muuttui vähän kehnoksi ja tuntui että ilmavuus katosi ja puhti ei meinannut säilyä... No, ei se tuolla laukalla olekaan mikään helpoin nakki kulkea pyöreänä ja ryhdikkäänä. Maaike taisteli kuitenkin hyvin (ja välillä vastaan). Päädyin tekemään temmonvaihteluja laukassa, isoilla ympyröillä ja pitkillä sivuilla välillä eteen ja sitten kiinni. Homma ei selvästikään ollut Maaikelle se helpoin joten en tehnyt näitä kokoavia pätkiä kovin pitkiä aikoja kerrallaan ja lopetin laukkahommat kun molempiin suuntaan tuli muutama hyvä pätkä.

Lopuksi Maaike oli ihan mielettömän hyvä ravissa! Se oli jo vähän väsynyt mutta taisteli silti todella hyvin ja jaksoi laukan jälkeen ravata ryhdikästä harjoitusravia vielä vajaa kymmenen minuuttia. Päätin kokeilla onneani ja ratsastaa muutaman keskiravipätkän, odotukset eivät olleet ymmärrettävistä syistä korkealla. :D
Mutta yllätyinkö?
Jep!
Ehkä se oli väsymystä, mutta Maaike päästeli menemään hyvässä tasapainoisessa keskiravissa kolme onnistunutta lävistäjänpätkää molempiin suuntiin. Sain kyllä pyytää sitä aika paljon pohkeella eteen mutta silti... Enkä mä pomppinut holtittomasti yhtään sillä Maaike säilytti kuitenkin hyvän ryhdin ja tahdin eikä levinnyt minnekään! Jipii. Näihin tunnelmiin oli tosi hyvä lopettaa. :)

Svensk översättning om ridpasset kommer. Nu är det dags att säga godnatt! :)

Aina sillä on tämä sama ilme: löytyykö karkkia? - Hon har alltid den här minen: har du godis?
Anna edes yksi nami! - Ge åtminstone en godisbit!

Vielä viisi työpäivää ennen joululomaa! Kyllä tämä tästä! Sitä odotellessa päivät täyttyvätkin näistä aktiviteeteista töiden lisäksi: haban pullistelua ja kissan halailua. Tallin lisäksi siis. :) 

Bara fem arbetsdagar kvar före julsemestern, det fixar vi! I väntan på det så fylls mina dagar av dessa aktiviteter: spänna musklerna och gosa med katten. Förutom stallet såklart. :)

En osaa pitää naamaa ilmeettömänä tai vatsaa sisällä samaan aikaan kun pullistelen ja otan kuvan. No, harjoitus tekee mestarin. ;) - Jag kan inte se normal ut i ansiktet och hålla magen inne samtidigt som jag flexar och tar kort. Men övning ger färdighet. ;)
Rakas Tahvo ♥ Kära Tahvo
PS: Arvonnan voittaja on selvinnyt ja voittajalle on lähtenyt sähköpostia. Paljon onnea pipalle!

3 kommentarer:

 1. siis mitä, voitinko mää?? :o vai joku muu pipa? en nääs ole mitään sähkäriä saanu - vielä :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heh, sinä juuri! :D Outoa, laitoin meiliä alkuviikosta. Onkohan osoite oikein? Kokeile laittaa mulle, rosse.db@gmail.com. :)

   Radera
 2. Lähetetty! Tässä oli nyt vähän menoa viime aikoina, että huomasin tämän vasta nyt :)

  SvaraRadera

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.