22 mars 2018

Kisatreenejä


Kuusi viikkoa aikaa ensimmäisiin kisoihin, saako jo alkaa stressaamaan? ;)

Olen ilmoittanut meidät jo kaksiin kisoihin. Ensimmäinen startti olisi vappuna, helppo B (LB:1). Seuraavat kisat ovat 5.5 joko lähitallin HeB tai sitten... Regional (kolmostaso?) Helppo A. Saa nähdä olemmeko valmiita A:han jo toukokuun alussa vai odotetaanko suosiolla kevätkauden viimeisiin kilpailuihin. Eniten taitaa olla kyse henkisestä kynnyksestä, mutta mitään en vielä päätä tai lyö lukkoon vaan ilmoitan meidät molempiin kisoihin ja katsotaan sitten lähempänä kumpiin karkeloihin me lähdetään. :)

Täällä Ruotsissa kilpailujen tasot ja luokat menevät hieman erilailla kuin Suomessa.

1. Pay'n'ride/Programridning = Radan ratsastus, kilpailuharjoitukset. Tuomarina yleensä kunnon koulutuomari ja ratsukko saa pidemmän ajan tuomarin kanssa ja arvostelupaperin lisäksi myös suullisen arvion. Joskus myös rata ratsastetaan kahteen kertaan ja kyseessä on enemmän valmennustyyppinen tapahtuma.
2. Klubbtävling = Seurakilpailut (näitä ei järjestetä pahemmin ollenkaan ja jos järjestetään ovat ne usein seuran sisäiset kilpailut)
3. Lokaltävling = Aluekilpailut, alempi taso. Luokat LC-LA (HeC-HeA).
4. Regional tävling = Aluekilpailut, ylempi taso. Luokat LA-MsvA (HeA-VaA).
5. Nationell tävling = Kansalliset kilpailut

Helpot luokat menevät kuten Suomessa, eli LC=HeC, LB=HeB, LA=HeA. Mutta nuo Medelsvår-tason (Msv) luokat tuottavat usein päänvaivaa suomalaisittain muutettuina. Itse luokkia lukeneena sanoisin MsvC:n vastaavan Helppoa A:ta ja Msv:B:n Vaativaa B:tä. Toki tulkintaeroja ja mielipiteitä voi olla monia.

Kankia saa käyttää vasta MsvB-luokissa ja niihin luokkiin päästäkseen tulee suorittaa MsvC kaksi kertaa saaden vähintään 62%, ja voidakseen nousta MsvA-luokkiin täytyy ratsukon olla suorittanut MsvB:5 luokka kaksi kertaa vähintään 62% tuloksella.



Ei mua oikeastaan se itse kilpailusuoritus jännitä, vaan kaikki asiat siinä ympärillä. Millainen verkka on Mutterille sopiva? Mitä jos se kyttää/pelkää kaikkea? Entä jos se ei suostu menemään radalle tai tuomaripäätyyn jonkun "pelottavan" asian takia?

Ei kai näitä asioita niin vakavasti kannata ottaa. Hyvin suorittaessaan ja keskittyessään Mutteri on upea ratsu joka kuuntelee ratsastajan pienimpiäkin apuja, mutta kunnolla pelästyessään se on oikeasti idiootti johon ei tehoa pahemmin mikään. Aika hyvin ollaan päästy niistä puhtaista pöllöilykohtauksista eroon tutustuttuamme toisiimme ja mun opittua ratsastamaan/vaatimaan Mutterilta, mutta jos/kun sellaisia oikeasti "kauheita" asioita tulee eteen, niin siitä järkytyksestä ei Mutteria saa toipumaan. No nyt ylianalysoin kaikki asiat, mennään vain pitämään (toivottavasti) hauskaa. :D Otetaan nämä kevään/kesän kilpailut enemmän treenin kannalta ja jos kaikki sujuu hyvin niin sitten syksyllä kohti totisempaa touhua.

Mutteri sai näihin kuviin sykeröt, sillä niidenkin tekemistä kannattaa harjoitella. Olen viimeksi letittänyt sen viime syksyn harjoituskisoihin jolloin suoriuduin puuhasta yllättävän hyvin siihen nähden etten ole koskaan aiemmin elämässäni letittänyt hevosta. Tällä kerralla mulla meni näihin ehkä 15-20 min, joten ei kyllä letittämisestä tarvitse ottaa paineita. Ainut ongelma on tuon otsatukan kanssa, se on Mutterilla niin hävyttömän säälittävä etten tiedä mitä sille teen. Varmaan isken korvahupun päähän ihan vain esteettisistä syistä...



Siirtyminen laukasta raviin voi näyttää tuntemattomalta askellajilta. ;)





Päivän asu:
Kypärä - Back on Track Eq3
Paita - Newyorker
Hanskat - Roeckl
Housut - Esperado
Vyö - GhoDho (saatu)
Saappaat - Mountain Horse Victoria
Kannukset/Remmit - Lorenzini/Döbert



Jos sitten analysoin asioita, jotka voivat tuottaa radalla meille hieman päänvaivaa, ovat ne ehdottomasti keskiravi pitkän radan diagonaalilla sekä käynti. Mutteri jännittyy helposti käynnissä lyhyin ohjin, pitkillä ohjilla sen kävely on todella säännöllistä ja tahdikasta, mutta heti ohjia lyhentäessä se jännittyy. Keskiravissa taas sillä ei meinaa voimat riittää kantamaan itsensä koko pitkän diagonaalin läpi.

Muita hieman vaikeita asioita ovat suoruus, vastalaukka (sitä ei olla vielä paljoa harjoiteltu ja se vaatii lisää voimaa) ja asettuminen oikeaan kierrokseen Mutterin fyysisten "rajoitteiden" vuoksi. Erityisesti tuo suoruus ja asettuminen paranevat kyllä koko ajan ja verryttyään Mutteri kyllä liikkuu paremmin. Vastalaukkoja ollaan ratsastettu muutama kuukausi sitten, minkä jälkeen jätin ne tauolle. Nyt olen taas ottanut mukaan vastalaukkojen ratsastamista kerran viikossa, joten toivon mukaan se paranee tässä kevään mittaan.

Meille helpot asiat taas ovat oikeastaan kaikki muu, kunhan pakka pysyy käsissä ja Mutteri ei säiky. Siirtymiset, pysähdykset, pohkeenväistö ja peruutukset sujuvat todella hyvin. Teknisesti ainakin! :)

Eikä se ole mikään "salaisuus", että Mutteri tarvitsee edelleen lisää voimaa, kantokykyä ja kokoamista selvitäkseen HeA-luokista hyvin prosentein. Se kantaa itsensä kuitenkin viikko viikolta paremmin, joten en ota tästä niin isoa stressiä. Kyllä se sieltä tulee. :)


Video on kuvattu treenin loppupuolelta jolloin Mutteri oli selkeästi hieman jo väsähtänyt, mutta yritti vielä parastaan. :)







Nämä kuvat ovat muutaman viikon takaa kun Daniela (linkki Kultahippuja-blogiin) oli täällä. Iskin hänet Mutterin kyytiin ja oli ihan sairaan kiva nähdä Mutteri toisen ratsastajan alla. Ja miten hienosti Daniela sillä ratsastikaan, oli ilo seurata vierestä! Danielan blogista löytyy lisää mietteitä meidän viikonlopulta, kannattaa käydä lukemassa. :)






2 kommentarer:

  1. Niin on kivan näköinen hevonen!!
    Tulee ikävä omaa entistä vuokraheppaa, lipizza-herraa, josta jouduin luopumaan omistajan myytyä sen :’(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kiitos! :) Kurja kuulla, vuokrahevosen menettäminen ei ole koskaan kivaa. :/

      Radera