22 feb. 2016

Den perfekta medryttarens handbok

Sama teksti minkä julkaisin viime viikolla suomeksi, löytyy täältä!

Ett av dom populäraste samtalsämnen bland hästfolk måste vara snacket runt medryttare och hästägare. Samtidigt som hästägare grubblar över hur dom kan hitta en bra medryttare dom kan lita på tycker potentiella medryttare att det är svårt att hitta en trevlig medryttarhäst. Tyvärr har det blivit svårt föd båda parter att hitta det dom letar efter. Det finns verkligen rötägg bland bägge grupper att det kan vara ett stort steg att våga lita en främmande, vare sig det är en hästägare eller en medryttare man inte känner i förväg. Som en erfaren medryttare tänkte jag nu dela med mig lite tips till alla som letar efter en medryttarhäst. I nästa delen får ni läsa om den perfekta hästägaren. ;)

© Susanna Niemi


Skriva en annons

Allt börjar med en bra annons. Man kan dela hästägare i två grupper: 1) Dom som absolut vill ha en egen annons och sen klagar om att dom bara får svar från 13-åriga hingsttämjare och 2) dom som bläddrar igenom andras annonser och hoppas på att hitta den rätta bland alla 13-åriga hingsttämjare. För att maximera vinsten rekommenderar jag både ha en egen annons men också kolla igenom andras.

I din annons ska du berätta allt som en hästägare kan vara intresserad av. Fatta dig kort men ha med mycket innehåll. Det som en hästägare vill först veta är hur gammal du är, din nivå och kunskaper, att era intressen möts och om du har en egen bil. Om du tycker att du är en pålitlig medryttare så kan det vara bra att skriva det med (även om det borde vara en självklarhet). När annonsen berättar mycket om dig och var du letar efter är det lättare för en hästägare att kontakta dig.

"Hej! Jag är xx år gammal och letar efter en medryttarhäst x gånger i veckan. Jag har ridit sedan jag var liten/x år och är på nivå x. Jag letar efter en trevlig medryttarhäst som bor på en bra anläggning med ridhus för att rida dressyr och lite uteritter/Jag letar efter en häst till uteritter som bor på ett litet stall/En häst som jag kan träna och tävla med/Kom på något eget. Jag är en pålitlig och noggran medryttare (du är väl det på riktigt?). Jag har egen bil/mina föräldrar har lovat att skjutsa mig/Jag åker kommunalt."

Sen är det bara att vänta på mejl!


Svara på annons

Tänk det fortfarande som att du skriver en egen annons, kanske till och med lite längre. Kom ihåg att hästägaren har ingen aning om vem du är. Skriv en kort beskrivning om dig själv och din situation, berätta kanske lite om dina förra medryttarhästar eller din erfarenhet med hästar. Skriv under med hela ditt namn och gärna ditt telefonnummer.



Provridning

Provridningen är en spännande stund för båda parterna. För ägaren är det viktigt att hitta en medryttare som rider bra och kommer väl överens med hästen både i stallet och under ridpasset. Och medryttaren vill självklart hitta en häst hen trivs med. Det bästa är om du kan vara med ägaren i alla moment så du ser hur hästen beter sig i olika situationer. Om du är osäker hur en utrustning ska sitta på, var inte rädd att fråga! Ingen vettig hästägare blir sur över att du frågar och om det skulle vara fallet, är det inte en ägare du vill ha ett samarbete med.

När du åker till stallet, VAR I GOD TID! Inget är lika jobbigt eller ger ett dåligt första intryck än att vara sen. Visst finns det alltid saker man inte kan påverka, t.ex. trafik, åka vilse, bli sjuk eller liknande. Men som en bra regel kan man ha att meddela om man blir mer sen än fem minuter. Och när du väl kommer fram, hälsa alla glatt och när du hittar ägaren kom ihåg att säga vem du är, skaka hand och le. :)

Ha med dig din ridutrustning. Du kan också ha med dig spö och sporrar men fråga ägaren om du ska använda dem.

Alla ägare har sitt sätt att ha en provridning. Vissa vill att medryttaren ska hoppa upp redan från början och andra vill först visa hästen själv. Jag gillar själv mest det sistnämnda, då får man se hur hästen fungerar med sin vanliga ryttare och vad den kan på riktigt. Det är alltid spännande att rida en ny häst, speciellt när ägaren ser på och det brukar ta en stund före man hittar alla rätta knappar. När du provrider en häst, gör det ganska kort (speciellt om ägaren har ridit först). 15-20 minuter räcker jätte bra att rida igenom en (framriden) häst i alla gångarter och prova några enkla skolor. Ingen förväntar sig att du rider perfekt men visst är det en fördel att kunna rida så att hästen rör sig rätt. Men stressa inte på det, en smart ägare förstår att du inte kan rida hästen i en perfekt form efter tio minuter. :) Efter provridningen ska båda säga ärligt sina tankar. Om du inte gillade hästen, säg det rakt men artigt. Och om ägaren säger att hen letar vidare, ta det inte personligt. :) Det finns en rätt häst för varje ryttare!



Före du lovar...

Tänk igenom dina realistiska möjligheter. Visst kan du åka till stallet alla bestämda dagar? Dom första veckorna kan 50 km åt ett håll kännas lätt som en plätt men visst orkar du det fortfarande efter en månad? Hästägaren planerar sina dagar efter dig och hen är kanske på andra sidan av landet när du på kvällen meddelar att du inte kunde åka till stallet för att du hade huvudvärk. Självklart kan det hända något oförväntat för alla och då kan man inte göra så mycket åt saken. Men kom alltid ihåg att meddela i tid om du får förhinder!

Kolla upp och var säker att du har ekonomiska möjligheter att ha en medryttarhäst och betala alltid hyran när det är dags för det! Om du ofta betalar sent kanske du snart märker att du inte längre har en medryttarhäst.


Tillit

Det kan vara svårt att hitta en pålitlig medryttare och det är förstås jätte viktigt att ägaren kan lita på sin medryttare. Så din del är att sköta och rida hästen så som ägaren har sagt till dig. Om du har fått anvisningar att rida en lugn uteritt, gör det och rid lugnt även på det fina fältet som du egentligen skulle vilja galoppera på för fullt. Och även om det finns hindermaterial på ridbanan så får du inte hoppa dom utan att du frågar om lov. Om du märker att hästen har en tappsko eller har fått ett sår - meddela ägaren direkt. Och kom ihåg att ta god hand om hästens utrustning. Låt ingen annan rida på hästen om du inte har frågat om lov.

Det är självklart viktigt att du kan lita på hästägaren! Det är inte rättvist att du får ett meddelande där ägaren ber dig skritta ut när ni har egentligen bestämt att du ska träna dressyr. Det är också väldigt viktigt att ägaren tar hand om hästens hälsa, det är ju faktiskt hen som har huvudansvaret om det. Även om det inte är så vanligt så finns det fall där hästägaren är inte alls intresserad av att hästen har dålig utrustning, inte har blivit skodd på eller andra viktiga saker.



Sociala medier

Du är självklart väldigt förtjust i din medryttarhäst och vill dela bilder på den i sociala medier. Och det skulle vara såååå kul att ha en blogg också! Men fråga ALLTID lov om du får publicera något. Och om/när du får lov, tänk alltid hurdan bild du ger av hästen. När det inte är ditt eget djur är det inte så smart att publicera dom värsta bilderna när hästen springer iväg eller skriva hur du trillade av igen. Det är heller inte ok att publicera sådant som kan orsaka fara för hästen, ägaren eller anläggningen. Till exempel inlägg där du visar hästens utrustning eller stallet kan ge onödigt mycket information till utstående.


Är det något viktigt som du tycker är viktigt jag glömde nämna?
Hurdana erfarenheter har du av att vara eller ha medryttare?

LYCKA TILL MED ATT HITTA EN MEDRYTTARHÄST!

2 kommentarer: