23 feb. 2017

Carpe diem

1

Tartu hetkeen. Omasta kodistani ei onneksi tätä tekstiä löydy sisustustarrana tai muuna -elementtinä ja sille tuli myös naurettua kun Solsidan-televisiosarjan Alex otti itselleen Carpe diem-tatuoinnin. Mutta tänä aurinkoisena ja talvisena päivänä tallilla ajattelin ettei se olekaan hullumpi sanonta tai elämänohje.

Meillä on Rinkin omistajan kanssa myös muuta yhteistä kuin rakkaus hevosiin. On todella arvokasta, että vuokraajana löytää samanmielisen hevosen omistajan jonka kanssa puolen tunnin juttelun jälkeen olo on kuin olisi tuntenut toisen jo kauan. Olemme molemmat iloisia, spontaaneja, tunnollisia ja heittäytyjiä. Hyvä esimerkki on nämä kuvaukset, mä ehdotin kameran mukaanottoa ja hän kaivoi kaapistaan viitan. Ihanassa aurinkoisessa talvimaisemassa otetut kuvat onnistuivat, ja kun tunti myöhemmin pellolle alkoi nousemaan usvaa säntäsimme takaisin ulos jatkamaan kuvaushommia Rinkin kanssa. Sumukuvia on luvassa myöhemmin toisessa postauksessa.

Vihreät pellot ja +10 lämpötila vaihtui hetkessä lumimyrskyyn - tämä sopi minulle erinomaisesti sillä olin jo ihan masentunut ikuisesta harmaudesta ja lumikuvien puutteesta. Ruotsin kevät parhaimmillaan! Koskaan ei tiedä miltä maisema näyttää seuraavana päivänä. Rinkin takia tämä on aika syvältä. Tänä talvena lumiset päivät voi melkeinpä laskea kahden käden sormin. Rinkiltä on siis jätetty tilsakumit kokonaan pois, sillä muuten se tiputtelee kengät helposti. Ja no, nyt kun sitä lunta sitten tuli niin liikutusvaihtoehdot ovat aikalailla nollissa. Muuttoon maneesitallille on kuitenkin vain muutamia päiviä, joten kohta se pääsee taas takaisin treeniin.  

Fånga dagen. Det går inte att hitta såna inredningsklistermärken eller andra prylar i mitt hem. Carpe diem gav också ett bra skratt när Alex från Solsidan tatuerade det på sin arm. Men den här soliga vinterdagen tänkte jag att det är helt okej att säga carpe diem.

Kärleken till hästar är inte det enda vi har gemensamt med Rinks ägare. Det är guld värt när man som medryttare hittar en hästägare som tänker likadant och som efter en halvtimmes samtal känns som att man har känt denne redan länge. Vi är båda glada, spontana, noggranna och gör gärna nya saker. Ett bra exempel är när vi tog dessa bilder, jag förslog att jag skulle ta med kameran till stallet och hon tog fram sin cape. Bilderna i solen blev jätte fina, och när det en timme senare började flyta fram lite dimma tog vi Rink ut igen för fler bilder. Ni får se dom bilderna i ett annat inlägg.

Gröna ängar och +10 blev bara på några dagar snöstorm. Det passar mig fin-fint, jag var nästan deppig på det eviga gråa landskapet och för att jag hade knappt hunnit ta några snöbilder. Den svenska våren visar sin bästa sida! Man vet aldrig vad det ska bli för väder nästa dag. Det är lite tråkigt för Rink då han inte har haft några snösulor på sig nu när det inte har varit nån snö. Han tappar visst skorna jätte lätt med sulorna på... Och nu när det kom snö så kan man inte göra så mycket med honom. Men det är inte länge kvar tills han flyttar till en anläggning med ridhus!

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Näitä kuvia katsoessa ei uskoisi, että Rink oli lähes mahdoton valokuvattava. Se ei pysynyt sekuntiakaan paikoillaan ja oli kiinnostunut kaikesta muusta kuin kamerasta. Tällaisena päivänä kuvaajana tulee olla rauhallinen, kärsivällinen, nopea ja ajan tasalla - kuva on otettava juuri sillä sekunnin murto-osalla kun hevonen hetken seisoo paikallaan (tai on muuten hyvän näköinen). Ohjeistan aina kuvattavana olevaa ihmistä että älä välitä siitä mitä se hevonen tekee, älä anna sen vaikuttaa sun ulkonäköön. Ja joo, mä tiedän kyllä sen olevan helpommin sanottu kuin tehty mutta usko pois, et näytä hyvältä puhuessasi ja sanoessasi HOOUUU. Pidä kuitenkin samaan aikaan hevonen hallinnassa, mutta muista keskittyä myös omiin kasvoihisi. Näytä hyvältä, katso kameraan, strike a pose - koko ajan. Ja kun se hetki tulee kun hevonen on myös yhteistyössä - vaikkakin vain lyhyen hetken - silloin sä olet jo valmis ja tadaa, onnistunut kuva!

När man ser på dessa bilder skulle man kanske inte kunna tro att Rink var jätte svårfotad den här dagen. Han ville inte stå stilla en sekund och var intresserad av allt annat förutom kameran. När man som fotograf möter såna här hästar så ska man själv vara lugn, ha tålamod, vara snabb och leva i stunden - bilden måste tas på den sekundens bråkdel när hästen står stilla (eller annars ser bra ut). Jag säger alltid till mina modeller att skit i vad hästen gör, låt den inte påverka hur du ser ut. Och ja, jag vet, lättare sagt än gjort men lita på mig, det ser inte bra ut på bild när du pratar och säger HOOUUU hela tiden :D. Samtidigt ska du så klart hålla reda på hästen, men glöm inte bort att fokusera på ditt ansikte. Du ska se bra ut, titta in i kameran, strike a pose - hela tiden. Och när den stunden kommer att hästen samarbetar - även om det är en kort stund - då är du redan färdig för bilden och tadaa, det blev en bra bild!

9 kommentarer:

 1. Sun blogin nimi on jo niin jäätävä klisee niin ajattelin otsikon nähdessäni että nyt tuli pohjat.
  Live love laugh, carpe diem, home sweet home omg ja mitä näitä nyt on. Huh.
  Miksi vaihdoit blogin nimen silloin kun muutit ruotsiin?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos mielipiteestäsi :)

   Blogin nimi "vaihtui", sillä tein uuden blogin. Olen todella mielikuvitukseton ihminen ja tämä oli eka mikä ei kuulostanut cacalta. Omasta mielestäni siis. ;)

   Radera
  2. Ps. kyllä muakin vähän tän postauksen otsikko nauratti. Sehän tässä melkein oli pointti ;)

   Radera
 2. Minuun otsikko osui ja upposi. Tai oikeammin otsikot - siis blogin ja tämän postauksen.

  Och du har helt rätt: man skulle inte tro att det var svårt att få dessa foton, så bra ser dem ut! Mietin juuri että moni hevonen olisi jo viitan nähdessään laukannut karkuun...

  Tosi kivaa että tulette Rinkin omistajan kanssa hyvin juttuun - se on teille molemmille ja myös Rinkille todella arvokas juttu.

  Uusia kuvia odotellessa!
  Maarit L. :-) joka eilen kahlasi lumessa kotiin (kävelyteitä ei aurattu enää illalla vaikka lunta tuli aika reippaasti..)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heh, täällä Ruotsissa on sanonta: smaken är som baken. :)

   Kiitos sinulle Maarit ilahduttavasta kommentista. :)

   Radera
 3. Kokeilkaa laittaa seuraaviin kuvauksiin turparemmi tai riimu hevoselle turparemmittömien suitsien sijasta. Yleensä kannatan turparemmitöntä esteettisistä syistä mutta Rinkin pää on niin pitkä ja laatikonmallinen että mietin josko turparemmi vähän "katkaisisi" tuota pitkää päälinjaa? Nyt tuli vähän laatikkofiilis sivukuvissa. Olisi hauska vertailla näyttäisikö se paremmalta kuvissa kuin turparemmitön :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos ehdotuksesta! :) En edes ajatellut tätä kuvia ottaessa, mutta nyt kun kommentoit niin tajuan kyllä mitä tarkoitat. :D Aiemmat kuvat olen ottanut turpiksen kanssa ja nyt ajateltiin että kokeillaan vähän erilaista lookia. Mutta on sillä kyllä iso pää haha. ;)

   Radera
 4. Onko Rink jotenkin selkeästi orimainen tai onko siinä ylipäätään orimaisuutta. Jos on niin minkälaista? :)) Kiinnostaa kun vaikuttaa niin kiltiltä <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kyllä sillä orin elkeet on, mutta enemmän sen käytös on sellaista nuoren hevosen uhmaa ja leikkisyyttä. Orimaisuus näkyy kuitenkin tosi selkeästi muita hevosia kohdatessa jolloin se ikään kuin kasvaa koko hevonen ja usein hörisee. Silloin ajatus on eteen ja kuulolle. :) Rink on kuitenkin ehdottomasti kiltti hevonen ja se tykkää olla ihmisen kanssa.

   Radera

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.