7 feb. 2017

Maaike: Kouluvalmennusvideo ruotsiksi (suomenkielisellä tekstityksellä)


Sain Maaiken omistajalta viestiä torstaina, että sunnuntain kouluvalmennuksissa olisi tilaa, haluaisinko olla mukana? Ai että haluanko! Maaiken tallin treenimahdollisuudet ovat olleet olemattomat marraskuusta asti pääntaudin, karanteenin ja maneesikiellon takia. Pimeässä, kivikovalla jäätikkömaalla maastoilu ja kuraloskassa treenaaminen eivät ole olleet niitä kaikista eniten motivoivia liikuntamuotoja, mutta selvisimme tästä vaikeasta kauhdesta! Ja vaikka Maaike keräsi vähän uhkeampia muotoja liikunnan vähenemisestä johtuen,  on se jo kuukaudessa saanut vähän sporttisuutta takaisin ja treenitkin ovat palautuneet normaaliksi.

Oli kyllä sairaan tehokas puolituntinen! :D Olin iloinen etten ollut pukenut päälleni pitkiksiä ja Maaikekin oli niin hikinen, että sen otsa valui hikeä. Kyllä vaan on iso ero ratsastamisella ja Ratsastamisella. Puhuimmekin omistajan kanssa, että itsenäisesti ratsastaessa sitä vähän tekee jotain, sitten menee hyvin ja kappas, elämä tuntuu hetken hyvältä mutta sitä ajautuu omaan comfort zoneensa ja jättää homman kesken, lopettaa ratsastamisen sen yhden hyvän onnistuneen sekunnin jälkeen. Sitten ihmettelen miksei hevonen toimi, miksei se voi olla tasaisen hyvä, seliseliseli jne. Kokonaisuus tuntuu hyvältä ja kyllähän sitä yleensä ratsastuksen jälkeen on hyvä fiilis.

Mutta onhan siinä iso ero onko se valmentaja mukana huutamassa koko ajan ajantasalla olevia ohjeita, korjaamassa heti virheet, kannustaa ja osaa teettää just ne oikeat harjoitukset mitä kukin ratsukko tarvitsee. Tämä reilu 10 minuuttinen video näyttää rehellisesti meidän hyvät ja huonot puolet, otin mukaan kaikki videopätkät mitä omistaja kuvasi puolen tunnin treenin aikana. Olen itse sortunut ratsastamaan liian korkealla kädellä jolloin Maaike jännittyy helposti niskasta. Tässä on hyvä tietää se, että ennen ratsastin aivan liian matalalla kädellä ja olen sitä "korjannut" - niin että käsi onkin noussut jopa turhan ylös. Valmentaja myös sanoi, että meidän pitää ratsastaa Maaikea paljon enemmän vaihtelevissa muodoissa ja kokoamisasteissa jotta se käyttää itseään oikein. Treenissä huomio matalammassa ja pyöreässä muodossa ennemmin kuin korkeampi jotta selkä tekee töitä. Ja näinhän se on, todellakin viisaita sanoja. Maaiken laukka on parantunut paljon tässä talven aikana, mutta olemme ratsastaneet pelkästään isolla ulkokentällä joten nyt pienessä maneesissa huomasin miten paljon enemmän sain tehdä töitä jotta Maaike pysyisi oikeassa muodossa myös laukatessa pitkiä sivuja. Niin yksinkertainen asia, mutta niin sairaan vaikeaa!

Mitäs muuta nyt äkkiseltään tulee mieleen... No tärkeimpinä nyt nuo omien käsien paikka ja että oikeasti RATSASTAA koko ajan! Valmentaja kuvaili mua aika hyvin kun sanoi, että yritän ratsastaa liian pienillä avuilla ja olen turhan mukavuudenhaluinen sekä lepsu hevosta kohtaan. Tottakai siellä selässä pyritään siihen eleettömyyteen ja lähes telepatiaan pienin avuin, mutta se ei tarkoita sitä ettäkö siellä kyydissä lopetettaisiin kaikki kommunikaatio. Aamen!! :D Hevosen tulee tehdä töitä koko ratsastuksen (aktiivisen treenin) ajan, mutta sama koskee myös ratsastajaa. Ei se hevonen itsekseen hommia paiski, vaan kyllä se on ratsastajan tehtävä pitää omat avut ajan tasalla ja hevonen kuulolla.

Pahoittelen outoja suomennoksia, alkaa suomalaiset ratsastustermit olla hukassa kun ne tällä tavalla irroittaa kontekstista ja pitäisi keksiä ruotsalaiselle sanalle suomalainen vastine. Tunsin itseni ihan kielipuoleksi kun en keksinyt "jobba"-verbille suomalaista sanaa, eihän suomeksi sanota että "tee töitä/työskentele" kesken valmennuksen? :D Siihen olisi ehkä sopinut paremmin "ratsasta", mutta no, antakaa anteeksi. Pääasia, että ruotsia osaamattomat pysyvät edes vähän messissä. :)

10 kommentarer:

 1. Jobba vois olla esim. "työstä sitä"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aika hyvä, vois joo olla. :) Mun viimeisimmästä suomalaisesta valmennuksesta on jo 3,5 vuotta aikaa...

   Radera
 2. Mulle valmentaja on sanonut "tee töitä", kun estevalmennuksessa pidemmällä tiellä on halunnut, että ridaan laukkaa paremmaksi ja enemmän avuille. Et ei se välttämättä oo väärinkään. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos, hyvä kuulla etten ole ihan (täysin) pihalla. :D Täällä tosiaan puhutaan paljon, että "du måste jobba hästen" kun taas Suomessa olen enemmän kuullut sitä, että hevosen täytyy tehdä töitä. Vaikeaa, olin yhtä pihalla ruotsalaisista termeistä tänne muuttaessa ja nyt kielet ovat kääntyneet. :)

   Radera
 3. Tykkäsin kovasti tästä postauksesta ja palaan videoon vielä useamman kerran uudestaan. "Työstämiseksi" minäkin tuon "jobba"-verbin ensisijaisesti kääntäisin, tilanteesta riippuen voisi kääntyä myös "jatka". Kivasti tulee myös kehuja, niitä tarvitaan vaikka usein sen oikean fiiliksen tunnistaa kyllä vaistomaisesti itsekin, vaikka olisi ihan lyhyenkin ajan. Ratsastaminen tuntuu hyvältä ja kevyeltä.

  Itsenäisesti ratsastaminen on haastavaa. Huomaan myös että jos maneesissa on muitakin, menevät suunnitelmat usein ainakin osittain uusiksi, joutuu ehkä soveltamaan alkuperäistä ajatusta.

  Maarit L. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos Maarit, ihanaa kun jaksat kommentoida näin ahkerasti! :)

   Tykkäsin tästä valmentajasta ja hän on myös erittäin pidetty meidän seudulla. Tarkka, teettää hyviä tehtäviä ja koko ratsukko valuu hikeä treenin jälkeen, mutta hän myös muistaa antaa kehuja oikeissa hetkissä. Antaa hyvän buustin ratsukon itsetunnolle! :D

   Radera
 4. Ratsastat tosi kivasti, mutta valmentaja ei taida muuta varsinaista neuvoa antaa koko videon aikana kuin, että käsi alas. Itse ainakin tykkään, jos valmentaja esimerkiksi pyytää ratsastamaan pyöreämpään muotoon ja käskee pitää käden alhaalla ja sen jälkeen selittää, että miksi on tärkeä pitää käsi alhaalla -> hevoselle helpompi etenkin alkuun etsiä tuntuma ja rentous -> matalampi ja pyöreämpi muoto. Tai että pyöreämpää muotoa etsitään ulko-ohjan tuesta ja sisäpohkeesta sekä myötäämisestä. Tällä valkulla on selkeästi näkemys, miten hevosen pitäisi mennä, mutta ei kyllä auta sinua, että miten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos! :)

   Valmennus kesti reilu 30 minuuttia ja tällä videolla näkyy siitä noin kolmasosa, valitettavasti enempää materiaalia ei ystäväni kuvannut. En tajunnutkaan kirjoittaa näitä vinkkejä sen enempää ylös postaukseen mikä olisi ollut hyvä!

   Yritin tätä mielestäni vähän kuitenkin avata, eli tässä käsi alas - kommentoinnissa oli kyse siitä, että valmentaja halusi Maaiken kulkevan matalammassa muodossa jolloin selkä tekee paremmin töitä. Ja että meidän täytyy ratsastaa sitä eri asteisissa muodoissa jolloin sen ratsastettavuus paranee, jos nyt osaan oikein selittää.

   Tämä oli ensimmäinen kerta kun ratsastin tämän valmentajan tunnilla, ja toivon ehdottomasti pääseväni uudestaan hänen oppiinsa kunhan hän palaa äitiyslomaltaan. Maaiken omistajaperhettä hän onkin koutsannut jo useamman vuoden aina tallillamme käydessään. :)

   Radera

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.